Až si všechno označkuje a bude se cítit jako doma tak toho nechá, je v novém prostředí kde to nezná. Netřepejte ho, tím ho budete jen stresovat. Je to už dospělý pes který je najednou někde jinde a nechápe proč tam je, chce to čas. Pokud doma bude chtít zvednout nožku stačí říct ne nebo fuj. Má potřebu si označkovat svoje území, když jsme měli doma pejsky z útulku tak to dělali taky ze začátku a hned je to přešlo.
nesca
napsal(a):
Zdravím, včera jsme si dovezli rok a půl starého pejska. Dost doma vše očurává, jakékoliv rožky,. Vždy, jak ho načapám, malinko ho vytřepu za kůži na krku a vynadám mu, že ensmí apod., když očurává venku, chválím.
Poradíte, jak to odbourat?
Psa nikdy nevytřepávejte, tím mu vyhrožujete zabitím, protože pes něčím třepe, když to zabíjí. Vy potřebujete s pejskem mít dobré vztahy a trestáním se vztahy nevylepší. Navíc, když už to udělá, je pozdě. Zkuste ho načapat ve chvíli, kdy ho to napadne, kdy jde k něčemu, že to očůrá, vyrušte ho a vyveďte ho ven. Naučí se to, ale chce to trpělivost. Určitě ne tresty.
Uživatel s deaktivovaným účtem

scylla
napsal(a):
Je třeba zakročit před tím, než se mu to povede, jinak je to k ničemu. Není to jen zlomek vtřeiny, na řeči těla je celkem snadno poznat, k čemu se chystá.
Ano, měla (teda doufám, že už minulý čas) značkovače a přesně - jak už se začne stavět, a to je poznat, tak "ne - čurá venku" (je fajn dát této činnosti "povel", ať oba víte o čem je řeč ) a psa okamžitě vyhodit ven a tam za to pochválit. Odstraňujte pach (já používám subio odstraňovač). Jinak je skutečně pravděpodobné, že si značkuje neznámé a že je to dožasné.
Trestání po aktu nemá smysl, jen se vás bude bát. Když to stihnete přesně v momentě, kdy ho napadne zvednout nohu, tak samozřejmě ano, přerušit chování (vhodným způsobem dle povahy psa). Ale člověk nemá oči všude, aby stihl vždycky v milisekundě reagovat.
Já bych se především zaměřila na to, jak značkování PŘEDEJÍT. Protože když bude mít volný pohyb po bytě a možnost značkovat dle libosti, tak se taky může velice snadno stát, že si to zafixuje a nepřejde ho to už nikdy. Já bych mu tedy především dočasně omezila volný pohyb po bytě. V bytě by měl být (pokud se mu zrovna někdo intenzivně nevěnuje) v ohrádce, se spoustou hraček a něčím na žvýkání. A venčit, venčit, venčit - co nejčastěji, hodně her, delší procházky... Prostě kromě vyčůrání je potřeba ho venku i řádně utahat, aby doma v té ohrádce spokojeně chrněl.
Tak při činu jsem ho chytla několikrát a hned dala povel Nesmíš...pejsek se zarazila, chvíli na mě koukal...co jako...a pak teda odkráčel . Nicméně přes noc bylo na několika místech občuráno, takže jsem vše vytřela a postříkala dezinfe Kčním čističem...podle reakce mu taky vůbec nevoněl... Je mi jasné, že to nejspíš bude na dýl no... Hlavně vědět, jak na něj
, měli jsme vždy fenky. Je fakt, že dnes začíná v podstatě druhý den, protože jsme ho dovezli předevčírem večer. A taky jakmile přijde do nového prostředí, hned se tam malinko vykadí...souvisí to také se značkováním prostředí?