Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.38.198
Máte někdo zkušenost s cestováním se psem do Černé Hory? Vím, že při návratu do EU musí být potvrzení na protilátky proti vzteklině, ale bohužel jsem to zjistila pozdě a asi to nestihneme vyřídit (jedeme tam krýt). Jaká je pravděpodobnost že to po nás bude někdo chtít? Jak to probíhá na hranicích?
díky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.181.121
tak to máte blbí,psa vám daj do karanteny a uvidíte ho za pul roku
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.182
Prý, ale nevím co je na tom pravdy, to funguje asi tak, že chorvatsko není v EU, tzn dostanete se tam v pohodě bez toho vyšetření. A jelikož je Chorvatsko beznákazová země na vzteklinu, pustí vás z Chorvatska do EU bez problémů. Ale fakt to nemám já osobně ověřené, mám to od chovatelů, co jezdí na výstavy. Ono totiž nezřídka kdy se stane, že ten test na protilátky nevyjde jak má, ač je pes řádně očkovaný (známe vyšli dva pesani testovaní ve stejný den, ale očkovaní půl roku od sebe, jako že v imunitě nejsou, což není zrovna fajn zpráva, když to stojí kolem 2300 na jednoho)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.181.121
pokud to tak je já bych neriskovala,Lucko Smolíkovou nepustili na Craft,jen proto ,že pes byl očipovaný až po tom co se delali protilátky a že byl pes tetovaný to je nezajímalo,taky znam lidi co jeli pracovat a pes zustal pul roku v karanteně,protože u nás ji vyšli protilátky a u nich ne
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.133
Jeďte nazpět přes Chorvatsko, vše bude OK Nikdo nebude řešit kde jste byli.
daweking

XXX.XXX.135.155
Má někdo konkrétní zkušenosti s cestování se psem přes hranice na Balkáně, především z posledních let, a podělil by se o ně prosím?
Jde mi především o návrat z Černé hory zpět do EU, tedy přes Bosnu a Hercegovinu nazpět do Chorvatska.
Zjištoval jsem co je ze zákona potřeba. Máme psí pas, pes je očipovaný, očkování proti vzteklině starší třech týdnů a bude odčervený (to je potřeba zase max 3 dny před přechodem hranic, i když nevím jak si to hodlají ověřit, když psovi dávám tablety sám). V pasu máme potvrzeno i klinické vyšetření, že nevykazuje příznaky nákaz a je způsobilý k přepravě na cestu.
Bohužel co jsme nestihli je "Sérologické vyšetření na protilátky proti vzteklině". Jedeme za dva týdny, takže už ani nemá cenu se o to pokoušet. Toto vyšetření musí být starší 3 měsíců a taky jsem se dočetl, že čekání na výsledky může být i měsíc.
Chtěli to po někom na hranicích? Máte zkušenosti, vaše vlastní nebo věruhodné od přátel, co se stane když pes při návratu do EU z balkánských zemí toto sérologické vyšetření nemá?
Opravdu by nám hned na hranicích celníci zabavili psa a dali do karantény? Pokud by nás jen otočili zpět, mohli bychom zkusit místního veterináře ukecat, nebo zkusit jiný hraniční přechod.
Díky.
daweking
napsal(a):
Má někdo konkrétní zkušenosti s cestování se psem přes hranice na Balkáně, především z posledních let, a podělil by se o ně prosím?
Jde mi především o návrat z Černé hory zpět do EU, tedy přes Bosnu a Hercegovinu nazpět do Chorvatska.
Zjištoval jsem co je ze zákona potřeba. Máme psí pas, pes je očipovaný, očkování proti vzteklině starší třech týdnů a bude odčervený (to je potřeba zase max 3 dny před přechodem hranic, i když nevím jak si to hodlají ověřit, když psovi dávám tablety sám). V pasu máme potvrzeno i klinické vyšetření, že nevykazuje příznaky nákaz a je způsobilý k přepravě na cestu.
Bohužel co jsme nestihli je "Sérologické vyšetření na protilátky proti vzteklině". Jedeme za dva týdny, takže už ani nemá cenu se o to pokoušet. Toto vyšetření musí být starší 3 měsíců a taky jsem se dočetl, že čekání na výsledky může být i měsíc.
Chtěli to po někom na hranicích? Máte zkušenosti, vaše vlastní nebo věruhodné od přátel, co se stane když pes při návratu do EU z balkánských zemí toto sérologické vyšetření nemá?
Opravdu by nám hned na hranicích celníci zabavili psa a dali do karantény? Pokud by nás jen otočili zpět, mohli bychom zkusit místního veterináře ukecat, nebo zkusit jiný hraniční přechod.
Díky.
To odčervení musíte mít v pasu potvrzené od veterináře - bez razítka a nálepky je neplatné stejně jako očkování.
daweking

XXX.XXX.135.131
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To odčervení musíte mít v pasu potvrzené od veterináře - bez razítka a nálepky je neplatné stejně jako očkování.
Mám. Ale dal tam datum odjezdu z ČR. Nemáme ale přesný plán, takže do Bosny se můžeme dostat třeba po třech dnech, do Černé hory po 5 dnech, zpět do Chorvatska třeba zase po 10 dnech. To mám jako pokaždé navštívit veterináře aby nám dal štempl a nálepku a cpát do psa jednu tabletu za druhou?
daweking

XXX.XXX.135.131
assil
napsal(a):
Se obávám, že tady takových nezodpovědných hazardérů moc nebude, tak asi nikdo moc neporadí. Na Balkáně nevím, v Německu psy zabavují, vím o případu psa zabaveného ve vnitrozemí na dálnici a reálně mu hrozilo utracení.
Nezodpovědných vůči komu? Chceme se jet podívat kousek za hranice Chorvatska, máme skoro všechny náležitosti, pes je náš, od malička očkovaný v pravidelných intervalech a nejeví známky nemocí, což máme potvrzeno od veterináře. Jen jsem to o sérologickém vyšetření zjistil pozdě, takže i kdybych veterináře prosil na kolenou, tak mi to bude k ničemu.
Kdyby to bylo tak, že si budeme chtít dotáhnout z Balkánu nějakýho potulnýho psa z ulice, tak ten zákon chápu.
"Německu psy zabavují, vím o případu psa zabaveného ve vnitrozemí na dálnici a reálně mu hrozilo utracení."
To ale musel být případ nějakého dovozu/koupě psa ze země mimo EU, ne? Přece když jedu se svým vlastním psem kterýho mám 3 roky uprostřed země po dálnici, jak mě někdo dokáže, že jsem s tím psem byl nedávno mimo EU?
daweking
napsal(a):
Mám. Ale dal tam datum odjezdu z ČR. Nemáme ale přesný plán, takže do Bosny se můžeme dostat třeba po třech dnech, do Černé hory po 5 dnech, zpět do Chorvatska třeba zase po 10 dnech. To mám jako pokaždé navštívit veterináře aby nám dal štempl a nálepku a cpát do psa jednu tabletu za druhou?
bohužel to tak blbě je, a po těch veterinách chodit pro razítka máte - ve skandinávii je to úplně stejně, takže když jsou u nás třeba Norové a Finové, tak jim to zařizuju já, aby tady nemuseli běhat po veterinách. Vždycky jim to ale dáváme bez datumu, aby si to mohli operativně dopsat podle toho, v kolik nakonec skutečně najedou na trajekt nebo poletí.
daweking
napsal(a):
Nezodpovědných vůči komu? Chceme se jet podívat kousek za hranice Chorvatska, máme skoro všechny náležitosti, pes je náš, od malička očkovaný v pravidelných intervalech a nejeví známky nemocí, což máme potvrzeno od veterináře. Jen jsem to o sérologickém vyšetření zjistil pozdě, takže i kdybych veterináře prosil na kolenou, tak mi to bude k ničemu.
Kdyby to bylo tak, že si budeme chtít dotáhnout z Balkánu nějakýho potulnýho psa z ulice, tak ten zákon chápu.
"Německu psy zabavují, vím o případu psa zabaveného ve vnitrozemí na dálnici a reálně mu hrozilo utracení."
To ale musel být případ nějakého dovozu/koupě psa ze země mimo EU, ne? Přece když jedu se svým vlastním psem kterýho mám 3 roky uprostřed země po dálnici, jak mě někdo dokáže, že jsem s tím psem byl nedávno mimo EU?
Nezodpovědných vůči vlastnímu psovi, že si na dva kliky nedokážete zjistit podmínky a riskujete tak problémy a případné zabavení psa. Doufám, že jste si alespoň zjistil zdravotní rizika a máte svýho psa ošetřeného alespoň proti srdečním červům. Ono ty předpisy ohledně odčervení taky nejsou jen tak pro srandu, to je vám fakt jedno, co si všechno tam odtud může vás pes přitáhnout?
V Německu to byl jen průjezd se štěnětem koupeným v EU neb to se taky už tam nesmí, jo, taky si mysleli, že když nikdo hranice nehlídá, že to daj.