Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.1
Může pes vlašské ořechy? Vezme si z nich něco, nebo jenom projdou traktem? Feňule je ráda, ale vyjdou z ní kousky, tak nevím, jestli se z nich něco užitečného vylouhuje...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.97.137
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Může pes vlašské ořechy? Vezme si z nich něco, nebo jenom projdou traktem? Feňule je ráda, ale vyjdou z ní kousky, tak nevím, jestli se z nich něco užitečného vylouhuje...
Náš pes si jednou taky tak "louskal" vlašské ořechy (jádra pečlivě vybral a skořápky nechal), ale stejně mu ucpaly střeva a skončil na sále...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Náš pes si jednou taky tak "louskal" vlašské ořechy (jádra pečlivě vybral a skořápky nechal), ale stejně mu ucpaly střeva a skončil na sále...
jeden můj pes je miloval (ale vyloupané), druhý se přímo urazil, když jsem mu nabídla k ochutnání.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.92.79
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
jeden můj pes je miloval (ale vyloupané), druhý se přímo urazil, když jsem mu nabídla k ochutnání.
Moji psi milují veškeré druhy ořechů, pistácie i mandle. Největší pochoutka je vlašský ořech namočený do medu. Taky nevím jestli si z nich něco vezmou, nebo to projde jen tak. Ale žádné problémy to nezpůsobuje. Pravda je, že to nedostávají moc často a vždy malé množství.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.124.174
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
O tom jsem ani nikdy nepřemýšlela, náš minulý pes se mohl utlouct po lískových. Dycky čekal, až mu je rozlouskneme . Ořechy obsahují spousty zdravých olejů, tak snad jsou ku prospěchu i psům.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.56
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
O tom jsem ani nikdy nepřemýšlela, náš minulý pes se mohl utlouct po lískových. Dycky čekal, až mu je rozlouskneme . Ořechy obsahují spousty zdravých olejů, tak snad jsou ku prospěchu i psům.
Moji psi je sbírají sami v dost velkém množství,rozlousknou je a vyberou jádra,mám malé i velké plemeno a nikdy neměl žádný pes problém,i když je sbíráme tak běhají přímo pod ořešákem a za naší nepřítomnosti jich spadá fakt hodně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.176.150
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Moji psi je sbírají sami v dost velkém množství,rozlousknou je a vyberou jádra,mám malé i velké plemeno a nikdy neměl žádný pes problém,i když je sbíráme tak běhají přímo pod ořešákem a za naší nepřítomnosti jich spadá fakt hodně.
Tak to buďte hodně ráda,že nad vašima psama je anděl strážný a nikdy problémy neměly,když si louskají ořechy.Skořápka je hodně nebezpečná a stejně jako kaštan umí pěkně ucpat a pořezat střeva,kaštan zase bobtná ve střevech.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to buďte hodně ráda,že nad vašima psama je anděl strážný a nikdy problémy neměly,když si louskají ořechy.Skořápka je hodně nebezpečná a stejně jako kaštan umí pěkně ucpat a pořezat střeva,kaštan zase bobtná ve střevech.
ořechy nám s radostí loupala cca půl roční KAO...ale po pár dnech jí to přestalo bavit.. ...nic jí ale zdravotně nebylo....
I když pravdou je, že když si na to vzpomenu, tak mě jímá hrůza co kdyby tu skořápku spolkla a propíchal si tim žaludek...
S pozdravem Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.27
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ořechy nám s radostí loupala cca půl roční KAO...ale po pár dnech jí to přestalo bavit.. ...nic jí ale zdravotně nebylo....
I když pravdou je, že když si na to vzpomenu, tak mě jímá hrůza co kdyby tu skořápku spolkla a propíchal si tim žaludek...
S pozdravem Zuzka F.
No já jsem četla,že kombinace černé čokolády s ořechama může psa zabít.. Vůbec u ořechu nejde o stravitelnost! Jde o srdce..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No já jsem četla,že kombinace černé čokolády s ořechama může psa zabít.. Vůbec u ořechu nejde o stravitelnost! Jde o srdce..
Vážně?
No, ještě že už dělají i čokoládu pro psy - naši pesani rádi mlsají.
Zuzka F.
Máme na zahradě tři stromy ořechů (vlašských) a už nám začínají padat - psi jsou tím jak posedlí, jakmile je pustím ven, tak začnou hledat a žrát ořechy. Pes se aspoň snaží ořech "vylousknout" a nežrat skořápky, ale i tak určitě kousek skořápky sežere. Fena je žere úplně celé, i se skořápkou. Snažím se je nenechat je ořechy žrát, ale fenu někdy nechávám venku samotnou a i když se snažím ořechy sesbírat, tak všechny určitě nenajdu. Je to nebezpečné?
Jo jablka, ostružiny a ostatní ovoce taky neřeším. A ty ořechy bych asi neřešila taky, kdyby neměly skořápky .
Ale obávám se, že tomu stejně nemám jak zabránit, to by psi bez dozoru vůbec nemohli ven. A taky se ti vaši na to úplně vrhnou? Třeba s jablkama nebo těma ostružinama, rybízem a třešněma to bylo v pohodě - to si občas zobli. Ale s těma ořechama je to šílený - jdu venčit, otevřu dveře a oba psi vylítnou okamžitě pod ořech hledat .
Haha, tak to já vás uklidním, moje fena je ořechama posedlá. Všude kolem našeho domu rostou turecký lísky - schválně si vygůglete oříšky to má menší a tvrdší než běžný lískový.
Fena si všechny stromy pamatuje a kdybych jí nechala, bude se oříškama cpát hodiny. Okolní pejskaři už její úchylku znají, náramně se baví a shodujou se, že to snad nikdy neviděli. Říkáme tomu voříškiáda
Ona tedy skořápky plive, vždycky sleduju, jestli nějaký zůstanou ležet na zemi....a zůstanou, ale nedělám si iluze, že při velikosti těch jadýrek jich část nepožere. No a když to žere imrvére několikrát denně...
Oříšky jsou k dispozici prakticky celej rok, i přes zimu až do jara leží na zemi. V létě byl tak měsíc nebo dva klid a teď už se sype nová úroda...neverending story
jdu venčit, otevřu dveře a oba psi vylítnou okamžitě pod ořech hledat .
jj, je to posedlost, jsem ráda, že Vikina není jediná
marcelaamax
napsal(a):
Jo jablka, ostružiny a ostatní ovoce taky neřeším. A ty ořechy bych asi neřešila taky, kdyby neměly skořápky .
Ale obávám se, že tomu stejně nemám jak zabránit, to by psi bez dozoru vůbec nemohli ven. A taky se ti vaši na to úplně vrhnou? Třeba s jablkama nebo těma ostružinama, rybízem a třešněma to bylo v pohodě - to si občas zobli. Ale s těma ořechama je to šílený - jdu venčit, otevřu dveře a oba psi vylítnou okamžitě pod ořech hledat .
U nás žádný zobání nehrozí prakticky celý den chodí mezi zahradou a kuchyní, venku seberou hrušku,jabko, jdou dovnitř,tam si to sežerou, pak jdou zase ven....když zrovna nesnáší domů jabka a hrušky, stojí pod stromy a žerou ořechy,ty jsou malý,tak ty domů netahaj krmná dávka na minimu a stejně kynou. Ještěže už začíná lovecká sezona
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kámoška z naší domovské smečky je mix labiny a patrně něčeho bulloidního. Žere dřevo, žaludy, schroustne cokoliv. Už jsem tady asi někde psala, jak cestou nenápadně luxla jablko, panička si všimla, madam se do tlamy úplně nevešlo, tak na ní čuměla s pootevřenou držtičkou a svatým výrazem, co se jako děje... Do poslední chvíle, než jí servismanka tlamu otevřela a jablko odebrala. Holka je kyselina a nikdy se jí nic nestalo, všechno rozkouše a pošle druhou stranou ven.
Náš labrador celých dvanáct let sbíral na zahradě a žral ořechy...a že jich za ty roky spořádal pěkné množství! Měla jsem pochopitelně strach, aby se mu něco nestalo - sice si jádra vylupoval, ale v hov..nkách byly i skořápky, někdy jich bylo dost ( hlavně v ty dny, kdy jsem třeba nebyla celé odpoledne doma a například přišla za manželem návštěva, tak to se "předváděl" a žral ostošest ).
Každý podzim jsem hned od rána sbírala, ale náš ořech je strašně velký, nešlo je prostě vysbírat všechny...navíc zapadaly do různých zákoutí a on je rád hledal. Když jsem mu chtěla ořech sebrat, rychle začal kousat a o to víc skořápek spolknul. Měl je hodně rád, věděla jsem, že je to riziko právě kvůli skořápkám, ale to by musel být asi celý podzim zavřený doma:-(.
Také kdysi, když jsme ještě měli meruňku, tak sbíral meruňky ze země, ale to ty pecky vyplivoval.
Pro rajčata si chodil dolů na zahradu sám, když měl chuť, tak si prostě šel utrhnout..taky měl rád jablka, ty jsem mu vždycky na podzim krájela na kousky, u toho jsem hrabala listí, sbírala ořechy a on mi pomáhal...teď už není, chybí mi to...zrovna dneska jsem zase hrabala sama a bylo mi smutno.
Jeden známý nám kdysi vyprávěl, že jeho pes sežral ořech a musel na operaci...náš je žral celý život a naštěstí asi vše strávil a všechny skořápky vykadil. Ale každopádně ořechy riziko pro psa jsou, právě kvůli tomu ucpání střev.
katara
napsal(a):
https://cit.vfu.cz/vettox/list.php?art=45&cat=57&value=Z%20va%C5%A1ich%20dotaz%C5%AF%20(Z%20va%C5%A1ich%20dotaz%C5%AF)#O%C5%99echy
Hele Terven, přečetla jste si? Hlavně to dejte přečíst té ořechožroutce s vysvětlením, že fakt není veverka a s ohledem na stravování psa - prostě ořechy nééé, jasné?

Bulina taky žere ovocíčko, je jí jedno, jestli pláňka na procházce nebo jabloň ze sadu, hlavně, že je toho hodně, letos toho tolik není, takže nic moc nepadá...marně brousí pod stromem. (nevím, jak to dělá s vosama, ale ještě oteklá nebyla- nevím, jestli bych to na její hlavě poznala)
S ořechama a oříškama má pes ve mě velkou konkurenci, pokud bych měla někde u baráku tureckou lísku (Terven) museli by mě z ní setřást měšťáci....
Kvůli žraní skořápek, jsem musela na chatě důkladně pohrabat pod lískou....nebožka skořápky plivala, todle je žere i prázdné.

napsal(a):
Bulina taky žere ovocíčko, je jí jedno, jestli pláňka na procházce nebo jabloň ze sadu, hlavně, že je toho hodně, letos toho tolik není, takže nic moc nepadá...marně brousí pod stromem. (nevím, jak to dělá s vosama, ale ještě oteklá nebyla- nevím, jestli bych to na její hlavě poznala)
S ořechama a oříškama má pes ve mě velkou konkurenci, pokud bych měla někde u baráku tureckou lísku (Terven) museli by mě z ní setřást měšťáci....
Kvůli žraní skořápek, jsem musela na chatě důkladně pohrabat pod lískou....nebožka skořápky plivala, todle je žere i prázdné.
Chci lísku na každém rohu, jiné stromy mě vlastně vůbec nezajímají.
Aktualizuju - asi stárnu a víc řeším jsme opravdu obklopeni tureckejma lískama a naučila se je žrát i pinčová. Je to jako droga. Upozorňuju, že letošní plody jsou ještě zelený a na stromě. To, co se povaluje na zemi, jsou loňský, čili tam strávily celou zimu a jaro a budou plesnivý a samej toxin.
Co tak pozoruju, psice poctivě koušou - jadýrka jsou miniaturní pokud vůbec nějaký...jedna známá si oříšky opakovaně brala domů louskat a tvrdila, že v nich nebylo nic.
Pinčová je zbrklejší než Vikina, občas v bobku zazamenám celej oříšek - pro ty, co neznají, je velikosti nepatrně větší než pecka z třešně.
Poslední týden pinčová střídavě průjmuje a má úplně ukázkovou stolici, tak spřádám katastrofický scénáře - žaludek plnej oříšků...žaludek podrážděnej rozkousanejma peckama...játra v háji kvůli toxinům...máte někdo taky malýho ořechožrouta?
Tak se mi ze psa stal chronický požerač ořechů. Ještě loni to bylo tak, že pes si ořechy alespoň "vyloupnul" a nežral skořápky, fena je žrala celé. Letos se to úplně otočilo. Fena si ořech donese na pelech, tam ho rozkousne a vyžere jen vnitřek. U ní se to docela dá ohlídat, když vidí, že už mě to fakt naštve, tak je žrát přestane, případně je na "fuj" vyplivne.
Ale se psem je to letos katastrofa. Žere je celé, i se skořápkou a fakt ve velkém množství. Minule jsem se fakt naštvala, chytla ho za tlamu, a za doprovodu nehezkých a naštvaných slov jsem mu ořech z tlamy vytáhla. Pokud se přiblížil k nějakému dalšímu, už se stačilo jen blbě podívat a nechal to být. Jenže ho tam musím nepřetržitě hlídat, při sebemenší příležitosti si nenápadně ořech vezme, jde za roh a pak ho bleskurychle sežere. Stačí, abych začala třeba telefonovat a hned toho využije a začne se ládovat. Kdyby nežral ty skořápky, tak to neřeším, ale takhle už z toho začínám být docela nervní. A to ani nemluvím o příteli, pokud je se psem na zahradě on, tak si pes prostě ořechy vesele žere. Dokonce už je schopný i vyplivnout oblíbený balonek a místo toho si vzít ořech, a to už je co říct .
Snažím se je pravidelně sbírat, jenže je nemožné to vysbírat všechno, padají pořád.
PumaCZ
napsal(a):
Na ořechy bacha, teď se u nás otrávila stafordka právě plesnivým vlašákam :(
Jinak co pod vlašák hodit sítě, aby ořechy nepadaly přímo na zem?
Až teď jsem si všimla toho s těmi sítěmi .
To je nemožné. Jsou to tři obrovské stromy, každý na jiném místě a padá to prostě všude.
marcelaamax
napsal(a):
No jo, jenže já fakt nevím, co s tím . Máme tři obrovské stromy a těch ořechů je fakt mraky.
Klub chronických požíračů po roce opět ožívá
U nás opět v kurzu turecký lísky, pinčová je samozřejmě nadanej žák, takže rychle pochopila, co na tom Vikina má. Vymyslet trasu mimo turecký lísky je nadlidskej úkol.
Zas jako, nenechat je zobnout, na to nemám srdce, když vidím, jak je milujou. Navíc zakázaný ovoce, žejo.
Vikina je kouše poctivě, není zbrklá, pinčová kouše taky, ale trpělivost má menší a už párkrát jsem celej oříšek našla v bobku a 2x ve zvratcích. Pro ty, kdo neví - jsou výrazně menší než u klasický lísky. Takže se snažím omezovat na jeden a dost, je to celkem věda, nechci je od toho vyhánět nějak moc zběsile právě proto, aby pinčová v rychlosti nepolkla.
Klub chronických požíračů po roce opět ožívá
Jo, mě by taky nevadilo kdyby sežrali jeden, dva, tři ořechy... Jenže třeba když u toho nejsem, a je se psem venku přítel, tak pes prostě jde a žere. A během pár minut jich je schopný sežrat třeba 10. Takže už jsem přítele zaúkolovala, aby psa bral rovnou ze dveří na vodítku a chodil ho jen venčit, jinam. I na tom vodítku nějaký ořech sežere. Takže za chvíli bude chodit s košem i přes zahradu .
U mě si tohle nedovolí, ví že to nesmí (jo vím, že tenhle výraz tady není oblíbený, ale on to fakt ví ) . Ale musím mu pořád chodit za zadkem a hlídat ho. Pak třeba přijede návštěva, pro kterou jdu ke vrátkům a v té chvíli je příležitost a on do sebe naláduje třeba 5 ořechů.
Asi bych to tak neřešila, kdyby si je alespoň rozlousknul a vyžral jen vnitřek. Minule už měl v bobku kusy skořápek.
JInak on taky kouše poctivě, ale i ty skořápky a pak to všechno polyká.
Jo a fena to je nenápadnost sama . Pravidelně při večerním venčení, zaběhne si kousek dál, pak běží jako vždy ke dveřím, sedne si na schůdek a čeká, než jí otřu tlapy. Vůbec nic bych na ní nepoznala. Jdeme dovnitř, ona normálně skočí do křesla a lehne si. Po chvíli, když jsem dál od ní, tak z té huby vyplivne ořech a rozkousne ho . Takže teď už při utírání tlapek děláme další proceduru stylu "tak ukaž tu hubu, máš ho tam nebo ne"
PumaCZ
napsal(a):
Na ořechy bacha, teď se u nás otrávila stafordka právě plesnivým vlašákam :(
Jinak co pod vlašák hodit sítě, aby ořechy nepadaly přímo na zem?
Blbost. Opravdu jo. Víte kolik lidi sní plesnivých ořechů? Ne těch, co si je kupujou v marketu, ale nás, co je máme a sušíme doma. Nejednou se i mě stalo, že jsem za blbého světla louskala ořechy a vesele se cpala, až pak, když jsem je zanesla na lepší světlo uviděla jsem, že je většina z té várky plesnivá. Pesana mohla mít alergickou reakci.
Tak u nás je kromě období jablek, hrušek (těch letos tolik není) a ořechů taky období švestek. Hovna nejsou hovna,ale spojený švestkový pecky.... neřeším,musela by mě rupnout cévka. Obden objíždím zahradu a posbírám pět koleček popadanýho ovoce, nicméně švestky vysbírat nejde, jsou malý a všude zapadaný. Ořechy to samé, mezi listím to hledat nebudu. Nutno říct, že jak jsou všichni využívat období hojnosti zvyklý od mala,tak se nikomu nic neděje. Za to,když přijede nezvyklá psí návštěva, tak na nás doma pak vzpomínají každej se pos...

My máme zábavný program celoročně. To máme období meruněk, jablek, následuje období ořechů, suchého listí (pouze javor), sněhu a celoročně se pes věnuje rekreačnímu drcení šišek (pouze borovice) a klacků. Stále tomu psovi říkám, že se jednou otráví, ale je mu to úplně jedno. Tak aspoň že nežere hovna a mrtvoly, to jsem mu zase vděčná...
napsal(a):
My máme zábavný program celoročně. To máme období meruněk, jablek, následuje období ořechů, suchého listí (pouze javor), sněhu a celoročně se pes věnuje rekreačnímu drcení šišek (pouze borovice) a klacků. Stále tomu psovi říkám, že se jednou otráví, ale je mu to úplně jedno. Tak aspoň že nežere hovna a mrtvoly, to jsem mu zase vděčná...
Třešňěma, u nás se začíná třešněma

janaa
napsal(a):
Třešňěma, u nás se začíná třešněma
Ty naštěstí nemáme! Ani nikde v okolí nepadají na chodník!

janaa
napsal(a):
chyba,zasadit
Ještě toho trochu! Vizsla ze mě sice udělala zenového mistra, ale stejně mám jen jedny nervy. :-) A to jsem ještě zapomněla na hroznové víno! No, každopádně... to, že je můj pes popelnice, je moje výchovné selhání. Za celé ty roky se mi to nepodařilo odbourat. A to mě teď ještě provokuje s kaštany. Ale ty alespoň vzorně pouští (a sbírá je jen když se dívám!!!).
lesnížínka
napsal(a):
Blbost. Opravdu jo. Víte kolik lidi sní plesnivých ořechů? Ne těch, co si je kupujou v marketu, ale nás, co je máme a sušíme doma. Nejednou se i mě stalo, že jsem za blbého světla louskala ořechy a vesele se cpala, až pak, když jsem je zanesla na lepší světlo uviděla jsem, že je většina z té várky plesnivá. Pesana mohla mít alergickou reakci.
Bohužel není, stalo se to v naší venčící skupině, takže žádný jedna paní povídala. Detaily neznám, klidně to mohla být alergická reakce, ale příčina prý byla, že ten ořech byl plesnivý.
PumaCZ
napsal(a):
Bohužel není, stalo se to v naší venčící skupině, takže žádný jedna paní povídala. Detaily neznám, klidně to mohla být alergická reakce, ale příčina prý byla, že ten ořech byl plesnivý.
Ono je více druhů plísně, některé jsou nebezpečné až po větší dávce, u jiných stačí méně. A existují i alergie na plísně.
Že stačí jediný plesnivý ořech, je sice překvapující, ale nikoli vyloučené.
marcelaamax
napsal(a):
Jani, a taky vám to labrouši žerou se skořápkama a v takovém množství?
Mě přijde, že to není tak hrozné u psů, kteří jsou větší část dne na zahradě, a mají to pořád k dispozici.
Ale já nechat psa půl dne venku, tak to vysbírá všechno a asi bouchne 🙈
No jasný,přece to nebudou loupat Oni jsou prostě zvyklý, viz ty pecky ze švestek, normálního psa už by to asi ucpalo
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!