Tibetská doga - soužití s ní

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.1.2015 16:53
burunduk

XXX.XXX.171.253

Prosím majitele tibetek, jestli by mi nenapsali pár slov o soužití s tímto plemenem. Načteno mám, ale ráda bych i osobní příběhy ze života...se všemi klady i zápory.
Děkuji.

12.1.2015 17:01
kiko967

XXX.XXX.148.130

Toto plemeno majú susedia.Je tvrdohlavé, ťažšie sa učí k poslušnosti, nebude plniť každý rozkaz ako napr.nemecký ovčiak.Sused ho zavrel do koterca a pes si ho preto dva dni nevšímal, ináč je vypustený volne v záhrade.Je to kludný pes, verný rodine a dobrý strážca.

12.1.2015 18:24
lavacca

XXX.XXX.164.49

kiko967 napsal(a):
Toto plemeno majú susedia.Je tvrdohlavé, ťažšie sa učí k poslušnosti, nebude plniť každý rozkaz ako napr.nemecký ovčiak.Sused ho zavrel do koterca a pes si ho preto dva dni nevšímal, ináč je vypustený volne v záhrade.Je to kludný pes, verný rodine a dobrý strážca.

Tak je to moloss - to je jasné, že nebude jako ovčák čekat na povel pána, ale bude používat vlastní hlavu. :).

12.1.2015 18:32
burunduk

XXX.XXX.171.253

Ráda bych obšírnější popis toho soužití.
Děkuji všem za příspěvky...ale trošku to upřesním ten svůj dotaz:
Že je to moloss samozřejmě vím :)..že má svou vlastní hlavu a specifictejsi chovani vim take. Ze nebude slepe poslouchat jako nem. Ovcak z toho tak nejak i vyplyva :)
Zajimaji me opravdu postrehy vychazejici z dlouhodobeho souziti s timto plemenem.
Neco takoveho jak tu nekdo o par temat nize napsal k čaučauovi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.1.2015 19:56

Mám 4 letého psa tibetské dogy.Léta chovám slovenské čuvače, měla jsem několik berňáků, špice.cvičila několik no pro policii.Na tibeťáka jsem si ale musela zvyknout a pochopit jeho povahu.Není pravda, že se špatně cvičí.Je velice chápavý a naučit se cvik mu nedělá problém, ale musí chtít ho pro vás udělat.Musíte si zíkat jeho důvěru, ale i respetk.Náš tibeťák umí základní povely přivolání, sedni, lehni, vstaň na povely i posuńky, zůstaň, čekej, chůzi u nohy na vodítku i bez vodítka, zahnat kozy, chytit králíka když uteče aniž by mu ublížil, ale na druhé straně ví, že se nehoní zajíci, srnky, bažanti.Umí i takové blbosti jako dát pac, pusu nebo otevřít dveře na požádaní.Takže naučit se toho dá hodně.Dokonce, když má náladu, nosí i míček, ale tak max. 3x.Několik příkladů.Jsme venku se smečkou 5 psů.Dám povel ke mně a čuvači, berńák i špic se otočí na místě a běží zpět.Tibeťák se zastaví, rozhlédne, zhodnotí jestli to opravdu chci a majestátně přikluše.Nebo jiný přiklad.Přivezli jsme ho ve 4 měsících a ven jsme chodili vždy stejnou brankou vedoucí na cestu do polí.Všichni psi jsou už od prvého dne učeni chodit ven i domů na povel.Asi po týdnu si vzal psi syn na zahradu, ale tam je branka na opačné straně pozemku než jsme dosud chodili.Když dal povel domů, tak všichni psi běželi k nejbližší brance, ne však tibeťan, ten oběhl podle plotu, po chodníku, půlku pozemku až k brance kterou jsme chodili z procházky a tam si sedl.Tibeťan o všem přemýšlí, nesnáší nespravedlnost a hrubé zacházení, to se urazí a nebude vás respektovat vůbec.Pokud si přirozenou autoritou, důsledností a láskou získáte jeho důvěru a respekt, položí za vás život.Ještě jeden přiklad.Všechny psy učím odmala ukázat co žerou nebo najdou.I tibeťan dostal kost a chtěla jsem aby mně ji ukázal.Čekala jsem, že zavrčí, ale on se mně bleskurychle zakousl do ruky.Chytila jsem ho za tlamu a přirazila k zemi a čekala až se uklidní, pak jsem to zkusila ještě jednou, znovu vyrazil, ale tu jsem ho uzemnila dřív, než se stačil zakousnout.Od té doby mu mohu vzít cokoliv má, ale jen já.Třeba syn, který mu nosil žrádlo, přidával do misky a všechno to co se tady radí, mu nevezme ani misku.Když tam jsem já, tak ano, jinak ne.Jestli chcete ještě něco vědět napište.

12.1.2015 20:43
burunduk

XXX.XXX.171.253

Jiva

To je přesně to, co mě zajímá - tyhle příběhy ze života. Nevím, na na se ptát, spíš jen vyčkám, to kdo spontánně napíše.
Moc díky za Váš příběh :)

Ale jedná věc přece jen - jak to probíhá u návštěv, které znají, a které neznají? Stačí, že návštěvu uvedete Vy, a pes si pak návštěvy nevšímá?

12.1.2015 22:03

burunduk napsal(a):
Jiva

To je přesně to, co mě zajímá - tyhle příběhy ze života. Nevím, na na se ptát, spíš jen vyčkám, to kdo spontánně napíše.
Moc díky za Váš příběh :)

Ale jedná věc přece jen - jak to probíhá u návštěv, které znají, a které neznají? Stačí, že návštěvu uvedete Vy, a pes si pak návštěvy nevšímá?

Tibeťák podle vašeho chování pozná vítanou a nevítanou návštěvu.Když přijde někdo poprvé a pes vidí, že je vše v pořádku, jen leží a sleduje co se děje.Nechá se pohladit, ale sám se nevnucuje.Pokud by ale stejní lidé chtěli vstoupit bez vašeho vědomí, nepustí je.Není ale, že by hned útočil.Varuje hromovým štěkotem a hrdelním vrčením.Pokud dotyčný ustoupí, nenapadne ho.Správná Tibetská doga není ůtočná, ale ochranitelská.Zase příklad.Jeden syn bydlí ve stejné vsi.Normálně k nám chodí, pes ho poslechne, ale ve dne, pokud přijde potmě, vrčí na něj a musí uznat sám ve své hlavičce, že ho pustí.To samé lidi co bydlí okolo.Pokud mu řeknu to je soused, tak na ně neštěká, pokud nejdou k nám.Nebo pošťačky, ty zná, jen se koukne, že dávají poštu do schránky a ani se nevedne.To samé ve smečce, kterou vede.Když podle něho o nic nejde, mohou si hlídat jak chtějí, ale pokud se děje něco neobvyklého, nesmí ke plotu.Ještě jeden úsměvný.Vedle nás často stojí policie a staví řidiče a zatímco na ostatní psi stačí houknout ticho aby něštěkali, tibeťanovi se to musí vysvětlit, že tu pracují a nemá štěkat, on pak zalehne a jen sleduje.Člověk si musí zvyknout, že má svůj názor a někdy mu to vysvětlit jako člověku.To mně připomnělo: když mu bylo okolo půl roku, často jsme se stavovali při návratu z procházky u sousedů kde mají také psa a oni si spolu hrají.Jednou nebyli doma a psi už běželi napřed na navštěvu, vrátila jsem je povelem zpět, jen tibeťan stál a koukal, tak jsem mu musela vysvětlit, že nejsou domu a tak tam jít nemůžeme.To se hned otočil a běžel domů.

12.1.2015 23:37
burunduk

XXX.XXX.171.253

Opravdu zajímavé.
Jsou úžasní.
A to by syna pokousal jako naprosto cizího?
Stačilo by, kdybych syn promluvil z té tmy, ne? Nebo ani to ne?
Td mají tu svou soumracnou aktivitu, že?

A jsou tedy ustekane nebo ne? Jsou rozdíly mezi fenami a samci v chování?

13.1.2015 06:59

Burunduk - ano, soumračná aktivita platí, hlídají, takže co projde ve dne, po soumraku už řeší. O tibetských dogách vycházel kdysi v časopise ppč (nebo Svět psů) krásný seriál od chovatelky a musím říct, že jsem se vždycky s chutí zasmála, třeba při konstatování, že když chtěla Barunka projít dveřmi, tak si v nich prostě vykousala díru a šla... . U nich musíte počítat s opravdu silnou osobností.

13.1.2015 08:25

burunduk napsal(a):
Opravdu zajímavé.
Jsou úžasní.
A to by syna pokousal jako naprosto cizího?
Stačilo by, kdybych syn promluvil z té tmy, ne? Nebo ani to ne?
Td mají tu svou soumracnou aktivitu, že?

A jsou tedy ustekane nebo ne? Jsou rozdíly mezi fenami a samci v chování?

On na něj mluví, dukud nepřestane vrčet.To už si rozmyslel a pustí ho.Nevím, jestli by kousl, zatím vždy čekal až to pes uzná.Ten náš si od něj kolikrát ani nevezme pamlsek a venku si nevezme nic od nikoho, ani ode mně často venku pamlsek nechce.Jsou uštěkaní za soumraku a tmy, to hlásí co se šustne a dost dlouho jsem v noci vstávala než jsem ho naučila neštěkat na každý šramot.To je schopen hlídat půl vesnice.Feny znám jen z vyprávění majitelů z výstav a od paní chovatelky, prý jsou mírnější.Psi daleko více zkouší se prosadit a člověk mu mu nesmí nikdy ustoupit ani vrčení štěńátka na vás nesmíte nikdy tolerovat.Mají rádi strereotyp, zaběhnutý pořádek.Ten náš když třeba přijdeme dlouho domů nechce ani krmení jelikož je zvyklý dostávat okolo 20 hodiny.Ano jsou úžasní pro toho kdo je dokáže pochopit, milovat a přitom se přirozeně prosadit aby ho respektovali.Poznají vaši sebemenčí slabost, nejistotu a dokáží toho využít.

13.1.2015 15:53

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Burunduk - ano, soumračná aktivita platí, hlídají, takže co projde ve dne, po soumraku už řeší. O tibetských dogách vycházel kdysi v časopise ppč (nebo Svět psů) krásný seriál od chovatelky a musím říct, že jsem se vždycky s chutí zasmála, třeba při konstatování, že když chtěla Barunka projít dveřmi, tak si v nich prostě vykousala díru a šla... . U nich musíte počítat s opravdu silnou osobností.

Ano ten seriál byl pěkný.Vloni nebo už předloni vyšel pěkný článek o td ve Světě psů.
I sebe lépe vychovaná doga, pokud se rozhodne něco prozkoumat a nebo že musí jít hlídat, jde si za svým.Jakmile vyrazí, nevidí, neslyší.Venku ho musím mít stále na očích a jak začne větřit, to už na něm člověk pozná, dát povel dříve než vyrazí.Dokud vás registruje.Ty co ho neznají, říkají o něm, že je zabržděný a než mu něco dojde, ale o to bleskurychleji vyrazí, když to uzná za vhodné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík