Klíšťata-světlý pes?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

12.4.2006 12:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.81

Myslíte si,že klíště chytne ve stejné lokalitě spíš bílý pes s několika světlehnědými znaky a nebo tmavší pes-nebo na barvě nezáleží?

Neregistrovaný uživatel

12.4.2006 14:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.198

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Myslíte si,že klíště chytne ve stejné lokalitě spíš bílý pes s několika světlehnědými znaky a nebo tmavší pes-nebo na barvě nezáleží?

Na barvě nezáleží, klíšťata vyhledávají oběť chemoreceptory, tedy vlastně čichem. Na světlém psovi spíš jsou víc vidět.

Neregistrovaný uživatel

12.4.2006 14:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.103.24

Na barvě nezáleží, klíšťata vyhledávají oběť chemoreceptory, tedy vlastně čichem. Na světlém psovi spíš jsou víc vidět.

Já myslela že jdou za teplem...

Neregistrovaný uživatel

12.4.2006 15:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.3.238

Já myslela že jdou za teplem...

použijte stronghold,já ho také používám na bílého psa, a je v pohodě.

Neregistrovaný uživatel

12.4.2006 15:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.198

použijte stronghold,já ho také používám na bílého psa, a je v pohodě.

Stronghold nefunguje na klíšťata. Pouze na blechy, dravčíky, zákožky, škrkavky a tenkohlavce

Neregistrovaný uživatel

12.4.2006 15:45
Neregistrovaný uživatel

Stronghold nefunguje na klíšťata. Pouze na blechy, dravčíky, zákožky, škrkavky a tenkohlavce

Stronghold na klíšťata účinkuje

Neregistrovaný uživatel

12.4.2006 16:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.198

No možná náhodou, ale rozhodně na ně není určený. Tady je k němu příbalový leták http://www.aislp.cz/cgi-bin/mvai.cgi?ACT=dLl0000000034191&KEY=0034191&ESC=DNa000000STRONGHOLD&CTR=CIA&Let%E1k.x=41&Let%E1k.y=17

Neregistrovaný uživatel

12.4.2006 16:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.198

A kupovat bezkonkurenčně nejdražší antiparazitikum s tím, že možná zabere na klíšťata, když jsou na trhu jiná, přímo na klíšťata určená, a až čtyřikrát levnější, to mi nepřijde jako moc chytré řešení

21.5.2019 14:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Nenapadlo by mě, že už to tu někdo řešil . Ale po tom, co z feny neustále sundávám lezoucí klíšťata a ze psa vůbec nic, tak už mě tato otázka taky napadla. Fena je bílá, pes je tmavý. Když se vrátíme z procházky tak z feny sundávám lezoucí klíšťata, na psovi nenajdu ani jedno. Ale ani se nepřisaje žádné, které bych našla déle. Myslela jsem si, že je to jen tím, že na bílé jsou víc vidět, ale to by třeba na psovi byli taky a později se přisáli. Dneska jsem narazila na FB na diskuzi, kde se řeší to samé a majitelé co mají bílé i tmavé psy mají úplně stejné zkušenosti.

Jo, připadá mi jako blbost, že by klíště vybíralo psa podle barvy , ale čím to tedy je? Záleží na tom, co se psa "cítí" a je to jen náhoda, že se nám zdá, že jsou více na bílých psech? U nás je to možná i tím, že je fena menší a je tím pádem "více" v trávě, ale ten rozdíl je obrovský.

21.5.2019 15:00
PumaCZ

XXX.XXX.255.67

Klíšťata vyhledávají své oběti především podle tepla a CO2, na jehož zachycení mají speciální receptory. Jak je to u nich ale s barvou si již nepamatuji. Mám pocit, že u klíšťat je to jedno.
Každopádně kloši jdou stoprocentně po bílé - evokuje jim to bílé zadky jelenů, kteří jsou jejich hlavním hostitelem, proto za světlou barvou seskakují z porostu :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.5.2019 15:15

PumaCZ napsal(a):
Klíšťata vyhledávají své oběti především podle tepla a CO2, na jehož zachycení mají speciální receptory. Jak je to u nich ale s barvou si již nepamatuji. Mám pocit, že u klíšťat je to jedno.
Každopádně kloši jdou stoprocentně po bílé - evokuje jim to bílé zadky jelenů, kteří jsou jejich hlavním hostitelem, proto za světlou barvou seskakují z porostu :)

K očím:

Klíšťata nemohou na hostitele skákat z výšky stromů, jak se občas mezi lidmi traduje. Už proto ne, že je nevidí. Jejich „oči“ se totiž sestávají jen z několika buněk, které rozliší pouze světlo od tmy. Víc klíště nepotřebuje – najde nás „po čichu“.

21.5.2019 15:25
PumaCZ

XXX.XXX.255.67

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
K očím:

Klíšťata nemohou na hostitele skákat z výšky stromů, jak se občas mezi lidmi traduje. Už proto ne, že je nevidí. Jejich „oči“ se totiž sestávají jen z několika buněk, které rozliší pouze světlo od tmy. Víc klíště nepotřebuje – najde nás „po čichu“.

Nikoli po čichu, ale jak už jsem psala výše, pomocí Hallerova orgánu. Jenže klíště není kloš. Kloši jednoznačně reagují na světlou barvu. A kloši opravdu seskakují z výšky, resp slétávají.
Pokud nevěříte, informujte se u pana profesora Votýpky, jenž přednáší parazitologii na PřF UK :P

21.5.2019 16:29

Je to tak, kloši opravdu slitavaji ze stromů, mají křídla, která jim po dopadu odpadnou. A jsou to svině hnusný kousavý :-)

Co se týká těch klíšťat, myslím, že některý pes jim prostě nevoní, já na labradorce nenajdu ani jedno, zatímco po goldenech jich každý den leze plno.

21.5.2019 20:24
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

PumaCZ napsal(a):
Nikoli po čichu, ale jak už jsem psala výše, pomocí Hallerova orgánu. Jenže klíště není kloš. Kloši jednoznačně reagují na světlou barvu. A kloši opravdu seskakují z výšky, resp slétávají.
Pokud nevěříte, informujte se u pana profesora Votýpky, jenž přednáší parazitologii na PřF UK :P

Však Espiro nic jiného nenapsala, o kloši se vůbec nezmínila.

21.5.2019 20:26
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Je to tak, kloši opravdu slitavaji ze stromů, mají křídla, která jim po dopadu odpadnou. A jsou to svině hnusný kousavý :-)

Co se týká těch klíšťat, myslím, že některý pes jim prostě nevoní, já na labradorce nenajdu ani jedno, zatímco po goldenech jich každý den leze plno.

Není to třeba i typem srsti. Že na hladko a drsnosrsté lezou třeba míň? Ze samojeda je přes spot můžu shazovat lopatou

21.5.2019 20:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No tak já mám oba psi hladkosrsté. Na psovi fakt nic a z feny jich sundám několik.

Edit.: a tolik jako jich sundávám teď z feny jsem nikdy nesundávala ani z chlupatého retrívra.

21.5.2019 23:21

Procházka, 2 psi stejného plemene, oba bez ošetření proti klíšťatům, vymetli stejné roští, proběhli stejnou trávou. Jeden obsypaný klíšťaty, druhý dvě lezoucí. Nás se to netýkalo, můj pes s Advantixem na ně jako fajnovka koukal z cestičky. Do roští jedině s cílem vraždy.

22.5.2019 07:00
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Není to třeba i typem srsti? - cituju sama sebe, tu mi vypadl ten otazník. Ještě tedy jinak. Bude to nevím čím stejně jako u lidí. Pachem, třeba spojeným se stravováním? Hormony? Zdravotním stavem? Na mne klíšťata nikdy nešla. Letos už jsem měla dvě! Byla u mne známá včera a ta říkala, že ani nemůže vyjít to přírody, že vždycky přijde s klíštětem.

