Mám problém - samec obírá samici i sebe

Amazoňan modročelý
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.7.2020 17:45
zdendik10

XXX.XXX.37.21

Mám problém, samec obírá samici a sebe viz foto. Co mám dělat?
Předem děkuji za radu.

17.7.2020 22:55
venavi

XXX.XXX.56.208

Okamžitě je oddělit. Jak dlouho je máte ve společné voliéře ?

18.7.2020 12:31
zdendik10

XXX.XXX.37.21

Já je mám asi 3mesice ale bývalí majitel říkal že je to normální dokonce odchovavali

18.7.2020 12:53
venavi

XXX.XXX.56.208

Normální by bylo, kdyby sameček i samička přepeřovali a ztraceli peří, které měli jako mláďata.
Normální není, když samec oškubává peří samičce i sobě. To, že odchovával je úplně něco jiného.
Sameček může být stresovaný a oškubávat vše kolem dokola.
Jak jsou staří a je to nepříbuzný pár ?

18.7.2020 13:14
zdendik10

XXX.XXX.37.21

venavi napsal(a):
Normální by bylo, kdyby sameček i samička přepeřovali a ztraceli peří, které měli jako mláďata.
Normální není, když samec oškubává peří samičce i sobě. To, že odchovával je úplně něco jiného.
Sameček může být stresovaný a oškubávat vše kolem dokola.
Jak jsou staří a je to nepříbuzný pár ?

Asi10let nepribuzni mám dát nějaké vitamíny vedle ve volijere mám alexandra a amazonany

18.7.2020 14:20
frodik

XXX.XXX.233.6

zdendik10 napsal(a):
Asi10let nepribuzni mám dát nějaké vitamíny vedle ve volijere mám alexandra a amazonany

Když necháte pár pohromadě vždycky během roku nahodile, třeba v období toku se vám oškubou evidentně už toto dělali u předchozího majitele, proto je možná dal pryč. V každém případě to není důvod, aby neodchovali, ale otázka zní nebudou škubat i malé v budce? To by byl větší problém musel by jste ručně dokrmovat. U Afriky je běžné, že má jeden z páru v toku oškubanou hlavu jako sup, ale pouze hlavu, ale jestli se budou škubat po celém těle neboť je máte pro potěchu oka asi bych je zkusil rozdělit a zjistit, který z ptáků to opravdu dělá a viníka bych vyřadil z chovu, přece se nebudete ve voliéře koukat celej rok na oškubané papouchy.

18.7.2020 15:40
zdendik10

XXX.XXX.37.21

Samice je v poradku az na ten vrch hlavy co ji oskubal samce moc vám děkuji a přeji dobré chovy

18.7.2020 16:06
kubanec

XXX.XXX.237.81

Je dost velká pravděpodobnost že samec bude mladý škubat

18.7.2020 16:38
luki10000

XXX.XXX.249.57

zdendik10 napsal(a):
Já je mám asi 3mesice ale bývalí majitel říkal že je to normální dokonce odchovavali

Vas pekne oklamal...

18.7.2020 18:06
venavi

XXX.XXX.56.208

Nejsou to papoušci původem z Afriky, ale Jižní ameriky, jsou to amazoňani modročelí.
Já bych je nejdříve dala od sebe a poznal by jste, který z nich je ten, co se oškubává.
Jestliže tito papoušci byli spolu deset let, měli už by být na sebe zvyklí a takhle se neškubat.
Mám takový pocit, že vás původní majitel oklamal a prodal vám papoušky, kteří nebyli u něj vůbec spolu a tito papoušci začali být spolu až u vás a evidentně jim to dohromady nejde.
Takže dát je od sebe, ty vitamíny dát můžete, tím se nic nepokazí.

alfonzo

18.7.2020 18:20
alfonzo

XXX.XXX.0.243

venavi
Máte úžasnou logiku,nač hledat viníka,ten je jasný hned z pohledu na fotografii.A dále kolega píše co se děje u Afrických papoušků,není tak hloupý,že by nevěděl odkud pocházejí amazoňané.

18.7.2020 20:12
jariss

XXX.XXX.20.53

Zkuste jim dát různě silná bidla,na téhle kládě má ten samec s těmi pahýly co dělat,aby se udržel-jak to udělá se samicí-i když jsem kdysi měl ptáka bez 2prstů a odchovával.Přikláním se k luki10000.

alfonzo

18.7.2020 20:17
alfonzo

XXX.XXX.0.243

jariss
Proč by mu měl vadit jeden kratší prst a druhý mírně zahnutý?

18.7.2020 20:28
kubanec

XXX.XXX.103.242

Spíš byla dobrá cena něž že by ho někdo napalil .jestli maj deset let tak nevěřím že se přestane škubat budou tam období kdy to bude lepší a někdy horší

18.7.2020 20:29
zdendik10

XXX.XXX.37.21

No uvidím samice už 14 dní přehrabuje boudu jinak mají bydla i do kříže o průměru 8a10cm mně šlo hlavně o to škubani jinak moc dekuji

19.7.2020 00:46
venavi

XXX.XXX.56.208

alfonzo

Dobře, dobře, vzdávám to. Nebudu radit i když amazoňany doma mám.
Fotografie je jen fotografie, realita je někde jinde. Opravdu odbornou radu bych nechala
veterinářům.

19.7.2020 05:25
kareta

XXX.XXX.84.6

venavi napsal(a):
alfonzo

Fotografie je jen fotografie, realita je někde jinde. Opravdu odbornou radu bych nechala
veterinářům.

Tady je veter. uplně zbytečný. Samec škube samici i sebe . A kdyby měli někdy mladé, tak bude škubat i je. Přesně to stejné jsem měl u mayeráků. Nechtělo se mu stále dokrmovat mladé, tak pár prostě prodal.

19.7.2020 06:54
kubanec

XXX.XXX.103.242

venavi napsal(a):
alfonzo

veterinářům.

A co chcete řešit s veterináři samec škube sebe a i samici když se podíváte na první a druhou fotku tak je to krásně vidět a co veterinář udělá predepise vitamíny co ha ha

19.7.2020 07:59
venavi

XXX.XXX.56.208

Když napíši svůj názor a je to shruba to, co píšete vy, tak je to špatně. Když to napíši podle sebe, tak je to taky špatně. Také nemůžete vědět, jestli je opravdu pravda, že samec samici škube, když
pán je nevyzkoušel dát od sebe a nezjistil opravdu, kdo koho škube a nebo jestli to dělají oba
papoušci vzájemně. Pan Zdendik 10 musí vědět z jakého prostředí si papoušky vzal a jestli byli
už oškubaní u minulého majitele.

19.7.2020 08:32
kareta

XXX.XXX.84.6

venavi napsal(a):
Když napíši svůj názor a je to shruba to, co píšete vy, tak je to špatně. Když to napíši podle sebe, tak je to taky špatně. Také nemůžete vědět, jestli je opravdu pravda, že samec samici škube, když
pán je nevyzkoušel dát od sebe a nezjistil opravdu, kdo koho škube a nebo jestli to dělají oba
papoušci vzájemně. Pan Zdendik 10 musí vědět z jakého prostředí si papoušky vzal a jestli byli

Ta samice se podle Vás oškubala na hlavě sama ?

19.7.2020 08:35
kareta

XXX.XXX.84.6

venavi napsal(a):

Pědchozí chovatel je mohl mít odděleně, čekal až trochu dopeří a pak je prodal.

