Zdravím.
Mám kůzle 2 týdny matka zemřela o víkendu neděle ráno. Protože jsem neměla žádnou možnost náhrady mléka dala jsem kupované s tím že v pondělí koupím Mikros. No to jsem samozřejmě udělala,. Mezi tím z neděle na pondělí kůzle bylo apatické na polo mrtvé. Popadla jsem ho a jela k veterináři. Od umrtí mami ho mám doma.
Prominte že přeskakuju ale vše dělám ve spěchu. Tak že veterinář si tam kuzle nechal. Přes den. Prý jsem to způsobila tím kupovaným mlékem.
To že jsem ho ohřívala atd je samozřejmé. ALe no když jsem si pro kuzle přišla dával mu šanci 15 procent. z pondělí na uterý jsem nespala každou pul hodinu do něj dostávala heřmán čaj s medem.
Ráno kuzle jak vyměněné. Včerejší návštěva doktor žasl. Poslechl ho a řek že mu mám dávat Mikros. prokládat čajem a že je zdravé.
Večer jsem do něj dostala po babičkovsku přes fáč něco okolo 100 ml mléka.
Dnes už doněj nemohu dostat ani čaj ani mléko. Prostě jsem zoufala. Flašku ani stříkačkou do něj prostě nic nedostanu.
Od včera nekadil. Ale zase to není čemu se asi divit když dostal mléko v neděli a naposledy včera večer.
Hlavně mi nepište že jsem špatná protože já dělám vše Já už prostě udělala vše. Mám čekat jestli samo dostane hlad ? musí byt hladové ale méká jen když mně nevidí. Jinak stojí nebo leží u mě. Lidi já mu dávám i deku! mám ho doma přikrytého. Nechci aby umřel. No ale už mi nechce vzít ani stříkařku. Je 11 a on měl naposledy včera v 20,30 No prosím o radu.
Muže mít i seno ? nebo raději deku. Víte myslela jsem jako podestýlku v bytě nevím co když ho bude žrát. No jsem zoufala.
vycerojka
napsal(a):
Zdravím.
Mám kůzle 2 týdny matka zemřela o víkendu neděle ráno. Protože jsem neměla žádnou možnost náhrady mléka dala jsem kupované s tím že v pondělí koupím Mikros. No to jsem samozřejmě udělala,. Mezi tím z neděle na pondělí kůzle bylo apatické na polo mrtvé. Popadla jsem ho a jela k veterináři. Od umrtí mami ho mám doma.
Prominte že přeskakuju ale vše dělám ve spěchu. Tak že veterinář si tam kuzle nechal. Přes den. Prý jsem to způsobila tím kupovaným mlékem.
To že jsem ho ohřívala atd je samozřejmé. ALe no když jsem si pro kuzle přišla dával mu šanci 15 procent. z pondělí na uterý jsem nespala každou pul hodinu do něj dostávala heřmán čaj s medem.
Ráno kuzle jak vyměněné. Včerejší návštěva doktor žasl. Poslechl ho a řek že mu mám dávat Mikros. prokládat čajem a že je zdravé.
Večer jsem do něj dostala po babičkovsku přes fáč něco okolo 100 ml mléka.
Dnes už doněj nemohu dostat ani čaj ani mléko. Prostě jsem zoufala. Flašku ani stříkačkou do něj prostě nic nedostanu.
Od včera nekadil. Ale zase to není čemu se asi divit když dostal mléko v neděli a naposledy včera večer.
Hlavně mi nepište že jsem špatná protože já dělám vše Já už prostě udělala vše. Mám čekat jestli samo dostane hlad ? musí byt hladové ale méká jen když mně nevidí. Jinak stojí nebo leží u mě. Lidi já mu dávám i deku! mám ho doma přikrytého. Nechci aby umřel. No ale už mi nechce vzít ani stříkařku. Je 11 a on měl naposledy včera v 20,30 No prosím o radu.
Muže mít i seno ? nebo raději deku. Víte myslela jsem jako podestýlku v bytě nevím co když ho bude žrát. No jsem zoufala.
Prý ho nemám k ničemu nutit. Jen že když nedostane mléko nebo alespon ten čaj proste umře. Já nevím no.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Napíšu, co nechcete slyšet. Naděje je nulová. Smiřte se s tím, že k životu patři i smrt. Matku mu nenahradíte. Bohužel. Nechte ho v klidu umřít. Vůbec v tomto případě nerozhoduje, co co chcete nebo ne .
Oreb1 Proč by ale měl umírat. Vždyť přeci je mu už přes 14 dní. večer přes ten namočený fáč normálně tahal.
V neděli normálně skotačil byl v pohodě. A to už byla mrtvá. Letěla jsem koupit flašku poprvé moc nechtěl ale večer normálně pil myslím v neděli. Včera také večer tahal ručníky ale jak jsem vzala flašku proste zavřel pusu a nic. Tak jsem mu dávala přes ten fáč.
Tak přeci vše potřebné dostal od mámy než zemřela. Tak proč ho nemohu odkrmit já ? Jen nevím jak.
Kůzle nebo jehně je to víceméně jedno.
Proč by mělo umírat je velmi jednoduché a možností je hodně. Např. nedostatek imunity, celkové oslabení nedostatečnou výživou....... Umírají mláďata která jsou "pod matkou", ale častěji umírají ty na umělé výživě.
Seno nevadí, možná i prospívá. Kůzle potřebuje podpořit trávení nějakou masáží břicha a někdy masáž nahradí tvrdé stéblo. Poradit vám je těžko. Za 14 dnů už jste měla pořídit plastový cumel, který jde pořádně VYMÝT A VYDEZINFIKOVAT! Teď se snažte o tu masáž břicha a dostat do kůzlete nějaký čaj. JInak studujte a vyhledávejte např z těchto odkazů.
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/895834/prosim-krmeni-jehnat
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1024679/krmeni-jehnete-poradite#a2029868
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3428747/zhrbene-jahnata#a3434517
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3433896/slabe-jehne#a3440044
Jestli přežilo 14 dnů, tak jste vážně dobrá! (po tom kupovaném mléku). Ale věřte že udržet při životě malého prcka bez zkušeností a možností kvalitní krmné náhražky je jednak děsně DRAHÝ špás a jednak velké umění a štěstí!
profesor1
napsal(a):
Kůzle nebo jehně je to víceméně jedno.
Proč by mělo umírat je velmi jednoduché a možností je hodně. Např. nedostatek imunity, celkové oslabení nedostatečnou výživou....... Umírají mláďata která jsou "pod matkou", ale častěji umírají ty na umělé výživě.
Seno nevadí, možná i prospívá. Kůzle potřebuje podpořit trávení nějakou masáží břicha a někdy masáž nahradí tvrdé stéblo. Poradit vám je těžko. Za 14 dnů už jste měla pořídit plastový cumel, který jde pořádně VYMÝT A VYDEZINFIKOVAT! Teď se snažte o tu masáž břicha a dostat do kůzlete nějaký čaj. JInak studujte a vyhledávejte např z těchto odkazů.
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/895834/prosim-krmeni-jehnat
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1024679/krmeni-jehnete-poradite#a2029868
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3428747/zhrbene-jahnata#a3434517
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3433896/slabe-jehne#a3440044
Jestli přežilo 14 dnů, tak jste vážně dobrá! (po tom kupovaném mléku). Ale věřte že udržet při životě malého prcka bez zkušeností a možností kvalitní krmné náhražky je jednak děsně DRAHÝ špás a jednak velké umění a štěstí!
Kupované mléko z potravin mělo jen v neděli odpoledne a v neděli večer. žádné 14 dní. Flašku jsem koupila v neděli potom co zemřela koza. A hned v pondělí začala dávat Mikron. Nic jiného jsem nesehnala.
je to strasny ale nic jinyho me nenapada... uz mi umrelo par kuzlat pod rukama vzdycky jsem z toho smutna... je pravda ze se 14 tidennim bych si poradila jinak protoze mam zkusenosti... odchovala jsem i dvoudeniho kolouska... nedonosene napul ochrnute jehne... ale ve sve podstate to nema zadnou perspektivu... jehne mi matka zalehla po 14 dnech kdy uz se snazilo stavet a cucat samostatne od ni... a koloucha jsem musela kastrovat aby nas nezapichl... a ve finale ho zapichl dominantni srnec... takze asi tak... musite uvazovat nad tim jakou ma to zachranene male vlastne zivotni perspektivu... vetsinou takle vypiplane nedokazete zabit...

vycerojka: Víte, skoro všichni jsme si někdy prožili to, co Vy. Představujete si, jak mohlo běhat a skákat a radovat se a snažíte se ho zachránit, přitom se to nedaří. Vy jste udělala podle mě hodně, ale bývá to tak, že ať děláte, co chcete, mláděti bez matky je nakonec líp jinde. Platí to i u lidí. Jestli jsem svou první reakci napsala moc tvrdě, nezlobte se na mě, nemyslela jsem to zle. Jen prostě takový je život. Někdy bolí, ale možná by bolel víc, kdyby všechno bylo, jak bychom si právě přáli.

A ono má nějaký zájem o nějaké žrádlo, nebo ne?
ve 14 dnech už by hladové kůzle mělo zkoušet okusovat seno, čistě z hladu. v tom případě mu prostě strčíte dudlík do tlamy a ono se chytne, i když je to pro něj nezvyk.
pokud nejeví zájem o potravu obecně, tak bohužel.
mozna by pomohl spis odvar z dubove kury... misto medu glukopur... nebo spis glukoza injekcne... t... nevim jak je to u takovych mrnousu...pak jeste od veta vitaminy a selen neco jako hepagen... no seno davat ale prvne by to chtelo srovnat to traveni... a ten med ja nepovazuju za dobrej...
Já měla čerstvě narozenou kozičku zabalenou 3 hodiny v dece, nemohla se postavit, a i když jsem do ní dostala mlezivo stříkačkou stále slábla. Tak jsem jí chtěla nechat odejít, ale po 3 hodinách ještě začala kníkat, tak jsem do ní zkusmo dostala 1ml Lamb Aid. A nestačila se divit! Po chvíli začala reagovat a a si po půl hodině jsem ji přidržovala, aby se mohla postavit. A druhý den už běhala. Matka ji však nepřijala a neměla dost mléka (zakrslá koza - trojčata). Zpočátku jsem koupila v lékárně holandské sušené kozí mléko, než jsem sehnala pravé kozí. Teď má rok a je z ní napůl pes, mezi kozy se bojí. Od té doby dávám všem narozeným kůzlatům preventivně Lamb Aid a dosud žádné neuhynulo (možná jen štěstí, ale nedám na něj dopustit). Marcela.
Kozička mi dnes dělá reklamu jako maskot na Fb.
A proč mu zase veterinář nedá sondou? To dokáže i zkušený technik z kravína. Když už chcete zkusit vše, tak zkuste jiného veta. Může být jen oslabené ze všech těch změn. Zkuste někoho uhnat, ať mu dá sondu, pak do tepla a třeba se zmátoří a dostane pořádný hlad. Jinak med klidně do mlíka přidejte, bude mu to více chutnat a zklidní to trávení. Nevzdávejte to, ten pocit pak stojí za to.
Tak že.. Dostala jsem do ní cca 15 Ml a předním heřmánkoví čaj 20 ml. Seno ani nic nechce.
ALE protože mám leguány tak mám hodně všeho dala jsem ji zelenou směs pro leguány. Běžela k tomu a žere rukolu. Myslím že rukola je lepší než nic a než sama si to tahá lístek po lístku. Je to problém?
macík.65 Děkuji za radu. No ona včera dostala Catosal 10% inj 100ml Tympasol 6x50 ml Shotapen Inj 250 ml Vetaglin inj 100 Ml opakovaně Ranital inj 5x2 ml 50 Mg a ten catosal
Tak nevím okusuje mi vše doma ale jak namočím ručník nebo vidí flašku tak je v transu. No rukolu tahá a jí ALESPON neco pak zkusím to mléko.

vycerojka
napsal(a):
něco jiného co bych mohla udělat narychlo místo toho Mikronu ? ona ho prostě nechce
Když stará umřela mněla jsem normální mlíko sem ho ohrála na 38 a to vypila z flašky celé. A doktorka mi řekla že jsem jí tim přizabila že to vše je kvuli tomu mléku.
no a nemůžete sehnat prostě kozí mlíko? nikdo ve vašem okolí kozy nemá?
reknu to takle jeslti to bylo normalni plno tucne mleko jakoze cerstve z petflasky... jakych je tuny... tak to je vysokopasterovane... vy se musite snazit o to aby to mleko bylo v co mozna nejprirozenejsim stavu coz z krabice nebo z flasky opravdu neni... to je jen iluze ktera ma s mlikem spolecnou snad jen barvu...

Když by žrala rukolu, což není ideál, zkuste se podívat ven, jestli už někde není kousek travičky nebo lístky. To fakt vypadá, že by měla chuť do života a možná hlad. Zkusila bych trochu jemně nastrouhané mrkve, med vynechte, jak radí lilo. A heřmánkový čaj je dobrý, lepší by ale byla dubová kůra nebo březové listí. Něco rostlinného, co nenadýmá, co by jí chutnalo.
Vycerojka : Že ste dala kůzleti krabicák, tím ste ho nepřizabila. Řekla bych, že si
doktor dělal jen alibi. Tři roky zpět jsem odchovala trojčata krabicákem a vyrostli.
Pravda, přírůstek byl nižší než kdyby pily od kozy, ale bez problému. Netvím, proč
by pasterované mléko mělo být špatné, (v družstvu telatům před napájením mléko
pasterují). On i sušák je v tom případě nepřirozený, ( mléko je při sušení pod vysokým
tlakem rozprašováno do prostoru s vysokou teplotou kde se voda hned odpaří)
Já si spíš myslím, že ten Mikron mu nechutná, nebo je dost výživný, jestli je určený
pro jehňata, nebo prostě stávkuje a nechce gumový dudlík cumlat, protože 14 dní
cumlalo kozí cecík. (kožený). I kůzlata poznají ten rozdíl mezi, koženým a gumovým"
Když okusuje kde co, necumlalo by prst namočený do mléka a když by se chytlo, tak
mu podstrčit do tlamičky dudlík?
Vycerojko, z kterého kraje jsi?
A jinak z těch rad na začátku je mi teda poměrně smutno. Nechte ho přikryté a chcípnout...? Já jsem vždycky za mládě bojovala až do konce, i kdybych mu to mlíko měla stříkat do tlamky násilím.
Jinak bych si až tak nevyčítala to krabicové mléko. CO jiného jsi mohla dělat? Mně před lety přivezl manžel z práce dvě jehňata ze dvou trojek, na velkém statku by je nechali chcípnout a já jsem ho přemluvila, at je přiveze. Tehdy jsem jim dva dny dávala krabicové mléko z lahvičky (víkend) než mi z farmy přivezli kravské. A obě jehňata krásně narostly a byly z nich velké ovce. Takže na zabití mlékem bych to neviděla.
Jinak ještě se v případě krize dává dětský Sunar, ne? Ten jde taky sehnat i v neděli...Ten jsem dávala později dalším, když jsem ho pak měla doma pro děti.
Určitě bojujte, pokud není apatické a jen nespí, ale normálně funguje, tak to do něj prostě nacpěte stříkačkou...
Mlsná koza
napsal(a):
Vycerojko, z kterého kraje jsi?
A jinak z těch rad na začátku je mi teda poměrně smutno. Nechte ho přikryté a chcípnout...? Já jsem vždycky za mládě bojovala až do konce, i kdybych mu to mlíko měla stříkat do tlamky násilím.
Jinak bych si až tak nevyčítala to krabicové mléko. CO jiného jsi mohla dělat? Mně před lety přivezl manžel z práce dvě jehňata ze dvou trojek, na velkém statku by je nechali chcípnout a já jsem ho přemluvila, at je přiveze. Tehdy jsem jim dva dny dávala krabicové mléko z lahvičky (víkend) než mi z farmy přivezli kravské. A obě jehňata krásně narostly a byly z nich velké ovce. Takže na zabití mlékem bych to neviděla.
Jinak ještě se v případě krize dává dětský Sunar, ne? Ten jde taky sehnat i v neděli...Ten jsem dávala později dalším, když jsem ho pak měla doma pro děti.
Určitě bojujte, pokud není apatické a jen nespí, ale normálně funguje, tak to do něj prostě nacpěte stříkačkou...
Přesně tak, nechápu ty první reakce ani trochu. Loni jsem zachránila kozičku, která den po porodu přestala úplně pít (i když den pila), jen ležela na boku, byla z 3 čat. Mléko kozí jsem jí dávala OPRAVDU NÁSILÍM stříkačkou a za pár dní byla mnohem lepší a koza maminka jí přijala zpět, takže tak. Nebyla o nic menší než ty 2 sourozenci! Takže za mně, BOJUJTE.
Všem. Omlouvám se ale večer jsem padla za vlast. Pro mléko jsem jela ale koza paní nepustila nic. Tak že nic. po dávkách jsem stříkala strikačkou na nucáka Miros. nechtěla ale po pulhodinách zvladala. Rukolu jsem na radu lilo zrušila a nasadila hlávkoví salat.4 listy. Myslela jsem že mi sežere Pak sem ji dala seno na přežvikování. Samozřejmně jen tak 20 stébel.. To bylo včera. V noci ještě pár stříkaček. Naposledy v 5. okolo 7 zkusila flasku. mumlá jak o život. Jinak bobky byly večer už. No ted stojí u talíře sena a přežvykuje.
Kraj Chomutovský. Víte tak já chovám leguány a s kozou moc zkušeností nemám. A když jsem měla legoše malé ten stejný doktor mi pomohl zastrkávat konečníky když vylezly. Nevím proč mi řekl že to mléko když vy říkate že normálně. Já mu koupila v neděli potom co zemřela koza to červené protože doma jsem měla jen modré chtěla jsem mu přilepšit. Zajisté vím i o zašehání uvařeného žloudku Ale řekla sem si že do 9 ráno než koupím origo vydrží.a doktor řek že právě tím červeným jsem to udělala.
Já se násilím snažila celé včerejší dopoledne.To prostě nešlo FAKT nešlo Pak už jsem byla fakt zoufalá a napsala Vám sem. Protože už jsem prostě byla v koncích. dnes dám dopoledne zase 3 salátu je fakt stavnatej dávám ho ptákum a leguánum hlavně kuly hodně vody. Tak kdybych tu rukolu nedala tak tu kozenka už nebyla. Navíc sama si nepřipadá mám mini jorkšíra a ten tu sní běhá.
Mám doma vše co se dá sehnat přes zimu a skor na jaře myslím ohledně ovoce a listové zeleniny. Muže ten salát ? ten ji fakt moccc chutná. Ale jak říkám mám vše mimo čínského, našeho býleho a červeného zelí. Co vše muže ? Mrkev trošičku dám. Mám i hrozne sladké a měké hrušky No počkám co napíšete.
Ještě prosím o radu. Jak velký interval mezi mlekem zeleným a senem. Za jak dlouho muže dostat list potom co vypila mléko ?
Apatická byla v pondělí tak že neudržela ani hlavu. Já byla smířená s nejhorším. Ale v uterý byla o 60 procent lepší, včera ráno to bylo opět jako v pondělí jen hlavu držela. Doktor v pondělí řekl 15-20 % na přežití když ji v uterý viděl tak koukal Každou pul hodinu jsem ji dávala 6ml čaje. Tak toho medu tam bylo fakt nepatrně aby si někdo nemyslel že jsem ji udělala sladáka. No ale dnes je čtvrtek leží kouká na televizi a přežvykuje. Tak mně v to uterý nastal další problém a to že mi kvůli kozence přestaly žrát leguáni celý jejich denní zvyk jak toaleta tak vše bylo narušené. Tak jsem byla fakt ve stresu. No to jsem vyřešila a vše je naprosto v pořádku všichni jsou Ok :).
nejprve mleko, seno a pak zelene... ono to je vesmes jedno toho zeleneho nedavate tolik... listovej salat mi trebs kozy vubec neberou je horkej... maji rady olupky z mrkve nebo strouhanou krmnou repu... cervena jim moc nejede... co se tyka te rukoly... tak z brukvema opatrne ale kdyz sezere par listecku a ne kilogramy tak ji to samozrejme davat muzete... seno by melo byt primarni... proste hromadku... muzete ozkouset trebas vojteskove granulky vyborny vyrabi energis jsou pro kraliky a maji malou velikost to mojim kozam hodne chutnalo... a u ctrnactideni kozicky pokud uz ma v klidu traveni pridavat i starterovy granulky... ale primarni je zkratka seno nejlepe kvalitni vonave lupinkate...
Pajca No právě že když babička krmila telata a bylo málo mléka také dodávala sáčkové. Ale tak řekla jsem si že je to asi rozdíl tele a 3 kg koza. Navíc mi řek že nesmí mléko ani od krávy. Tak třeba se mýlí je to přeci jen městský doktor. ALE zatím mi vše zachránil tak jsem věřila a kozenku vlastně také.
Fenixana Nedokázala bych ji nechat umřít hladovou. Počítala jsem že třeba v noci ale určitě ne hladovou, ale ona fakt tu tlamu ne a ne otrvřít ani kdybych se zbláznila. Zkoušela jsem vše. ALe začla tou rukolou a ona začala žvýkat. Protože zase nemám na to abych kupovala každý den tolik druhu salátu tak to vše mám v miskách s vodou a i za tyden je třeba salát jako by jste ho uřízla. Dala jsem salát a koza jela jak bagr.Ráno už normálně začala tahat flašku.
Proč ale teda takto dopadla když říkáte že to nebylo tím mlékem. ?
Já ji v neděli po smrti dala v poledne 150-200 ml a večer 200 A v pondělí ráno ji musela držet hlavu a učit chodit.
No jak říkám ted už leží přežvykuje a kouká na telku..
vycerojka
napsal(a):
Kraj Chomutovský. Víte tak já chovám leguány a s kozou moc zkušeností nemám. A když jsem měla legoše malé ten stejný doktor mi pomohl zastrkávat konečníky když vylezly. Nevím proč mi řekl že to mléko když vy říkate že normálně. Já mu koupila v neděli potom co zemřela koza to červené protože doma jsem měla jen modré chtěla jsem mu přilepšit. Zajisté vím i o zašehání uvařeného žloudku Ale řekla sem si že do 9 ráno než koupím origo vydrží.a doktor řek že právě tím červeným jsem to udělala.
Já se násilím snažila celé včerejší dopoledne.To prostě nešlo FAKT nešlo Pak už jsem byla fakt zoufalá a napsala Vám sem. Protože už jsem prostě byla v koncích. dnes dám dopoledne zase 3 salátu je fakt stavnatej dávám ho ptákum a leguánum hlavně kuly hodně vody. Tak kdybych tu rukolu nedala tak tu kozenka už nebyla. Navíc sama si nepřipadá mám mini jorkšíra a ten tu sní běhá.
Také jsem z Chomutovského kraje..kozy mám, bohužel zakrslice, ale zase na druhou stranu jsou týden po odstavu kůzlat, mléko ještě mají, ještě se nezasušili, je brzo...ale z těch jejich pidi struků těžko něco vydojím..to by jste prcka musela přivézt a nechat ho tu cucat a to by asi bylo komplikované, protože bych musela kozu držet, aby cizího prcka neodtrkala pryč a jako většina lidí musím chodit do práce Odkud přesně jste? Napadá mě ještě Marčan v Přečáplech u Údlic, ten má taky kozy, nebo kozí farma Zásada u Kadaně, zkuste se poptat tady...nebo odkud přesně jste? Pár lidí s kozenama tu znám, mohla bych se poptat..
To je super že sa drží ;dúfam že ju pekne odchovate. Ja som čítala že do 1l kravského mlieka 1 pl rybieho oleja a 1 žĺtok. To podávať kozlatam/ jahnatam plus ešte glukopur do toho... Je mi ľúto starej kozy
podľa mňa nedávajte moc zelené, môžte skúsiť aj štvrtinu jabĺčka na plátky nakrájať to pomáha tráveniu alebo slivku ale nie hneď po mlieku. Skúšali ste trochu osoliť ten čaj? Mne všetko slané vypijú čo im dám. Ale iba tak 2 lyžičky do 1 litra čaju. Mne čaj vypijú jedine slaný...
Tak to je fajn že se koza drží.
JInak já bych minimalizovala experimenty.14-ti denní kůzle je běžně jen na mléku od mámy a občas uždibne seno. Navíc kdyby se narodili v tuto dobu, zelené venku taky nepotkají. Já bych určitě nedávala hrušku ani jablko, ani "slivku". (já jsem jehňta krmívala 2 měsíce mlékem a k tomu měli koš sena).
Takže opatrně.Jinak to že Vám neotevře tlamičku, zkoušela jste jí tam nasunout bokem tu stříkačku ?
Proč byla apatická je těžko takto soudit. Proč umřela stará koza víte? Nikdo Vám ani neslíbí, že to vše přežije malá, ale aspoň budete mít pocit, že jste udělala maximum.
Jediné co mi přijde že ta první a druhá dávka byla dost velká -200ml. Krmit se má vždy tak, aby bříško bylo plné - zarovnané - ale ne vypouklé. Jak byla v neděli napitá po těch 200ml? Člověk to mnohdy myslí dobře tím že dá víc, ale ne vždy je to dobře.
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1232718/odchov-jehnete-na-kravskem-mlece
A pročtěte i starší diskuze. Jde sice o jehňata ale taky krmí několik měsíců mlékem.
Mlsná koza.. Ne ne nedávala Ale četla jsem že se dává. No kozina si spokojeně leží v mém klíně a přežvykuje. Bohu žel se nemohu ani hnout. Leda když tvrdě spí... No zdá se být spokojená i bříško už se ji plní... Dávám jen po troškách no.. Tak snad bude vše jak má. Moc děkuji všem za rady hodně to pomohlo hlavně díky lilo trochu nepovedená fotka.

Tak to je výborná dvojka!

jsem ráda, že jsem dočetla až do konce. Do šťastného konce. Ať dál roste ve zdraví.
Zrovna řeším podobnou věc - 2 kůzlata, 24 hodin stará, malá koza velký otec, koza nemá moc mlíka a zatímco jedno kůzle stále aktivně pije, druhé to vzdalo a postupně sláblo. Přes den obě velká a nohatá kůzlata běhala s mamkou po pastvině, jedno začalo odpoledne polehávat a myslím, že by nepřežilo. Tak jsem ho vzal domů a krmím ho mlékem od jiné kozy. Nemá mlíka moc, ale něco jo. Budu to asi míchat s kravským. Naše fenka u kůzlete věrně leží a olizuje ho. Tak nám držte palce!
PetrSvetr
napsal(a):
Zrovna řeším podobnou věc - 2 kůzlata, 24 hodin stará, malá koza velký otec, koza nemá moc mlíka a zatímco jedno kůzle stále aktivně pije, druhé to vzdalo a postupně sláblo. Přes den obě velká a nohatá kůzlata běhala s mamkou po pastvině, jedno začalo odpoledne polehávat a myslím, že by nepřežilo. Tak jsem ho vzal domů a krmím ho mlékem od jiné kozy. Nemá mlíka moc, ale něco jo. Budu to asi míchat s kravským. Naše fenka u kůzlete věrně leží a olizuje ho. Tak nám držte palce!
Já bych mléko s kravským nemíchala. Koupit mléčnou směs pokud není dost kozího. Držím palce