22.5.2019 07:08
fikovnice

XXX.XXX.135.179

lesnížínka napsal(a):
Není to třeba i typem srsti? - cituju sama sebe, tu mi vypadl ten otazník. Ještě tedy jinak. Bude to nevím čím stejně jako u lidí. Pachem, třeba spojeným se stravováním? Hormony? Zdravotním stavem? Na mne klíšťata nikdy nešla. Letos už jsem měla dvě! Byla u mne známá včera a ta říkala, že ani nemůže vyjít to přírody, že vždycky přijde s klíštětem.

Jak klíšťatům "voníme", hraje roli. Lidi užívající vitamín B, klíšťata moc nevyhledávají. Tak se to někdy i doporučuje, pokud je člověk vystaven větší expozici klíšťat. No a krev ta je taky přitahuje - všechny moje kočky či spíše kocouři, pokud měli nějaká zranění, tak vždy v té době měli přisátých víc klíšťat a někde blízko rány.

22.5.2019 07:50

lesnížínka napsal(a):

Já to většinou z těch dlouhosrstých stačím sundávat během nebo po prochajdě, všechny potvory teda určitě nevychytám, ale určitě většinu...třeba takových 10 jich posbírám na srsti, přisátých jich bývá tak 5, někdy jen 2. Dávám pangamin 6 tablet denně, možná to trochu vliv má. Na mě klíšťata nejdou, ale nosím vždy oblečení takové, abych neměla holou kůži na nohou a stříkám se repelentem. Za posledních 15 let jsem měla asi 3 klíšťata, očkovaná nejsem.
Teď jak pořád prší, tak tráva začíná být už dost vysoká, takže to bude jen horší :-(

22.5.2019 10:44
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Já to většinou z těch dlouhosrstých stačím sundávat během nebo po prochajdě, všechny potvory teda určitě nevychytám, ale určitě většinu...třeba takových 10 jich posbírám na srsti, přisátých jich bývá tak 5, někdy jen 2. Dávám pangamin 6 tablet denně, možná to trochu vliv má. Na mě klíšťata nejdou, ale nosím vždy oblečení takové, abych neměla holou kůži na nohou a stříkám se repelentem. Za posledních 15 let jsem měla asi 3 klíšťata, očkovaná nejsem.
Teď jak pořád prší, tak tráva začíná být už dost vysoká, takže to bude jen horší :-(

Pangamin jsem dávala před mnoha lety už a nepomáhalo. Já se nikdy nechránila nijak, v zahradě se plazím denně po zemi třeba jen v kraťasech a tričku a nikdy mne ani nenapadlo se prohlížet a to jich tu mám fakt líheň(asi psi a kočky natahali a namnožili se) a klíště jsem neměla. Až letos dvě, což mne překvapilo. I když jsme jen v zahradě, kdykoliv na psa šáhnu, tam někde klíště má, co po něm lozí v jednom kuse, ani nekomentuju

22.5.2019 10:53

Záleží na konkrétním psovi. Nebo prostě na konkrétním jedinci, o barvě to není, možná vůně kůže, potu, nevím. Na mě třeba klíšťata vůbec nelezou, v životě jsem měla do deseti kusů nějakých zoufalců a to jsem pořád někde v přírodě, chodím vysokou trávou, prodírám se křoví, sedím na louce a repelenty nepoužívám.

Ale kloši na mě nalítávaj jak diví, to je hrozný. V létě a na podzim jich mívám vždycky plnou hlavu.

22.5.2019 11:24

No, tak kloši, to ani nemluvím, to nepomůže ani bunda s kapucí, ty mrchy vlezou všude. Ale ti prý údajně jen koušou a pijou krev, žádnou nemoc nepřenášejí.

22.5.2019 11:58
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Záleží na konkrétním psovi. Nebo prostě na konkrétním jedinci, o barvě to není, možná vůně kůže, potu, nevím. Na mě třeba klíšťata vůbec nelezou, v životě jsem měla do deseti kusů nějakých zoufalců a to jsem pořád někde v přírodě, chodím vysokou trávou, prodírám se křoví, sedím na louce a repelenty nepoužívám.

Ale kloši na mě nalítávaj jak diví, to je hrozný. V létě a na podzim jich mívám vždycky plnou hlavu.

Já naprosto stejně

22.5.2019 12:01
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No, tak kloši, to ani nemluvím, to nepomůže ani bunda s kapucí, ty mrchy vlezou všude. Ale ti prý údajně jen koušou a pijou krev, žádnou nemoc nepřenášejí.

To stačí Já mám zrovna na ně asi nějakou alergii, protože mi za krkem naskočí vždycky uzlina jak pimpongáč, nemůžu ani hnout hlavou, jak to bolí jak čert několik dní. Ne ten zákus, ta uzlina

22.5.2019 12:16

lesnížínka napsal(a):
To stačí Já mám zrovna na ně asi nějakou alergii, protože mi za krkem naskočí vždycky uzlina jak pimpongáč, nemůžu ani hnout hlavou, jak to bolí jak čert několik dní. Ne ten zákus, ta uzlina

U nás naštěstí moc nejsou, je to tady samej jehličnan, teda aspoň to, co po kůrovci a vichřicích zbylo. Ale na Opavsku je jich hodně a nejvíc jsem byla pokousaná, když jsme byli na Vlčí hoře, to jsem měla krk taky dobré 2 měsíce celý rudý. Někdo mi radil, že na ně účinkuje dobře vývar z hřebíčku, vymáchat si v tom vlasy, to jsem ale nedala

22.5.2019 13:22
PumaCZ

XXX.XXX.255.67

U nás naštěstí moc nejsou, je to tady samej jehličnan, teda aspoň to, co po kůrovci a vichřicích zbylo. Ale na Opavsku je jich hodně a nejvíc jsem byla pokousaná, když jsme byli na Vlčí hoře, to jsem měla krk taky dobré 2 měsíce celý rudý. Někdo mi radil, že na ně účinkuje dobře vývar z hřebíčku, vymáchat si v tom vlasy, to jsem ale nedala

Vývar asi také funguje, ale mnohem jednodušší je koupit velkou lahev Alpy a do ní nasypat pytlík hřebíčku. Chce to nechat pár dní uležet, než Alpa zhnědne, a pak se nemusíte bát ani klíšťat, ani komárů, ani třeba kousavých mušek. Na kloše by to mělo též zabírat.
Stříkala jsem úspěšně i na psa, když nesměl kvůli játrům používat žádná chemická antiparazitika.

22.5.2019 14:42
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

PumaCZ napsal(a):
Vývar asi také funguje, ale mnohem jednodušší je koupit velkou lahev Alpy a do ní nasypat pytlík hřebíčku. Chce to nechat pár dní uležet, než Alpa zhnědne, a pak se nemusíte bát ani klíšťat, ani komárů, ani třeba kousavých mušek. Na kloše by to mělo též zabírat.
Stříkala jsem úspěšně i na psa, když nesměl kvůli játrům používat žádná chemická antiparazitika.

Tím jsem psa stříkala 2 roky zpátky, taky bez úspěchu To je jak když mi kamarádka z Prahy říkala, že jim na klíšťata výborně funguje ten pangamin. Bydlí ovšem v centru a je tam jeden parčík, kam chodí Tak tam jich asi bude Divokou přírodu nikdy nenavštívili I tak je nejspíš někde klíšťat moc a někde fakt málo, asi tam nemají vhodné podmínky.

22.5.2019 14:50

PumaCZ napsal(a):

Alpu doma mám, díky, zkusím.

22.5.2019 14:53
PumaCZ

XXX.XXX.255.67

lesnížínka napsal(a):
Tím jsem psa stříkala 2 roky zpátky, taky bez úspěchu To je jak když mi kamarádka z Prahy říkala, že jim na klíšťata výborně funguje ten pangamin. Bydlí ovšem v centru a je tam jeden parčík, kam chodí Tak tam jich asi bude Divokou přírodu nikdy nenavštívili I tak je nejspíš někde klíšťat moc a někde fakt málo, asi tam nemají vhodné podmínky.

Tak to já sice také bydlela v Praze, ale se psem jsem chodila minimálně jednou týdně do lesa kus od Prahy. Trajdání po zarostlých loukách též bez problémů :)
Ale já to mám hlavně na komáry a jinou havěť, jelikož jsem pro ně naprosto neodolatelná a k sežrání :P

Přidejte reakci

Přidat smajlík