Ovce bobky

Romanovská ovce (R)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.2.2021 12:19
Roma69

XXX.XXX.169.193

Dobrý den, dnes jsem našel takové nějaké divné hovínko. Můžte mi někdo říct co by to mohlo byt? Je to pro ovce nebezpečné? Problém? Děkuju

23.2.2021 13:28
Jarus28

XXX.XXX.3.4

Dobrý den,
jsem chovatelka ovcí. Okamžitě byste měl zavolat veterináři, aby trus dal na rozbor, aby to nebyla tasemnice nebo hlísti atd. Určitě budou ovečky hodně začervené a může tam už být zánět. Je třeba je urychleně odčervit injekčně ivermektinem a pokud nejsou březí je třeba do 1 měsíce je odčervit ještě do huby helmigelem. A potom s odstupem 14 dní je nechte naočkovat Covexinem 10 proti bakteriím, virům.
Už mohou chytat infekci od těch červů.
Mohu se zeptat, jestli pravidelně 2 x za rok odčervujete, alespoň jednou injekčně? A očkování je třeba alespoň jednou ročně u dospělých, u jehňat 2x za rok.
Určitě nic nezkazíte, když si seženete Kombisol AD3 vitamin a každý den podávejte po 6 kapkách rozředěné trochou vody v injekční stříkačce bez jehly.
Můžete se mi ozvat na tuto diskusi?
Marie

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.2.2021 15:25

Jarus28 napsal(a):
Dobrý den,
jsem chovatelka ovcí. Okamžitě byste měl zavolat veterináři, aby trus dal na rozbor, aby to nebyla tasemnice nebo hlísti atd. Určitě budou ovečky hodně začervené a může tam už být zánět. Je třeba je urychleně odčervit injekčně ivermektinem a pokud nejsou březí je třeba do 1 měsíce je odčervit ještě do huby helmigelem. A potom s odstupem 14 dní je nechte naočkovat Covexinem 10 proti bakteriím, virům.
Už mohou chytat infekci od těch červů.
Mohu se zeptat, jestli pravidelně 2 x za rok odčervujete, alespoň jednou injekčně? A očkování je třeba alespoň jednou ročně u dospělých, u jehňat 2x za rok.
Určitě nic nezkazíte, když si seženete Kombisol AD3 vitamin a každý den podávejte po 6 kapkách rozředěné trochou vody v injekční stříkačce bez jehly.
Můžete se mi ozvat na tuto diskusi?
Marie

Jenom upřesnění. Covexin není proti virům, od červů se nechytá infekce.

23.2.2021 15:39
Roma69

XXX.XXX.169.193

Dobrý den,
ovce jsou březí, odčervené dvakrát ročně po rozboru (naposled nějak v 11 měsíci). Očkované tím Covexinem 10 jsou také nějak na podzim. Je to trus 2-3 leté ovce. Dobrá kondice. Jsou 2 dny po převozu cca 2 hodiny cesty. Také byly ovce zvyklé na senáž, kterou tady nemám. Jsou na seně a troše šrotu. Nemůže to být tím? Víc takovýchto bobků jsem nenašel.

23.2.2021 15:48
Jarus28

XXX.XXX.3.4

Je třeba raději ten rozbor trusu udělat. Zavolejte veterináře. Změnou krmiva by to také mohlo být. Senáž bych ovcím ale raději nedávala, zvlášťě jestli jsou ke konci březosti, měl byste velká jehňata. Covexin můžete přeočkovat i 3 týdny před porodem, aby se dostaly protilátky do mleziva. Můžete si koupit granule Energys ovce - jsou výborné, mám s nimi dobré zkušenosti a liz minerální.

23.2.2021 16:00
Roma69

XXX.XXX.169.193

Dobře tak tozbor bude. Liz je samozdřejmostí stejně jako voda. Nějak jsem ale nepochopil k čemu ty granulky? Kvůli minerálům nebo čemu? Děkuju za rady

arte.P

23.2.2021 16:05
arte.P

XXX.XXX.255.196

Jarus28 napsal(a):
Je třeba raději ten rozbor trusu udělat. Zavolejte veterináře. Změnou krmiva by to také mohlo být. Senáž bych ovcím ale raději nedávala, zvlášťě jestli jsou ke konci březosti, měl byste velká jehňata. Covexin můžete přeočkovat i 3 týdny před porodem, aby se dostaly protilátky do mleziva. Můžete si koupit granule Energys ovce - jsou výborné, mám s nimi dobré zkušenosti a liz minerální.

Po senáži jsou velká jehňata? Nikdy jsme tím nekrmili, a tohle slyším prvně, můžete to nějak zdůvodnit?

