Australské andulky

Prodám Andulku vlnkovanou - Australské andulky 2:3 r. 2024 za 250kč/ks. 728...
Zdravím, potřeboval bych poradit.
Dlouhodobě se potykam s mozoly na nohou. Mají to víceméně všechny andulky. U samic to zmizelo při hnízdění (předpokládám kvůli sezení na hnízdě) nyní začínám pozorovat nové mozulky. Zkoušel jsem vše možné od přírodních bidylek různé tloušťky až po kupované. Nejhůř je na tom jeden samec, který to má pouze na jedné noze (přijde mi že používá pouze tu bolavou nohu viz foto).
Proto vás žádám o rady. Nic jiného mě nenapadá možná nějaká masticka?
Veterinář je asi poslední možnost.
Předem děkuji za rady.
Premus
napsal(a):
Dlouhodobě se potykam s mozoly na nohou. Mají to víceméně všechny andulky. U samic to zmizelo při hnízdění (předpokládám kvůli sezení na hnízdě) nyní začínám pozorovat nové mozulky. Zkoušel jsem vše možné od přírodních bidylek různé tloušťky až po kupované. Nejhůř je na tom jeden samec, který to má pouze na jedné noze (přijde mi že používá pouze tu bolavou nohu viz foto).
Předem děkuji za rady.
Dobrý den, těžko říct, na těch nožkách jsou i podlitiny a možná , že chybí vitamín P a křemík. Ovlivňují přužnost a pevnost cév. Oni to snad ani nejsou mozoly jak uvádíte,nepoužíváte třeba nějaký dezinfekční prostředek, který by mohl povrch nohou poškodit ? Mohlo by se jednat i o nějaké plísňové onemocnění, na těch fotkách ten povrch nevypadá dobře, včetně kvality vašeho nehtu. Doporučil bych vám poradit se s odborníkem.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Zde to vidí spousta veterinářů,tak schválně,jestlipak některý pomůže.Odpovím na zadání později,jedná se podle fotografií o dvě odlišné věci.
Premus
napsal(a):
Žádnou desinfekci nepoužívám. Ozdobí je hladké bez známky vapenky. Co se týče plísně používám říční písek po celé délce klece v místnosti není vlhko aby byla plíseň. PS: Nehty si hryzu🤭
Jak a čím krmíte v průběhu roku, kde jsou ptáci chováni a jaké používáte doplňky stravy a v jakém množství ? Třeba ještě někoho něco napadne.
Premus
napsal(a):
Předem děkuji za rady.
Mohl by jste sem dát fotku voliéry , ve které andulky chováte i s tím na čem sedávají ? Moc to pomůže k tomu, aby vám někdo pořádně odpověděl. Veterináři se zde na i fauně jen přiučují, ti vám neporadí. Ted jsem si všiml na té levé fotce , že má andulka hodně přerostlé drápky. Neříkejte, že máte v kleci hodně přírodních větviček různého průměru. To by neměla takové pazoury.
Zdravím, krmivo podávám proso, leklici, oves dále jednou za čas jim dám do vody vitamíny dávku podle pribaloveho letáku nedílnou součástí je ovoce ( převážně jablko). Co se týče omzlin tak to je nemožné pac jsou ve vytápěné místnosti 20°C. Drápky mi nepřijdou nějak extrémně prerostle (můj názor).
Jinak andulky chovám prvním rokem tudíž se považuji za lajka. Nicméně stále se snažím více učit. Odchovy mám zdravé silné žádný problém jsem zatím neměl. Jediný problém je u nožek. Navíc jak píšu výše modrý samec používá jen tu bolavou nohu na druhou kulhá. Při ohledání druhé nohy jsem nezaznamenal žádné vady. Jinak si vyprosuji agresivni připomínky! Zkrátka chceš poradit pořád nechceš nerad. Díky s pozdravem.
Premus
napsal(a):
Zdravím, krmivo podávám proso, leklici, oves dále jednou za čas jim dám do vody vitamíny dávku podle pribaloveho letáku nedílnou součástí je ovoce ( převážně jablko). Co se týče omzlin tak to je nemožné pac jsou ve vytápěné místnosti 20°C. Drápky mi nepřijdou nějak extrémně prerostle (můj názor).
Taky jsem měl trochu podezření na omrznutí, ale to jste vyloučil. Také na dnu, ale to by jste musel krmit krmit jinak. Pár lidí to u ptáků už potkalo. Podle toho co píšete mě už nic nenapadá, je to jako střílet naslepo do terče. Jestli to chcete vyřešit, bude na to muset mrknout znalý veterinář.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
JoPe
No vida,DNA,ta je na první fotce,již jsou tam i vnitřní probělavělé útvary pod kůží,není to hnis ze zánětu,ale taková vláčná sýrovitá hmota.Dnu nevyléčíte,jedná se o usazování kyseliny močové,toto jsou prvotní úkazy,později ochrnutí nožek komplet a následuje celkové selhání organizmu a úhyn.Jedná se o poruchu výměny látkové.
Na té druhé fotce to vypadá pouze na otlak.Zadavateli,píšete,že otlaky zmizely při hnízdění,tudíž samičky v hnízdech kde je tendence vyší vlhkosti spojené s výkaly mlíáďat,nožky se navlhčí a vláčná kůže lépe regeneruje.Tudíž se domnívám,že máte v chovném zařízení dost nízkou relativní vlhkost,stačí rosit,nebo dát na zdroj tepla odpařovací nádobu a dostatečně velkou misku na koupání.Případně hodně postižená místa otlakem namazat Infadolanem,perfektně regeneruje poškozenou kůži a dodává jí vláčnost.
Jak je ten sameček se DNOU starý,většinou se tato nemoc projevuje u přestárlých jedinců.
alfonzo
napsal(a):
JoPe
No vida,DNA,ta je na první fotce,již jsou tam i vnitřní probělavělé útvary pod kůží,není to hnis ze zánětu,ale taková vláčná sýrovitá hmota.Dnu nevyléčíte,jedná se o usazování kyseliny močové,toto jsou prvotní úkazy,později ochrnutí nožek komplet a následuje celkové selhání organizmu a úhyn.Jedná se o poruchu výměny látkové.
Na té druhé fotce to vypadá pouze na otlak.Zadavateli,píšete,že otlaky zmizely při hnízdění,tudíž samičky v hnízdech kde je tendence vyší vlhkosti spojené s výkaly mlíáďat,nožky se navlhčí a vláčná kůže lépe regeneruje.Tudíž se domnívám,že máte v chovném zařízení dost nízkou relativní vlhkost,stačí rosit,nebo dát na zdroj tepla odpařovací nádobu a dostatečně velkou misku na koupání.Případně hodně postižená místa otlakem namazat Infadolanem,perfektně regeneruje poškozenou kůži a dodává jí vláčnost.
Jak je ten sameček se DNOU starý,většinou se tato nemoc projevuje u přestárlých jedinců.
No jo, ale kde by k tomu přišel z prosa, lesknice a ovsa. To by musel krmit hodně světlicí, slunečnicí,špenátem, rebarborou, nebo jako lidi červeným masem - nemoc králů.
JoPe
napsal(a):
No jo, ale kde by k tomu přišel z prosa, lesknice a ovsa. To by musel krmit hodně světlicí, slunečnicí,špenátem, rebarborou, nebo jako lidi červeným masem - nemoc králů.
Ale vždyť to může být i infekční, ne? Ne jen ze žrádla. Nebo ještě by bylo dobré vědět, jaké doplňky stravy (jak píše do vody podle návodu) zadavatel podává.
Díky za reakci. Stáří samce nemůžu s přesností určit. Podle prodejce byl starý rok když jsem ho kupoval nyní by měl být starý 2 roky(pokud prodejce nelhal). Je pravdou že po koupi jsem si všiml kulhani ale žádné otoky či jiné anomálie jsem nezaznamenal, až posledi 2 měsíce se to takhle zhoršilo. Jinak samec je aktivní nelze na něm poznat že by ho to výrazně limitovalo. S nízkou vlhkosti budete mít pravdu. Chápu to dobře že koupelnicky by mohli pomoci? Teď hlavní otázka jak postupovat dále se samcem? První vterina? Nebo hrozí utraceni? Díky za reakci s pozdravem Premus.
Premus
napsal(a):
Díky za reakci. Stáří samce nemůžu s přesností určit. Podle prodejce byl starý rok když jsem ho kupoval nyní by měl být starý 2 roky(pokud prodejce nelhal). Je pravdou že po koupi jsem si všiml kulhani ale žádné otoky či jiné anomálie jsem nezaznamenal, až posledi 2 měsíce se to takhle zhoršilo. Jinak samec je aktivní nelze na něm poznat že by ho to výrazně limitovalo. S nízkou vlhkosti budete mít pravdu. Chápu to dobře že koupelnicky by mohli pomoci? Teď hlavní otázka jak postupovat dále se samcem? První vterina? Nebo hrozí utraceni? Díky za reakci s pozdravem Premus.
Nepředbíhejte čas, jděte za veterinářem. My tu můžem kecat každý něco jiného a nemusíme mít pravdu nikdo.
eli22
napsal(a):
Ale vždyť to může být i infekční, ne? Ne jen ze žrádla. Nebo ještě by bylo dobré vědět, jaké doplňky stravy (jak píše do vody podle návodu) zadavatel podává.
Lidově řečeno, skoro vše je ze žrádla. Kdyby to byla dna, tak pochybuji, že by byl původ infekční. Jinak samozřejmě ano. Sám se držím mnoho let pořekadla "jste to, co jíte"a v chovech zvířat je to podobné. U lidí moc nevěřím na často používané odůvodnění původu metabolických civilizačních chorob, že jsou získané dědičností. Často je jednodušší to na to svést, než hledat pravou příčinu. Spíš vidím původ ve stravovacích návycích a zvyklostech v rodinách, ale to si málo kdo přizná.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Premus
Dnešní veterináři nemají téměř žádné zkušenosti s nemocemi ptactva.Dnu jsem zaznamenal ve svém chovujiž někdy před čtyřiceti lety,prvotně jsem se domníval,že je to něco vraženého,útvar rozříznut,vyčistěn a nic,vytvořil se další.Později i u dalších chovatelů stejné příznaky,řešení není možné.Pouze bylo ve starší literatuře,protože tato nemoc je známa desítky let uvedeno možnost léčby přípravkem Uralit,nebo Alkalit,léky nebyly dostupné,takže jsem se k léčbě nedostal.Kdo může nahlédnout do veterinární příručky Mvdr Cupáka 1970,jsou tam i fotografie DNY na nohou papouška,přesně to co je na první fotografii zadavatele.Tudíž není žádných pochybností o této diagnóze.Jedině dieta,která pouze mírně prodlouží život postiženého jedince.
Hlavně necpěte do zvířat zázračné komerční přípravky,které při pravidelném podávání naprosto rozhodějí celkový metabolizmus.Podpůrné přípravky se podávají pouze při nemocech,jinak jsou naprosto zbytečné,ba škodějí více než očekáváte.
Pokud zvíře krmíte vyáženou stravou,zeleným a ovocem s dostatkem slunečního záření a čerstvého vzduchu,tak není žádný chemický drasťák používat,může dojít i k přetížení ledvin a tudíž k vzniku DNY.
Chovám papoušky půl století a vždy vše s mírou a rozvahou,základem jsou přírodní produkty ze zahrádky a blízkého okolí domu,kde není možnost chemického ošetření.
A ty komerční patenty na obrovské odchovy a kvalitu mláďat jsou jen bludy.Dále tyto přípravky zkracují vašim chovancům život jednostranným přetěžováním určitých orgánů,včetně přípravku,kterému říkáte jablečný ocet,kdo z vás by chtěl celý život pít kyselou vodu?
Alfonzo.
