Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.177.33
Zdravím,
vezměme si modelovou situaci, zajímá mě Váš názor na to jak to řešit.
Majitel si koupí štěně s PP s poměrně dobrým rodokmenem, vesele si s ním žije, navštíví pomálu výstavy, udělá povinná vyšetření do chovu. Jenže bohužel po roce a něco vyplyne napovrch(před uchovněním) to, že matka štěněte byla překryta, je si toho vědom na 100% jak chovatel, tak majitel psa který překryl. Chovatel nejspíše bude lhát a zapírat, vymlouvat se, jak hovoří předešlé zkušenosti a také to že a si byl problému vědom, vše zatajil, přitom klub je k těmto "nehodám"poměrně vstřícný, to nemluvím o lhaní novým majitelům štěňat. "Výhoda" v tu chvíli je, že pes který překryl byl chovný-tudíž by se dalo řešit přepsáním otce v rodokmenu štěněte....ovšem v tu chvíli by ztrácel rodokmen absolutně hodnotu, kvůli velmi blízké příbuzenské plemenitě na absolutně nevhodné předky, plus jako "bonus" z nepříbuzné linie od překrytého psa se vyskytují opravdu šťavnatá onemocnění.
Takže co teď?? Je jasné, že na místě jsou genetické testy, ty jsou i povinné do chovu, ale....matka štěněte je buhví kde, chovatel se ji zbavil po odběru štěňat, pes který překryl je mrtvý, otec uvedený v pp nemá genetický profil-tam je ovšem předpoklad, že v tom snad nebude problém ho udělat.
Majitel samozřejmě nechce, aby to chovateli který lhal do očí jen tak prošlo a vše chce oficiálně řešit, kam se tedy obrátit jako první a jaké kroky udělat(dejme tomu předpoklad, že majitel zatím nechce aby chovatel cokoliv tušil, aby se nemohl lhaním připravit)?? Uvítám i třeba odkazy na podobné situace.Díky.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.190.12
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím,
Majitel si koupí štěně s PP s poměrně dobrým rodokmenem, vesele si s ním žije, navštíví pomálu výstavy, udělá povinná vyšetření do chovu. Jenže bohužel po roce a něco vyplyne napovrch(před uchovněním) to, že matka štěněte byla překryta, je si toho vědom na 100% jak chovatel, tak majitel psa který překryl. Chovatel nejspíše bude lhát a zapírat, vymlouvat se, jak hovoří předešlé zkušenosti a také to že a si byl problému vědom, vše zatajil, přitom klub je k těmto "nehodám"poměrně vstřícný, to nemluvím o lhaní novým majitelům štěňat. "Výhoda" v tu chvíli je, že pes který překryl byl chovný-tudíž by se dalo řešit přepsáním otce v rodokmenu štěněte....ovšem v tu chvíli by ztrácel rodokmen absolutně hodnotu, kvůli velmi blízké příbuzenské plemenitě na absolutně nevhodné předky, plus jako "bonus" z nepříbuzné linie od překrytého psa se vyskytují opravdu šťavnatá onemocnění.
Takže co teď?? Je jasné, že na místě jsou genetické testy, ty jsou i povinné do chovu, ale....matka štěněte je buhví kde, chovatel se ji zbavil po odběru štěňat, pes který překryl je mrtvý, otec uvedený v pp nemá genetický profil-tam je ovšem předpoklad, že v tom snad nebude problém ho udělat.
Majitel samozřejmě nechce, aby to chovateli který lhal do očí jen tak prošlo a vše chce oficiálně řešit, kam se tedy obrátit jako první a jaké kroky udělat(dejme tomu předpoklad, že majitel zatím nechce aby chovatel cokoliv tušil, aby se nemohl lhaním připravit)?? Uvítám i třeba odkazy na podobné situace.Díky.
Ja vam asi neporadim, ale sama mam otazku - co presne znamena, ze fena byla prekryta? Znamena to, ze byla pripustena jenom tim nevhodnym psem? Dekuji za odpoved.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.179.36
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ja vam asi neporadim, ale sama mam otazku - co presne znamena, ze fena byla prekryta? Znamena to, ze byla pripustena jenom tim nevhodnym psem? Dekuji za odpoved.
ne, znamena to, ze byla nejdriv nakryta psem A a pak znovu v prubehu stejneho harani nakryta psem B ...
tak to chapu ja.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.80.130
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím,
Nechte udělat paternitní test toho psa uvedeného v PP, matku štěněte k tomu vlastně de facto nepotřebujete, ukáže to shodu poloviny DNA kterou by měl dostat od otce. Pokud je to jeho opravdový otec. U fen je možné, že při nakrytí několika psy mají některá štěňata jiného otce než jiná.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.190.12
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ne, znamena to, ze byla nejdriv nakryta psem A a pak znovu v prubehu stejneho harani nakryta psem B ...
tak to chapu ja.
