Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila, jak postupovat v následující situaci. Mám dvouletou fenku - jedná se o křížence NF a NO. Fenka je zcela zdravá, veselá, poslušná, dobře cvičitelná, miluje aportování. Je senzitivnější v tom smyslu, že jakékoli korekce jejího chování lze dělat pouze hlasem - tónem, nikoli křikem. Neměla dosud nikdy strachovou reakci - nebojí se petard, zvířat, lidí... Včera jsem jí na zahradě jen tak házela balónek a jak za ním běžela, tak najednou zřejmě špatně došlápla a vykvikla. Nicméně byla připravená dál lovit balón. Vzala jsem ji v klidu domů, prohmatala a procvičila všechny končetiny, vypadá to, že má lehce natažený sval na stehně, ale pohybuje se naprosto normálně, včera ji to pobolívalo, dneska je bez známek bolesti. Nicméně co je v nepořádku je psychika. Je nervózní až ustrašená, pořád ji mám za zadkem, chce se chovat, a hlavně nechce se přiblížit ke svému gauči a ze zahrady nechce jít domů, když k ní jdu, začne se chovat bázlivě. Nikdy v životě jsem ji netrestala ani neuhodila, na její včerejší příhodu jsem nereagovala nijak s panikou. Mimo zahradu a dům se chová naprosto normálně. Napadá mě, že si svoji bolest spojila s těmito prostory...ale co s tím? Zatím dělám to, že nedělám nic a v podstatě se chovám normálně, pokud nechce jít ze zahrady, přijdu k ní, nijak ji nekonejším, řeknu že jdeme a jdeme domů - ovšem ona celá ustrašená. Za případné názory a rady děkuji.
Těžko radit. Postupovala bych jako Vy - dělala bych, že se nic neděje, za pár dní ji to třeba přejde. Ale také bych šla s ní co nejdřív na veterinu, třeba by rentgen ukázal, že zranění je vážnější a proto má ty reakce - neví, co se s ní děje a bolí ji to. U jezevčíka podobné "blbé šlápnutí" znamenalo vyhozenou plotýnku a dlouho léčený problém. Ale jezevčík není kříženec NF a NO, jezevčíci na to trpí, ale vaše fenka třeba také nemá "jen" natažený sval.
koňadra
napsal(a):
Těžko radit. Postupovala bych jako Vy - dělala bych, že se nic neděje, za pár dní ji to třeba přejde. Ale také bych šla s ní co nejdřív na veterinu, třeba by rentgen ukázal, že zranění je vážnější a proto má ty reakce - neví, co se s ní děje a bolí ji to. U jezevčíka podobné "blbé šlápnutí" znamenalo vyhozenou plotýnku a dlouho léčený problém. Ale jezevčík není kříženec NF a NO, jezevčíci na to trpí, ale vaše fenka třeba také nemá "jen" natažený sval.
Na veterinu zajdem, i když dneska ráno na vycházce vyskočila na balík sena, což soudím by nemohla s plotýnkou nebo tak. Každopádně na rtg jsme už objednaný.
ewelýna
napsal(a):
Na veterinu zajdem, i když dneska ráno na vycházce vyskočila na balík sena, což soudím by nemohla s plotýnkou nebo tak. Každopádně na rtg jsme už objednaný.
Měla jsem s fenkou taky problém, který jsem připisovala psychice - do té doby vyrovnaný v pohodě pes jeden večer začal naprosto "hysterčit" - štěkala i na svůj odlesk ve skříňkách, na světla reflektorů aut, která se míhala po stěně, na každé šustnutí, celou noc nespala, pořád "hlídala", všeho se jakoby bála.
Nakonec z toho byl zdravotní problém, při bolesti se prý pes takto může projevovat, protože nechápe, že ta bolest nepřichází z venku s každým šustnutím jako útok.
Takže rozhodně bych šla důkladně vyšetřit! Držím vám palce!