Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.3.2007 16:09

Zdravím nemáte někdo zkušenosti s výcvikem alespoň základní poslušnosti huskyho,mám psa a docela i zdatně poslouchá povely jako sedni,lehni,knoze,... ale jakmile je naolno a něco zavětří nevidí a neslyší a nenechá se vůbec chyti,jde ke všem lidem jen ne ke mně. Možná to teď vpadá jako že pánička nemá rád ale má tu nejlepší péči,je to mazlík rodiny,a od pána se nevzdálí na víc jak 50metrů.

cobli

19.3.2007 16:33
cobli

preety napsal(a):
Zdravím nemáte někdo zkušenosti s výcvikem alespoň základní poslušnosti huskyho,mám psa a docela i zdatně poslouchá povely jako sedni,lehni,knoze,... ale jakmile je naolno a něco zavětří nevidí a neslyší a nenechá se vůbec chyti,jde ke všem lidem jen ne ke mně. Možná to teď vpadá jako že pánička nemá rád ale má tu nejlepší péči,je to mazlík rodiny,a od pána se nevzdálí na víc jak 50metrů.

nějak vám nerozumím ?? ... ... vy myslíte,že když je na volno,je v pohodě,ale jak něco zavětří,zdrhá ?? takže stopovačku,elektrický obojek a trpělivost

19.3.2007 16:58

cobli napsal(a):
nějak vám nerozumím ?? ... ... vy myslíte,že když je na volno,je v pohodě,ale jak něco zavětří,zdrhá ?? takže stopovačku,elektrický obojek a trpělivost

Ano,omlouvám se je v tom dotazu trochu zmatku. Když je na vodítku tak skvěle poslouchá reaguje už jen na oslovení jménem,ale jakmile ho pustím z vodítka tak přestává vnímat, někdy prostě zdrhá a vůbec neslyší někdy když ho zavolám tak přiběhne ale jen tak 2metry ode mě a zase běží pryč,prostě se nepřiblíží tak abych ho mohl třeba jen pohladit nebo chytit

cobli

19.3.2007 17:14
cobli

preety napsal(a):
Ano,omlouvám se je v tom dotazu trochu zmatku. Když je na vodítku tak skvěle poslouchá reaguje už jen na oslovení jménem,ale jakmile ho pustím z vodítka tak přestává vnímat, někdy prostě zdrhá a vůbec neslyší někdy když ho zavolám tak přiběhne ale jen tak 2metry ode mě a zase běží pryč,prostě se nepřiblíží tak abych ho mohl třeba jen pohladit nebo chytit

hmmm--- tak se mu zkuste schovat nebo motivaci odmenami .... nebo opravdu,jak ho pustite a nebude reagovat,slapnout na stopovacku a popripade el.obojek

kde pejska máte ? má dostatek pohybu ? co ho brát ke kolu..doufám že poradí někdo zkušenější =)

19.3.2007 19:05

cobli napsal(a):
hmmm--- tak se mu zkuste schovat nebo motivaci odmenami .... nebo opravdu,jak ho pustite a nebude reagovat,slapnout na stopovacku a popripade el.obojek

kde pejska máte ? má dostatek pohybu ? co ho brát ke kolu..doufám že poradí někdo zkušenější =)

Mám ho v Praze a je denně minimálně 3hodiny venku a většinou i více,beru ho skoro každý den ke koním a tam má prostoru pro pohyb až až,o víkendech je venku celé dny takže nedostatkem pohybu to asi nebude,kolikrát se mu ani nechce ven. Když ho beru ke kolu tak se za mnou táhne a nechce se mu vůbec hýbat. Stopovačku zkoušíme,ale moc dobře ví kdy jí má a kdy ne,je to lišák podšitej:) Odměny taky fungují ale jen když on chce.El. obojek už mě také napadl,ale nemám o něm moc info víte o něm něco bližšího? Kde se dá sehnat,za kolik,atd.?
Díky za každou odpověď

19.3.2007 19:28

preety napsal(a):
Mám ho v Praze a je denně minimálně 3hodiny venku a většinou i více,beru ho skoro každý den ke koním a tam má prostoru pro pohyb až až,o víkendech je venku celé dny takže nedostatkem pohybu to asi nebude,kolikrát se mu ani nechce ven. Když ho beru ke kolu tak se za mnou táhne a nechce se mu vůbec hýbat. Stopovačku zkoušíme,ale moc dobře ví kdy jí má a kdy ne,je to lišák podšitej:) Odměny taky fungují ale jen když on chce.El. obojek už mě také napadl,ale nemám o něm moc info víte o něm něco bližšího? Kde se dá sehnat,za kolik,atd.?
Díky za každou odpověď

Berte to tak, že je úspěch, že Vám nevezme roha úplně . To jsou prostě huskouni. Většina (90%) tráví celý život na vodítku. Jen málo jich je dobře ovladatelných. Já už jsem se u svých psů smířila s tím, že je vodím na vodítku a doporučuju Vám to samé. Asi to není moc příjemné, ale takhle to s tímto plemenem prostě je.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.3.2007 00:11

preety napsal(a):

Jo, tak to si živě dokážu představit o čem mluvíš. Ten náš taky tu bezmocnost člověka, když ho pustí z vodítka vnímá na můj vkus až příliš dobře.

Mě se osvědčilo nikdy mu neuposlechnutí příkazu nepromíjet. Zvlášť ten příchod tak na dva metry a la \\\" vidělas mě, tak můžem zas jít, ne?\\\" Stát na místě, dokud nepřijde až ke mě a nezůstane stát, což mu musím občas připomenout zvlášť. Naše typické z jeho pohledu zbytečné přivolání: \\\"Harry ke mě!....Harry!....Nedržkuj a pojd....dělej....Až ke mě (ukazuju prstem kam)....Harry vrať se, to nebylo až ke mě(otočka na 3m).....až sem(otočka 2m)...KE MNĚ(otočka 1m).....sem ti říkám(stojí těsně z dosahu)....SEM! ... no, a stuj...Harry! vrať se sem a stuj....stůj....stůůj,...no to je hodnej pes!\\\" A občas když se chce ukázat, jak je dobrej, tak přijde klidně sám, když je v dosahu potenciální kořist nebo soupeř na rvačku (většinou má zcela zjištné důvody, je už unavený, nebo soupeř moc silný, nebo má v plánu provést něco moc špatného)
Další dva faktory, který u toho našeho podvraťáka platí, je aby aspoň v 90 procentech byl ten povel nějak odůvodněný, a aby to nebylo příliš často. Pamlsek, sundání nebo nandání obojku, narovnání ucha, otření od pavučin, připnutí na vodítko, přerušení jeho nežádoucí činnosti... Jemu je celkem jedno co, ale přijít jen tak, protože si chci vyzkoušet jeho poslušnost, se mu protiví.

20.3.2007 09:07

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jo, tak to si živě dokážu představit o čem mluvíš. Ten náš taky tu bezmocnost člověka, když ho pustí z vodítka vnímá na můj vkus až příliš dobře.

Mě se osvědčilo nikdy mu neuposlechnutí příkazu nepromíjet. Zvlášť ten příchod tak na dva metry a la \\\" vidělas mě, tak můžem zas jít, ne?\\\" Stát na místě, dokud nepřijde až ke mě a nezůstane stát, což mu musím občas připomenout zvlášť. Naše typické z jeho pohledu zbytečné přivolání: \\\"Harry ke mě!....Harry!....Nedržkuj a pojd....dělej....Až ke mě (ukazuju prstem kam)....Harry vrať se, to nebylo až ke mě(otočka na 3m).....až sem(otočka 2m)...KE MNĚ(otočka 1m).....sem ti říkám(stojí těsně z dosahu)....SEM! ... no, a stuj...Harry! vrať se sem a stuj....stůj....stůůj,...no to je hodnej pes!\\\" A občas když se chce ukázat, jak je dobrej, tak přijde klidně sám, když je v dosahu potenciální kořist nebo soupeř na rvačku (většinou má zcela zjištné důvody, je už unavený, nebo soupeř moc silný, nebo má v plánu provést něco moc špatného)
Další dva faktory, který u toho našeho podvraťáka platí, je aby aspoň v 90 procentech byl ten povel nějak odůvodněný, a aby to nebylo příliš často. Pamlsek, sundání nebo nandání obojku, narovnání ucha, otření od pavučin, připnutí na vodítko, přerušení jeho nežádoucí činnosti... Jemu je celkem jedno co, ale přijít jen tak, protože si chci vyzkoušet jeho poslušnost, se mu protiví.

Co máš za psa? Přesně takhle totiž přivolávám svého labíse. Když ho přesvědčím, že OPRAVDU trvám na tom, aby přišel a předsednul, sedne aspoň zadkem ke mne, aby ukázal, jak ho s tím štvu... Naštěstí není už moc běhavej a nezdrhá za zvěří, jen vítat lidi a "zakusovat" psy

20.3.2007 09:16

preety napsal(a):

Zdravím, mám podobné zkušenosti s malamutem, perfektní poslušnost v dosahu pána, ale jak se pes trošku vzdálí, tak na všechny povely kašle. Obávám se, že se s tím budete muset smířit, takoví prostě tihle pejsci jsou. Začněte psa používat k tomu, k čemu je určen. Naučte povely, které se užívají pro tažné psy, pro začátek: nalevo, napravo, stůj, uvykněte ho na postroj a na kolo a můžete začít pomalu jezdit. Pak stačí jedna 10-15km projížďka za den (v závislosti na počasí), to zvládnete za hodinku, a pak dvě nebo tři krátké čůrací procházky na vodítku, pes bude spokojený a vylítaný. Doporučuji pro začátek sehnat nějakou chytrou knížku o saňových psech, ať se vyvaruje těch nejzákladnějších chyb a psa nezradíte.

20.3.2007 09:24

marcha napsal(a):
Co máš za psa? Přesně takhle totiž přivolávám svého labíse. Když ho přesvědčím, že OPRAVDU trvám na tom, aby přišel a předsednul, sedne aspoň zadkem ke mne, aby ukázal, jak ho s tím štvu... Naštěstí není už moc běhavej a nezdrhá za zvěří, jen vítat lidi a "zakusovat" psy

Zdravim!
Mám pár známých se psy plemene husky a všichni mají problémy jako zadavatel. - To může spoň troško potěšit. Jinak bych se ráda vyjádřila k té stopovačce a el.obojku.

Hodně totiž záleží na tom, jak tu stopovačku používáte, jak dlouho atd. Každý pes ví, že ji na sobě má - to není nic zvláštního. Jde o to, aby ji na sobě měl tak dlouho, až ji přestane vnímat. Někdy to trvá 2 týdny, někdy půl roku. Celou dobu u toho cvičit a opakovat, ale hrou. Ať to není vynucované. Takový výcvik může psa navždy otrávit. Stpovačku ze začátku držíme v ruce, ale po nějaké době psovi dovolíme, aby s ní běhal bez našeho přidržování. A zase - musíte se pohybovat tak, abyste vždy mohl na táhnoucí se šňůru šlápnout (kdyby něco). Je dobré si nadělat pár úzlů, aby se Vám pod nohou ta stopovačka nepřetáhla. Nesundávejte ji ani u hrátek s jiným psem, ani při přechodu přes město... ať je to stálá věc, kterou pes má časem prostě přestat vnímat. Já vím, je to hodně práce, ale její podstoupení se může vrátit trojnásob.

Jinak el.obojek nedoporučuji nikomu, kdo se nemá od koho přímo naučit jeho použití. Sama jsem se nikdy pro tuto věc nerozhodla. Obávala jsem se, že špatné použití, kterého si ani nebudu vědoma může zničit vztah s našim psem. Znám lidi, kteří tento způsob "výchovy" vyzkoušeli u bígla. Když viděli, jak to na psa působí, plakali. Pes se začal bát pachů, a ty jsou všude. Drží se u paničky, to ano, ale je celkově vystrašený, bázlivý...troska. Takže bacha na to.

Přeji hodně úspěchů a hlavně trpělivosti!!!

Neregistrovaný uživatel

20.3.2007 09:43
Neregistrovaný uživatel

marcha napsal(a):

je to kříženec jezevčíka, údajně s českým fouskem. Není to muj pes, ale prarodičů, takže jsem jeho rodiče nikdy neviděla. Je hrozně tvrdohlavej, urážlivej, furt zkouší, co mu projde, a dost často se mu povede vymyslet věci nad kterýma zůstává rozum stát. Ale neměnila bych.

PS: Předsedání jsem u něj vzdala prakticky hned, u něj je úspěch, že přijde. Třeba "k noze" můžu úspěšně použít jen když jdem po městě a je tam dost lidí. Na prázdném chodníku mi podle něj musí stačit jen šťouchnutí čumákem do nohy.

20.3.2007 10:59

wera napsal(a):
Zdravim!
Mám pár známých se psy plemene husky a všichni mají problémy jako zadavatel. - To může spoň troško potěšit. Jinak bych se ráda vyjádřila k té stopovačce a el.obojku.

Hodně totiž záleží na tom, jak tu stopovačku používáte, jak dlouho atd. Každý pes ví, že ji na sobě má - to není nic zvláštního. Jde o to, aby ji na sobě měl tak dlouho, až ji přestane vnímat. Někdy to trvá 2 týdny, někdy půl roku. Celou dobu u toho cvičit a opakovat, ale hrou. Ať to není vynucované. Takový výcvik může psa navždy otrávit. Stpovačku ze začátku držíme v ruce, ale po nějaké době psovi dovolíme, aby s ní běhal bez našeho přidržování. A zase - musíte se pohybovat tak, abyste vždy mohl na táhnoucí se šňůru šlápnout (kdyby něco). Je dobré si nadělat pár úzlů, aby se Vám pod nohou ta stopovačka nepřetáhla. Nesundávejte ji ani u hrátek s jiným psem, ani při přechodu přes město... ať je to stálá věc, kterou pes má časem prostě přestat vnímat. Já vím, je to hodně práce, ale její podstoupení se může vrátit trojnásob.

Jinak el.obojek nedoporučuji nikomu, kdo se nemá od koho přímo naučit jeho použití. Sama jsem se nikdy pro tuto věc nerozhodla. Obávala jsem se, že špatné použití, kterého si ani nebudu vědoma může zničit vztah s našim psem. Znám lidi, kteří tento způsob "výchovy" vyzkoušeli u bígla. Když viděli, jak to na psa působí, plakali. Pes se začal bát pachů, a ty jsou všude. Drží se u paničky, to ano, ale je celkově vystrašený, bázlivý...troska. Takže bacha na to.

Přeji hodně úspěchů a hlavně trpělivosti!!!

No právě toho se také bojím,mám ho jako přítele a nevím zda el. výboje jsou to pravé utvrzování našeho přátelství. Už jsem se s tím že nikdy nebude poslouchat jako NO nebo rtowík smířila,prostě to mají v sobě tihle pejsci. Ale přijde mi líto nechat ho celý život jen na vodítku,on není nebezpečný,v životě by neublížil člověku ani psu a ani se ode mě nevzdálí,pořád mě má na očích nebo aspoň na "čmuchu" :o)
Byl trošičku víc týraný a dost se bojí že by se zase ztratil,moc dobře ví že se má u nás doma dobře,že má každý den misku plnou jídla a připravený pelíšek.Doma je rád za každé pohlazení ale venku kolikrát nestojí ani o libovou šunčičku. Je to prostě huskoun:) Myslím že je uspěch že neutíká,jako jiní psi tohoto plemene,které vidám jen na vodítku jak vláčí svého pána za sebou.A páníčci těchto psů mi vždycky říkají-vy se máte,já ho pustit z toho provazu tak už ho neuvidím.
A ještě k té knížce výcviku tažných psů,doporučili byste mi nějakou?

20.3.2007 12:01

preety napsal(a):
No právě toho se také bojím,mám ho jako přítele a nevím zda el. výboje jsou to pravé utvrzování našeho přátelství. Už jsem se s tím že nikdy nebude poslouchat jako NO nebo rtowík smířila,prostě to mají v sobě tihle pejsci. Ale přijde mi líto nechat ho celý život jen na vodítku,on není nebezpečný,v životě by neublížil člověku ani psu a ani se ode mě nevzdálí,pořád mě má na očích nebo aspoň na "čmuchu" :o)
Byl trošičku víc týraný a dost se bojí že by se zase ztratil,moc dobře ví že se má u nás doma dobře,že má každý den misku plnou jídla a připravený pelíšek.Doma je rád za každé pohlazení ale venku kolikrát nestojí ani o libovou šunčičku. Je to prostě huskoun:) Myslím že je uspěch že neutíká,jako jiní psi tohoto plemene,které vidám jen na vodítku jak vláčí svého pána za sebou.A páníčci těchto psů mi vždycky říkají-vy se máte,já ho pustit z toho provazu tak už ho neuvidím.
A ještě k té knížce výcviku tažných psů,doporučili byste mi nějakou?

Libuše Pečená: Sport psích spřežení od A do Z
Některé věci (závodní třídy atd) už jsou zastaralé, ale jinak je to výborná knížka.
Jinak www.mushing.cz, na diskuzi se můžeš zeptat na to co tě zajímá, nebo ještě lépe, přijeď se mrknout na závody a ptej se, ptej se, ptej se!!!
Jinak haskoun je prostě haskoun, ber ho takového jaký je a jak tady někdo radil, dělej s ním to pro co byl stvořen, tj. práci v zápřahu. Budete šťastní oba!
PS: Já mám malamuty
http://www.volny.cz/malamuti/

24.3.2007 01:33

preety napsal(a):

preety, prosim, len nie ten elektricky obojok! huskaci su vacsinou velmi zvedavi a bystri psi, a treba ich vediet spravne zaujat a motivovat nejakou cinnostou, aby nechcel hned zobrat roha.
Na haskaca musis ist inac, nie silou. Su to sice utekari par excellence, ale to este neznamena, ze sa s tym neda nic urobit, resp. ze musia byt cely zivot uviazani na voditku. Koniec-koncov, nie je to jedine zdrhave plemeno (co napr. taky bigl?) a s kazdym psom sa da pracovat.

ja mam uz druheho huskyho a pustam ho, tak ako aj toho prveho, na volno. Ale od malicka s nim systematicky pracujem na privolavacke a tiez ho nepustam na volno vsade - napr. urcite nie v lese, lebo lovecke pudy huskyho su silnejsie nez akakolvek naucena poslusnost. Okrem toho som s oboma od malicka chodila aj na cvicak.
ta stopovacka, resp. dlha snura je dobry nastroj na nacvik privolania - ak je dostatocne dlha a lahka, pes na v zaujati inymi vecami nu zabudne a ty si od neho vynutis kazdy povel "ku mne" - lebo to je dalsia vec - nedavat povel vtedy, ked vies, ze ta pes neposluchne. My momentalne zaciname cvicit privolacku na pistalku a rozmyslam, ze skusim s nim pracovat aj sposobom, ktori doporucuju polvninci, ked pes chce zdrhat za zverou - tzv. zadawnovanie psa - vydat povel "lahni" a odputat pozornost psa

V krajnych situaciach na nasho plati, ze zatleskiam alebo hlasno vykriknem a rozbehnem sa smerom od neho - na to sa vzdy chyti.
No a naucila som tiez predvidat situaciu a jej vyvoj a privolavat pri prvom naznaku zdrhavych tendencii.
Drzim palec!

a este dokaz, ze tahanie v zaprahu nemusi byt pre neho to jedine (co nakoniec v jeho povodnej domovine ani nebolo)
http://www.youtube.com/watch?v=Wx5bTjetgd0,
http://www.youtube.com/watch?v=Azl6EyQQV8Y

Ela5823543

4.11.2015 16:14
Ela5823543

XXX.XXX.141.13

Já to mám s mojí huskynkou úplně stejný Taky když na ní zavolám tak je tak na dva metry přijde maximálně se jí dotknu a ona běží dál Ani jí pochválit nestihnu A taky sežere jakýkoliv zvíře co vidí Mazlení si s ní užívám jen doma a na zahradě bohužel Ale je to miláček a nikdy bych jí nevyměnila PS:Na obrázku ona

5.11.2015 05:29
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

To je zvláštní ?
Kde asi děláte chybu?
Bývají 100% poslušní.

5.11.2015 07:22
ivulka2

XXX.XXX.155.174

preety napsal(a):

Psí plemena vznikala k nějakemu využití a podle tohoto využití a podle podmínek se upevnovaly žádoucí vlastnoti.Huskouni jsou plemeno tažné které se v zimě použivalo k práci a v letě bylo nechané na pospas osudu kdy se muselo postarat samo o sebe.Pro jeho přežití musel pes plnit požadavky a potřeby takže musel byt vytrvalý, musel umět žít a přežít ve smečce a musel se umět postarat sám o sebe.Nebyl šlechtěn pro spolupráci s člověkem a nechtělo se po něm aby byl zavislej na člověku.Každe plemeno ma prostě nějake vlastnosti a haskoun ma prostě tyto vlastnosti jeho potřeba je běžet v zápřahu a dalši potřeba je ulovit a sežrat všechno co jde.
Máte haskouna tak si ho uživejte a respektujte jeho přirozené potřeby a nechtějte po něm něco co je mu nepřirozene.
Znam tu z okoli dva haskouny oba bez pp a oba shodou okolnosti maji dokonce složeny zkoušky ZZO, ZZO1, BH a maji zkoušky na docela pěkne body ale to jsou opravdu vyjimky a oba pokud maji možnost tak stejně frnknou a dělaji že panečka neznaji a už vubec nepotřebují.

HTes

18.2.2016 14:13
HTes

XXX.XXX.231.191

Zdravím,

četl jsem si tady vsechny dosavadni příspěvky a dost mi to pomohlo a za to díky ;) Za přibližně měsíc nám domu přibude malej Husky a ja se na to snažím připravit. Doposud jsme psa takových rozměrů a manýrů neměli, tak se chci zeptat jak Huskymu dat najevo ze neco dělat prostě nebude (jak je "trestat").? O odměnách už jsem dočetl s tím problém není. :) Předem díky za odpovědi.

18.2.2016 15:00
scylla

XXX.XXX.150.32

Trestání není na místě vůbec, nejdřív ho musíte něčemu naučit, ukázat mu, co a jak. Na trestání zapomeňte.

18.2.2016 16:41

"jak Huskymu dat najevo ze neco dělat prostě nebude"

no tak, že mu ukážeš/naučíš, co má místo toho dělat...

18.2.2016 19:47
rapotacka11

XXX.XXX.32.215

HTes napsal(a):
Zdravím,

četl jsem si tady vsechny dosavadni příspěvky a dost mi to pomohlo a za to díky ;) Za přibližně měsíc nám domu přibude malej Husky a ja se na to snažím připravit. Doposud jsme psa takových rozměrů a manýrů neměli, tak se chci zeptat jak Huskymu dat najevo ze neco dělat prostě nebude (jak je "trestat").? O odměnách už jsem dočetl s tím problém není. :) Předem díky za odpovědi.

A že zrovna husky ?

19.2.2016 11:22

Taky mě to napadlo, proč zrovna husky ? co s ním plánujete dělat kromě mazlíka ?

PavlaKubi

10.10.2019 13:09
PavlaKubi

XXX.XXX.82.80

Ahojte všichni. Poraďte mi, jak to huskouni zvládají když jste v práci? Máte je doma nebo volne venku na zahradě?

Jirka5

8.11.2020 15:17
Jirka5

XXX.XXX.68.197

Máme dva Husky, jednoho už staršího 9 let a pak slečnu 7 měsíců. Toho staršího jsem učil na stopovačce 50m dlouhé cca 2 roky, povel "zůstaň", "ke mě", "sedni", "lehni" atd. Když už vše uměl tak jsem od stopovačky upustil a pořídil jsem el. obojek ale jen když jsme šli do lesa. Z 80% stačil pouze slovní povel a pak jen vibrace, el. výboj tak 1%. Teď už jen dávám el. obojek pro jistotu kdyby jsme potkali vysokou. To samé učím slečnu, výhoda je, že spoustu povelů okoukává od toho staršího. Plná kapsa pamlsků při každém courání v lese je nezbytná hlavně pro slečnu. Chce to obrovskou trpělivost a lásku. Husky jsou tvrdohlavý ale, když budete důslední vše Vám stonásobně vrátí svou láskou. Pořídit si Huskyho je obrovský závazek, neboť vyžadují hodně pohybu a pozornosti, proto opravdu zvažte své časové možnosti. Ročně nachodíme skoro 2000 km. Stále když něco nešlo jsem hledal chybu v sobě co dělám špatně, proto to chce moc trpělivosti. Johny tak se jmenuje ten starší už chodí bez vodítka (to mám však vždy u sebe) a u nohy - když je potřeba stačí jen slovní povel. Nechci tady dávat rozumy jen se podělit o své zkušenosti, které jsem získal za 9 let. Rád se podělím o Vaše zkušenosti, neboť vždy je co se učit.

8.11.2020 15:29
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jirka5 napsal(a):
Máme dva Husky, jednoho už staršího 9 let a pak slečnu 7 měsíců. Toho staršího jsem učil na stopovačce 50m dlouhé cca 2 roky, povel "zůstaň", "ke mě", "sedni", "lehni" atd. Když už vše uměl tak jsem od stopovačky upustil a pořídil jsem el. obojek ale jen když jsme šli do lesa. Z 80% stačil pouze slovní povel a pak jen vibrace, el. výboj tak 1%. Teď už jen dávám el. obojek pro jistotu kdyby jsme potkali vysokou. To samé učím slečnu, výhoda je, že spoustu povelů okoukává od toho staršího. Plná kapsa pamlsků při každém courání v lese je nezbytná hlavně pro slečnu. Chce to obrovskou trpělivost a lásku. Husky jsou tvrdohlavý ale, když budete důslední vše Vám stonásobně vrátí svou láskou. Pořídit si Huskyho je obrovský závazek, neboť vyžadují hodně pohybu a pozornosti, proto opravdu zvažte své časové možnosti. Ročně nachodíme skoro 2000 km. Stále když něco nešlo jsem hledal chybu v sobě co dělám špatně, proto to chce moc trpělivosti. Johny tak se jmenuje ten starší už chodí bez vodítka (to mám však vždy u sebe) a u nohy - když je potřeba stačí jen slovní povel. Nechci tady dávat rozumy jen se podělit o své zkušenosti, které jsem získal za 9 let. Rád se podělím o Vaše zkušenosti, neboť vždy je co se učit.

2 roky na stopovačce?!? Tak to jste fakt supertrpělivý a myslím to vážně, máte můj neskonalý obdiv Já to vydržela jen několik měsíců, el. obojek jsem vzdala asi po pátém, nezdařeném použití a do stáří chodil na flexině. Teď už je samojed dědula, už na většině míst chodí na volno, nemá na to někam zdrhnout.

8.11.2020 16:35
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jen taková vsuvka - 2000 km ročně je pro huskyho jako hodně? Jsem myslela, že to (a i víc) nachodí každý běžný pes, se kterým se pravidelně chodí na procházky, a to to nejsou žádné extra túry

8.11.2020 16:42
Andrýsek3

XXX.XXX.18.115

marcelaamax napsal(a):
Jen taková vsuvka - 2000 km ročně je pro huskyho jako hodně? Jsem myslela, že to (a i víc) nachodí každý běžný pes, se kterým se pravidelně chodí na procházky, a to to nejsou žádné extra túry

Žalostně málo 😄
Já myslím, že my dáme tak minimálně jednou tolik, a to je mírný režim kardiaka. Vždyť i běžný dospělý člověk by měl ročně ujít tak 2700, natož pes! Natož Husky! 😄

8.11.2020 16:46
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jj, taky si myslím . Vždyť to vychází nějakých 5,5 km denně, to je hrozně málo.

