Dobrý den,
čím odčervujete ovce a kozy? Moji dva veterináři už mi třetí rok chtějí prodat tekutý panacur, nic jiného. Tak už začínám větřit, že to asi není úplně cajk. Dlouhá léta jsem u koní a tam se musí odčervení střídat, jinak začne vznikat rezistence a přestává postupně účinkovat. U ovcí a jiných zvířat to musí být stejně, nebo se pletu?
Hledala jsem na internetu a většinou se všude píše o panacuru... jak řešíte odčervení u vás doma?
Díky :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Krmivem s obsahem tříslovin například. Chce to fantazii, ne chemii .

U ovcí je to ještě horší.
v praxi máme tři odčervováky pro ovce: ivomec, fenbendazol a albendazol. fenbendazol je třeba v tom panacuru, albendazol je "jiný", ale ne zas až tak moc, klidně může být zkřízená rezistence. kromě ivermectinu se dá použít i doramectin, který je ale drahý jak prase a prodává se jen v půlliktrovém balení. navíc může být zase zkřížená rezistence.
takže se s tím bojuje jak se dá. bezcílné střídání taky nic neřeší, časem je to problém. chce to udělat kombinaci opatření v prostředí ("čisté pastviny" pro jehňata), podávání tříslovin, modré skalice na určité typy červů, vyřazování zvířat, která mají v trusu pořád hodně vajíček - 90% červů pochází z 10% zvířat, antiparazitární ošetření podle stavu zvířat - famacha, koprologie, ne sakum prdum všechno, protože je druhé úterý v březnu.
Je to složitý.

anickk
napsal(a):
Můžete mi říct o tom více? Děláte pak rozbory koprologie, aby byl vidět výsledek nechemického snažení se?
Ano, hlídám to, ale hlavní je kondice zvířete. A o přírodním odčervení a boji proti parazitům nechemickou cestou je tu hodně napsáno, zkuste hledat.
anickk
napsal(a):
Můžete mi říct o tom více? Děláte pak rozbory koprologie, aby byl vidět výsledek nechemického snažení se?
Https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3279875/kontrola-parazitov-prirodnymi-prostriedkami#a3425096
som zvedavá kedy sa sem dostane napr moxidectin, v okolitých krajinách je bežný(cydectin).
Ja sa snažím chémiu používať minimálne, niektoré naše kozy ešte v sebe chemický odčervovák nemali a nepotrebovali ho, inak v minulosti som striedala helmigal, aldifal, eprizero a raz kedysi mali ivermectin. U kozy ktorá mala zjavne problém s parazitmi som urobila kúru s rastlinnými silicami + som dávala paliny s vysokým obsahom artemisinu( estragón, neskôr palinu ročnú) a koza sa za ten mesiac dala krásne dokopy, viditelne, škoda že som rozbory urobila až po tej kúre keď už bola pribratá, dva x po sebe v odstupe dvoch týždňov mala potom raz čistý rozbor a druhý x iba kokc na jeden krížik.
Chtěla jsem poprosit o radu - čím pomoci koze proti kokcidiím? Je březí, rodit má tak za 1,5 měsíce, na podestýlce je cítit typický kokcidiový zápach, ale koza vypadá OK. Bobky normální, žere, pije.. Dáváme jí jen seno a vodu velmi lehce šrot (ten teď úplně vynechám). Vet nám dal sulfacox, ale myslím, že na dospělé kozy a ovce není vhodný kvůli trálvení, i když nám tvrdí vet, že ho dává běžně při výskytu problému do velkého ovčího stáda vedle ve vsi..
Dát do vody ocet nebo acidomit? Něco dalšího?