23.2.2021 16:12

arte.P napsal(a):
Po senáži jsou velká jehňata? Nikdy jsme tím nekrmili, a tohle slyším prvně, můžete to nějak zdůvodnit?

To by mě taky zajímalo.

23.2.2021 16:51

Tenhle slem s bobkama uz jsem tady videl, jen vzpomenout. Nechci placat, zkusim to najit.
S tema granulkama, covexinama, odcervovakama, chce to s rozumem. Treba granule nejsou vubec potreba. Jestli byly na senazi tak budou jak almary, nejsou?
Pred porodama je jakykoli velky prikrmovani hodnotnym krmivem nebezpecny z toho duvodu, ze jehnata rostou nejvic ke konci. Budu za trapaka uz, ale ja jim proste neprilepsuju nikdy. Nez nejak nesikovne, bezhlave, tak radsi vubec. Ale aby nenastal omyl, treba knizka z roku 194x popisuje docela dopodrobna zpusob krmeni nemeckych plemen ovci. To se jelo tvrde na ekonomiku a vyteznost, ale ne na ukor zvirat. Slozitejsi tema.

23.2.2021 18:49
Jarus28

XXX.XXX.3.4

Dobrý večer, (pro Roman 69)
mastnaček má pravdu, že velké překrmování není v pořádku a je i nebezpečné. A to platí, jak u ovcí, tak máme kravky a u nich také ke konci březosti. Ale to je doplňková krmná směs, která když se dá jednomu kusu čtvrt většího kelímku od jogurtu za den, tak mají všechny minerály i se železem, které v jiných směsích není.
Záleží na Vás, ale když se krmí jen senem, tak jim liz a granulky přidávám.

23.2.2021 18:51
Jarus28

XXX.XXX.3.4

Dobrý večer, /pro arte a kometa)
Vidíte, že mám pravdu i mastňáček to napsal.

23.2.2021 19:11

Jarus28 napsal(a):

No, já nevidím rozdíl mezi překrmením senáží a granulemi. A když bych si měla vybrat, tak raději objem než jádrem.

23.2.2021 19:12

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tenhle slem s bobkama uz jsem tady videl, jen vzpomenout. Nechci placat, zkusim to najit.
S tema granulkama, covexinama, odcervovakama, chce to s rozumem. Treba granule nejsou vubec potreba. Jestli byly na senazi tak budou jak almary, nejsou?
Pred porodama je jakykoli velky prikrmovani hodnotnym krmivem nebezpecny z toho duvodu, ze jehnata rostou nejvic ke konci. Budu za trapaka uz, ale ja jim proste neprilepsuju nikdy. Nez nejak nesikovne, bezhlave, tak radsi vubec. Ale aby nenastal omyl, treba knizka z roku 194x popisuje docela dopodrobna zpusob krmeni nemeckych plemen ovci. To se jelo tvrde na ekonomiku a vyteznost, ale ne na ukor zvirat. Slozitejsi tema.

Zkuste najít. Mně taky něco zvoní v hlavě, ale zatím to nenaskočilo.

Pufr

23.2.2021 19:44
Pufr

XXX.XXX.182.13

Jarus28 napsal(a):

Nemáte pravdu, i když to i mastnacek taky napsal. Senáž není výživnější než čerstvá tráva a ta je a vždycky bude pro ovce nejlepší, vyváženou stravou. Výhoda senáže oproti senu je ta, že není tak omletá o lístky. Porodní váha jehňat je mnohem více ovlivněna genetikou a počtem jehňat ve vrhu.

23.2.2021 19:47

Pufre, jste si 100% jistej tim co pisete?
Doplneni: tak vyzivova hodnota je udajne o neco malo nizsi nez zdroj.

23.2.2021 19:53

https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3005337/krvavy-hlenovy-slem-na-bobkach-u-ovce

Díky.

Pufr

23.2.2021 19:59
Pufr

XXX.XXX.182.13

Mastnacku, co konkrétně se vám nezdá? To, že senáž není tak výživná jako tráva nebo, ze tráva je ideální krmení?
Jo a na té fotce se mi zdá, že je tam článek tasemnice.

23.2.2021 20:02

Pufr napsal(a):
Mastnacku, co konkrétně se vám nezdá? To, že senáž není tak výživná jako tráva nebo, ze tráva je ideální krmení?
Jo a na té fotce se mi zdá, že je tam článek tasemnice.

Na té první?

23.2.2021 20:07

Pufr, nene, mel jsem za to, ze senaz i silaz jak jsou zfermentovany ze maji vyssi obsah cukru a dalsich latek ve vztahu k objemu. Clovek se porad uci. Takze krmnou davku jedete bez ohledu na stadium brezosti?

