Dobrý den,
má někdo zkušenost s Mangoldem, zasadil jsem ho ve skleníku pro vlastní potřebu a dávám ho i slepicím velice jim chutná a proto mám dotaz jestli ho někdo dává papouškům, ale jak jsem se dočetl obsahuje velké množství kyseliny šťavelové a tak se ptám na vaše zkušenosti i jeho podáváním papouškům.
Je to dvouletka a měl by jsem zelené krmení i celou zimu.
Děkuji za vaše názory a odpovědi.
Mangold je zelenina pocházející ze Středomoří. Může být listový nebo řapíkatý, zelený nebo červený, ale i fialový. Listy jsou velmi bohaté na provitamin A, jsou důležitým zdrojem vitaminu C a B2. Z minerálů nás zajímá především obsah železa, vápníku, draslíku a sodíku. Mangold je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění, posiluje nervový systém a pročišťuje krev. Je zeleninou vytrvalou, listy lze sklízet po více sezon, a jelikož je hodně vzrůstný, stačí nám pár rostlinek a zásobí nás čerstvými listy po celý rok. Navíc (na rozdíl třeba od salátu nebo pampelišky) utržené listy zůstávají velmi dlouho pevné a chřupavé a nevadnou tak rychle. Nasekané do míchanice nemají chybu a celý list strčený do ok pletiva zmizí okamžitě. Bez této zeleniny už si krmení ani neumím představit.
roselia
napsal(a):
Mangold je zelenina pocházející ze Středomoří. Může být listový nebo řapíkatý, zelený nebo červený, ale i fialový. Listy jsou velmi bohaté na provitamin A, jsou důležitým zdrojem vitaminu C a B2. Z minerálů nás zajímá především obsah železa, vápníku, draslíku a sodíku. Mangold je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění, posiluje nervový systém a pročišťuje krev. Je zeleninou vytrvalou, listy lze sklízet po více sezon, a jelikož je hodně vzrůstný, stačí nám pár rostlinek a zásobí nás čerstvými listy po celý rok. Navíc (na rozdíl třeba od salátu nebo pampelišky) utržené listy zůstávají velmi dlouho pevné a chřupavé a nevadnou tak rychle. Nasekané do míchanice nemají chybu a celý list strčený do ok pletiva zmizí okamžitě. Bez této zeleniny už si krmení ani neumím představit.
Dnes jsem ho dal a jen se po něm zaprášilo, díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Horák lutino
napsal(a):
Dobrý den,
má někdo zkušenost s Mangoldem, zasadil jsem ho ve skleníku pro vlastní potřebu a dávám ho i slepicím velice jim chutná a proto mám dotaz jestli ho někdo dává papouškům, ale jak jsem se dočetl obsahuje velké množství kyseliny šťavelové a tak se ptám na vaše zkušenosti i jeho podáváním papouškům.
Je to dvouletka a měl by jsem zelené krmení i celou zimu.
Děkuji za vaše názory a odpovědi.
Já mám pod papoušky morčata a sem tam jim ho dávám. Poté, co jim ho papoušci lítali ujídat (hlavně horáci a králováci), jim ho taky sem tam list dám a chutná jim. Co jsem četla knížce Výživa papoušků zase platí všeho s mírou. :)
roselia
napsal(a):
Mangold je zelenina pocházející ze Středomoří. Může být listový nebo řapíkatý, zelený nebo červený, ale i fialový. Listy jsou velmi bohaté na provitamin A, jsou důležitým zdrojem vitaminu C a B2. Z minerálů nás zajímá především obsah železa, vápníku, draslíku a sodíku. Mangold je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění, posiluje nervový systém a pročišťuje krev. Je zeleninou vytrvalou, listy lze sklízet po více sezon, a jelikož je hodně vzrůstný, stačí nám pár rostlinek a zásobí nás čerstvými listy po celý rok. Navíc (na rozdíl třeba od salátu nebo pampelišky) utržené listy zůstávají velmi dlouho pevné a chřupavé a nevadnou tak rychle. Nasekané do míchanice nemají chybu a celý list strčený do ok pletiva zmizí okamžitě. Bez této zeleniny už si krmení ani neumím představit.
A jak často listy podávat? Klidně ob den, dva? Děkuji za info.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Horák lutino
Dobrý den,jen taková maličkost.Kyselina šˇtavelová má tendenci při malém příjmu vody krystalizovat v ledvinách,takže,jak uvádějí další "všeho s mírou".
Proto se rostlinám s velkým obsahem kyseliny štˇavelové raději vyhýbám,třeba australští papoušci ze suchých oblastí přijímají vody dost málo,lépe tomu předejít,než řešit fatální následky.Nemějte pocit,že Vám chci kazit projekt,tyto informace vím skoro čtyřicet let,můžete si to prověřit.Toto mě bylo řečeno přímo na imunologii když se můj malý syn nacpal bobulemi loubince,které právě zminovanou kyselinu ve velkém obsahují.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lavice
napsal(a):
A jak často listy podávat? Klidně ob den, dva? Děkuji za info.
Já dávám jen 1x týdně.
alfonzo
napsal(a):
Horák lutino
Dobrý den,jen taková maličkost.Kyselina šˇtavelová má tendenci při malém příjmu vody krystalizovat v ledvinách,takže,jak uvádějí další "všeho s mírou".
Proto se rostlinám s velkým obsahem kyseliny štˇavelové raději vyhýbám,třeba australští papoušci ze suchých oblastí přijímají vody dost málo,lépe tomu předejít,než řešit fatální následky.Nemějte pocit,že Vám chci kazit projekt,tyto informace vím skoro čtyřicet let,můžete si to prověřit.Toto mě bylo řečeno přímo na imunologii když se můj malý syn nacpal bobulemi loubince,které právě zminovanou kyselinu ve velkém obsahují.
Děkuji za příspěvek ,proto jsem psal tento dotaz. Budu dávat jen občas a malou porci.