No taky me to napadlo...ale pak mi neni jasne jaka je jistota ze zabrezne po tom druhem psovi? A taky mi asi uplne nedochazi proc to chovate udela..
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.177.33
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prakticky to znamená to, že byla nakrytá dvěmi psy, takže štěňata mohou být jak jednoho, tak druhého psa, ale taky obou...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.80.130
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No taky me to napadlo...ale pak mi neni jasne jaka je jistota ze zabrezne po tom druhem psovi? A taky mi asi uplne nedochazi proc to chovate udela..
Proč to chovatel udělá taky nechápu, ačkoliv se to používá snad v zahraničí, aby bylo víc genetických kombinací na jeden vrh, ale tam pak musí každému štěněti udělat rodičovský test.
Jinak u psů je to tak, že hárající fena se může v plodném období pářit s kdekým a jednotlivá štěňata mají různé otce :)
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.190.12
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Proč to chovatel udělá taky nechápu, ačkoliv se to používá snad v zahraničí, aby bylo víc genetických kombinací na jeden vrh, ale tam pak musí každému štěněti udělat rodičovský test.
Jinak u psů je to tak, že hárající fena se může v plodném období pářit s kdekým a jednotlivá štěňata mají různé otce :)
Tý jo.... tak to by mě tedy v životě nenapadlo
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.80.130
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tý jo.... tak to by mě tedy v životě nenapadlo
Příroda je podobných chytrých vychytávek plná :)
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.179.36
jojo, u kocek se toto deje bezne, proto se rodi ruzne zbarvena kotata, kocka muze zabreznout treba s tremi kocoury behem jednoho mrouskani...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.226.101
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak asi šlo spíš o nehodu, kdy se druhý pes dostal k feně než že by chovatel cíleně kryl geneticky nevhodným psem, ne? Akorát pokud by to rovnou přiznal, musel by všem štěňatům udělat testy paternity a ty po druhém otci by pravděpodobně blbě prodával, pokud je tam opravdu příbuzenská plemenitba, tak to raději zatloukl.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.177.33
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jistota není žádná, v zahraničí se takováto spojení dělají, ovšem s tím že všem narozeným štěňatům se udělá paternita a podle toho vydají rodokmeny. Toto ovšem ten případ není, bylo to zatajeno, ačkoliv klub by to řešil nejspíš tak jak jsem napsala o tom zahraničí. Majitel by si dobrovolně štěně z takového spojení jaké u jeho psa hrozí v životě nekoupil. Když to defacto vezmu, štěňata mají neplatná PP, v případě že by to bylo odhaleno dokud by PP nebyla vydána chovateli, nastalo by jejich pozastavení do doby než štěňata budou mít paternitu, pokud by nebyla udělána jsou bez pp....
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.94.10
Nemají neplatná PP. Stačí, když si uděláte ověříte původ s otcem a hned budete vědět jestli tady máte něco řešit a spřádat konspirační teorie nebo je vše OK. Občas se stane, že chovatel nakryje psem A a vědomky nebo nevědomky mu fenu překryje druhý pes, který je třeba doma. Čestný chovatel se k tomu přizná a nechá udělat DNA, nečestný ne a stejně se to proflákne - to je ta výhoda PP chovu, když je průser dozví se to zaručeně celý český rybníček a pohřbí chovatele ve smyslu slova "chovatel".
Pokud jste si jista udělejte paternitu, matku k tomu nepotřebujete, když jí nepopíráte. Pokud nevyjde řešte to s klubem a chtějte paternitu s předpokládaným otcem - tedy psem B. A pak uvidíte co z toho vyleze a můžete třeba požadovat náhadu po chovateli, protože vám neprodal štěně po udávaných rodičích.
Pokud pes překryl fenu třeba za dva dny, tak je malá šance, že štěňata budou po druhém psovi...ale šance vždycky je. A ano u voříšků je běžné, že fenu krytí její plodné dny několikeři ženichové a štěňata jsou pak každé po jiném otci. U pp psů, to často bývá, když se lidé "nepohodnou" a hned je to jako chlapi v hospodě...no dyť to vošklivý a blbý dítě není tvoje...takže blbá štěňata zaručeně nejsou po krycím psovi atd....dojděte na DNA a víte.