Pufr

23.2.2021 20:36
Pufr

XXX.XXX.182.13

V přepočtu na sušinu to trochu více bude, ale ony ty ovce více sušiny nesežerou (taky k senáži a senu výrazně víc pijou než k trávě). Kdybych měl možnost celoroční kvalitní pastvy, tak bych určitě před porody ovce na dietu nedával, obdobně kdybych měl neomezené množství kvalitní senáže. To ale nemám, tak krmím seno a řepu, měsíc a půl před porody dostávají ještě kukuřičnou siláž. On je hlavní problém v tom, že s rostoucími plody ovce je schopna sežrat méně a méně objemu a když seno není špičkové, jakože strojově sušené většinou není, tak to pak nestačí a ovce strádá.

23.2.2021 20:52

K ty vode... Budu za tejrace, ale treba lonsej rok jsem nanosil ovcim prez celou sezonu pastvy jen par kbeliku vody. Mely dost z travy a jen jsem to pak vylejval.

Kdyz ctu krmny davky v knizkach at starych nebo novejsich, je to dost v rozporu s trendem zjednodusit to az na dren. Nekdy zalezi i na plemeni, jak umi co zuzitkovat.

Pufr

23.2.2021 21:01
Pufr

XXX.XXX.182.13

A ten trend vše zjednodušit vidíte kde?

23.2.2021 21:06

Je dost chovatelu co jedou extenzivne. Ja taky.

Pufr

23.2.2021 21:23
Pufr

XXX.XXX.182.13

A pak je taky dost chovatelů, co řeší ketozy a hubené ovce bez mlíka. Ale jo, každý si to musí přizpůsobit svým podmínkám. Nicméně chovatelka ovcí Jarus28 tady šíří nepravdy a zavádějící informace poměrně suverénním způsobem a mohlo by to začátečníky nasměrovat na velmi špatnou cestu.

23.2.2021 21:28

Nemyslim si to uplne stejne jako vy. Jsou plemena, ktery jsou na to vhodnejsi a min vhodny. S tou sila senazej ke konci brezosti jsem v tom zil taky. Kdo ale krmi sila senaz? Urcite ne drobnochovatele a vetsi chovatel si to overi. Me spis "zlobi" s tema granulema a odcervovanim. Ale mam pro to taky pochopeni.
Treba se na tu senaz ozve nekdo dalsi kdo a tim futruje.

Pufr

23.2.2021 22:07
Pufr

XXX.XXX.182.13

Však já taky netvrdím, že je senáž nutná, ale určitě je vhodnější než právě ty granule nebo šrot. Naopak ale tvrdím, že krmení senáží neznamená velká jehňata. Pomůže, aby byla ovce před a po porodu v lepší kondici a měla víc mléka. Ohledně plemen máte určitě pravdu. Teď jsou ale v módě především masná plemena, kde ten nedostatek může být problém častěji.

23.2.2021 22:58
Roma69

XXX.XXX.169.193

Tak nevím co to bylo za nepodařenou várku bobků. Zbytek dne normální. Které bobky mám poslat na ten rozbor? (To z rána?)
Vím jistě že tyto a ranní bobky jsou od stejné ovce.

Pufr

23.2.2021 23:02
Pufr

XXX.XXX.182.13

Jestli tam byla tasemnice, tak to poznáte okem, na to není potřeba rozbor. Jak je ta ovce stará?

23.2.2021 23:10
Roma69

XXX.XXX.169.193

Za měsíc 3 roky. Tasemnici jsem právě nenašel. Byl to spíš hlen.

Pufr

23.2.2021 23:19
Pufr

XXX.XXX.182.13

Jestli je v kondici, tak bych to neřešil.

24.2.2021 07:33
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Nemůže to být z jednorázového překrmení? Že třeba nějaký krmič hodí do výběhu pečivo/jabka/cokoli?

24.2.2021 07:58

Roma69 napsal(a):
Tak nevím co to bylo za nepodařenou várku bobků. Zbytek dne normální. Které bobky mám poslat na ten rozbor? (To z rána?)
Vím jistě že tyto a ranní bobky jsou od stejné ovce.

Asi to bude stejné jako u koní, směsný vzorek třikrát po sobě. Ale jak píše Pufr, u tříleté ovce v dobré kondici bych masívní začervení nečekala. Klidně to mohla být dietní chyba viz Varaxi.

24.2.2021 07:59

Pufr napsal(a):
A pak je taky dost chovatelů, co řeší ketozy a hubené ovce bez mlíka. Ale jo, každý si to musí přizpůsobit svým podmínkám. Nicméně chovatelka ovcí Jarus28 tady šíří nepravdy a zavádějící informace poměrně suverénním způsobem a mohlo by to začátečníky nasměrovat na velmi špatnou cestu.

Jsem ráda, že jste to napsal(a) za mě. Z příspěvků Jarus28 mám stejný pocit.

