Naši psi mě furt hypnotizují

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.1.2015 18:30
alda082

XXX.XXX.58.104

Hezký den, přestěhovali jsme se do domu který jsme stavěli a od té doby mě naši dva apbt furt hypnotizují. Sedne si jedna fena přímo před tv a mě a upřeně hledí přímo do očí, tak jí do očí chvíli hledím i já, ale ona to vydrží strašně dlouho, upoutávají na sebe pozornost to je jasný ale dřív to nedělaly. Tak jak to že najednou, jedna má 7 a druhá 5 let. Díky za tipy proč to dělají...

9.1.2015 18:55
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Pohled z oka do oka: přímý pohled široce otevřenýma očima je často výhružka, výraz dominance nebo upozornění, že brzy přijde útok. Dominantní pes nebo vlk se často zaměří na podřízené zvíře a přímo na ně zírá. Níže postavený živočich obvykle přeruší oční kontakt, odvrátí se nebo si lehne s gestem podřízenosti. Jestliže na přímý pohled nereaguje, stoupá riziko konfrontace a situace může vyvrcholit střetnutím. Můžeme to nejlépe přeložit asi takto: "Já jsem tu šéf, tak couvni" a "Otravuješ mne, přestaň, nebo tě naučím móresům".

Je zajímavé, jak psi používají upřený pohled k sledování lidského jednání: Nejčastěji to vidíme u stolu, když lidé sedí a jedí. Pes přijde, před někoho si sedne, zírá na něj nebo na jídlo. Je to zřejmý pokus získat stejnou potravu a pravděpodobně bude nejúspěšnější, je-li pes malý, a tudíž ani jeho nejupřenější zírání není možno považovat za hrozbu člověku, na nějž je zaměřeno. Naopak, ona osoba si může pohled vyložit jako doufající, zkormoucený nebo žebravý a zpravidla psovi podá kousek jídla. Z psího hlediska jde ovšem o přímé prosazení dominance pohledem. Když psovi vyhovíte a dáte mu, co chce, vyloží si to jako vaše gesto podřízenosti a je přesvědčen, že má vyšší postavení ve smečce než vy. To je nebezpečný precedens, zejména u velkého psa, a zdroj možných potíží i u malého psa. Vede k tomu, že se pes mnohem obtížněji zvládá, protože vy máte být vůdcem nebo aspoň výše postaveným členem smečky, jinak vás neposlechne. Tady je jasně vidět, proč musíte vědět, co pes říká, abyste mu mohli správně odpovědět.

.

9.1.2015 19:03
alda082

XXX.XXX.58.104

No my si myslíme že žebrají o muckání, ony totiž ví že nemáme rádi otravování a skákání atd, tak nás asi lákají takto, psí pohled dominance známe, ten je úplně jiný než tohle... Spíš asi ví že když čumí tak se někdo zvedne a půjde se s nimi mazlit, zajímalo by mě právě jestli to něčí pes taky tak dělá.

9.1.2015 19:22
scylla

XXX.XXX.150.32

rapotacka11 napsal(a):
Pohled z oka do oka: přímý pohled široce otevřenýma očima je často výhružka, výraz dominance nebo upozornění, že brzy přijde útok. Dominantní pes nebo vlk se často zaměří na podřízené zvíře a přímo na ně zírá. Níže postavený živočich obvykle přeruší oční kontakt, odvrátí se nebo si lehne s gestem podřízenosti. Jestliže na přímý pohled nereaguje, stoupá riziko konfrontace a situace může vyvrcholit střetnutím. Můžeme to nejlépe přeložit asi takto: "Já jsem tu šéf, tak couvni" a "Otravuješ mne, přestaň, nebo tě naučím móresům".

Je zajímavé, jak psi používají upřený pohled k sledování lidského jednání: Nejčastěji to vidíme u stolu, když lidé sedí a jedí. Pes přijde, před někoho si sedne, zírá na něj nebo na jídlo. Je to zřejmý pokus získat stejnou potravu a pravděpodobně bude nejúspěšnější, je-li pes malý, a tudíž ani jeho nejupřenější zírání není možno považovat za hrozbu člověku, na nějž je zaměřeno. Naopak, ona osoba si může pohled vyložit jako doufající, zkormoucený nebo žebravý a zpravidla psovi podá kousek jídla. Z psího hlediska jde ovšem o přímé prosazení dominance pohledem. Když psovi vyhovíte a dáte mu, co chce, vyloží si to jako vaše gesto podřízenosti a je přesvědčen, že má vyšší postavení ve smečce než vy. To je nebezpečný precedens, zejména u velkého psa, a zdroj možných potíží i u malého psa. Vede k tomu, že se pes mnohem obtížněji zvládá, protože vy máte být vůdcem nebo aspoň výše postaveným členem smečky, jinak vás neposlechne. Tady je jasně vidět, proč musíte vědět, co pes říká, abyste mu mohli správně odpovědět.

.

Ano, tohle se tvrdí. Když takto zírají, něco od vás chtějí. Podle toho, jak se tváří, může to být žádost o pozornost a také to, že v novém prostředí hledají jistotu a pokyny případně nějakou zábavu. Zavolala bych je k sobě a nechala je, aby se vás dotýkaly.

Na dominanci a takové věci bych se na vašem místě vykašlala.

9.1.2015 23:17
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

rapotacka11 napsal(a):

.

A já myslela, že tyhle teorie dominance jsou už dobrých deset let vyvrácené a ono ne

Upřený pohled není žádná dominance, ale prostě výraz, kterým chce pes něco majiteli sdělit. Třeba "dej mi kus toho jídla" nebo "pohlaď mě" a pod. Psi totiž s lidmi navazují vztahy, nikoliv nějakou pošahanou hierarchickou hru.

10.1.2015 08:22
scylla

XXX.XXX.150.32

Žaneta kocková napsal(a):
A já myslela, že tyhle teorie dominance jsou už dobrých deset let vyvrácené a ono ne

Upřený pohled není žádná dominance, ale prostě výraz, kterým chce pes něco majiteli sdělit. Třeba "dej mi kus toho jídla" nebo "pohlaď mě" a pod. Psi totiž s lidmi navazují vztahy, nikoliv nějakou pošahanou hierarchickou hru.

Na Ifauně je zrovna čerstvý článek o tom, jak je toto počínání psa dominantní a nebezpečné a jak je nutné vyhodit psa z gauče a naučit ho žrát na povel, aby se snížilo jeho postavení...

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.1.2015 08:46

alda082 napsal(a):
Hezký den, přestěhovali jsme se do domu který jsme stavěli a od té doby mě naši dva apbt furt hypnotizují. Sedne si jedna fena přímo před tv a mě a upřeně hledí přímo do očí, tak jí do očí chvíli hledím i já, ale ona to vydrží strašně dlouho, upoutávají na sebe pozornost to je jasný ale dřív to nedělaly. Tak jak to že najednou, jedna má 7 a druhá 5 let. Díky za tipy proč to dělají...

Odpověděla jste si přece sama, upoutávají pozornost něco po vás chtějí, ještě si nezvykli v novém prostředí a jsou nejisté, říkaj vám proč tu jsme, co se děje, dělej něco, pojd domů. S žádnou dominancí to nemá nic společného, máte dva psy, z toho jednoho sedm let, naučte se rozumět co vám říkají

10.1.2015 08:48
ať žijou psi

XXX.XXX.236.4

rapotacka11 napsal(a):

.

Souhlasím s vámi skoro ve všem, jen ne v tom, že si podání potravy vyloží pes jako lidské podřízení se. Jistě se naučí žebrat - uspěl jednou dvakrát, proč ne potřetí, ale se snahou získat převahu /podle mne ve vztahu pes - člověk je termín nepatřičný/ to nemá nic společného i v divoké smečce vůdčí zvířata přinášejí v žaludku potravu mláďatům i nemocným a starým a po požádání ji vyvrhnou tedy dají a jejich postavní tím nijak ohroženo není.

Pes ví, že my jsme lidé a ví, že my se na sebe i na něj díváme, proto sleduje nás i naši potravu beze strachu a bez úmyslu vyvolat konflikt.

já nevím, proč se pořád vrací ten starý nesmysl o člověku jako vůdci člověk není nebyl a nikdy nebude vůdcem psí smečky (pokud to není nějaký Mauglí), jsou členy smíšené rodiny se složitými vztahy, ale se psí smečkou a jejím sociálním chováním z veliké části innstinktivním a všem psům srozumitelným, to nemá co společného.

10.1.2015 09:03
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

ať žijou psi napsal(a):
Souhlasím s vámi skoro ve všem, jen ne v tom, že si podání potravy vyloží pes jako lidské podřízení se. Jistě se naučí žebrat - uspěl jednou dvakrát, proč ne potřetí, ale se snahou získat převahu /podle mne ve vztahu pes - člověk je termín nepatřičný/ to nemá nic společného i v divoké smečce vůdčí zvířata přinášejí v žaludku potravu mláďatům i nemocným a starým a po požádání ji vyvrhnou tedy dají a jejich postavní tím nijak ohroženo není.

