Neregistrovaný uživatel

Zajímalo by mne jak nejlépe zařídit a ošetřit spoluvlastnictví psa. Jak rozdělit povinnosti a finance. Máte někdo tuhle zkušenost a jak vám to funguje? Děkuji, Mirka
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zajímalo by mne jak nejlépe zařídit a ošetřit spoluvlastnictví psa. Jak rozdělit povinnosti a finance. Máte někdo tuhle zkušenost a jak vám to funguje? Děkuji, Mirka
U nás to funguje půl na půl - vše. A hlavně, věnovat se psovi musí oba stejně. To spoluvlastnictví máte i v PP?
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ono je spoluvlastnictví a spoluvlastnictví. Proto záleží jaké máte na mysli, pokud třeba společná domácnost - ano, v tom případě je to samozřejmě vše půl na půl, ovšem pokud se jedná o spoluvlastnictví na dálku - tedy chovatel poskytne štěně za minimální cenu s tím, že pes bude ve "spoluvlastnictví" je to úplně o něčem jiném. Péče a starostlivost o psa je v největší míře na tom u koho pes žije, a další se odvíjí od domluvy, popřípadě smlouvy - např. hrazení výstavních výdajů - čístečné, poloviční, úplné. Zdravotní vyšetření, uchovnění - a posléze co si za všechno vybírá chovatel - vrhy feny, krytí psa atd. Já mám ve spolumajitelství fenku s chovatelem z Belgie - podmínky jsou dohodnuté - absolutní akceptování krycího psa kterého navrhne chovatel, a poskytnutí štěněte popřípadě štěňat z vrhu feny - tak jak bude chovatel chtít (vezme si jedno, dvě ....). Není to nevýhodné, neboť - štěňátka budou zapsána na mou chovatelskou stanici, a fena patří evidentně po exteriérové i krevní stránce k naprosté elitě -pokud srovnám zvířata stejného plemene v naší republice. Záleží na chovateli co poskytuje a co požaduje - a potom je pouze na Vás zda-li se pokusíte dohodnout podmínky které Vám vyhovují více, anebo zaplatíte plnou částku za jiného jedince. Chovatel se většinou při spolumajitelství snaží najít takového člověka, který se o psa dobře postará a někde ho předvede, aby např. krevní zajímavost rodičů byla zachována pro další generace. Majitel - dostane obvykle nejnadějnější štěně z vrhu za velmi velmi výhodnou cenu (která se obvykle nepohybuje více než za psa bez PP), ovšem jak říkám, vyvstanou nějaké oboustranné závazky. Lucie K.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To skutečně jde, aby majitelem psa byli dva lidé? Nám řekli že ne. Jde to i u uchovněného psa? Předem velmi děkuji za odpověď, velmi nám tím pomůžete.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já mám ve spoluvlastnictví dvě feny,u obou platíme s chovatelem výstavy na půl a on si pak odchová jeden vrh na svoji stanici a potom už patří fena mě.V papírech u jedné jsme jako majitelé oba,u druhé jenom já a dohoda je dána písemně.Jinak kamarádka přivezla psa,již uchovněného z ciziny a v papírech je uvedena i se svým otcem,takže to jde.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Můžu nějak ČMKU přinutit, aby tam spoluvlastníka psa vepsal? Nám řekli, ať si ho tam připíšu jednodušše propiskou nebo podobně a ať to podepíše. To se mi ale nějak nezdá. Oni řekli, že to stejně není důležité. Chápu, že pes je důležitější, ale bylo by to hezké a ještě k tomu vše platíme půl na půl. Poradíte někdo? Saly
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Můžu nějak ČMKU přinutit, aby tam spoluvlastníka psa vepsal? Nám řekli, ať si ho tam připíšu jednodušše propiskou nebo podobně a ať to podepíše. To se mi ale nějak nezdá. Oni řekli, že to stejně není důležité. Chápu, že pes je důležitější, ale bylo by to hezké a ještě k tomu vše platíme půl na půl. Poradíte někdo? Saly
Tak teď nevím,jak to je přesně myšleno.My to máme také normálně psané doma,majitel mi přivezl papíry,protože fena je u mě a už to tam bylo od něj napsané,já se jen podepsala.Když prodávám štěňata,tak si tam údaje o majiteli,píše také majitel sám.Na přihlášky na výstavu hlásíme,obě jména majitelů a jednu adresu zatím to tak funguje,ČMKU nám nikdy žádné adresy do papírů nevypisovala.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zřejmě máte na mysli situaci, kdy Vám ČMKU vepsala Vaše jméno při přeregistraci do PP (import psa, export psa). Pokud sama požaduji exportní PP pro štěňata která cestují do ciziny - vždy musím poskytnout ČMKU jako chovatel plné adresy nových majitelů štěňat, a ČMKU je do PP sama zapíše. Jiný případ si nedovedu představit, protože i já do PP /jako chovatel/ vždy vypisuji sama adresu nového majitele (nenechávám to na majitelích). Pokud Vám tedy ČMKU do PP Vašeho psa adresu majitele vypsala - bez problému si druhého spolumajitele do PP ručně připište. Setkala jsem se se totiž také se situací, kdy organizátoři výstavy chtěli nahlédnout do PP ke kontrole majitele psa (spolumajitelů psa) - aby se zachovaly snížené výstavní poplatky při hlášení dvou a více psů jednoho majitele /spolumajitele/.
S pozdravem Lucie K.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji za radu. Chovatel tam omylem napsal jen jednoho majitele, tak toho druhého tam tedy bez obav připíši a on to podepíše. Jde to ale i u uchovněného psa? Nám řekli, že majitelem uchovněného psa může být jen jeden kvůli poplatkům apod. Jaký na to máte názor? Předem děkuji za radu, Saly.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji za radu. Chovatel tam omylem napsal jen jednoho majitele, tak toho druhého tam tedy bez obav připíši a on to podepíše. Jde to ale i u uchovněného psa? Nám řekli, že majitelem uchovněného psa může být jen jeden kvůli poplatkům apod. Jaký na to máte názor? Předem děkuji za radu, Saly.
Není to pravda - majitelem psa (i uchovněného) může být třeba deset lidí, anebo také nějaké firma (tedy právnická osoba). Pokud jste majitele pouze z CR zalezi na Vasi domluve kdo ma rozhodujici pravo za psa (kryti, urcovani vyse poplatku za kryti, rozhodovani zda fenu nakryjete ci nenakryjete atpod.). Take zalezi na Vasi domluve jak se budete delit v pripade kryciho poplatku - anebo nakladu na zdravotni vysetreni, zvyseni chovne tridy, a zkratka vseho co s chovem a drzenim psa souvisi, take na prihlasovacich poplatcich :o) samozrejme.
Co se tyce rozhodovaciho prava (nektere chovatelske kluby to pozaduji) je to sice formalita, a v zasade jde o to, aby se jeden spolumajitel (bez vedomi druheho) nerozhodl ze bude kryt bezpapirove feny treba atpod. - nebot odpovednost nese onen clovek s "rozhodovacim pravem" a tedy i pripadne nasledky. Taky vzdy musite myslet na tu nejzazsi situaci, ze se jeden spolumajitel "zblazni" a bude "skodit" - tedy smlouva (nejlepe pisemna) by mela byt takova aby Vas ochranila i u soudu - pokud by to byla potreba. (Ale to uz jsou pravni vztahy, ktere si osetruje chovatel, aby byl nejak kryty).
Ve Vasem pripade si myslim, ze se jedna o spolecnou domacnost, kde si to vyresite dohodou. Nebot zaklad je vzdy spolecna domluva, pokud nemate ve smlouve urcene jine podminky.
Jina situace by byla kdybyste byla spolumajitelkou chovneho psa s nekym v zahranici - prakticky by to znamenalo, ze pejsek /nebo fenka/ musi splnit podminky "uchovneni" vsech zemi ze kterych pochazeji jeho spolumajitele, a teprve potom je pro vsechny "chovny". Ja jsem si privazela fenku groenendaela jiz v jejim jednom roce - takze stihla splnit jakesi podminky "chovnosti" v Belgii (nebot jeji belgicka chovatelka je take jeji dozivotni spolumajitelkou), a nevyvstane mi dalsi povinnost jet do Belgie na uchovneni :o)))). Na druhe strane jsem davala do Bratislavy (tedy na Slovensko) pejska tervuerena, a jelikoz jeho majitelka (spolumajitelka) nema takove financni moznosti, aby jela na uchovneni i do CR - jedna se pouze o nasi vzajemnou domluvu spolumajitelstvi, nikoliv oficielni. S pozdravem Lucka Kazmercikova
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Máte pravdu, jedná se o společnou domácnost. Děkujeme Vám za rady, moc nám pomohly. Jen mě tak napadá, když si majitel může připsat spolumajitele nebo dalšího majitele (po prodeji psa) sám, jak je to chráněno. To mi někdo ukradne PP a připíše se a pravda se zjistí jen dle písma? Možná je to hloupá otázka, ale pořád mě nenapadá nic, co by mi ji zodpovědělo. Předem děkuji, Saly.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Máte pravdu, jedná se o společnou domácnost. Děkujeme Vám za rady, moc nám pomohly. Jen mě tak napadá, když si majitel může připsat spolumajitele nebo dalšího majitele (po prodeji psa) sám, jak je to chráněno. To mi někdo ukradne PP a připíše se a pravda se zjistí jen dle písma? Možná je to hloupá otázka, ale pořád mě nenapadá nic, co by mi ji zodpovědělo. Předem děkuji, Saly.
V podstatě se dá do PP jako majitel napsat kdokoli,to je fakt,v případě krádeže je nejjednodušší zažádat o kopii PP,pak se ty "pravé"stanou neplatnými.Ono,pokud by šel člověk do detailů,tak se může někdo,kdo se dostane k PP napsat i jako nový majitel a podpis bývalého zfalšovat.Je to složité.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to přesně jak píše Lucka. Ano jde to, ale zájem o spoluvlastnictví musí být na obou stranách. Tedy pokud chovatel nechce mohl vám (Anonymous,05.03.2004 19:24:24) sdělit, že to možné není. Ale možné to je, jen musí tedy o to stát chovatel i majitel. Jde to i u uchovněného psa, kterého člověk koupí. Může se procejce s kupujícím domluvit na spolumajitelství a dohodnout přesně a písemně podmínky – kdo co platí a kdo co „z toho má“. Ovšem i zde platí, musí o spolumajitelství stát oba – kupující i prodávající. Bez toho to možné není...
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano je to presne jak napsal kolega :o). V pripade ztraty je nejlepsi zazadat o duplikat PP - tim ztraci platnost original. Takze se pismo a dalsi iniciativy pripadnych nalezcu nemusi zkoumat. S pozdravem Lucka K.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak jak to tady ctu, musim rici jedine.Spolumajitelstvi je sice dobra vec,ale je to utopie.Neni to vyhodne pro toho,ktery se o psa stara, ale super vyhodne pro chovatele.Je potreba poradne procist smlouvu!!Poradit se z pravnikem.Kazdy pravnik se zhrozi,nebot 98%vsech spolumajitelstvi konci pred soudem.Pokud nekdo tvrdi,ze Vam da psa a vy nic.je potreba se ptat proc.Blize se s nim seznamit.A hlavne premyslet s chladou hlavou.Usetrite si s tim jen budouci problemy.100% spoluvlastnictvi psa dvou lidi neexistuje (nemyslim tim spoluvlastnictvi u manzelu).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.203
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak jak to tady ctu, musim rici jedine.Spolumajitelstvi je sice dobra vec,ale je to utopie.Neni to vyhodne pro toho,ktery se o psa stara, ale super vyhodne pro chovatele.Je potreba poradne procist smlouvu!!Poradit se z pravnikem.Kazdy pravnik se zhrozi,nebot 98%vsech spolumajitelstvi konci pred soudem.Pokud nekdo tvrdi,ze Vam da psa a vy nic.je potreba se ptat proc.Blize se s nim seznamit.A hlavne premyslet s chladou hlavou.Usetrite si s tim jen budouci problemy.100% spoluvlastnictvi psa dvou lidi neexistuje (nemyslim tim spoluvlastnictvi u manzelu).
To je pěkná pitomost, že všechna spolumajitelství končí u soudu. Chce to jen pěknou a podrobnou smlouvu, kde by se vše, co se bude (a může) dít se psem, vyřešilo dopředu. Vše je na dohodě a ochotě lidí vzájemně spolupracovat. Samozřejmě, že za to, že někdo dostane psa zadarmo či se slevou, sám musí poskytnout druhému spolumajitelovi "něco". Třeba "jen" se o psa dobře starat a občas ho půjčit na výstavu či do chovu. Ale vše je třeba předem dohodnout.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.67.137
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kdo se má podepsat u nového spolumajitele - chovatel nebo majitel?
Pokud se podepíše majitel, nebude vypadat jako prodej psa další osobě (nebo se při změně majitele ten předchozí škrtá?)?
Omlouvám se za hloupý dotaz, ale s formuláři všeho druhu odjakživa zoufale zápolím
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.163
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kdo se má podepsat u nového spolumajitele - chovatel nebo majitel?
Pokud se podepíše majitel, nebude vypadat jako prodej psa další osobě (nebo se při změně majitele ten předchozí škrtá?)?
Omlouvám se za hloupý dotaz, ale s formuláři všeho druhu odjakživa zoufale zápolím
V PP je kolonka majitel. Tam se napíšou oba spolumajitelé do jedné řádky. My to děláme takto - jmého + jméno a adresa spolumaitele, u kterého je pes ustájen.
Ostatní věci ohledně spolumajitelství řeší smlouva.
Co se týče ČMKU - po mně vždy chtějí vyjádření, obou spolumajitelů, kde bude pes působit, případně kde bude fena využívána k chovu. toto vyjádření musí být podepsáno s oběma spolumajiteli.
Jinak - institut spolumajitelství využívám již 15 let, několik různých psů - i v zahraničí a s nikým jsem se ještě nesoudila.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.67.137
Děkuji
U nás bude spolumajitelství spíše "pro forma" - přítel je zapsán jako majitel pejsky, ale chovatelskou stanici nechtěl, tak je registrovaná na mě a pro členství v PPP klubu musím být spolumajitel (co by člověk neudělal pro slevu na krmivu ). Problém je v tom, že majitel je v PP zapsán pěkně přes celou řádku (nešetřila jsem místem) a nevejdu se do té samé
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.238.16
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji
U nás bude spolumajitelství spíše "pro forma" - přítel je zapsán jako majitel pejsky, ale chovatelskou stanici nechtěl, tak je registrovaná na mě a pro členství v PPP klubu musím být spolumajitel (co by člověk neudělal pro slevu na krmivu ). Problém je v tom, že majitel je v PP zapsán pěkně přes celou řádku (nešetřila jsem místem) a nevejdu se do té samé
Tak se normálně napište do kolonky pod tou první řádkou, oba. Pro jistotu to třeba cinkňete chovateli a víc řešit nemusíte. My jsme po stěhování taky napsali novou adresu do nové kolonky, aby se nemuselo nic škrtat, holt mají psi druhé a stejné majitele na jiné adrese.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.35
Spolumajitelem může být xx lidí,ale pouze jeden má tzv. podpisové právo ke psu, tzn. podepisuje např. krycí listy , atd. V případě spolumajitelství žádá plemenná kniha smlouvu o podpisovém právu (bavíme se o chovném zvířeti).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.169.79
Souhlasím.V drtivé většině na to doplatí spolumajitel.
EIN01

XXX.XXX.28.109
..no už vám to z roku 2004 nepomuže. ...ale jelikož bývalá partnerka už podruhé ztratila očkovák psa, který sic byl v půl roce od jejího syna....tak jsem dle zákonů jej převzal pod sebe, já jej vychoval a z 99% venčil-cvičil-koupal a prostě vše.. takže jelikož jsem dělal zase očkovák u svéMé-psa znovu!!!.... tak mě to už tak nasralo!!! Že je už jen můj!!! - i když chci střídavou péči. což do teď byla a nechci na tom nic měnit. ....jen to, že jsem na magistrátu jako jediný majitel!! - musí být smlouva s bejvalkou a ošetření že pokud jej půjčí synovi kterého neposlouchá!!!....bude mít na bedrech problémy z toho!!! Což jako majitel jejímu vyhulenému synu po 5-letech života psa!!! ANI NÁHODOU!!! JSEM JEDINÝ VLASTNÍK!!! Musí jej vyvenčit ona-bejvalka, jinak je problem!!. Policajti podle čipu budou volat mě!!..a když na "NRMZ - Národní registr majitelů zvířat" tak budou volat mě!!!....A JÁ ŘEKNU CO JE DOBŘE A CO JE ŠPATNĚ DLE SMLOUVY O SPOLUVLASTNICTÍ!....... Protože nemohu odpovídat za psa, když jej má bejvalá, skoro maminka psa. To se musí postarat o bezůhonost, nebo si jej nebrat.....spíše nenechat syna venčit !!
Jinak POPLATKY!!! : POKUD jej máte cca na půl!!! ...všichni platí půl....oba - né děti.
jak 1200 rok, tak očkování.
pokud by ale druhý jej měl jen třeba na 2 dny za 6 měsíců...tak NE!.
Majitel psa vždy tvoří požadavky na stravu - hygienu atd!!
...pokud spolumajitel nesouhlasí....at si koupí křečka a ani na Psa nemluví!!!
(ze své pozice totiž nemá žádný nárok, a pokud by to neakceptoval!, mohlo by to byt bráno jako zásah do výchovy!!!)
PS: každý by si pohladil pejska.......ALE MUSÍTE POSLAT PARTNERA DO HOSPODY!!!!.........ABY PSA VYVENČIL!!..... (NO jen jasný příklad.)
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!