24.2.2021 20:47
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Měla jsem na podzim také něco obdobného slizovitého, jen té světle hnědé barvy tam bylo méně čí spíše žádná, viz https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3770815/co-to-je-na-trusu-ovce-za-krvave-blany. Zde jsou také komentáře dalších diskutujících k tématu.

Našla jsem to jedinkrát a byla jsem z toho také hodně vyplašena, a pak jsem každý den obcházela ohradu, ale již nikdy více jsem něco podobného nenašla. Pokud Vaše ovce změnily stravu, tak to bude spíše souvislost s tím než s parazity, ale je to jen moje domněnka, nejsem ani zootechnik ani vet. U mě však k žádné změně v krmení nedošlo, ale protože kolem chodí turisti, tak té jedné ovci mohli něco hodit a ona to snědla. Jinak si to neumím vysvětlit, zvláště, když to bylo jen jedenkrát.

Ke krmení bahnic https://theses.cz/id/ngvc8r/DP_-_Bc._Veronika__ulcov.pdf?info=1;isshlret=porod%3B;zpet=%2Fvyhledavani%2F%3Fsearch%3Dporod%26start%3D8 a ten soubor v pdf je kompletní diplomka. Právě jsem to dočetla, shrnuje tam různé autory ve vztahu k bahnění a krmení bahnic, určitě zajímavé čtení. Mě třeba zaujaly její závěry, že k bahnění jsou jehnice SF vhodné až v 1,5 roce. Zdejší velkochovatel SF mi tvrdil, že 7 měsíců.
Jitka

24.2.2021 20:55

suffolkovce napsal(a):
Měla jsem na podzim také něco obdobného slizovitého, jen té světle hnědé barvy tam bylo méně čí spíše žádná, viz https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3770815/co-to-je-na-trusu-ovce-za-krvave-blany. Zde jsou také komentáře dalších diskutujících k tématu.

Našla jsem to jedinkrát a byla jsem z toho také hodně vyplašena, a pak jsem každý den obcházela ohradu, ale již nikdy více jsem něco podobného nenašla. Pokud Vaše ovce změnily stravu, tak to bude spíše souvislost s tím než s parazity, ale je to jen moje domněnka, nejsem ani zootechnik ani vet. U mě však k žádné změně v krmení nedošlo, ale protože kolem chodí turisti, tak té jedné ovci mohli něco hodit a ona to snědla. Jinak si to neumím vysvětlit, zvláště, když to bylo jen jedenkrát.

Ke krmení bahnic https://theses.cz/id/ngvc8r/DP_-_Bc._Veronika__ulcov.pdf?info=1;isshlret=porod%3B;zpet=%2Fvyhledavani%2F%3Fsearch%3Dporod%26start%3D8 a ten soubor v pdf je kompletní diplomka. Právě jsem to dočetla, shrnuje tam různé autory ve vztahu k bahnění a krmení bahnic, určitě zajímavé čtení. Mě třeba zaujaly její závěry, že k bahnění jsou jehnice SF vhodné až v 1,5 roce. Zdejší velkochovatel SF mi tvrdil, že 7 měsíců.
Jitka

Bahnění v 7 měsících? To by musel připouštět ve dvou, to se mi nezdá. Nebo si nerozumíme?

24.2.2021 21:00
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

K ty vode... Budu za tejrace, ale treba lonsej rok jsem nanosil ovcim prez celou sezonu pastvy jen par kbeliku vody. Mely dost z travy a jen jsem to pak vylejval.

Kdyz ctu krmny davky v knizkach at starych nebo novejsich, je to dost v rozporu s trendem zjednodusit to az na dren. Nekdy zalezi i na plemeni, jak umi co zuzitkovat.

K té vodě - mám obdobnou zkušenost jako mastnacek, že ovce na zelené pastvě vodu ignoruje. Výjimkou je tak 10 dnů v roce, kdy jsou parna a velká sucha, to by mě naopak ovce strhly a denně jim doplňuji 10-20 litrů (na 7 SF), když je ale v té době dovedu k potoku, tak si jen usrknou a některé ani to. Jeden nevěřil, že z lodny toho pak tolik vypijí. Pak ale jako když utne, zaprší a ovce vodu v lodně začnou ignorovat. Takže jsem zatím v detailu nevypozorovala, jak to s tím pitím mají. Jitka

24.2.2021 21:02
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Kometa , ano chyba - připouštění, autorka diplomky také uvádí věk zařazení do plemenitby až v 1,5 roce . Jitka

24.2.2021 21:48

suffolkovce napsal(a):
Kometa , ano chyba - připouštění, autorka diplomky také uvádí věk zařazení do plemenitby až v 1,5 roce . Jitka

Já taky učím - chovatelská dospělost 1,5 roku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík