Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.243.79
Pudl velký nebo střední nebo Portugalský Vodní Pes a nebo ještě se mi líbí Tibetský teriér.
Uvažuji o koupi druhého psa. Již mám starého psa malé rasy.
Chtěla bych psa "nelínající" rasy.
Naše rodina se skládá z dvou menších dětí, dvou dospělích a dvou kocourů a bydlíme ve městě, v bytě bez zahrady, ale parky tu jsou.
Původně jsem myslela, že bych pořídila dalšího malého pejska, ale tyhle větší rasy mě uchvátily mnohem víc a i manžel by radši velkého než, ještě jednoho malého.
Ale to asi bude lepší počkat, až ten náš malý pejsek dožije, než mu pořizovat velkého, psího puberťáka. Co myslíte?
Zajímalo mě, co si myslíte o těchto dvou plemenech. Kolik potřebujou pohybu? Jak se povahově liší, jestli máte někdo s nimi zkušenost? /Výstavní ani chovné úmysly s ním nemám/.
A jak je to s péčí o jejich srst? Trochu stříhat umím, tak jsem připravená se ten jejich střih naučit, ale někde jsem četla, že ještě potřebují hodně drahou kosmetiku a to teda nevím, co si pod tím představit.
A taky by mě zajímala, dost nenáviděná otázka, jak se liší cenově :)
Zkoušela jsem psát několika chovatelům, ale měla jsem "štěstí", že mi buď vůbec neodpověděli, nebo jsem, ještě dostala vynadáno, že z nich tahám informace, aniž bych měla v úmyslu od nich štěně hned koupit.
A nedej bože se zeptat na cenu. V lepším případě, mi bylo sděleno, že si mám pejska, kterého chci, koupit za "každou" cenu a bejt ráda, že mám pejska, kterého jsem chtěla...
Ale přece, i když chci psa s PP, ale nechci ho na chov nebo na výstavy, tak pořád nevím, co je špatného na tom, že nechci dávat, třeba jednou tolik peněz, kolikrát i víc, než za co se podobná rasa, kolikrát i stejná rasa s PP dá sehnat. Já nepotřebuju mít, co nejlepší, výstavní rodiče, já pouze chci, aby ta rasa, co si koupím, byla opravdu ta, co jsem chtěla.
Naštěstí ras je víc a chovatelů také.
Ale to jsem dost odbočila. Co si myslíte o rasách Velký Pudl vs. Portugalský Vodní pes?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.129
A taky by mě zajímala, dost nenáviděná otázka, jak se liší cenově :)
Zkoušela jsem psát několika chovatelům, ale měla jsem "štěstí", že mi buď vůbec neodpověděli, nebo jsem, ještě dostala vynadáno, že z nich tahám informace, aniž bych měla v úmyslu od nich štěně hned koupit.
A nedej bože se zeptat na cenu. V lepším případě, mi bylo sděleno, že si mám pejska, kterého chci, koupit za "každou" cenu a bejt ráda, že mám pejska, kterého jsem chtěla...
Ale přece, i když chci psa s PP, ale nechci ho na chov nebo na výstavy, tak pořád nevím, co je špatného na tom, že nechci dávat, třeba jednou tolik peněz, kolikrát i víc, než za co se podobná rasa, kolikrát i stejná rasa s PP dá sehnat. Já nepotřebuju mít, co nejlepší, výstavní rodiče, já pouze chci, aby ta rasa, co si koupím, byla opravdu ta, co jsem chtěla.
Ha ha ha.
"Tu" otázku nenávidí jen ti, co je produkují
Zašla by mi chuť.
Nechte prvního v klidu dožít a pak . . ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.158
Ona se může cena dost lišit z různých spojení i u jednoho chovatele. Je to třeba o standardnosti toho štěněte. A pokud štěňata nemám, také cenu nesděluji, neboť ji nevím ( max rozpětí). A nesděluji za kolik prodávají jiní, to je jejich věc. K vašemu výběru plemen, tibeťák určitě líná ( musí nějak obměnit srst) i z pudla je sem tam chlup,ale není to klasické línání, vodní psi se upravují. Osobně kvituji, že si chcete vybrat psa s PP, výstavy ani chovnost není podmínka, je to vždy nadstavba, mohu říct, že většina mých majitelů štěňat, co nikdy nikam nechtěla, nakonec sama uchovnila, nebo se psem dělala nějaké aktivity. Až se rozhodnete pro plemeno ,hledejte dál chovatele, neházejte flintu do žita.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.54
Vybrala jste si plemena s velmi náročnou údržbou srsti. Měli jsme tibetského teriéra v bytě a udržet ho rozčesaného a čistého nebylo úplně jednoduché. Znamenalo to min. 2x týdně psa pokaždé pořádně rozčesat (asi tak 1,5 hod), problémové partie bylo třeba česat denně. Používání kvalitní kosmetiky bylo zcela nezbytné (ceny si zjistíte např. na www.profikosmetika.cz) V případě ošklivého počasí pes chodil domů doslova nacucaný blátem (i takto osrstěný pes si chce venku hrát s kamarády a podle toho to pak vypadá ). Počítejte s tím, že domů v tomto počasí nanese hodně špíny a písku po každé procházce, takže mýt ho a sušit je třeba i 5x denně.Venku v přírodě zase chodil doslova obalený suchými větvičkami, bodláky, rúznými travními semínky atd., takže opět - trpělivé vyčesávání a rozčesávání. Odměnou nám byl tedy krásný pes s bohatou vlající srstí za kterým se každý otočil, ale po jeho smrti jsme se rozhodli, že plemeno s tímto typem srsti už nechceme. Je to opravdu náročné na čas i prostředky. Bohužel provoz v praxi si spousta lidí při výběru plemene vůbec neuvědomuje či nepřipouští a pak jsou ulice plné okudlaných jorkšírů, maltézáků, ši-tzu a dalších, jejichž vizáž je pouze smutnou parodií na plemeno.
Moje kamarádka má chs velkých pudlů (výstavních) a tam je údržba ještě složitější - střihání fénování apod.
Pokud si některé z Vámi uvedených plemen pořídíte, je NEZBYTNÉ štěňátko okamžitě a jemně učit od začátku na výše uvedené procedury, není nic strašnějšího, než péče o takto nasrtstěného psa, který nedrží pod hřebenem, utíká z vany apod.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.11
Stran údržby srsti záleží na střihu. Sousedi mají dva tibeťáky (mimochodem fantastická povaha), zběžně znám pár pudlů a jednu portugalačku. Všichni jsou jednou za pár měsíců okudlaní strojkem a údržba je tím pádem minimální. Je fakt, že nemají tu "vlající srst, za kterou se každý otočí", ale psi i majitelé jsou spokojení. A o to jde ;-)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.243.79
Já bych ho asi taky okudlala na krátko. U Pudla si to dokážu představit. Nechala bych mu delší chlupy pouze na nohách, hlavě ocasu, ty bych mu vzala nůžkama, zbytek strojkem. Jen u toho Tibeťáka si to moc nedokážu představit. Teda spíš dokážu a ostříhaný se mi už tolik nelíbí ...A to teda je fakt, že udržovat to dlouhý, musí být řehole.
Ono si člověk moc nevybere, buď budu denně uklízet tunu chlupů z klasického chlupáče, nebo si holt vynahradím čas na údržbu a do naháče se mi nechce.
Tak u mě asi vítězí ten velký Pudl , protože a hlavně o Portugalským nic moc nevím. Nemá tady náhodou někdo zkušenost, jak se liší povahově?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.243.79
Jo a ještě jsem se chtěla zeptat, jestli tady někdo neví.
Kdybych si vybrala toho Pudla, co bych všechno potřebovala k jeho úpravě srsti?
Mám kartáč jemný, takový ten drátěný kartáč, strojek na chlupy a nůžky používám na vlasy a šampon na toho malého starého psa požívám od Biogroomu (http://www.dog-shop.cz/bio-groom-protein-lanolin-pestici-proteinovy-sampon-946-ml).
Jednou mi ho doporučila chovatelka od , kterého psa mám a už jsem u něj zůstala, ale pejsek má jinou srst. Takovou tu "nelínavou" hladkou, kterou mu občas zastřihuji nůžkami a některé partie doholuji. Tak nevím, jestli by šel i na tu půdlí a jestli, bych musela používat i nějaký např. kondicionér? A hřeben používám obyčejný Tak asi bych, ještě musela koupit hřeben kovový (ale to nevím jaké číslo).
Je něco bych dalšího potřebovala? Krom nervů, protože představa, že mi stojí ten velký pes v kuchyni na stole,,,, si zatím moc nedokážu představit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.158
Pokud to berete takto, tak si žádno plemeno, co se musí upravovat a déle česat nepořizujte. Takových hladkých se také pár určitě najde.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.243.79
Proč? Jak takto? Já jen, že všude čtu, že tyto rasy potřebují zvýšenou péči o srst, Tak mě zajímá co vše bych krom toho, co nemám potřebovala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.243.79
A jednu rasu, co se musí udržovat mám, ale přece jen Pudl má srst jinou a byl by mnohem větší. Tak mě zajímá co všechno bych potřebovala. Jinak já stříhat umím, původně jsem vyučená kadeřnice, ale živím se něčím jiným.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.27
Dost zajímavý dotaz Znám trochu pudla i portugala, mají je přátelé, ale stejně nějak jednoznačně nedokážu říct, jaké jsou mezi nimi rozdíly v povaze. Péče o srst je určitě jednodušší u portugala a určitě si ho zvládnete upravovat i sama, o nic nejde, holí se jen zadek a čumák a portugal vypadá velmi dobře i ostříhaný celý na krátko. Naopak pudla si asi jen tak sama neupravíte i pokud jste kadeřnice. Musela byste nějakou dobu jezdit ke zkušené střihačce, která vás to naučí, ona to opravdu není sranda udělat tak, aby to vypadalo dobře a výstavní úpravu zvládá jen pár střihačů v republice. Nejde o techniku, ale o cit a zkušenosti, kde co jak vzít. Pudl se vlastně střihem modeluje. Možná i proto mi pudli oholení na krátko připadají všichni dost příšerní, na rozdíl od portugalů. Jeden šampon od biogroomu určitě nestačí. Bude to chtít ještě kondicionér a rozčesávač a pokud se, nedejbože, rozhodnete pro bílého pudla, i vybělovače a koupat po každé procházce ve vlhku. A nezapomeňte, že po koupání se pudl musí fénovat, i to se trochu musí umět a chce to hodně výkonný fén, ten v seznamu nemáte
Kosmetika zas tak drahá není, prodávají se velká balení a jsou to koncentráty, drahé je spíš to stříhaní u strahačky každé cca dva měsíce.
Co se týče povahy, tak u obou plemen bych si dala hodně pozor na výběr, zvlášť u portugalů. Nedokážu moc říct, v čem se povahově nejvíc liší portugal a pudl, je to dost na stejno, i když portugalové mi přijdou možná trochu tvrdší a samostatnější, je to původnější plemeno a míň zdegenerované. S temperamentem a potřebou pohybu budou na stejno, portugal je možná trochu pracovitější. Portugalové jsou mimochodem neuvěřitelně mazliví U portugalů pozor na DKK, u pudlů na oční choroby.
Obě plemena jsou super a já osobně miluju pudly pro jejich vzhled a portugaly pro jejich praktičnost S tibeťanem neposloužím, neznám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.243.79
Děkuji za příspěvěk. To jsem potřebovala vědět
A myslíte, že se takový Portugal hodí do bytu na sídlišti? Časem bysme se sice chtěli přestěhovat do RD, ale to přesně nevím kdy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.27
Do paneláku se hodí skoro každý pes, když mu dopřejete dost pohybu a vyžití. S portugalem by tedy taky neměl být problém, i když budete mít doma docela rušno, psi, děti a kočky Mají výhodu v tom, že nelínají, ale opravdu počítejte s mytím pacek po každé procházce, když je venku vlhko, jinak vám domů natahají spoustu bordelu na chlupech. Počítejte také s tím, že jak portugal, tak pudl potřebují docela hodně pohybu, nevím, jak to budete s rodinou zvládat. Řekla bych, že hodinová lítačka na volno každý den je naprosté minimum, dvě další venčící půlhodinky nepočítám. Nestačí jim jen jeden výlet s rodinkou o víkendu. Co se týče ceny, tak myslím, že portugala seženete levněji než pudla. Určitě ale nedoporučuju rezignovat na exteriér a pořizovat nejlevnější sehnatelné štěně. To, že byste si měla pohlídat zdravotní testy u rodičů, snad ani nemusím psát, ale nemám ráda ani to, když někdo tvrdí, že mu nejde o výstavy. Jde vám přece o to, abyste měla kvalitního zástupce plemene a nechcete přece podporovat chovatele, který chová jen aby prodal a taky nehledí na exteriér, který by měl být stejně důležitý jako povaha a zdraví. Doporučuju raději šetřit na psa třeba o rok nebo dva déle, než se potom dvanáct let starat o něco, co nespňuje standard plemene. Druhá věc je, že někteří chovatelé opravdu svoje odchovy nadhodnocují, ale to se stává málokdy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.243.79
Po zvážení všech rad a pro a proti. Tak asi, ani velkého Pudla, ani Portugala, protože by pro naší rodinu byli obě rasy, asi možná až příliš aktivní a s těmi malými, né vždy se dá zaručit, že s tím psem budu moc absolovat min. hodinovou procházku na volno.
Tak a jsem úplně na začátku. Tak mě napadl zase ten Tibeťan, nově Americký Kokršpaněl a Malý Kníráč. Nebo nevím. Hlavně nechci žádné krátkosrsté.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.233
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Po zvážení všech rad a pro a proti. Tak asi, ani velkého Pudla, ani Portugala, protože by pro naší rodinu byli obě rasy, asi možná až příliš aktivní a s těmi malými, né vždy se dá zaručit, že s tím psem budu moc absolovat min. hodinovou procházku na volno.
Tak a jsem úplně na začátku. Tak mě napadl zase ten Tibeťan, nově Americký Kokršpaněl a Malý Kníráč. Nebo nevím. Hlavně nechci žádné krátkosrsté.
A co kouknout na útulky a zachránit nějakého nalezence, který by se vám líbil?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.116
Tak jestli se vám líbí chlupáči, zvažte havanského bišonka. Jsou to skvělí psíci a společníci, bezvadní k dětem, dobře se vychovávají, jsou akční, milují hry a legraci, ale zase to nijak nepřehánějí. Vyskytují se v nejrůznějších barevných kombinacích. Srst bude vyžadovat péči, ale o nic větší, než vámi uvažovaný tibeťák či amerkokr.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.97
Známá má tibeťány, má je ostříhané na knírače a jsou moc pěkní. K dětem super, dělá s nimi dogdancing a canisku, milí a snášenliví. Znám ale jen ty její, tak nevím, jestli je to výjimka, nebo pravidlo.
Adriana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.19.70
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
z plemen, co tu jejich jména padla, se mi právě ten pudl zdá nejméně akční. Královák se nedá povahově srovnávat s pudly menších velikostí. Je to takový aristokrat mezi psy. Co jsem je znala, tak moc akční nebyli. Alespoň jedna hodinová procházka denně by měla být samozřejmostí u všech psů, ale právě ten pudl se občas spokojí i s ležingem na gauči.
Portugal i tibeťák je mnohem akčnější.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.243.79
Ten Haváňáček je dobrý nápad
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.243.79
No jo, akorát, že procházka a procházka. Pokud se ten pes potřebuje vyloženě vyběhat, tak to já bych s ním každý den musela jít na nějaké odlehlé a bezpečné místo, což kdybych něměla děti, tak by to nebyl problém. Ale pokud mi děti onemocní, do toho ten den manžel bude mít hodně práce a nebude moc hlídat, tak já bych s tím psem mohla akorát, tak kolem bloku a to nevím, jestli by to mladému Královskému Pudlovi stačilo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.129
Tak s pořízením počkejte !
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.243.79
Hmm, každý tady ty Tibetské Teriéry chválí. Tuto rasu si dávám do užšího výběru. A kníráče si zas odebírám, protože o nich většina lidí říká, že jsou uštěkaný a nervní a o Kokršpanělech zas, že jsou nerváci, který vás klidně pokoušou, ale to nevím, jestli to nejsou spíš ty bezpapíráci.
No je to dilema
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.108
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nenechte se od toho velkého pudla odradit. Oni to lidi s tím temperamentem a lítáním všeobecně u psů přehání.
Královský pudl je krásný pes, původně lovecké plemeno. Takže když nebudete vystavovat a udržovat psa ve výstavním střihu, bude stejně krásný.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.186
Tibeťák - je stále terier, knírač malý - záleží z jaké chs a jak dokážete vychovat, super pohodový pes, nikoli střeďák, nebo velký, tam už jsou jiné nároky, ale malého unavíte hledáním předmětů i v bytě, když není jiná možnost. Rozhodně tam budou jiné nároky na kníra ( chovala jsem je leta), než na králováka. Knír při dobré úpravě nezanechá chlup a je to dobrý par´ták pro děti a pak ho i děti zvládnou vyvenčit ( až povyrostou).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.2
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nenechte se od toho velkého pudla odradit. Oni to lidi s tím temperamentem a lítáním všeobecně u psů přehání.
Královský pudl je krásný pes, původně lovecké plemeno. Takže když nebudete vystavovat a udržovat psa ve výstavním střihu, bude stejně krásný.
No, ono se stačí podívat na stavbu kostry psa a do svého svědomí (bývá až za kolonkou já chci, která zaujímá nezměrné místo v liském mozku) - a hned bude jasné, co bude to které plemeno potřebovat za aktivity, kteréžto by mělo být samozřejmostí mu poskytnout.......... a ne DOUFAT, že zrovna budu mít nesmírné štěstí na jedince, kterému stačí obejít blok a příležitostně mu poskytnout "větší aktivitu" v podobě bezúčelného proběhnutí, neříkám ho poctivě zaměstnat..........
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.243.79
Já každopádně děkuji všem za názory a já s tím výběrem, ještě počkám do mezinárodní výstavy, ale nakonec mě nejvíc zaujala rasa Tibetský Teriér a rasy z řad Bišónků. Ono je to opravdu risk čekat, jestli bude ten velký pes klidnější nebo poděs a pak mu nemoci poskytnout potřebnou aktivitu, k jeho spokojenosti.
Tak jsem si zatím, aspoň vybrala pěknou kasičku, abych pak nemusela na pořízení pejska šetřit
růžek

XXX.XXX.247.18
Máme Portugalského vodního psa s PP.Dneska by jsme našeho Portíka za nic na světě nevyměnili. Není to početné plemeno,takže bez PP se zatím jen tak nesežene. My nepočítáme s výstavami,přesto jsme zaplatili za plemeno,které jsme si vybrali 15000,-Kč.Brali jsme si od majitelů,kde bylo o štěňátka pečováno s láskou.Je to velmi akční pes,potřebuje hodně pohybu,na druhou stranu ve vymezeném prostoru v domě nebo autě je velice klidný,asi to má v genech,na lodi taky moc místa nebylo.Je to pracovní pes a musí mít nějakou činnost.Máme velkou zahradu.Náš je výborný hlídač,to je jeho práce.Jezdí s námi v autě od štěňátka a nikdy nic v autě neponičil.Pozor,pokud jste zahrádkáři a máte okrasnou zahradu,musíte ho vycvičit,aby ji neničil.My jsme to nezvládli,takže vinná réva,plaménky,veškeré liány byli okousané,naštěstí zase vyrašily. Vyhrabané díry v trávníku jsme znovu osázeli.Jako štěně nám okousal dřevěný zahradní nábytek,proto doporučuji první rok štěněte koupit obyčejný plastový stůl a židle na zahradu.Lepší nábytek se může vyndat až Portík vyroste z puberty. Dnes si Portík nábytku ani nevšimne,raději si okusuje prasečí ouško,to má rád.
Práce se srstí je příjemná,stříháme ho na labradora. Každý den ho češeme,je to takový obřad,
činnost spojená s mazlením. Portíci jsou velice mazliví a za pohlazení vděční.Za všechno jsou vděční.Charakteristika PVP podle našich zkušeností- rošťák,ale moc hodný a hravý.S kočkou i slepicí se kamarádí,když mu to dovolí.....s ostatními pejsky je kamarád. Ale pozor-majitel musí mít i smysl pro humor.Ukradne botu a přijde ukázat,že má....přitom se kroutí,tancuje..... Pustíte ho do vody ,aby si zaplaval,házíte mu klacek,on se na něj vykašle a přinese Vám smradlavou rybu,kterou vyhrabal v rákosí,podává Vám ji,aby jste smrděli,jak ta leklá ryba .Je to pes vděčný za pochvalu,za pohlazení,ale někdy si dělá věci po svém.Tvrdý výcvik na něj neplatí,je dost citlivý na hrubé zacházení.Přitom důslednost je důležitá,aby si nedělal co chce.
Myslím si,že se hodí do mladé rodiny s dětmi,která má smysl pro legraci,umožní PVP hodně pohybu
a lásky. Tak jsem napsala svoje poznatky za dva roky co máme Portíka,snad tím i někomu pomůžu,kdo se rozhoduje,zda koupit toto plemeno.Rozhodně nestačí Portíka jen vyvenčit..........