Anální žlázky, nebo jiný problém?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.1.2015 22:50

Zdravím, mám 8měsíční stěndo křížence, pravidelně ho odčervuji, dávám kosti na okousání, aby neokusoval botky :), ale poslední měsíc sleduji denně olizování zadečku přímo pod ocáskem, hlavně večer, to spí se mnou, takže ho vidím a hlavně slyším, líže se i několik minut v kuse, přes den jsem ho viděla jen občas... Mohou to být žlázky, nebo to může mít spojitost s tím, že mu nesestouplo jedno varle? V roce máme v plánu kastraci kvůli tomuto, kamarádka říkala, že jak dospívá, může ho to dráždit, ale to mi nějak nejde se zadečkem, chápala bych olizování genitálií, ne toto...

26.1.2015 10:04

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zdravím, mám 8měsíční stěndo křížence, pravidelně ho odčervuji, dávám kosti na okousání, aby neokusoval botky :), ale poslední měsíc sleduji denně olizování zadečku přímo pod ocáskem, hlavně večer, to spí se mnou, takže ho vidím a hlavně slyším, líže se i několik minut v kuse, přes den jsem ho viděla jen občas... Mohou to být žlázky, nebo to může mít spojitost s tím, že mu nesestouplo jedno varle? V roce máme v plánu kastraci kvůli tomuto, kamarádka říkala, že jak dospívá, může ho to dráždit, ale to mi nějak nejde se zadečkem, chápala bych olizování genitálií, ne toto...

Mohou to být žlázky, ale i vnitřní parazité.

26.1.2015 10:29

I přes pravidelné odčervení?Já si toho začla všímat po posledním odčervení, tak jsem si myslela, že něco měl a jak to umírá, tak ho to třeba šimrá, nebo tak...?Ale od té doby to dělá pořád a pořád a opravdu hlavně večer, točí se do kolečka a pak sedle a jede a jede a jede.

26.1.2015 10:37

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
I přes pravidelné odčervení?Já si toho začla všímat po posledním odčervení, tak jsem si myslela, že něco měl a jak to umírá, tak ho to třeba šimrá, nebo tak...?Ale od té doby to dělá pořád a pořád a opravdu hlavně večer, točí se do kolečka a pak sedle a jede a jede a jede.

Tak prostě zajděte k veterináři.

26.1.2015 19:21
davidka

XXX.XXX.212.160

Běžte za veterinářem, ať mu žlázky zkontroluje. Na co chcete čekat? Takový zákrok stojí pár korun a budete mít klid.
Mně se nezdá, že by to byly análky, ale věštecku kouli tu nikdo nemá.

27.1.2015 20:57
bara.beaphar

XXX.XXX.128.35

Dobrý den,
příčinou svědění mohou být již zmíněné anální žlázky. Tyto žlázky se normálně vyprazdňují, když pes kálí. Někdy se však vývody ucpou a sekret neodchází a stává se to pro psy dráždivým. Příznaky mohou být různé - tzv. Sáňkování, kdy se pes vozí zadkem po zemi, časté drbání se (kteréhokoliv místa na těle), otírání se zadkem a zadní části těla o různé předměty za účelem drbání se, či olizování zadečku, někdy dochází ke zhoršení kvality srsti, zejm. Na zadku, kolem kořene ocasu. Pokud chodíte s pejskem do psího salonu, tam často nabízejí vymačkání žlázek také. Jinak samozřejmě u veterináře.
Co se týče parazitů, tak klasické odčervovací tablety působí tak, že po jejich podání dojde k usmrcení parazitů ve střevě. Není tam žádný preventivní účinek. To znamená, že klidně dva dny po odčervení se pes může znovu nakazit parazity a ti mohou dorůst opět do dospělosti. Navíc škrkavky mají schopnost tzv. Hypobiózy, kdy larvální stádia vycestují do různých tkání, kde jakoby spí a kdykoliv se mohou vrátit k tomu, aby docestovaly zas do střeva a dokončily svůj vývoj, nebo u březích fen dochází k tomu, že tyto larvy přestupují přes placentu a infikují štěňata.
Pokud si chcete být jistá, že Váš pes nemá parazity, je nejjednodušíí donést k veterináři nebo do diagnostické laboratoře čerstvý psí trus a do druhého dne máte výsledek. Tento způsob je také tím nejsprávnějším, co se týče managementu parazitů. Rozhodně vhodnější, než naslepo cpát do psů tabletky proti parazitům. Přeci jen je to chemie a stejně jako máme bakterie odolné vůči antibiotikům, ke stejným rezistencím dochází i u parazitů.
Přeji pěkný den.

Bára.

Přidejte reakci

Přidat smajlík