Pes ví, že my jsme lidé a ví, že my se na sebe i na něj díváme, proto sleduje nás i naši potravu beze strachu a bez úmyslu vyvolat konflikt.

já nevím, proč se pořád vrací ten starý nesmysl o člověku jako vůdci člověk není nebyl a nikdy nebude vůdcem psí smečky (pokud to není nějaký Mauglí), jsou členy smíšené rodiny se složitými vztahy, ale se psí smečkou a jejím sociálním chováním z veliké části innstinktivním a všem psům srozumitelným, to nemá co společného.

Nemluvě o tom, že ani skutečné psí smečky (například páriů) nehrají hry o to, kdo je nejvíce macho, a všechny tyhle teorie o dominanci jsou odvozeny z chování vlčích smeček v zajetí, které nemají přirozenou strukturu...

10.1.2015 10:18
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Pro: ať žijou psi

Se mnou nesouhlasíte, zkopírovala jsem to tady

http://www.spicove.cz/chovatelstvi-psu/etologie/co-prozrazuji-oci.php :.

10.1.2015 10:49
jazzinka

XXX.XXX.35.182

rapotacka11 napsal(a):

No, v tom případě by bylo dobré uvádět zdroj, ostatně jinak porušujete autorská práva..

Ale taky to taky považuju za blbost, agresivní zírání vypadá jinak. Psi se samozřejmě přizpůsobují lidem, proto se mnozí dokáží naučit, že zírání a ukazování zubů (neboli úsměv) není vždy hrozba a chovají se stejně,.

10.1.2015 10:51
apbtbreeder

XXX.XXX.198.114

Jedna naše fena apbt to dělá taky. Sedne si a kouká. Třeba 15 minut. V okamžiku, kdy se člověk zvedne, je připravena k okamžité akci. Nicméně, asi budou propagátoři "dominantních" teorií smutnit. Neskočí nám po krku, ale chce si hrát a je velmi milá smajlík Nebo tím žebrá o jídlo, protože ví, že nesmí otravovat-a zkouší alespoň touto cestou. Jsou to chytří psi.

10.1.2015 11:10
scylla

XXX.XXX.150.32

rapotacka11 napsal(a):

Zase někdo, kdo se bojí psů a o své "postavení". Myslím, že je to docela velký nesmysl.

10.1.2015 11:21

Ježiš to dělá každý pes, dělají to když něco chtějí, hrát si, procházku, jídlo ale také když se třeba něčeho bojí, něco je bolí apod. Přece každý rozumí co mu jeho pes říká, a nebo by měl rozumět.

10.1.2015 12:16
atika

XXX.XXX.213.155

Můj psík na mě takhle zírá večer, když má pocit, že je čas na poslední vyčůrání Fakt v tom není ani kousek dominance, ale jen upozornění, že už je už. Když musí počkat, pošlu ho na místo, tak si lehne, ale za chvilku je zpátky, zase si sedne proti mě a zírá na mě. Ke hře vybízí trochu jinak, taky zírá, ale i u toho poštěkává - prostě já to považuju za normální psí komunikaci. Je v něm trochu přikřížená borderka a ty tedy fakt umí "zírat"

10.1.2015 17:02
ať žijou psi

XXX.XXX.236.4

Žaneta kocková napsal(a):
Nemluvě o tom, že ani skutečné psí smečky (například páriů) nehrají hry o to, kdo je nejvíce macho, a všechny tyhle teorie o dominanci jsou odvozeny z chování vlčích smeček v zajetí, které nemají přirozenou strukturu...

I když... Pozorování ukazuje, že vlčí smečky v dostatečně dobrém prostředí jsou k sobě laskavější nežli ty psí, - třeba pečují o staré.

10.1.2015 18:03
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

Mám doma mixteriéra typu bull a přesně takto na mě zírá v jednom konkrétním případě - když mi chce něco říct, když po mě něco chce. Nehnutě sedí s nastraženýma ušima a zírá.

11.1.2015 08:12
alboni

XXX.XXX.240.141

apbtbreeder napsal(a):
Jedna naše fena apbt to dělá taky. Sedne si a kouká. Třeba 15 minut. V okamžiku, kdy se člověk zvedne, je připravena k okamžité akci. Nicméně, asi budou propagátoři "dominantních" teorií smutnit. Neskočí nám po krku, ale chce si hrát a je velmi milá smajlík Nebo tím žebrá o jídlo, protože ví, že nesmí otravovat-a zkouší alespoň touto cestou. Jsou to chytří psi.

Přééésněsmajlík. Pokud na mě začne pes takhle zírat, jednoznačně mi tím dává najevo, že něco chce. Nejčastěji je to hra, jídlo nebo procházka (má "akutku" a potřebuje se rychle vyvenčit). Žádná dominance v tom není, je to schopnost psa se dorozumět (a schopnost pána "vyčíst" o co mu jde).

11.1.2015 08:21
alboni

XXX.XXX.240.141

Jo a pro zastánce "útočného projevu" - ano, strnulé/ upřené zírání může značit možost útoku, ale k tomu také přispívá poloha hlavy, uší, ocasu atd. Myslím, že každý aspoň trochu pejkař pozná rozdíl mezi úmyslem zaútočit a úmyslem něco říct. A to snad je i zadavetalce jasné, že její psi nejspíš nedělaji. (že se nepřipravují zaútočit). Navíc třeba taková border kolie je například přeborník v upřeném pohledu a fakt útočit nechce.. Takže radím méně teoretických pouček (nebo u nich více přemýšlet) a větší schopnost empatie vůči chování psa.

11.1.2015 09:19
ať žijou psi

XXX.XXX.236.4

alboni napsal(a):
Jo a pro zastánce "útočného projevu" - ano, strnulé/ upřené zírání může značit možost útoku, ale k tomu také přispívá poloha hlavy, uší, ocasu atd. Myslím, že každý aspoň trochu pejkař pozná rozdíl mezi úmyslem zaútočit a úmyslem něco říct. A to snad je i zadavetalce jasné, že její psi nejspíš nedělaji. (že se nepřipravují zaútočit). Navíc třeba taková border kolie je například přeborník v upřeném pohledu a fakt útočit nechce.. Takže radím méně teoretických pouček (nebo u nich více přemýšlet) a větší schopnost empatie vůči chování psa.

No on je rozdíl mezi zíráním na cizího psa a zíráním na svého člověka... A to dosti významný.

11.1.2015 11:00
scylla

XXX.XXX.150.32

Samozřejmě, jenže každý vidí dominanci i v psím pšouku.

11.1.2015 11:10
discuskubi

XXX.XXX.120.242

Ahoj, náš maďarák toto dělá už 9 let a nikdy nezaútočil. Jedná se o vtírání smajlík pokaždé se to vyřeší pomazlením, vypuštěním na zahradu nebo kostičkou.

15.9.2016 11:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

rastislavmpavelka napsal(a):
Pohľad do oči.

Tak tady o dominanci určitě nejde, je to "ty mládě, já mládě!"

15.9.2016 23:24
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

sisi58 napsal(a):
Tak tady o dominanci určitě nejde, je to "ty mládě, já mládě!"

Maltezáčka má vyše 10 rokov (60 r. dôchodkyňa) & 2 r. dievčatko. Čas letí... viď bábätko;

https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2898723/strazny-den-serial#a2898723.

15.9.2016 23:33
Ebi

XXX.XXX.104.1

Naši psi to dělají když nastane přesně minuta, kdy mají dostat jídlo a já ještě třeba sedím v křesle. Všichni tři se posadí vedle sebe a bez hnutí na mě zírají, zřejmě mi chtějí říct "už je čas"...kdyby měli hodinky, určitě na ně budou klepat

15.9.2016 23:49

Můj pes mě hypnotizuje nonstop - s plyšákem/tenisákem v tlamě, když jím jogurt, když vařím, když pracuji a on nemá rušit, nicméně se nudí, když otevřel petku od mléka a chce jí podržet naklopenou a vysosat zbytek, aby se s tím nemusel zatěžovat, když mám dělat držák na parůžek, když chce drbat (kdykoliv mimo uvedené situace)...

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Frank9326

8.4.2023 00:40
Frank9326

XXX.XXX.44.81

No to je kravina podle tohoto je pes u nás král a všichni služebníčci 😂 nevím poslouchá když zákazem misky plně masa se nedotkne nebo žere můžu ji sahat do misky neskáče po lidech a když to dělá cizí pes okamžitě ho odstrčí a stejně na něj jako tohle ne ano občas mě zkouší ale když zpřísníme tón hlasu ihned ví kdo je tu ten král když na to přijde

Přidejte reakci

Přidat smajlík