Děkuji za odpověď. Dám na vaše rady a posléze se podělím jak jsem uspěl, nicméně je tu otázka co se samcem, mám možnost zkušeného veterináře který spolupracuje s zoo. Pokud se potvrdí vaše prognóza nemá asi smysl prodlužovat trápení samce. Utrácení samce provede veterinář? Nebo budu muset zakročit já (bylo by to proti srsti). S pozdravem Premus.
alfonzo
napsal(a):
Premus
Dnešní veterináři nemají téměř žádné zkušenosti s nemocemi ptactva.Dnu jsem zaznamenal ve svém chovujiž někdy před čtyřiceti lety,prvotně jsem se domníval,že je to něco vraženého,útvar rozříznut,vyčistěn a nic,vytvořil se další.Později i u dalších chovatelů stejné příznaky,řešení není možné.Pouze bylo ve starší literatuře,protože tato nemoc je známa desítky let uvedeno možnost léčby přípravkem Uralit,nebo Alkalit,léky nebyly dostupné,takže jsem se k léčbě nedostal.Kdo může nahlédnout do veterinární příručky Mvdr Cupáka 1970,jsou tam i fotografie DNY na nohou papouška,přesně to co je na první fotografii zadavatele.Tudíž není žádných pochybností o této diagnóze.Jedině dieta,která pouze mírně prodlouží život postiženého jedince.
Hlavně necpěte do zvířat zázračné komerční přípravky,které při pravidelném podávání naprosto rozhodějí celkový metabolizmus.Podpůrné přípravky se podávají pouze při nemocech,jinak jsou naprosto zbytečné,ba škodějí více než očekáváte.
Pokud zvíře krmíte vyáženou stravou,zeleným a ovocem s dostatkem slunečního záření a čerstvého vzduchu,tak není žádný chemický drasťák používat,může dojít i k přetížení ledvin a tudíž k vzniku DNY.
Chovám papoušky půl století a vždy vše s mírou a rozvahou,základem jsou přírodní produkty ze zahrádky a blízkého okolí domu,kde není možnost chemického ošetření.
A ty komerční patenty na obrovské odchovy a kvalitu mláďat jsou jen bludy.Dále tyto přípravky zkracují vašim chovancům život jednostranným přetěžováním určitých orgánů,včetně přípravku,kterému říkáte jablečný ocet,kdo z vás by chtěl celý život pít kyselou vodu?
Jsem ráda, že se přikláníte k mé diagnoze. Ale ještě by mě zajímalo, co ty "otlaky" u téměř všech andulek zadavatele, jak píše. To asi taky nebude normální. Pamatuju si, že i když jsem byla úplný diletant v chovu a měla špatná bidla v kleci, dokonce možná v počátcích plastová, tak žádná andulka otlaky neměla.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
eli22
Dobrý den,já se k vaší diagnóze nepřikláním,já ji znám hned od prvního pohledu,protože s Dnou mám bohaté zkušenosti.Kdybyste na tom byla podobně jako já,tak byste asi napsala něco více než jen DNA,neznáte specifika,střílíte od boku,jako ti omrzlináři,aniž by četli,že pán má andulky v kleci v místnosti.Napsat A a nedopsat B není umění,já uvedl obojí.DNU tady neřeším poprvé,určitě s ní přišlo do kontaktu spousta chovatelů,jen nejsou bádaví a nedošli ke správnému výsledku určení problému.Toto jsou nemoce známé od nepaměti,uvedené v mnoha starých knihách,kde najdete i o ptačí chřipce,podobné dnešnímu covidu,kdyby si některý z vládnoucích blbečků o tom něco přečetl,tak nebudou buze..vat lidi,viry se šířejí vzduchem,na oděvu.Nejhorší pro šíření je malá sluneční intenzita v těchto měsících u nás,sluneční ultrafialové záření vir zabíjí během tří vteřin,až se prodlouží den a bude svítit slunce,virová nálož se v prostoru sníží,toto však ví každej pišvejc,který si někdy přečetl o účincích horského slunce,které od nepaměti používám na ozařování vnitřních chovatelských prostorů z těchto důvodů. Ať se daří.
alfonzo
napsal(a):
eli22
Dobrý den,já se k vaší diagnóze nepřikláním,já ji znám hned od prvního pohledu,protože s Dnou mám bohaté zkušenosti.Kdybyste na tom byla podobně jako já,tak byste asi napsala něco více než jen DNA,neznáte specifika,střílíte od boku,jako ti omrzlináři,aniž by četli,že pán má andulky v kleci v místnosti.Napsat A a nedopsat B není umění,já uvedl obojí.DNU tady neřeším poprvé,určitě s ní přišlo do kontaktu spousta chovatelů,jen nejsou bádaví a nedošli ke správnému výsledku určení problému.Toto jsou nemoce známé od nepaměti,uvedené v mnoha starých knihách,kde najdete i o ptačí chřipce,podobné dnešnímu covidu,kdyby si některý z vládnoucích blbečků o tom něco přečetl,tak nebudou buze..vat lidi,viry se šířejí vzduchem,na oděvu.Nejhorší pro šíření je malá sluneční intenzita v těchto měsících u nás,sluneční ultrafialové záření vir zabíjí během tří vteřin,až se prodlouží den a bude svítit slunce,virová nálož se v prostoru sníží,toto však ví každej pišvejc,který si někdy přečetl o účincích horského slunce,které od nepaměti používám na ozařování vnitřních chovatelských prostorů z těchto důvodů. Ať se daří.
Dobře, díky, ale neodpověděl jste mi na ty otlaky. Na to směřoval můj dotaz, ne na DNU.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
pterodactyll
Nikdo nekope do omrzlin,čtěte:
Žádnou desinfekci nepoužívám. Ozdobí je hladké bez známky vapenky. Co se týče plísně používám říční písek po celé délce klece v místnosti není vlhko aby byla plíseň. PS: Nehty si hryzu🤭
alfonzo
XXX.XXX.0.243
eli22
Koukněte na Včera 20:46,tam jsem přiblížil možnost vzniku otlaků na základě případné nízké relativní vlhkosti ,možnost přesychání kůže na nohou,snížená regenerace tkáně.Podobně na tuto problematiku trpějí i lidé,někteří si to však vytvořili sami,věčným patláním různých přípravků a tělo již zamezilo samoregeneraci,protože nemá důvod.
Každý živý organizmus potřebuje určitá specifika a i vzdušná vlhkost může být důvodem k různým problémům,přesychání kůže,svědění,sebepoškozování okusem peří,když něco nejde,vždy hledám závadu na svém jednání,nikoli na svěřencích.
alfonzo
napsal(a):
eli22
Koukněte na Včera 20:46,tam jsem přiblížil možnost vzniku otlaků na základě případné nízké relativní vlhkosti ,možnost přesychání kůže na nohou,snížená regenerace tkáně.Podobně na tuto problematiku trpějí i lidé,někteří si to však vytvořili sami,věčným patláním různých přípravků a tělo již zamezilo samoregeneraci,protože nemá důvod.
Každý živý organizmus potřebuje určitá specifika a i vzdušná vlhkost může být důvodem k různým problémům,přesychání kůže,svědění,sebepoškozování okusem peří,když něco nejde,vždy hledám závadu na svém jednání,nikoli na svěřencích.
Dobře. Jsem ráda, že jste tady zmínil i srovnání s lidmi. Protože nesouhlasím s tímto Vaším tvrzením ".Kdybyste na tom byla podobně jako já,tak byste asi napsala něco více než jen DNA,neznáte specifika,střílíte od boku," Protože DNA se stejně tak projevuje u lidí i jiných zvířat, třeba plazů, a u nich docela často, a i psů a jiných živočichů. A příznaky jsou podobné nebo stejné. Takže nevím, co míníte tím "podobně jako já".
Zdravím, nízká vlhkost vzduchu bude hlavní příčina (už na tom pracuji) dále jsem se dočetl že větve bezu jsou měkké a vhodné jako bidelka tak je nainstaluji, v pondělí koupím mast uvedenou výše a vyzkouším a doufám že problém bude vyřešen. S tou dnou zajdu k veterináři a uvidím v tom jsem bezradny.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
eli22
To jsem uvedl z jednoho prostého důvodu,když o něčem píšu,tak o tom také něco vím a podělím se s druhými.Hodně lidí zde něco uvede,ale odůvodnění nikde,to nemá smysl diskuze.Když o něčem napíšu,tak se druhým snažím vysvětlit podstatu věci,včetně příznaků a léčby,jinak je to mlácení hluché slámy.
A hádat se o své pravdě bez hmatatelných prověřených důkazů je zde na denním pořádku.Proto se vždy snažím zasvětit neznalé problému do reality.
Jsou však situace,kterou jsem zde navodil v prvotní mé odpovědi,že čekám na odborníky,oni né,že nechtějí,oni nevědí a to je průšvih,jsou tu skovaní a nepomohou zvířatům zadarmo,jen mají tituly,schází jim podstata jejich poslání,touha po vědění a pomoci druhým.
Je fajn,že se zde schází určitá komunita chovatelů,kteří se alespoň o ty nějaké své zkušenosti podělí s druhými,všichni se stále učíme novým věcem.
alfonzo
napsal(a):
eli22
To jsem uvedl z jednoho prostého důvodu,když o něčem píšu,tak o tom také něco vím a podělím se s druhými.Hodně lidí zde něco uvede,ale odůvodnění nikde,to nemá smysl diskuze.Když o něčem napíšu,tak se druhým snažím vysvětlit podstatu věci,včetně příznaků a léčby,jinak je to mlácení hluché slámy.
A hádat se o své pravdě bez hmatatelných prověřených důkazů je zde na denním pořádku.Proto se vždy snažím zasvětit neznalé problému do reality.
Jsou však situace,kterou jsem zde navodil v prvotní mé odpovědi,že čekám na odborníky,oni né,že nechtějí,oni nevědí a to je průšvih,jsou tu skovaní a nepomohou zvířatům zadarmo,jen mají tituly,schází jim podstata jejich poslání,touha po vědění a pomoci druhým.
Je fajn,že se zde schází určitá komunita chovatelů,kteří se alespoň o ty nějaké své zkušenosti podělí s druhými,všichni se stále učíme novým věcem.
No ono je někdy těžké i pro odborníky z jednoho dotazu a pár fotek, když schází dalších xxx důležitých informací, vyvodit závěr. Takže se až po nějakém brainstormingu, což se tady právě děje, dojde třeba k výsledku. A že se tady někdo hádá o své pravdě, to mi uniklo, zkusím si vlákno ještě projet od začátku.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
eli22
JJ,neřešme prkotiny oklo dění v diskuzi.Hlavně,aby zadavatel pomohl svým chovancům a druhým,aby toto téma oživilo v paměti jaká specifika v chovném zařízení jsou velice důležitá pro zdárný chov zvířat.Předcházení problémům je vždy základem úspěchu.
alfonzo
napsal(a):
pterodactyll
Nikdo nekope do omrzlin,čtěte:
Nezlobte se, ale z toho opravdu nevyplývá,jestli v místnosti mrzne,nebo ne. Já to jen uvedl jako možnost a foto co jsem našel je velmi podobné. Rovněž se nechá dohledat, že otlaky, které vypadají podobně způsobuje tvrdý roztoč podobný vápence. Ranka se zanítí vám vypadá to tak.Když se snažím někde najít něco i dně u ptáků,v češtině nic. Sám se s dnou léčím již roky.
Sám jsem se v chovu nikdy s dnou nesetkal, škoda že se o tom nedá nic najít. Když píšete že se to stává,musel se s tím snad nějaký veterinář setkal. Zajímavé to je.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Ono se s tím určitě setkalo mnoho chovatelů,ale asi je málo tak bádavých jako třeba já.Nejdříve,jak jsem uvedl výše jsem to přisuzoval zánětu vzniklému zapíchnutím cizího tělesa,nebo vniku infekce při poranění.Hledal jsem dlouho a našel.Nikdy jsem to nevyléčil,jen prořízl špičkou injekční jehly,hmotu vymáčkl,ranku vydezinfikoval.Některý útvar se zatáhl,vznikl někde vedle další.Je zajímavé,že to měl pouze jeden pták z obrovského množství,vždy jsem choval a chovám oklo sta papoušků.Všichni krmeni stejně,vše venku ve voliérách s prolety na slunci a dešti,veškerá strava přístupná,včetně písku,hlíny,dřevěného uhlí.Prostě individuální problém jedince,který měl tuto nemoc.Několikráte jsem se s tím setkal i u kamarádů a na burze.Ono je to v počátku jen kosmetická vada,probělavělá kůže,pod ní sýrovitá hmota,ani to nijak nevyčnívá a pták je dlouho čilý bez znatelných problémů,klidně odchovává potomky.Mám vrozenou pozorovací schopnost a všimnu si každé odchylky,proto jsem se dostal i křešení této nemoce již v dávné minulosti,ale nevyřešil,což je docela životní neúspěch.Proto by bylo dobré třeba i založit nové téma přímo na DNU,kde by ovšem nebylo řešeno něco jen podobného a výroky"jedna pani povídala",určitě někdo další bude něco vědět,nebo má vlastní zkušenost s léčbou.Podělte se,dáme hlavy dohromady,pomůžeme našim svěřencům.
Můj známý choval mnoho let rosely a míval trvale tak 40 - 80 ks dospělců. Asi před 20 lety mu začaly výše popisované potíže a občasný úhyn. Poslal min. 2 ptáky na pitvu do SVÚ v Jihlavě a tam zjistili dnu. Bylo mu doporučeno krmit méně slunečnice a kardi a na určitou dobu vysadit úplně, což udělal a od té doby se tento problém již u něj neobjevil. Já osobně jsem se s tímto problémem u mých zvířat nesetkal, ale několik přátel už prodělalo osobně ten typický záchvat bolesti, oteklý palec u nohy , nebo ruky a popisují to jako doslova muka a mají pak strach něco sníst a to do té doby než jim trochu"otrne" a za čas se jim problém vrací.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Když již o zkušenostech s Dnou píšete,uveďte nějaké příznaky,pokud nebyly na nohách ty bělavé útvary,to je většinou již konečná.Je třeba dopídit se nějakého vodítka,je nesmysl testovat celý,zdánlivě zdravý chov na Dnu.
Ta strava u ptáků nehraje velkou roli,muselo by to mít neskutečné množství ptáků,vidím to doma,většina jich žere ze směsi jen slunečnici,případně semenec,ostatní okrajově,tím to nebude.Chtělo by to studii celkových podmínek chovu kde se DNA vyskytla,sám jsem dříve nad tím příliš nedumal,výskyt nějakých deset ptáků za padesát let,což je mizivé procento.Ale je vidět,že se s touto problematikou setkalo mnoho chovatelů,chtělo by přijít na kloub prevenci před touto nemocí.Může to být však i vrozený problém určitých jedinců,jelikož v hejnech se to týká jen procentuelního minima.
Nohy měly obě v pořádku(byly to samičky).Někde jsem vyčetl že dna může být kloubní a viscerální(tj.obalení tukem vnitřních orgánů).Jedna samice si na prsou vytrhala díru do masa jako by se chtěla zbavit toho žlutého útvaru.Před tím normální stav,žrala,vylučování,všechno v normálu.Druhá samice,tu jsem koupil po půl roce po přepeření nedorostly hlavní letky a ocasní pera.Začala být apatická,načepýřená(normálně žrala)do třech dní padla.Měl jsem podezření na cirkovirozu.Odvezl jsem na vet.Po pitvě výsledek viscerální dna,selhání ledvin,cirkoviry negativní.Pokusím se poslat článek z internetu o dně ,co jsem dohledal.Karel
Lektorka5
XXX.XXX.113.57
Kupte im prasok proparrot alebo nasadte tabl.stomorgyl