Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.4.2021 06:43
hopi

XXX.XXX.208.90

Můj dotaz by měl asi směřovat jinam,
ale určitě se zde najdou odborníci, kteří k tomu něco napíší. Když si zadám krkavec velký, vyskočí na mě,ohrožený pták! Toto určitě platilo v 70.-80.letech,ale ne nyní!!!
Na podzim navečer jich nad domem přetahuje 40 až 60, když někam jedu, kam se podívám všude krkavci!!!
Mnohokrát jsem pozoroval útoky a úspěšné, nejen na drobnou zvěř, ale i na srnčata! Někdo řekne, ale sebere veškerou padlinu, to jo, na to tu jsou také lišky a jezevci. Když mluvím s někým z jiného kraje, potvrdí mi ještě větší množství, než uvádím já!
Už by se měli odborníci a ochranáři probudit!

27.4.2021 10:49
PiLnÍk

XXX.XXX.102.156

hopi napsal(a):
Můj dotaz by měl asi směřovat jinam,
ale určitě se zde najdou odborníci, kteří k tomu něco napíší. Když si zadám krkavec velký, vyskočí na mě,ohrožený pták! Toto určitě platilo v 70.-80.letech,ale ne nyní!!!
Na podzim navečer jich nad domem přetahuje 40 až 60, když někam jedu, kam se podívám všude krkavci!!!
Mnohokrát jsem pozoroval útoky a úspěšné, nejen na drobnou zvěř, ale i na srnčata! Někdo řekne, ale sebere veškerou padlinu, to jo, na to tu jsou také lišky a jezevci. Když mluvím s někým z jiného kraje, potvrdí mi ještě větší množství, než uvádím já!
Už by se měli odborníci a ochranáři probudit!

27.4.2021 11:32
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

U nás za barákem v lese roky 1 pár a jsme rádi že tu hnízdí. Někdy je boj o hnízdo s káňaty. A kousek od nich hnízdí datel velký.

27.4.2021 13:14
pan.

XXX.XXX.32.196

Nejde jen o krkavce,ale i o vlky,straky,dravce.Kde jsou koroptve,bažanti a zajíci,o králíkovi divokém ani nemluvím.
U nás nejsou odborníci a ochranáři,ale vše jde přes politiku.

27.4.2021 14:06
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

pan. napsal(a):
Nejde jen o krkavce,ale i o vlky,straky,dravce.Kde jsou koroptve,bažanti a zajíci,o králíkovi divokém ani nemluvím.

Ale zato se divočáci a někde i mufloni a srnky prohánějí po městech.

Neregistrovaný uživatel

27.4.2021 15:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

pan. napsal(a):

Kde jsou koroptve,bažanti a zajíci-o jejich poslední zbytky, hlavně o mláďata se teď starají nejvíce straky a dravci.Ochranářů máme dost a dokáží věci i zastavit výstavbu dálnice k vůli pár křečkům.

27.4.2021 17:35
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Řeknu Vám kde jsou, ve městech, sám když jdu někdy večer městem vidím zajíce i srnky a přes den i bažanty ,protože dnešní zemědělci sází všude řepku a kukuřici, nejsou žádné remízky kde by se schovali. A když se seče seno nebo obilí ,zůstane jen mrtvá louka, protože obrovské stroje vše mladé zabíjí, sám jsem po senoseči našel mrtvá zvířata, kolouchy ,bažanty i zajíce, dokonce i ježka. A tam kde ještě před nedávnem byly pole, rostou nákupní centra a rodinné domky.

Neregistrovaný uživatel

27.4.2021 18:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

hopi

Nevím který region popisujete, ale 40-60 krkavců bych chtěl opravdu vidět.Je pravda že jich přibývá- střední Morava , dříve byl opravdu vzácnější teď je jich vidět a koncem zimy hlavně slyšet více.Kdo ví třeba střídají havrany,kteří u nás téměř zmizeli a že jich bývalo.

27.4.2021 21:27
raduz

XXX.XXX.123.98

40-60 krkavců ? nejednalo se spíše o havrany nebo vrány??

27.4.2021 21:39
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

raduz napsal(a):
40-60 krkavců ? nejednalo se spíše o havrany nebo vrány??

Taky si to myslím.
Nepodceňuji některé diskutující, ale u mně skoro každý, kdo viděl ve voliéře zblízka tj 50 cm vránu, tak řekl. To je krkavec? A nebyla černá, ale vrána šedá, ikdyž mohutný starý samec.

27.4.2021 22:20
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Horák lutino napsal(a):
Řeknu Vám kde jsou, ve městech, sám když jdu někdy večer městem vidím zajíce i srnky a přes den i bažanty ,protože dnešní zemědělci sází všude řepku a kukuřici, nejsou žádné remízky kde by se schovali. A když se seče seno nebo obilí ,zůstane jen mrtvá louka, protože obrovské stroje vše mladé zabíjí, sám jsem po senoseči našel mrtvá zvířata, kolouchy ,bažanty i zajíce, dokonce i ježka. A tam kde ještě před nedávnem byly pole, rostou nákupní centra a rodinné domky.

Máte pravdu a i mnozí ostatní. Podle mého názoru je to složitější. Nejen dravci a monokultury desítky hektarů. Zmizely potravní zdroje pro mláďata.
Koroptev, bažant, křepelka.- I u lánů polí jsou meze i ty remízky, ale bez života. Viděl jste na kopřivách někdo housenky babočky ? Kdysi jich byly kopřivy plné. Nejen housenky motýlů, ale z polí po pesticidech zmizel veškerý hmyz Bez hmyzu i kdyby se kuřátka vylíhla nepřežijí.
Mám u lesa mezi lány kus políčka. Na hraniční mezi bylo 5 mravenišť, docela vysoké, půl metru.
Před rokem ve třech mravenci vyhynuli. Postřik z pole letěl 3 - 4 m na můj pozemek. Zbylá mraveniště byla za keři a smrky, skoro zakrytá větvemi. Že bych se mýlil?
V lánech pšenice jak ze škatulky není míto pro nic živého z ptačí říše. Divočáci a srnci si tam lebedí.
S tím už nikdo nic neudělá.
Kdyby se mohlo naše ptactvo chovat bez zbytečné byrokracie v klecích, domnívám se, že by to jedince v přírodě neohrozilo, aspoň by lidé v klecích viděli, co za krásu to létalo v našich sadech, lesích a žilo na polích.
Něco zákonem chránit, když to nemá potravní zdroje je celkem neúčinné.

28.4.2021 06:24
hopi

XXX.XXX.208.90

Havrany jsem tady neviděl možná 4 roky,ti Krkavci se přesunují před setměním po hejnech 5-15 zřejmně nocovat do obory Kněžičky,občas se mezi ně připojí vrány šedivky,ale těch je 10-15. Kdybych nerozeznal krkavce od havrana,nebo vrány šedivky,tak sem nebudu psát!!! Přirovnání rozdíl mezi Trabošem a Škodovkou?

28.4.2021 08:45
raduz

XXX.XXX.242.163

Dobré ráno, dneska aby se člověk bál opravdu napsat do diskuze. Hned dostane po hubě. Lidé si velice často pletou havrany, vrány, krkavce. Trabant a Škodovka je trošku rána pod pás, spíš Kamiq a Karoq to by ještě šlo. 40 - 60ks není běžná věc, určitě ne v rámci celé republiky. Když pojedu hodinu, kamkoliv od místa bydliště o krkavce nazavadim, vím o 1páru, který se zde zdržuje 5-6let, plus mladé. Jistě, určitě tu hnízdí i další páry, ale vidět nejsou, ale zas v Táboře je velká kolonie havranů. Zřejmě mají ve Vašem okolí dostatek potravy. Straky a sojky jsou mnohem větší problém než krkavci. Ochrana přírody je jistě zapotřebí, ale pořád bude co zlepšovat. Ono to není jen o ochranařich a zelených bláznech. Když pak čtu o vemenu, které bez problémů pohodí otrávenou návnadu na místa kde si běžné hraji děti a venčí psi. Tak bych dotyčného s chutí nechal tu návnadu sežrat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.4.2021 12:12
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak krkavec v 70-80. letech byl téměř vyhubený, nikoli jen vzácný. Častěji po ČR se začal objevovat až mnohem později, koncem 90. let byl stále raritou a nyní je relativně běžný. Naše legislativa má pouze 10-15 let zpoždění proti reálnému stavu, což na žádné probouzení není, stačí pár dementů s jedy a jsme tam kde jsme byli v 90. letech...
Straky a pod za mizející koroptve a křepelky fakt nemohou. Momentální zemědělství je problém, žádné remízky, všude spousty chemie... Navíc jsou přemnožená divoká prasata a srnčí, místy i jeleni, takže nejsou ani pořádné podrosty pro menší živočichy. Ale chápu na ochranáře se dobře nadává, protože to vlastně je kdokoli/nikdo...

No a řeči o vlcích jsou jen k pousmání...

Kde je lokalita s 40-60 krkavci? udělám si výlet...

28.4.2021 14:40
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Sledoval jsem krkavce když jsem byl na vojně na Slovensku v letech 1974-76. Nikdy jsem je neviděl ve větších počtech. To že se za ta léta rozšířili i k nám je sice pravda, ale spíš po párech. Drží si totiž docela velké území jako své teritorium a nenocují v hejnech. To spíš havrani létají, nocují i hnízdí v koloniích. Z Čech se zase po letech vydaly na Moravu vrány černé. V Brně je pozoruji v okolí Špilberku už čtvrtým rokem.

28.4.2021 17:48
hopi

XXX.XXX.208.90

Ano Kamiq a Karoq je výstižnější.Toto bylo v měsících listopadu a prosince! Dejte mi kontakt a na podzim můžeme počítat.

23.6.2021 13:07
hopi

XXX.XXX.208.90

Dnes,konec června a při projížďce na kole,jsem viděl na posečeném lucenu 16 krkavců,zřejmně tam bylo něco rozsekané sekačkou.

23.6.2021 13:46
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

hopi napsal(a):
Dnes,konec června a při projížďce na kole,jsem viděl na posečeném lucenu 16 krkavců,zřejmně tam bylo něco rozsekané sekačkou.

Nejspíš srnče.

Přidejte reakci

Přidat smajlík