Když jsem byla na jízdě se psím spřežením, tak mi musher říkal, že mají natrénováno na 40 km a že těch 40 km najezdí se psy denně, v tahu .

8.11.2020 16:49
Andrýsek3

XXX.XXX.18.115

marcelaamax napsal(a):

Když jsem byla na jízdě se psím spřežením, tak mi musher říkal, že mají natrénováno na 40 km a že těch 40 km najezdí se psy denně, v tahu .

Tak nějak. Možná se seknul o nulu😄 což by bylo zase moc.
Tak doporučuje se, že běžný dospělý člověk by měl ujít alespoň 10k kroků denně, což je cca 7,5km. To by ten Husky měl hodně gaučový režim.

8.11.2020 16:52

marcelaamax napsal(a):

...no s našim motýlem chodim denně průměrně 10 kilometrů.....

8.11.2020 16:52
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

marcelaamax napsal(a):

To možná tak v zimě....na podzim začne trénovat po kouskách, v zimě je na 40 km a na jaře končí a do podzima psi ležej u bud.......nehledě na to, kdy maj ti psi čas regenerovat, pokud je honí každej den na 40 kiláků. Co to bylo za mushera?

8.11.2020 16:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Huskyjanina napsal(a):
To možná tak v zimě....na podzim začne trénovat po kouskách, v zimě je na 40 km a na jaře končí a do podzima psi ležej u bud.......nehledě na to, kdy maj ti psi čas regenerovat, pokud je honí každej den na 40 kiláků. Co to bylo za mushera?

Nebyli to husky, byli to alaskáni. Říkal, že trénují i na jaře.. Ale samozřejmě nevím, zda je to pravda.

To jen prostě že 5,5 km normální chůze denně mi pro huskyho fakt nepřijde nijak světoborný.

8.11.2020 17:02
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

marcelaamax napsal(a):
Nebyli to husky, byli to alaskáni. Říkal, že trénují i na jaře.. Ale samozřejmě nevím, zda je to pravda.

To jen prostě že 5,5 km normální chůze denně mi pro huskyho fakt nepřijde nijak světoborný.

No nějakej extra výkon to není, těch 10 by bylo lepší. Ale já teď co jsem v invalidním důchodu, tak už taky v týdnu víc, jak těch 5 za den nedám. O víkendu se snažím aspoň těch 10, ale naštěstí už je pesan desetiletej, tak to není tak hrrr. A chodí na volno s EO, aby se aspoň mohl vyběhat....

8.11.2020 18:28
GAELLE

XXX.XXX.66.235

7 km jsem chodila každý den s 13 letým psem ...............často i víc.

8.11.2020 19:25

Tak tak, 5 km je pro našeho 12letýho psa denní minimum, jinak by se na procházkách přemírou energie přizabil.

8.11.2020 19:32

nemohlo být těch 2000 km bráno jako "víkendové a prázdninové výlety" nad rámec standardních procházek ?? Protože jinak je to opravdu málo.

9.11.2020 17:28

To je tak, když někdo "urve" 30 kilometrů o víkendu a jiný ujde jen tu svou prochzku každý den.
Kdysi jsem měla kolegu turistu a těhotnou kolegyni. Někdy kolem 1. máje přišel turista vítězoslavně se 100 jarními kilometry, že už má splněno.
Kolegyně se zamyslela, v duchu počítala a pak mu řekla, že ona vlastně taky. Chodila každý den pěšky do práce, 2,5 km tam a 2,5 zpátky :-)).

9.11.2020 21:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Schválně jsem se dívala na mobil, a říká mi, že jsem za 11 měsíců ušla 6815 km, a to to letos docela flákám, a nemam huskyho.

10.11.2020 09:39
aluska

XXX.XXX.197.68

Mám trpasličí jezevčíky. Denně ujdem před 10 km. Ale oni nalítají okolo víc a nejsou unavení....

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík