Chorchel

XXX.XXX.232.12
Dobrý den ve spolek.
Zajimaji mě nějaké tipy, rady, doporučení, čím obohacujete krmnou dávku v zimním období ve venkovním chovu.
Které krmení je vhodné např při mrazivém období apod.
Myslím kromě běžných zrnin.
Chovu zdar.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Ještě chybí celkem důležitá věc- co chováte??
Uživatel s deaktivovaným účtem

My chováme austrálii (pá andulek po královské) a alexandry. Všem přidáváme přes zimu více slunečnice, sem tam i semenec. Latamům ještě i sušené červy.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jaksi žádná moc velká odezva na dotaz.
Tak jak napsali pomovi. Jen dodám, že teplota chovného zařízení má největší vliv na spotřebu krmiva. Řekl bych 2 krát více. Ptáci v zimě kryjí výdej energie zvýšeným příjmem. Já jsem desítky let překvapen jak v době přicházející zimy stoupá příjem krmiva, zvláště tučného, což je pochopitelné.
Teplomilné stěhuji domů a spotřeba asi polovina. Ona ta spotřeba v zimě roste také tím, co spotřebují myši, pokud na noc neodstraníme krmítka, což se u těch chovatelů, co za tmy odcházejí do práce asi nedělá. My, kdo máme staré venkovní voliéry se zálety dřevěnými nebo zděnými víme, co myši dovedou. Chytám, trávím a je to nekonečné. Ale, kdyby to chovatel nechal, tak krmí jen myši.
Ty moderní voléry s hustým pletivem to ochrání. Já věším nádoby od hladkého stropu na drát, ale pokud jsou méně než 30 cm od pletivové stěny, myši se naučí do nich skočit. Ono se zde o tom nepíše, ale co oko nevidí, to srdce nebolí.
Píšu pohledy 50 let staré, ale i dnes je spousta začínajících, kteří mají jiné priority než dávat desetitisíce do voliér a pak nemít na koupi papouška za pár tisíc. Vidím to i na tomto fóru, kde jsou super zařízení a v nich ptáci za pár stovek. Aby mě někdo nenapadl. Ale tomu papouškovi je jedno, jestli je to zařízení z nerezu, hliníku nebo jen z pozinku. Ale těm, kdo mají na ty krásné voliéry a ještě tomu rozumí tiše závidím.
Takže k otázce. V zimě krmit tučněji, záleží na proletu a a případném přisvěcováí, kontrolovat výživný stav .
Chorchel
napsal(a):
Dobrý den ve spolek.
Zajimaji mě nějaké tipy, rady, doporučení, čím obohacujete krmnou dávku v zimním období ve venkovním chovu.
Které krmení je vhodné např při mrazivém období apod.
Myslím kromě běžných zrnin.
Chovu zdar.
Nevím co chováte, ale zde vám předchozí v podstatě doporučili jen o trochu víc slunečnice a semence a vy jasně říkáte, že vás zajímá co dáváme kromě běžného krmení.
Mě se osvědčilo u australských papoušků v průběhu zimy podávat zhruba 2x týdně na střídačku mrkev, červené řepa, celer, petržel a co 14 dní dávat větve jehličnanů na okus.

JoPe
napsal(a):
Nevím co chováte, ale zde vám předchozí v podstatě doporučili jen o trochu víc slunečnice a semence a vy jasně říkáte, že vás zajímá co dáváme kromě běžného krmení.
Mě se osvědčilo u australských papoušků v průběhu zimy podávat zhruba 2x týdně na střídačku mrkev, červené řepa, celer, petržel a co 14 dní dávat větve jehličnanů na okus.
Tak my třeba to, co jste psal, dáváme celoročně. 😉 Jen od jara do podzimu dostávají ovo-zel častěji a větší rozmanitosti. Takže to jako velkou změnu neberu. :)
My třeba semenec jindy než v zimě nedáváme. Slunečnice mají taky všichni od jara do podzimu jen po málu, aby zbytečně netloustli. Až s příchodem mrazíků jim jí míchám do směsí víc, aby to pokrylo větší výdej energie na zahřátí.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Vysvětlete souvislost se sýkorkami konzumujícími mléčné výroby a přikrmováním papoušků špekem,to samozřejmě znám,někdy to pomáhá při škubání peří.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale z předchozích textů vyplývá, že nezáleží tolik na tom co chováte, ale kde a v čen to chováte.
Teplota , pohyb, délka dne a na tom závisí energetická potřeba potravy.
Vezměte podle mě. 2 hod hod u televize nebo počítače a je mně v 18 ° C zima. Vyhazuji sníh 1 hod, venku -2 ° C a svetr musí dolů. Možná žiju v jiném světě než Vy. Já vyhazuji sníh v košili a je mně 77 let, ale jak sednu k PC, tak je mně zima a je tam 20;° C.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Moudivláček
Dobrý večer,dnes opět,vícekráte vložena jedna odpověď.Nemáte v PC vir,mívám ho často,repetýruje kliknutí na myš několikráte.
https://www.google.com/search?q=double+click+mouse+virus&ei=eoqqYcqIMoj0kwXx37bwBQ&oq=double+click+mouse+vir&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAEYADIGCAAQFhAeMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjoHCAAQRxCwAzoHCAAQsAMQQzoNCC4QxwEQ0QMQsAMQQzoFCAAQgAQ6CAgAEBYQChAeSgQIQRgASgQIRhgAUNwDWP0mYII4aAFwAngAgAHEAogB-ASSAQcxLjIuMC4xmAEAoAEByAEKwAEB&sclient=gws-wiz
alfonzo
napsal(a):
Vysvětlete souvislost se sýkorkami konzumujícími mléčné výroby a přikrmováním papoušků špekem,to samozřejmě znám,někdy to pomáhá při škubání peří.
Na vaši otázku se moc těžko odpovídá a já nevím, jen se domnívám.
Nejen sýkorky, ale hůlavně papoušci, laktoza, bylo o tom dost napsáno u papoušků. A sýkory to mají rády. Špek se dával v zimě kanárům a rozelám, místo něho se doporučoval kousek másla. Ti ptáci žili, množili se a tak nevím, co je pravda. Mám dnes už jen pro radost boluby staroněmedké racky. Krásný holoubek, na jídlo jako kvíčala. Jak rádi létají dnes na vedlejší silnici a zobou písek z posypu solí. Mají vše, ale té soli jim jako kdysi do gritu skoro nedávám. No a nyní vědátoři raďte.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Moudivláček
Nějak nechápu odpověď corvuscorax,nemá to logiku,něco tam chybí.Co ho naučily sýkorky co jedí mléčné výrobky,dávat ptákům špek?Něco vypadlo z kontextu.
možná jsem to napsal trochu nesrozumitelně. V mládí jsme krmili venkovní ptáky slunečnicí, mákem. Sýkory nám chodily na smetanu a na máslo za oknem. Také se jim dával hovězí lůj, který se dnes v masně nedostane. Právě ten nahrazuji tím špekem. Pro ptáky ve voliéře i venku. Pochutnají si na něm sýkory, brhlíci i strakapoudi. Podobně se od divokých ptáků učím jaké bobule dát mým ptákům do voliéry.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
corvuscorax
Děkuji,rozumím,sýkorky braly lůj vždy,pamatuji jako malý kluk venkovské zabíjačky,zabíjelo se jen v zimě,byl sníh,zima,pro děti úžasná atrakce,lůj byl hned pověšen na první větev v okolí ptáčkům.
A jak jsem výše uvedl,venkovští lidé podají to samé do voliér ptákům co konzumují ti divocí,má to svoji logiku,proč ne.Ale záleží co člověk chová,třeba sýkorky jsou doslova všežravci,žerou hmyz,zrno,vlašské ořechy,taková modřinka dokáže prorazit tvrdou slupku na ořechu,někdy mě štvaly,pokud jsem denně nepozbíral na zemi co spadlo,tak každý načnuly.Ale to jsou již staré pověsti o ptactvu našich zahrad.Modernizace vybetonovaných pozemků a dalších výdobytků vše vytlačilo pryč.Největší zásluhou je překočkovanost,tento predátor likviduje vše co potká pro svoji zábavu,má snad podobné geny jako člověk.Vím to naprosto s jistotou,co mám předzahrádku do ulice kam psi nechodí,tak na keřích nic nepřežije,mám tam kamery,takže znám viníka.Co hnízdí na dvoře kde jsou psi v še OK.
To jsem tomu dal,zase někdo napíše,že si k tomu keři s hnízdem mám dát postel a kočky odhánět pavím perem,abych jim náhodou nerozcuchal kačera.Kačera by člověk raději rozcuchal těm,kteří je vlastní a posílají na cizí pozemek plenit vše živé.
Jinak své papoušky v zimě také krmím vydatněji,více slunečnice,trošku semence,ten leze do peněz.Velkým dávám vlašské ořechy,těch mám na půdě stabilně metrák.Špatné nejsou i lískové,je jich plný les z darma.Piškoty,ty kupuji na celé krabice.
Ddyž jsem byl zdravý,tak jsem pro ně dělal hodně zeleniny,goliáše,petržel,mrkev,ale hlavně pastiňák,tomu nevadí mráz a dá se v pohodě i za mrazu zkrmovat.Perfektní je i cibule a česnek,obrovský zdroj vitamínů.

alfonzo
napsal(a):
corvuscorax
Děkuji,rozumím,sýkorky braly lůj vždy,pamatuji jako malý kluk venkovské zabíjačky,zabíjelo se jen v zimě,byl sníh,zima,pro děti úžasná atrakce,lůj byl hned pověšen na první větev v okolí ptáčkům.
A jak jsem výše uvedl,venkovští lidé podají to samé do voliér ptákům co konzumují ti divocí,má to svoji logiku,proč ne.Ale záleží co člověk chová,třeba sýkorky jsou doslova všežravci,žerou hmyz,zrno,vlašské ořechy,taková modřinka dokáže prorazit tvrdou slupku na ořechu,někdy mě štvaly,pokud jsem denně nepozbíral na zemi co spadlo,tak každý načnuly.Ale to jsou již staré pověsti o ptactvu našich zahrad.Modernizace vybetonovaných pozemků a dalších výdobytků vše vytlačilo pryč.Největší zásluhou je překočkovanost,tento predátor likviduje vše co potká pro svoji zábavu,má snad podobné geny jako člověk.Vím to naprosto s jistotou,co mám předzahrádku do ulice kam psi nechodí,tak na keřích nic nepřežije,mám tam kamery,takže znám viníka.Co hnízdí na dvoře kde jsou psi v še OK.
To jsem tomu dal,zase někdo napíše,že si k tomu keři s hnízdem mám dát postel a kočky odhánět pavím perem,abych jim náhodou nerozcuchal kačera.Kačera by člověk raději rozcuchal těm,kteří je vlastní a posílají na cizí pozemek plenit vše živé.
Jinak své papoušky v zimě také krmím vydatněji,více slunečnice,trošku semence,ten leze do peněz.Velkým dávám vlašské ořechy,těch mám na půdě stabilně metrák.Špatné nejsou i lískové,je jich plný les z darma.Piškoty,ty kupuji na celé krabice.
Ddyž jsem byl zdravý,tak jsem pro ně dělal hodně zeleniny,goliáše,petržel,mrkev,ale hlavně pastiňák,tomu nevadí mráz a dá se v pohodě i za mrazu zkrmovat.Perfektní je i cibule a česnek,obrovský zdroj vitamínů.
S těmi kočkami máte bohužel pravdu. Vidím to sama, jak jsou drzé a kam všude vlezou. A málokdo kastruje, takže jich je až moc. :(
U nás na zahradě, kde jsou puštění psi, mají také ptáčci klid a je jich tu hojně. Občas nestíhám dosypávat do krmítka. :)
Zaujal jste mě s tím zkrmování cibule. To slyším prvně. Kolik jste ji tak dával? Klasicky nakrájenou na kousky?
alfonzo

XXX.XXX.0.243
pommovi
Ano,cibuli na kousky,dělával jsem směs všeho,goliáše,těch bylo nejvíc,petržel,celer,pastiňák,mrkev ,cibuli,jablka,když byl dostatek česneku tak také.Klidně pět velkých cibulí na velký lavor směsi,vždy jsem choval hodně papoušků,lavor je tak na jedno nakrmení.Zrovna dnes jsem koukal kolik skrmím,naplnil jsem tři velké kyble směsí zrní a zůstalo troška,zima dělá své,stoupá spotřeba,nevadí,krmení mám na tuny.

alfonzo
napsal(a):
pommovi
Ano,cibuli na kousky,dělával jsem směs všeho,goliáše,těch bylo nejvíc,petržel,celer,pastiňák,mrkev ,cibuli,jablka,když byl dostatek česneku tak také.Klidně pět velkých cibulí na velký lavor směsi,vždy jsem choval hodně papoušků,lavor je tak na jedno nakrmení.Zrovna dnes jsem koukal kolik skrmím,naplnil jsem tři velké kyble směsí zrní a zůstalo troška,zima dělá své,stoupá spotřeba,nevadí,krmení mám na tuny.
Díky. Tu cibuli taky vyzkoušíme. :)
Letos poprvé jsem na doporučení jednoho zkušenějšího chovatele zařadit do jídelníčku své Austrálie i hnědé uhlí. Hlavně pro neofémy, ale překvapilo mě, jak moc tuto možnost využívají i zpěváci nebo kakariki. Myslím, že jim tam ty misky nechám i přes sezónu. Hlavně jim to pročistí metabolismus, když teď nemají tolik pohybu.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
exotchov
Přesně tak,láska také hřeje,ale "uhlí je uhlí".Dřevěné uhlí se podává od nepaměti,už když jsem jako malý kluk začínal tak ho chovatelé podávali,vždyť se i slepicím dává popel nejen z uhlí,jsou tam i zbytky ohořelého dřeva,slepice to přebraly,popelily se,kde jsou ty časy,slepicemi jsem začínal,bylo mě okolo pěti let už jsem chodil s našimi krmit,sbírat vajíčka,staral se o kuřátka.To jsem ještě netušil,že u této záliby i umřu,mám to na celý život,jen ptáci trošku jiní.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Moudivláček
A to je základ každé diskuze,nemusím se vším souhlasit,strávím fóry,ač některé pro někoho těžko pochopitelné,jak uvádíte jednoduchost je průšvih.Není třeba druhé nutit k souhlasu,to by byl diktát.Vždy je důležité si svůj názor obhájit po logické a praktické stránce,jak se k tomu postaví okolí,to už záleží na nich,jestli mají pádné argumenty čím pochopit.
Závěrem,pravda je jen jedna a tu mám vždycinky já.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
alfonzo
napsal(a):
Moudivláček
A to je základ každé diskuze,nemusím se vším souhlasit,strávím fóry,ač některé pro někoho těžko pochopitelné,jak uvádíte jednoduchost je průšvih.Není třeba druhé nutit k souhlasu,to by byl diktát.Vždy je důležité si svůj názor obhájit po logické a praktické stránce,jak se k tomu postaví okolí,to už záleží na nich,jestli mají pádné argumenty čím pochopit.
Závěrem,pravda je jen jedna a tu mám vždycinky já.
Řekl bych,že ten závěr se vám vůbec,ale vůbec nepovedl-chtělo to alespoň úvozovky.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
JT106
JJ,díky za radu,příště se polepším,sranda musí bejt,ať se daří.
včera dostali - palice kukuřice, slunečnici na vyzobání a zábavu, jablko, pomeranč a piškoty...
k tomu samozřejmě jejich směs..