Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak vybrat psa a čím se při výběru řídit
Sdílet:

Jak vybrat psa a čím se při výběru řídit

Psi
Všeobecné

Přivítání nového čtyřnohého přítele do vaší domácnosti patří k těm nejpříjemnějším okamžikům. Tomu však musí nejprve předcházet správný výběr plemene. Každé je totiž něčím charakteristické, má jiný temperament i osobnost a vyžaduje odlišnou péči. Pokud tedy uvažujete o pořízení nového člena rodiny, přečtěte si jednoduchý návod, jak vybrat psa.

Jak si vybrat štěně? Jak vybrat psa do bytu? Jak vybrat rasu psa? Pes k domu, pes do bytu, jaký je vlastně poznat? Podobných otázek existuje obrovské množství a při samotném výběru psa hrají podstatnou roli. Mnoho lidí zapomíná na potřeby jednotlivých plemen, z čehož následně vznikají zbytečné problémy a vzájemné nepochopení. 

Rozhodující roli by při výběru vhodného plemene měl rozhodně hrát náš životní styl – nikdy bychom naopak neměli vybírat psa pouze podle jeho vzhledu.

Každá rasa má své výhody i nevýhody po stránce chovatelské, povahové i zdravotní. Na počátku tedy prozkoumejte jak nároky na chov, tak případné nemoci, které se u konkrétního plemene nejčastěji vyskytují.

Výběr psa podle povahy

Povaha a vlohy vyplývají z plemenné příslušnosti a výchovou se dají formovat v omezeném rozsahu. Příkladem může být lovecký pes. Jeho pud mu vždy bude velet pustit se za zvěří, ale přesto jej zkušený chovatel vychová tak, že jej spolehlivě přivolá. Psy s jemnou povahou zase můžete socializovat do klidného a vyrovnaného společníka, anebo z nich svou vlastní prchlivostí udělat uzlíček nervů.

Právě proto je důležité vybírat takové psy, kteří jsou kompatibilní s vaší vlastní povahou. Jste člověk, který po práci vyběhne za město a neustále podniká nějaké aktivity, nebo se vidíte raději doma na gauči? 

Německý ovčák bude vyžadovat jinou pozornost než například jorkšírský teriér. Určujícím faktorem je také to, jestli hledáte klidného společníka, nebo hlídače. Zároveň však mějte na paměti, že menší pes nutně neznamená klidnější pes bez nutnosti výcviku a velký pes nutně neznamená dobrý hlídač.
Výběr psa podle povahy se odvíjí také od péče, kterou mu budete moci věnovat. Měli byste být schopni přizpůsobit mu cvičení i další dílčí aktivity. Správným výběrem v této oblasti můžete jak sobě, tak psímu parťákovi ušetřit spoustu trápení. Určité problémy v psím chování bývají totiž často způsobeny přebytečnou energií.

Jak vybrat psa dle velikosti

Výběr budoucího mazlíčka se samozřejmě neobejde ani bez otázky na velikost. Řešíte, jakého psa vybrat do bytu? Ani v tomto případě se nenechte ošálit roztomilým výrazem a malým vzrůstem. I oblíbený Jack Russel teriér vám dokáže klidný život pěkně znepříjemnit, pokud se mu nedostane dostatek aktivity.

Co se velkých plemen týče, takový leonberger se bez pořádného výběhu logicky neobejde. Pokud by se vám však přece jen do bytu líbil spíše větší pes, nezoufejte. S dostatečně nabitým programem vám může dělat radost zlatý retrívr nebo třeba pudl.

V neposlední řadě je kromě vlastních preferencí třeba zvážit také výdaje. Ať už se totiž chystáte pořídit psa k domu, nebo malého psa do bytu, vždy zde platí jednoduché pravidlo: čím větší pes, tím větší výdaje. 

Pokud si výběrem toho správného psa nejste jistí, netrapte se hodinami pročítáním atlasů plemen a využijte naší kynologické poradny, díky které svého ideálního parťáka zaručeně najdete.

Jak si vybrat štěně?

Ani výběr štěněte se neobejde bez předchozího průzkumu. Mezi nejčastější dotaz se řadí zejména to, jak vybrat štěně z konkrétního vrhu a jak staré štěně si pořídit.

Nejvhodnější cestou je v každém případě koupě štěněte přímo od chovatelské stanice. Získáte tak přinejmenším jistotu, že z koupeného štěněte vyroste to, co má. Navíc bude mít provedena povinná zdravotní vyšetření a v případě kvalitní chovatelské stanice jistě také některá nepovinná. Přestože záruku celoživotního zdraví na štěně nedostanete nikdy, kvalitní původ a provedená vyšetření jsou vždy dobrý základ.
Správný chovatel by vám pak měl spolu s průkazem původu doložit také zdravotní testy obou rodičů. Samozřejmostí je pak očkovací průkaz či rovnou pas zvířete.

V žádném případě se pak nedejte odbýt starými mýty o tom, že dvanácté štěně z vrhu nedostalo průkaz původu. Všechna štěňata z vrhu po správně uchovněných rodičích mají na průkaz původu nárok – i ta s kosmetickou či zdravotní vadou. Pokud vám chovatel tvrdí něco jiného, narazili jste velmi pravděpodobně na podvodníka.

A jak si tedy vybrat štěně? Ačkoliv neexistuje 100% účinný návod, i pouhým sledováním štěněte přímo u chovatele dokážete vyčíst ledacos. Můžete vyzkoušet následující tipy:

  • Pozorujte, jak se štěně chová v rámci celého vrhu.
  • Prohlédněte si, jak dýchá.
  • Zkuste se s ním pomazlit a zkoumejte jeho reakci.
  • Nezdráhejte si s sebou k ruce vzít zkušenějšího chovatele.

Další a neméně důležitou otázkou při výběru bývá, zda zvolit spíše štěně fenu nebo štěně psa. V této situaci pravděpodobně nejvíce záleží na vás samotných. Obecně platí, že psi jsou více svéhlaví, kdežto fenky bývají od přírody poddajnější. U nekastrovaných fen však musíte počítat i s obdobím, kdy dochází k hárání a fena tak může zabřeznout. Potrápit vás ale může i falešná březost, která může vyústit v zánět dělohy či mléčné žlázy. Neplánujete-li nechat fenu uchovnit, je vhodné ji ze zdravotních důvodů nechat vykastrovat. Pověra o aspoň jednom vrhu štěňat za život je dalším z dávno vyvrácených mýtů. 

Pozor si dejte vždy také na to, jak staré štěně si pořídit. Minimální věk pro odběr udává dokonce i sám zákon na ochranu zvířat, a to 50 dnů. Slušný chovatel vám mladší štěně nedá a před těmi, co dají, rychle prchněte.

Ať už se chystáte mít štěně v bytě, nebo plánujete psa k domu, postarejte se o to, abyste psa od útlého věku seznámili se vším, co na něj venku čeká. To napomůže postupné socializaci a tomu, abyste si do budoucna vybudovali bezproblémový vztah.

Do poslední štěněcí vakcinace však přesto omezte kontakt s ostatními psy, zejména s těmi, u kterých nejste obeznámeni s vakcinační historií. 

Dejte šanci i dospělým psům

Pohled na roztomilé štěně je vždy dojemný, přesto bychom neměli zapomínat také na čtyřnohé parťáky, kteří prožívají svůj podzim života. Osvojení takových psů nebývá tolik obvyklé, avšak právě oni se vám nepochybně odvděčí svojí radostí a věrností.

V útulku navíc narazíte také na psy, kteří se nacházejí v optimálním věkovém rozmezí (například 1 až 5 let). Domů si tak může přivést už vyvinutou, ale stále tvárnou osobnost.
Zejména pokud jako pejskaři začínáte, je více než vhodné dbát na informace pracovníků útulku. Vedle pohodových pejsků tam nezřídka narazíte také na ty, které dostal do útulku jejich svízelný osud. Pokud jim ten zanechal šrámy jak na těle, tak na duši, nemusí s nimi být vždy snadné pořízení.
V případě, že však zvolíte adopci psa z útulku, můžete jedné zvířecí duši dát druhou šanci na radostný život, což se vždy počítá.

Jako v případě chovatelských stanic také zde platí, že i útulky je třeba si náležitě prověřit. Rozhodně si nevybírejte psa pouze podle fotografie, načež by vám jej přivedli do kanceláře a bez další konverzace prodali.

Autor textu: Kristýna Klusáková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru