Dobrý den, mám dvě mláďata 21 a 19 dní papouška zpěvavého. Dnes jsem si všimla, že mladšímu chybí pírka na levém křídle. Samička se v hnízdě zdržuje jen na krmení a na noc. Během dne tam chodí i samec. Je možné, že by mu uštípal - vytrhal pírka on?
Pořadí mi někdo, kdo má tuto zkušenost? Vyndat mláďata a dokrmit? Nebo nechat v hnízdě? Ráno mu chybělo jen pár peříček, podvečer je vidět na fotce jak nejsou. Křídlo je jinak ok. Druhé křídlo je také ok. Dokrmovací směs mám i zkušenost. Samozřejmě bych raděj nechala v hnízdě, ale bojím se, že bude postupovat škubání.
Poradil by někdo či napsal svou zkušenost? Zatím se mi nikdy nestalo, že by mláděti vyškubali rodiče peří. Pírka jsem našla v hnízdě. Děkuji za radu i zkušenost.
nainstalujte do budky mřížku z pletiva tak aby mláďata dosáhla zespodu k pletivu, když je budou rodiče přes něj krmit. Pokud bude mít pletivo rámeček ze dřeva rodiče budou okusovat dřevo a odvede to jejich nechtěnou aktivitu. Výšku mřížky postupně upravujte jak mláďata porostou. Doba odstranění pletiva už záleží na vás a na vašem pozorování. Někde jsem četl článek, že chovatel u araraun rámeček odstranil už po týdnu a rodiče již mláďata nechali na pokoji. Já jsem rámeček odstranil až před vyletěním mláďat a otevřel budku z boku.