Řezná/tržná rána a šití

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

2.1.2010 21:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.74.4

Ahoj,mám otázku.Jak stará řezná nebo tržná rána se dá ještě sešít?Ovlivní to i místo výskytu té rány?Dík.Našla jsem našemu psovi řeznou ránu u předni hony na hrudíku,podle všeho je stará již několik dní, nekrvácí,zatahuje se,vet bude až zítra odpoledne,v okolí 80km není žádná vet pohotovost.

Neregistrovaný uživatel

2.1.2010 21:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.71.212

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahoj,mám otázku.Jak stará řezná nebo tržná rána se dá ještě sešít?Ovlivní to i místo výskytu té rány?Dík.Našla jsem našemu psovi řeznou ránu u předni hony na hrudíku,podle všeho je stará již několik dní, nekrvácí,zatahuje se,vet bude až zítra odpoledne,v okolí 80km není žádná vet pohotovost.

Jestli je to stará rána, je nejlepší to už nechat být. Zůstane tam jizva, ale jestli se rána zatahuje sama od sebe, už se to zahojí samo.

Staré rány se dají sešít jenom po oživení, okraje rány by se musely seříznout. U rány, která se zatahuje sama, nehnisá, nekrvácí, neproniká do žádných dutin, netvoří kapsy... je to dost zbytečné se do toho vrtat. Šitím v tomhle případě spíš hojení zpomalíte a žádnou výhodu vám to nepřinese.

Držte ránu v čistotě a suchu, jestli máte strach, ostříhejte chlupy okolo, můžete zkusit heřmánek nebo řepík a jinak to nechte být.

Neregistrovaný uživatel

2.1.2010 22:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.97.65

Jestli je to stará rána, je nejlepší to už nechat být. Zůstane tam jizva, ale jestli se rána zatahuje sama od sebe, už se to zahojí samo.

Staré rány se dají sešít jenom po oživení, okraje rány by se musely seříznout. U rány, která se zatahuje sama, nehnisá, nekrvácí, neproniká do žádných dutin, netvoří kapsy... je to dost zbytečné se do toho vrtat. Šitím v tomhle případě spíš hojení zpomalíte a žádnou výhodu vám to nepřinese.

Držte ránu v čistotě a suchu, jestli máte strach, ostříhejte chlupy okolo, můžete zkusit heřmánek nebo řepík a jinak to nechte být.

Do 4 hodin po úrazu. Pokud je stará a zatahuje se, nechte tomu volný průběh, nebude ani jizva.

Neregistrovaný uživatel

2.1.2010 22:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.74.4

Do 4 hodin po úrazu. Pokud je stará a zatahuje se, nechte tomu volný průběh, nebude ani jizva.

Děkuji za odpovědi.JIzva nevadí.Rána se zatahuje,spojuje k sobě takovým žlutým šlemem,no jako když se řízne člověk.Jen je dost hluboká,čistá,nekrvácí a staršího data.Okolí jsem ostříhala,pes je zavřený v kotci,aby se tolik nepohyboval a nevyválel se v něčem.

Neregistrovaný uživatel

2.1.2010 22:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.97.65

Děkuji za odpovědi.JIzva nevadí.Rána se zatahuje,spojuje k sobě takovým žlutým šlemem,no jako když se řízne člověk.Jen je dost hluboká,čistá,nekrvácí a staršího data.Okolí jsem ostříhala,pes je zavřený v kotci,aby se tolik nepohyboval a nevyválel se v něčem.

Max. zasypat framykoin zásyp, nebo něco takového , pokud mokvá. Pokud to bude moc suché tak namazat. Pohlídat, aby to nerozlízal ( umějí do masa), musel by dostat límec. Pokud to opláchnete odvarem z řepíku nic nezkazíte.

Neregistrovaný uživatel

3.1.2010 12:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.6

Max. zasypat framykoin zásyp, nebo něco takového , pokud mokvá. Pokud to bude moc suché tak namazat. Pohlídat, aby to nerozlízal ( umějí do masa), musel by dostat límec. Pokud to opláchnete odvarem z řepíku nic nezkazíte.

my si u našeho, tehdy štěněte, všimli hluboké rány až druhý den (nekulhal a byl chlupatej, vůbec jsme to nezaregistrovali), měl ji zezadu na zadní noze... vet to oholil, řekl, že šít to už nemůže, takže jsme jen dostali ATB a potom několikrát denně dezinfikovali, a to i zevnitř... špejle tam zajela i víc jak centimetr...

Neregistrovaný uživatel

3.1.2010 13:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.202.61

Nám vet šil i 1 den starou ránu na noze, ale je pravda, že byla pořád otevřená a když pes blbě šlápl, krvácela.

Neregistrovaný uživatel

3.1.2010 17:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.142

Jak už se psalo, rána se dá zašít cca do 2 hodin bez problémů a když dobře tak snad i do těch 4. Staré rány bez obřezání nemá smysl šít. Nechal bych to tak. Hlavně to držet v čistotě ať si to nelíže, nedostane se tam bahno atd. My jsme to řešili obvázáním, límec nepřichászi u našeho psa v úvahu...Kdyžtak sem tam opláchnout Hypermanganem nebo něčím takovým...

Neregistrovaný uživatel

4.1.2010 13:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.74

Jak už se psalo, rána se dá zašít cca do 2 hodin bez problémů a když dobře tak snad i do těch 4. Staré rány bez obřezání nemá smysl šít. Nechal bych to tak. Hlavně to držet v čistotě ať si to nelíže, nedostane se tam bahno atd. My jsme to řešili obvázáním, límec nepřichászi u našeho psa v úvahu...Kdyžtak sem tam opláchnout Hypermanganem nebo něčím takovým...

Muj pes si na slovensku rozrizl nohu v "podpazi" a prisla jsem na to as pozde vecer, silo se druhy den cca kolem 13h, tedy cca nejakych cca 20h potom, co se to stalo. Nekrvacelo to, jen to bylo otevrene. Rana srostla krasne a ciste, nic nehnisalo.
Jen ta noc byla dost drsna pro oba, protoze ja hlidala, aby si on tu ranu nelizal a on hlidal, kdy ja usnu, aby mohl zacit olizovat...

Hlavni je, aby si pes ranu neolizoval a pokud mozno nicim mimo lehke desinfekce nepatlat (slaby roztok betadiny napr), dokud to neuvidi vet, nebo se aspon telefonicky zeptat co a jak. Mi vet tehdy rekl, ze kdyz si pes ranu lize, tak je to 100x horsi nez kdyz se sesiva pozdeji, co do hojeni. Ze pry si pes pri olizovani nejak narusi jazykem tu kuzi a pak to strasne blbe srusta

Rony1

15.8.2019 16:58
Rony1

XXX.XXX.24.170

Dobry den pes mi nad ranem utek a napichlse na plot a propichlsi bocni stenu bricha a ted ma otevrenou ranu a nevim co stim mohli bystemi poradit co stim ted .

15.8.2019 17:15
bobina65

XXX.XXX.124.148

Také se mi něco podobného stalo u feny NO, Rána byla na šití, ale muselo by se už ránu znova oživit. Tak mně doktor poradil okolo rány ostříhat a ošetřovat středně silným roztokem hytermangánu.Rána se hojila dobře jen o něco déle.

15.8.2019 17:17
bobina65

XXX.XXX.124.148

patří hypermangán ( snad je to dobře)

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.8.2019 17:28
Uživatel s deaktivovaným účtem

bobina65 napsal(a):
Také se mi něco podobného stalo u feny NO, Rána byla na šití, ale muselo by se už ránu znova oživit. Tak mně doktor poradil okolo rány ostříhat a ošetřovat středně silným roztokem hytermangánu.Rána se hojila dobře jen o něco déle.

"Také se mi něco podobného stalo "

Ne, nestalo. Absolutne netusite, jaka rana to je a co vsechno zasahuje.

Bud tomu majitel psa aspon trochu rozumi a umi ranu prohkednout a osetrovat - ale to by se tu neptal.

Anebo je treba jet na veterinu!!!

15.8.2019 17:42
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Jestli rána perforovala stěnu břišní, riskujete zánět pobřišnice.

16.8.2019 07:05
bobina65

XXX.XXX.124.148

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Také se mi něco podobného stalo "

Ne, nestalo. Absolutne netusite, jaka rana to je a co vsechno zasahuje.

Bud tomu majitel psa aspon trochu rozumi a umi ranu prohkednout a osetrovat - ale to by se tu neptal.

Anebo je treba jet na veterinu!!!

Ale já byla s fenkou u veterináře .

Jaroslav7496

18.9.2020 11:55
Jaroslav7496

XXX.XXX.202.62

Dobrý den,
náš pejsek se při hraní venku zranil na hlavě. Bylo mu to hned zašito. Po 6 dneh praskl steh a paní veterinářka řekla že už se to šít nemůže. Rána je celkem hluboká. Dostali jsme hemagel a máme to dvakrát denně mazat a desinfikovat. Nelíbí se mi, že je ta rána celkem hluboká a rozšklebená. Vážně nevadí, že není zašitá?

Děkuji

18.9.2020 11:58
janaa

XXX.XXX.246.181

Jaroslav7496 napsal(a):
Dobrý den,
náš pejsek se při hraní venku zranil na hlavě. Bylo mu to hned zašito. Po 6 dneh praskl steh a paní veterinářka řekla že už se to šít nemůže. Rána je celkem hluboká. Dostali jsme hemagel a máme to dvakrát denně mazat a desinfikovat. Nelíbí se mi, že je ta rána celkem hluboká a rozšklebená. Vážně nevadí, že není zašitá?

Děkuji

Pokud by se znova šilo,musel by se pes uspat a okraje ostříhat do živého,jinak rána už nesroste. Takže rozhodnutí veterináře je správné,zvlášť jestli jde o jeden steh. Mazejte,desinfikujte, hlídejte,ať si to pes nedrbe. Zdravý organismus si s tím poradí sám

18.9.2020 13:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.24.34

Jaroslav7496 napsal(a):
Dobrý den,

Děkuji

Má atb?

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík