Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.12.2020 17:04
xamaz

XXX.XXX.33.1

Budu pořizovat papoušky horské do venkovní voliéry o rozměrech 3 x 2 x 1 (délka x výška x šířka), kde budou společně s andulkami a korelami.

Potřeboval bych radu ohledně zvolení počtu pár papouška horského ve voliéře.

Zatím přemýšlím o 3 párách andulek, 2 párách korel a 2 párách horáků. Popřípadě bych rád přidal páru horáků.

Děkuji moc za cenné rady

6.12.2020 17:09
Karel1979

XXX.XXX.152.95

Do takového rozměru dejte 1 pár horáků a 1 pár andulek nic víc .
Já mám o trochu dělší mam tam princezky a jeden pár andul když vám vyvedou andule po 5 mladých a horácí po trech tak tam bude plno až až. Nic víc bych nedával. Když chcete chovat něco společně doporučuje se po třech párech. Chovu zdar Karel

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.12.2020 17:24

xamaz napsal(a):
Budu pořizovat papoušky horské do venkovní voliéry o rozměrech 3 x 2 x 1 (délka x výška x šířka), kde budou společně s andulkami a korelami.

Zatím přemýšlím o 3 párách andulek, 2 párách korel a 2 párách horáků. Popřípadě bych rád přidal páru horáků.

Děkuji moc za cenné rady

Na tu velikost voliéry je to šíleně moc papoušků.

Máme velkou austrálii ve voliérách 4x2x1 m ( d,š,v) po 1 páru (pár královských, pár červenokřídlých a pár nádherných). A mají to akorát. Zvlášť v době odchovu.

Pak máme voliéru 4x1,5x2 m (d,š,v) a tam jsou 3 páry horáků a je to maximum, co bych tam dala. Když byly jen 2 páry, nedělalo to dobře, tak jsme jeden přidali. A myslím, že v době odchovu to budou mít dost plné. Neumím si představit jim tam ještě někoho přidat.

Do vaší velikosti voliéry bych dala buď andulky a korely. Nebo pár horáků. Víc ale fakt nee.

6.12.2020 17:42
exotchov

XXX.XXX.168.151

PORAD dokola,jak je jen mozne ze lide sami nedovedou trochu premyslet,vzdyt je tolik informaci jak na netu tak i literatura. K otazce-samozrejme je to mala voliera. V takove voliere mam pouze par horaku.

6.12.2020 22:49
Fff

XXX.XXX.88.252

xamaz napsal(a):

Děkuji moc za cenné rady

Do takhle malé voliery bych nedal ani jeden pár hořáků, dejte tam korely těm to bude stačit 👍

7.12.2020 04:37
kareta

XXX.XXX.175.112

xamaz napsal(a):

Děkuji moc za cenné rady

Normálně to tam vše naperte, tam se toho vleze. Člověče, vy si snad děláte z lidí srandu. Jak dlouho jste nad tím osazenstvem přemýšlel, než jste na tohle přišel ?

7.12.2020 12:48
Valentko

XXX.XXX.226.187

xamaz napsal(a):

Děkuji moc za cenné rady

Tá voliéra je malá. Ja mam v takejto voliére 6 chovných anduliek a 2 korely a nic viac by som tam nedaval. Ked chcete odchovavať tak musíte rátat s tym že keď vam vyletia mladé musíte ich tam nejakú dobu nechať a hned mate plnú voliéru až až.

8.12.2020 16:21
doktorjirka

XXX.XXX.5.195

Ale k horským papouškům by bylo možné dát nějakou droboť - např. zebřičky (ať je to z jednoho kontinentu a biotopu a zajistí hezký pohyb ve voliéře). Mám jich 10 ks u královských a je to super. Králováci i kouřoví jsou z mé zkušenosti k drobotině tolerantní a mí královští si jich vůbec nevšímají.
Ale to plánované množství papoušků je fakt na takovou voliéru neúměrné...

8.12.2020 17:51

doktorjirka napsal(a):
Ale k horským papouškům by bylo možné dát nějakou droboť - např. zebřičky (ať je to z jednoho kontinentu a biotopu a zajistí hezký pohyb ve voliéře). Mám jich 10 ks u královských a je to super. Králováci i kouřoví jsou z mé zkušenosti k drobotině tolerantní a mí královští si jich vůbec nevšímají.
Ale to plánované množství papoušků je fakt na takovou voliéru neúměrné...

Fakt? Mně přijdou ti královští od rány. Zvlášť samec v toku. Ten šel přes pletivo i po horských a červenokřídlých.

I když je fakt, že ty žebříčky jsou hodně pohyblivé.

8.12.2020 18:26
cvrdlikacek

XXX.XXX.10.119

Já chovám zebricky v každé voliere nebo větší kleci, ať už s rozelami, andulkami, cervenokridlimy atd... A je to to nejlepší pro oko... Hemží se to perfektně a ostatní ptáky to nezajima

8.12.2020 21:17

cvrdlikacek napsal(a):
Já chovám zebricky v každé voliere nebo větší kleci, ať už s rozelami, andulkami, cervenokridlimy atd... A je to to nejlepší pro oko... Hemží se to perfektně a ostatní ptáky to nezajima

A co odchovy ? Známý má andulky a zebřičky u sebe a andulky mu plení hnízda zebřiček.

vlaštovička

9.12.2020 10:02
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

A co takhle nějaký druh holubovitých? Třeba holoubek diamantový, hrdlička chechtavá, vínorudá, senegalská, čínská atd.
A k tomu drobotina (zebřička, chůvička, rýžovník, kanár, pásovník, stříbrozobka, diamantka.)
Osazenstvo by potom mohlo vypadat asi nějak takto: 1,1 korela chocholatá, 1,1 hrdlička chechtavá (popř. i jiný druh), 1,1 kanár (popř. jiný druh drobotiny) a na zem pár křepelek. Takto by to mohlo fungovat a byly by i odchovy.
Pokud andulky plení zebřiččí hnízda. Bude dobré, když zebřičkám dáte hnízda s malým vletovým otvorem, kterým se andulka neprotáhne.

9.12.2020 10:10

vlaštovička napsal(a):
A co takhle nějaký druh holubovitých? Třeba holoubek diamantový, hrdlička chechtavá, vínorudá, senegalská, čínská atd.
A k tomu drobotina (zebřička, chůvička, rýžovník, kanár, pásovník, stříbrozobka, diamantka.)
Osazenstvo by potom mohlo vypadat asi nějak takto: 1,1 korela chocholatá, 1,1 hrdlička chechtavá (popř. i jiný druh), 1,1 kanár (popř. jiný druh drobotiny) a na zem pár křepelek. Takto by to mohlo fungovat a byly by i odchovy.
Pokud andulky plení zebřiččí hnízda. Bude dobré, když zebřičkám dáte hnízda s malým vletovým otvorem, kterým se andulka neprotáhne.

Známý to nakonec vyřešil prodejem andulek. Akorát teď mu někdo dal zas hejno na zimu a už u něj andulky zůstaly. :D Jak se tak občas stane no....

9.12.2020 12:10
cvrdlikacek

XXX.XXX.10.119

Asi mám klidné andulky 😁 místo budek používám,, krabičky" z pletiva a na jaře do rohů, svázané trsy velkých okrasných trav a v tom si většinou něco staví,jen občas v těch krabičkách.

9.12.2020 12:38
Valentko

XXX.XXX.226.187

vlaštovička napsal(a):

S tym s vami súhlasím. Ked má niekto takýto problem tak aj ja by som to riešil zmensenim otvorov v búdkach. Netreba hneď všetko predávať. Napr. aj moje korely casto krát nakúkali andulkam do budok a jeden aj vyťahoval podstielku ale nezmestili sa do búdky cez otvor ( prestrčili iba hlavu ) a možno by tiež andulkám chodili do búdok kebyže sa tam dostanú.

9.12.2020 14:04

Valentko napsal(a):
S tym s vami súhlasím. Ked má niekto takýto problem tak aj ja by som to riešil zmensenim otvorov v búdkach. Netreba hneď všetko predávať. Napr. aj moje korely casto krát nakúkali andulkam do budok a jeden aj vyťahoval podstielku ale nezmestili sa do búdky cez otvor ( prestrčili iba hlavu ) a možno by tiež andulkám chodili do búdok kebyže sa tam dostanú.

Tak ono se mu andulky i dost praly mezi sebou, atd. Takže tohle byla taková ta pomyslná poslední kapka.

My máme nyní většinu papoušků co druh to voliéra a vyhovuje nám to. Dole mám u velké austrálie morčata a u horáků zakrslého králíka, pod andulky a korely mám v plánu křepelky. :) Mám ráda voliéry, kde je i dole živo. :) Až teda na alexandry no. Tam se bojím, že by to nedělalo dobrotu.

9.12.2020 19:19
lupus4

XXX.XXX.205.61

k andulám bych nic nedával. dříve či později (ale vždy) problémy

10.12.2020 06:09
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

lupus4 napsal(a):
k andulám bych nic nedával. dříve či později (ale vždy) problémy

Moje osobní zkušenost, lupus4 má 100% pravdu.

10.12.2020 11:26
ZBzH

XXX.XXX.8.172

Já mám dřevěnou venkovní voliéru s krytým záletem (nevytápěný), na noc zavírám výletová okna. Do října jsem tam měl pár horáků, pár rosel pestrých, pár nádherných a pár neofém modrohlavých. Ke konci října jsm si všiml, že rosely nedají pokoj mladému samečkovi nádherného. Proto jsem voliéru rozdělil, jak jsem měl v plánu až na jaře, na dvě části. Vznikly mi dvě voliéry: menší 5x1x2m + zálet 2,5x1x2m a větší 5x2x2m + zálet 2,5x1x2m. Do menší jsem dal rosely a ve větší zůstali horáci, nádherní a neofémky. Ve vedlejší voliéře celozastřešené a nyní zazimované polykarbonátem 2,8x1,8x2m mám 3 páry andulek. Pro zpestření jsem začal uvažovat alespoň o páru zebřiček. Někde jsem četl názor, že je chovatel má i ve voliéře s párem rosel. Že prý jsou zebřičky drobné a že rosely jsou v klidu. Máte někdo podobnou zkušenost? Případně kam byste mi doporučili dát zebřičky. K andulkám? O andulkách mi dost lidí tvrdí, že každému jinému ve své voliéře pěkně zatápí.

10.12.2020 14:19

ZBzH napsal(a):
Já mám dřevěnou venkovní voliéru s krytým záletem (nevytápěný), na noc zavírám výletová okna. Do října jsem tam měl pár horáků, pár rosel pestrých, pár nádherných a pár neofém modrohlavých. Ke konci října jsm si všiml, že rosely nedají pokoj mladému samečkovi nádherného. Proto jsem voliéru rozdělil, jak jsem měl v plánu až na jaře, na dvě části. Vznikly mi dvě voliéry: menší 5x1x2m + zálet 2,5x1x2m a větší 5x2x2m + zálet 2,5x1x2m. Do menší jsem dal rosely a ve větší zůstali horáci, nádherní a neofémky. Ve vedlejší voliéře celozastřešené a nyní zazimované polykarbonátem 2,8x1,8x2m mám 3 páry andulek. Pro zpestření jsem začal uvažovat alespoň o páru zebřiček. Někde jsem četl názor, že je chovatel má i ve voliéře s párem rosel. Že prý jsou zebřičky drobné a že rosely jsou v klidu. Máte někdo podobnou zkušenost? Případně kam byste mi doporučili dát zebřičky. K andulkám? O andulkách mi dost lidí tvrdí, že každému jinému ve své voliéře pěkně zatápí.

Co jsme mluvili s chovateli, rozely ideálně samostatně. Dřív nebo později to dřelo.

K andulkám bych přidala spíš 2-3 páry korel. A žebřičky dala spíš k těm horákům a spol.

10.12.2020 14:27
ZBzH

XXX.XXX.8.172

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Co jsme mluvili s chovateli, rozely ideálně samostatně. Dřív nebo později to dřelo.

K andulkám bych přidala spíš 2-3 páry korel. A žebřičky dala spíš k těm horákům a spol.

Díky za tip! Já jsem čekal, že to s roselama bude drhnout, ale myslel jsem až k jaru, když půjde samec do toku. Takhle mě to překvapilo, ale aspoň mě to nakoplo k rychlému rozdělení voliéry.

10.12.2020 14:41
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Měl jsem korely s andulkami a výsledek, celé hnízdo mladých korel zničené. Andulky vlezly do budky a byl konec. Andulky měli své budky a bylo jich dost.

10.12.2020 16:26
pterodactyll

XXX.XXX.35.4

Také bych nedoporučoval mít u andul jiné ptáky přes sezónu. Otravují všechny a všude. Musel jsem od nich dát i horské. Tři se na něho zavěsily a měli z něho kolotoč. Je to sice kus od kusu,ale většina začne jiné ptactvo deptat v celku systematicky.

10.12.2020 18:18

Horák lutino napsal(a):
Měl jsem korely s andulkami a výsledek, celé hnízdo mladých korel zničené. Andulky vlezly do budky a byl konec. Andulky měli své budky a bylo jich dost.

Proto jsem psala 2-3 páry. Jak jich je víc, tak si andulky tak netroufnou. ;)

10.12.2020 18:24
JoPe

XXX.XXX.82.6

Dobrý den, pojedu proti proudu a zmíním se o své vlastní "vychytávce" Mám dobrou víceletou zkušenost společného chovu ve voliérách o délce 3-3,5 m vždy po 1 páru rosel pestrých , nebo penantů a u několika z nich tedy, zásadně po 1 páru přírodních andulek. Nechávám je vyvést s roselami max.2 hnízda a prakticky vždy úspěšně. Nedělám to kvůli množení andul, ale k omezení přílišné agresivity samce rosel vůči samici a velmi se to osvědčilo. Více párů pohromadě se nehodí a dělá bordel.

Neregistrovaný uživatel

10.12.2020 19:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Souhlas i když někdy dokáže udělat v této sestavě bordel i ta jedna pára.

15.12.2020 14:48
doktorjirka

XXX.XXX.5.195

No právě jsem tím myslel, že droboť je jiná a zejména v malém hejnku. Když jsem k nim vypustil jednou sólo lichého kanárka, hned jej začali honit, ale hejnko zebřiček je v pohodě. S jinými papoušky bych je nedal - i když oni asi reagují jen na ty větší - můj kamarád měl léty s nimi neofémy a králováci jim dokonce dávali u misky přednost a raději uletěli když na něj sameček neofem začal natahovat zobák. U každého to bude jinak, záleží na velikosti a vybavení (hlavně členitost) konkrétní voliéry, způsobu vypuštení (mladí ptáci, kteří tam spolu dospějí) atd...

Přidejte reakci

Přidat smajlík