19.7.2020 08:36
kubanec

XXX.XXX.103.242

Pro venavi Já vám něco vyčitam ? Nebo vás napadám ? Se podivejte samici na hlavu jak ji má zezadu obranou a samec jak je obranej po celým těle a hlavu má pěknou ptáci maj kolem deseti let údajně. Kdoví jak se dlouho škubou ,kdyby dávali mladý a bylo všechno ok tak je borec nebude prodávat.samec až začne krmit mladý tak je začne obirat a musíte dokrmovat a ještě jsem neviděl veterináře kterej by vyřešil škubani akorát daj vitamíny že se to časem zpraví toť vše

19.7.2020 15:06
venavi

XXX.XXX.56.208

Já jsem nikde nenapsala, že mně napadáte. Nebudeme se hádat, že ne ?
Taky jsem už psala na začátku, že kdoví jak to bylo u původního majitele. Ale to se pořád
opakujeme.
Tak pánovi poraďte, zatím se tady dohadujeme o ničem. Já jsem na záčátku napsala oddělit.

19.7.2020 16:00
kubanec

XXX.XXX.160.132

Co chcete radit rada neni a oddělit nemá smysl

20.7.2020 08:06
krabatka

XXX.XXX.187.227

Já bych papoušky neoddělovala, pokud jinak harmonizují, protože vlivem stresu se samec (pokud je to on, kdo si škube břicho), může oškubat komplet. Veterinář může pomoci v případě, že je chyba ve výživě, ale i při nápravě (vitamíny atd.) bude škubání pokračovat, protože už se z toho stal zlozvyk. Papoušci se kromě chyb ve výživě mohou škubat ze stresu (špatné prostředí, nevhodný protějšek), přílišné péče, nudy a pak dojde k tomu, že jim brka zachutnají. Řešila jsem podobný problém, kdy mi samec začal škubat samici na hlavě a ona se pak začala škubat na břiše a vyřešila, ale odchytila jsem to hned v začátku, tady nevím, zda pomůže. Jako první jsem navštívila veterinářku a na její radu začala 3x týdně podávat čajovou lžičku krmení pro hmyzožravé ptáky, v přírodě prý také občas sezobnou nějaké proteiny. Trvalo chvilku, než to začali brát.
Papoušci kromě větviček na okus z ovocných stromů dostávali i dřevěné špalíčky na hraní (klidně i dřevěnou stavebnici pro malé děti, kde jsou různá dřevíčka), tunel z kmene dřeva atd..a co zabralo asi nejvíc, přestala jsem jim dávat krmení do misek, ale schovávala ho různě po voliéře. Papoušci v přírodě taky nedostanou ráno misku, ale musí si krmení aktivně hledat. Takže do ruliček od toaletního papíru, pod víčka od limonád, pod kus kůry nebo dřeva, vrbové koule zavěšené na větvích a v nich ovoce a podobně. Papoušci jsou inteligentní a krmení najdou, hlad je donutí a nebudou se nudit. Netvrdím, že to pomůže, pokud tento zlozvyk trvá už 10 let, ale za zkoušku nic nedáte, ono mnoho možností, co vyzkoušet, není. A určitě je to lepší, než třeba límec, který papoušky jen stresuje a neodstraní příčinu.

20.7.2020 11:45
eli22

XXX.XXX.58.41

Vet je tady skutečně zbytečný. Nechala bych tomu volný průběh, uvidí se, jestli budou odchovávat, jestli se srovnají a nebudou škubat mladé. Klidně bych věřila, že ne. To škubání není tak enormní, to kdybych dala foto našeho škubana, to byste viděli. Je to psychické.

20.7.2020 12:20
zdendik10

XXX.XXX.37.21

eli22 napsal(a):
Vet je tady skutečně zbytečný. Nechala bych tomu volný průběh, uvidí se, jestli budou odchovávat, jestli se srovnají a nebudou škubat mladé. Klidně bych věřila, že ne. To škubání není tak enormní, to kdybych dala foto našeho škubana, to byste viděli. Je to psychické.

Děkuji uvidím co bude

20.7.2020 12:38
eli22

XXX.XXX.58.41

zdendik10 napsal(a):
Děkuji uvidím co bude

Nic jiného nezbývá, kromě teda přepárování, ale to je taky loterie. Fakt bych to nechala. Co ještě mohu doporučit je vařené maso, kousky kuřete a i celou chrupavku jim dát. Samozřejmě občas. A špek.

Přidejte reakci

Přidat smajlík