Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Výstava voříšků a závod v ovladatelnosti psa
Sdílet:

Výstava voříšků a závod v ovladatelnosti psa

Začátkem měsíce června, přesněji v sobotu 2.6.2001, se v Českém Těšíně uskutečnil PSÍ DEN, který měl za úkol nejen poskytnout zábavu a prostor pejskařům, kteří chtěli ukázat své dovednosti, ale také dokázat veřejnosti, že dění kynologického světa může být vlastně zábavné. Ač se nám to zdálo neuvěřitelné, po týdnu sychravého počasí, od časného sobotního ráno bylo polojasno až oblačno, a čas od času na nás vykouklo i sluníčko.

Přejímka psů začala jako obvykle v 7,30 hod., přesto již u vchodu trpělivě čekalo několik přihlášených vystavovatelů se svými čtyřnohými kamarády, zejména těch, kteří přijeli vlakem z větší dálky, jako např. pravidelná účastnice výstavy, Alena Povalačová z Adamova. Ovšem vzdálených vystavovatelů bylo více - z Brna, Olomouce, z Uhříněvsi, dokonce i z Košic. Příjemně nás překvapila velká účast pejskařů z Hranic na Moravě, a nezklamali ani psovodi z Karviné a Ostraváci. Konečný počet přihlášených na výstavu byl 72.


• Ivan Drahomír a Ricko

V 9,°° hod. byla zahájena výstava a zároveň i Dětský den. Psi byli rozděleni do 5 skupin a všichni postupně posouzeni jak v pohybu, tak ve statice, neboli ve výstavním postoji. Opět se potvrdilo, jak je důležité, aby se osazenstvo poroty, čili rozhodčí na výstavě, rok od roku obměňovali. Některá první místa obsadili takoví psíci, kteří se v předchozím ročníku neumístnili a naopak, Champion z roku 2000 se mezi první čtyři ve své skupině nedostal. Toto je zároveň odpověď na otázku, jaký voříšek je nejhezčí a jak se pozná. Totiž každý pes, nemluvě voříšek, je originál a krásný. Hlavní roli v takové soutěži hraje štěstěna a vkus jednotlivého člověka, tedy posuzovatele. Samozřejmě také úprava srsti (je-li možná), kondice či předvedení.

Na výstavě bylo v dopoledních hodinách rozdáno mnoho hodnotných cen, a to 20 vítězům jednotlivých skupin. A kdo byl letos 2.6. na kynologickém cvičišti v Českém Těšíně asi nejšťastnější?


• vítězové závodu

1.skupina
1.místo - voříšek Bára a Ing.Martina Kolářová z Dubicka
2.místo - voříšek Mates a Martina Dragonová z Ostravy
3.místo - voříšek Rek a Jan Navrátil z Chotěbuze
4.místo - voříšek Kery a Kateřina Džumanová z Havířova

2.skupina
1.místo - voříšek Brit a Veronika Čikasová z Řepiště
2.místo - voříšek Hary a Helena Koukolová z Košic
3.místo - voříšek Peggy a Adriana Slezáková z Těrlicka
4.místo - voříšek Dan a Jana Skwirutová z Ostravy

3.skupina
1.místo - voříšek Bony a Kateřina Železňáková z Ostravy
2.místo - voříšek Arnie a Vojtěch Kunčický z Orlové
3.místo - voříšek Cézar a Karel Kovač z Frýdku-Místku
4.místo - briard Rita a Alena Povalačová z Adamova

4.skupina
1.místo - anglický kokršpaněl Brix a Markéta Klanduchová z Hranic
2.místo - pražský krysařík Dita a Pavla Zemanová z Uhřiněvsi
3.místo - Zlatý retrívr Artur a Karel Vojtěšek z Ostravy
4.místo - grifon Benji a Martin Frejvolt z Č.Těšína

5.skupina
1.místo - Labradorský retrívr Bak a Hilda Latečková z Ostravy
2.místo - Německý ovčák Denny a Věra Glacová z Karviné
3.místo - Rotvajler Rita a Růžena Škripková z Karviné
4.místo - německá doga Bea a Adéla Hrušovská z Č.Těšína

Udělování ocenění a rozdávání cen neznalo konce, neboť jakmile byli známi vítězové jednotlivých skupin, utkali se o titul nejvyšší, tedy Championa roku 2001. Ten, společně s hodnotnými cenami, si po delší úvaze rozhodčích odnesl voříšek Bony Kateřiny Železňákové. Byla vyhlášena také “Cena sympatie” v okruhu výstavy, kterou si pro letošní rok odnesla Ing.Martina Kolářová z Dubicka, která na výstavě předvedla 2 krásné voříšky -- Báru a Besi.


• hodnocení závodu

Následovala soutěž “Psí kousek”, do které se letos přihlásilo úctyhodných 22 dvojic. V takové velké konkurenci si nejlépe vedl voříšek Kery s majitelkou Kateřinou Džumanovou z Havířova, druhé místo obsadil voříšek Peggy s Adrianou Slezákovou z Těrlicka a krásné třetí místo obsadila dvojice Bety - voříšek a Markéta Hanusková z Dětmarovic.


• Džumanová Kateřina a Kery

Dětský den, který končil ve 13 hod. byl určen jak pro ty nejmenší, tak odrostlejší děti. Kromě střílení ze vzduchovky, lovení rybiček, shazování plechovek…, kde všichni úspěšní i neúspěšní dostávali sladkosti, byla také připravena soutěž o 15 nejkrásnějších obrázků na téma “pes” a vyplňování testů se psí tématikou - opět bylo vybráno 15 nejlepších odpovědí. Všech 30 dětí obdrželo trička s krásným voříškem od firmy Wet Cat Desing Jihlava, plyšová zvířátka a fixy. Zároveň se zakončením Dětského dne předvedl německý ovčák Aron Bednajzer pod vedením psovodky Andrei Burkotové ukázku z obrany sportovní kynologie, přičemž dobrou práci odvedl figurant Jaroslav Waszut.

Tím však akce nekončila. Navázala soutěž v ovladatelnosti, do které mohl být přihlášen opravdu každý pes, bez jakéhokoliv věkového či plemenného omezení. I psi s průkazem původu byli vítáni. 1.ročník této soutěže se honosil poněkud komickým názvem: “Nejovladatelnější pes světa a nejvšestrannější psovod”. Cviků bylo osm, přičemž většina byla časově omezena. (1. Přinesení co největšího počtu míčků ve stanoveném čase; 2. Odložení psa za pochodu ve vyznačeném prostoru; 3. Aportování nevšedního předmětu; 4. Překážková dráha; 5. Slalom (pán i pes) a kličkovaná ve vyznačeném prostoru; 6. Volitelný cvik - žebřík 2 směry, plazení, či štěkání na 20 metrů; 7. Odhození 3 míčku do vyznačeného prostoru, přičemž pes musel zůstat na místě; 8. Střelba ze vzduchovky na terč a odložení psa během střelby psovoda. Z 29 přihlášených našlo odvahu 20 psovodů. Na nástupu byla rozlosována startovní čísla, rozdány terče a bodovací karty a všem zúčastněným byly zodpovězeny veškeré otázky, které byly s nevšedností závodu spojeny. Na trasu nastupovali všichni závodníci jednotlivě, aby se vzájemně nerušili a měli tak stejnou šanci zvítězit.


• Daniela Klowersová a Archibald

Bylo oceněno 5 nejlepších. Na prvním místě se umístnila Daniela Klowersová se zlatým retrívrem Archibaldem, který splnil všechny cviky na jedničku s hvězdičkou. Avšak pokud by tato mladá psovodka z Karviné nevystřílela ve střelbě žádný bod, do pětky nejlepších by se nedostala. Tak byly výkony mnohých závodníků vyrovnané. Na druhém místě se umístnila Daniela Horáková s voříškem Tchibo le Chien z Předmostí, jejichž výkon se od bodů prvního místa lišil o pouhých 9 bodů. Třetí místo obsadila Kateřina Stadtherová z Karviné s německým ovčákem jménem Endy, čtvrté místo Pavla Pátková z Hranic na Moravě s voříškem Pitrisem a ceny za páté místo si odnesl Drahomír Ivan s voříškem Rickem z Ostravy. “Cenu sympatií” (pro závod) si odnesla Kateřina Džumanová z Havířova.


• Pavla Pátková a Pitris

Všichni zúčastnění v závěru obdrželi diplomy za účast, bodovací kartu a malou upomínku na závod. Ani 2 závodníci, kterým se letos nejméně dařilo, neodešli s prázdnou. Samozřejmě, že množství a hodnota cen, stejně jako počet pohárů a počet oceněných se odvíjí od štědrosti sponzorů, bez kterých by se tato soutěž neobešla. Proto jmenujme alespoň několik, kteří na nadšencích kynologického sportu rozhodně nešetřili: časopis Fauna Brno (předplatné), Biofaktory Praha (krmivo pro psy NutriCan a sladkosti pro děti), chov.stanice “Sznapka”(finanční dar), Gapay (kynologické potřeby), Chovex (kynologické potřeby), Alka (kynologické potřeby)… a další.

Další ročník jak Výstavy voříšků, tak Závodu v ovladatelnosti se uskuteční 22.6.2002. Pevně věříme, že počasí nám opět bude nakloněno, stejně jako nadšenci pro kynologii s chutí se bavit a nebát se prohry. O přihlášku na další ročník si kdykoliv můžete napsat na adresu: Eva Nohelová, Kostelecká 27, 735 43 Albrechtice u Č.Těšína ([email protected]) a jakmile na-stane čas pro rozesílání přihlášek, všem zájemcům bude včas zaslána.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Eva Nohelová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru