Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.1.2021 21:17
Simona335

XXX.XXX.140.11

Dobrý den, od října máme andulku, která do teď nelétá, žere, pije, chová se spokojeně, jen to létání nic, nedávno ji dorostl ocas a ona si ho postupně sama vyškubala, poradíte mi prosím čím by to mohlo být nebo mám zajet k veterináři. Předem děkuji za odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.1.2021 22:15

Máte "skokana". Nechápu, že ho někdo prodá. :( Bohužel to léčitelné není, viz:

Polyomaviróza, "nemoc výletků andulek", BFD, je vysoce nakažlivé onemocnění ptáků, především papoušků, ale také pěnkavovitých, kanárů, dravců.

U dospělých andulek probíhá infekce bez příznaků, ale mláďata v budkách hynou a u těch ostatních se objeví poruchy opeření, francouzské pelichání. Mladým andulkám chybí ocasní pera nebo letky nebo jsou zkrácené, lámavé a ptáci nejsou schopni letu. Proto se jim říká "skokani".

Polyomavirózu nelze spolehlivě léčit. Pokud se nemoc objeví u papoušků jiných než andulky, nezbývá než počkat, která nakažená zvířata onemocní - ve chvíli prvního úhynu už jsou nakažená všechna. Mláďata na prodej by se měla otestovat metodou PCR a prodat až když jsou negativní, aby se nemoc dále nešířila.

zdroj a více: https://zverolekarka.com/polyomaviroza/#Lecba_polyomavirozy

13.1.2021 22:27
Simona335

XXX.XXX.140.11

Nekoupila jsem ho byl zadarmo, takže ho nesmím dát k ostatním ptákům, máme ho doma jako mazlíčka samotného, ale bylo by dobré informovat toho od koho to mam? Jentak to tedy nezmizi? Meli by se zbavit nekterych jedincu nebo je vsechny otestovat? Jinak děkuji za všechny informace

14.1.2021 07:16
kareta

XXX.XXX.175.112

Simona335 napsal(a):
Nekoupila jsem ho byl zadarmo, takže ho nesmím dát k ostatním ptákům, máme ho doma jako mazlíčka samotného, ale bylo by dobré informovat toho od koho to mam? Jentak to tedy nezmizi? Meli by se zbavit nekterych jedincu nebo je vsechny otestovat? Jinak děkuji za všechny informace

Určitě toho dárce informujte a taky mu pěkně poděkujte !

14.1.2021 07:26

Simona335 napsal(a):

Tak či tak to byl od dotyčného "danajský dar". Vsadím se, že o tom dobře věděl. :(

Vše je v tom článku, proto jsem sem dávala i celý odkaz:

"U andulek je možné chov ozdravit přerušením hnízdění. Jsou to mláďata a mladé andulky, které nejsnáze šíří virus a pro které je nemoc nejnebezpečnější. Oddělením mladých ptáků od těch chovných a přerušením hnízdění minimálně na půl roku mají ptáci čas se vyléčit a virus nemá k dispozici další vnímavé hostitele. Samozřejmostí je současná sanace chovu dezinfekčními prostředky.

Rodiče, kteří dávají opakovaně skokany i při uvedených opatřeních jsou persistentně infikovaní a je potřeba je vyřadit."

14.1.2021 09:04
Simona335

XXX.XXX.140.11

Moc děkuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík