Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kastrace psa má benefity zdravotní i praktické, stejně tak ale rizika
Sdílet:

Kastrace psa má benefity zdravotní i praktické, stejně tak ale rizika

Psi
Všeobecné

Kastrace psa je téma, které rozděluje kynologickou komunitu na dva tábory, na příznivce a odpůrce. Jisté kontroverzi se nelze divit, jelikož se jedná o nevratný proces, kdy se operačně odstraní varlata, a pes tak už nikdy nemůže zplodit potomstvo. Kastrace jako taková je jednou z nejběžnějších operací, které veterinární lékaři provádějí. Vedle jejích nesporných pozitiv může mít však kastrace psa následky, o nichž je dobré předem vědět.

Proč kastrovat

Důvodů pro kastraci u psa existuje mnoho – od kryptorchismu (stav, kdy psovi sestoupilo pouze jedno varle) přes onemocnění prostaty či nádoru na varleti a zamezení nežádoucího nakrytí – například v případě, že jsou pes a fena ve stejné domácnosti bez možnosti oddělení – až po žádoucí změny v chování psa. K těm dochází údajně až u 80 procent kastrovaných psů. Mezi nejčastěji zmiňované se řadí snížení agresivity, teritoriálního chování a útěkářství za fenami. Zde je však namístě si připomenout, že kastrace psa agresivitu neodbourá, jedná-li se o strachovou agresi. Stejně tak platí, že čím je pes starší, tím bude mít kastrace na jeho chování menší vliv.
Dalším velkým vykřičníkem pro každého, kdo kastraci z důvodu chování svého svěřence zvažuje, by měl být fakt, že kastrace ani jiná operace nemůže nahradit výchovu a nelze ji brát jako výchovný prostředek či zkratku v cestě za poslušným a ovladatelným psem. 

Cena, věk psa a péče

Stejně jako v případě jiných operací, také v případě kastrace psa cena není nijak přesně stanovena. Kolik stojí kastrace psa, tedy závisí na jeho velikosti, potažmo váze, a ceny se tradičně liší i v rámci jednotlivých veterinárních ordinací. Zatímco v ordinaci na malém městě zaplatíte 1 500, jinde se částka vyšplhá na 6 000 korun a více, třeba na klinice ve velkém městě s důkladným předoperačním vyšetřením a inhalační anestezií. Také kastrace kryptorchida je obvykle dražší, jelikož bývá pro operatéra obtížnější.

Co se věku týče, provádí se kastrace u malých plemen přibližně od jednoho roku, u velkých plemen od roku a půl – vždy až po dosažení tělesné dospělosti. 

Péče o psa po kastraci není nijak náročná, jedná se především o zabezpečení operační rány – nesmíme tedy zapomenout na límec pro psa po kastraci, aby si ránu nerozlízal. Otok po kastraci psa je běžný a může trvat i několik dní. Stehy se vyndávají zhruba 7–10 dní po operaci.

Více o tom, jak si poradit s ošetřováním psích ran, si přečtěte v předchozím článku.

Rizika kastrace

Neexistuje tedy univerzální rada, zda kastrovat, či nikoliv. Vykastrovaný pes se nemůže rozmnožovat, čímž snadno zabráníte nechtěným štěňátkům. Nemůže samozřejmě ani onemocnět nádory na varlatech a je méně pravděpodobné, že onemocní s prostatou. 

Nicméně některé zahraniční studie hovoří o zvýšené pravděpodobnosti rozvoje jiných typů nádorů právě u psů, kteří podstoupili kastraci. Někteří jedinci se zklidní, nemají tendence utíkat a prát se. Pes však může trochu zlenivět a je na majiteli, aby krmil adekvátně zátěži a kondici svého parťáka a nenechal psa ztloustnout, jelikož také psí obezita s sebou nese zdravotní komplikace.

A přestože není samotná kastrace psa nijak náročným zákrokem, jedná se přece jen o operaci v plné narkóze, která zkrátka vždy nějaké riziko představuje.

Kastrace na zkoušku, nebo jen přechodně? 

Co když si majitel není jistý rozhodnutím o kastraci svého psa? Pak se nabízí možnost chemické kastrace psa, jež spočívá v aplikaci podkožního implantátu, který produkuje látku tlumící uvolňování testosteronu, díky čemuž se pes stává přechodně neplodným. Plně účinná je chemická kastrace po 6–8 týdnech po aplikaci. Stav, který nastane u psa po chemické kastraci, by měl být shodný s tím, jak se pes bude chovat po klasické, trvalé kastraci. 

Také v případě chemické kastrace psa cena kolísá v závislosti na jeho velikosti. Dá se však říct, že obecně se pohybuje zhruba mezi 1 600–2 500 korun za jednu aplikaci, která vydrží minimálně 6 měsíců. V případě nežádoucích reakcí lze však implantát vyjmout a přibližně po 2 měsících by měla být plodnost psa opět obnovena.  

Autor textu: Iva Baráková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru