Útulkáčci a senioři

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.1.2015 21:19
gabs

XXX.XXX.206.125

Hezký večer přeju :)
v poslední době jsem se hodně zajímala o pejsky z útulků, nejdéle tam zůstávají starší pejsci, kteří už tam většinou dožijí. Trochu jsem se zamyslela jak by jsme i jim mohli najít domovy a napadlo mě do toho zapojit seniory. Většina starších lidí tráví až moc času samo, nechodí pravidelně ven a podobně... Kdyby měli doma pejska, měli by někoho kdo by s nimi trávil celý den, věnoval se jim a miloval je. Taky by je věnčení nutilo chodit ven.
Říkala jsem si, že by se mohla založit kampaň, něco na téma:, Cítíš se opuštěný? Já jsem opuštěný".. Nebo něco podobného. A snažili se starším lidem pejsky co nejvíce představit...

Co si o tom myslíte?

28.1.2015 23:24
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Nereálné. Idealistické.
Starý pes může potřebovat častěji veterinu = výdaje.( z důchodu?)
Ne každý důchodce bydlí v RD
Ne každý je ochotný lítat v případě potřeby v noci a venčit.

28.1.2015 23:32
kateausten

XXX.XXX.241.203

Určitě založte kampaň, a určitě založte další spolek na přeprodej psů pro změnu důchodcům, fakt to na našem psím trhu moc chybí!

28.1.2015 23:54
lavacca

XXX.XXX.164.49

gabs napsal(a):
v poslední době jsem se hodně zajímala o pejsky z útulků, nejdéle tam zůstávají starší pejsci, kteří už tam většinou dožijí. Trochu jsem se zamyslela jak by jsme i jim mohli najít domovy a napadlo mě do toho zapojit seniory. Většina starších lidí tráví až moc času samo, nechodí pravidelně ven a podobně... Kdyby měli doma pejska, měli by někoho kdo by s nimi trávil celý den, věnoval se jim a miloval je. Taky by je věnčení nutilo chodit ven.
Říkala jsem si, že by se mohla založit kampaň, něco na téma:, Cítíš se opuštěný? Já jsem opuštěný".. Nebo něco podobného. A snažili se starším lidem pejsky co nejvíce představit...

Co si o tom myslíte?

Nápad je to sice hezký, ale má dost svých ale

- dost starých psů jsou psi zvyklí venku /tj. Nemají hygienické návyky + v případě nemoci tu potřebu neudrží a takový neustále pročůrávaný byt...no nic moc..navíc musíte počítat, že na ten úklid musí být páník fit a stačí třeba být o holi a už je to dost velký problém.../

- dost psů má špatnou socializaci - takže na sídlištích se takový pes může neustále rvát a místo klidných procházek bude mít důchodce několikrát za den adrenalinový zážitek...

- dost starých psů je nemocných - tj. Potřeba zvýšené péče (např. Právě ten úklid loužiček, kapání do očí, atd. Atd.) + zvýšené náklady na veterinu (a to bývá i důvodem, proč se lidi
starých psů zbavují a moc nejde předpokládat, že důchodce bude mít tisíce na léčení, že...)

- dost psů, kteří se neumístili má zlozvyky - vytí, kousání věcí, atd. - opravdu myslíte, že na tuhle korekci bude mít důchodce náladu a výdrž? Většina důchodců psa spíš rozmazluje než aby jim vymezilo jasná pravidla

- nutnost pravidelného venčení - a co když páník onemocní (a že ve vyšším věku je tohle riziko fakt vyšší) a bude rád, když obslouží sebe, natožpak někde běhat se psem ?

- co v případě dlouhodobé nemoci páníka či jeho odchodu (dlouhodobý pobyt v nemocnici, úmrtí, atd.) - kdo se o psa postará?!? Vždyť kolik bylo případů, kdy mladí naslibovali hory doly a jen co babča "zaklepala bačkorama", šup na dědictví a psa vyhodit z domu...

Snaha se cení, ale myslím, že to reálné moc není. Leda tak s psíky velikosti čivavy, které si např. V případě nouze dojdou na wc pro psy a případně se jim i snáz najde nová rodina. Ale takoví moc v útulcích dlouho nejsou...a i tak není zaručeno, že vše bude tak jak by to mělo být ku prospěchu obou - páníka i psa.

29.1.2015 00:50
koňadra

XXX.XXX.128.24

kateausten napsal(a):
Určitě založte kampaň, a určitě založte další spolek na přeprodej psů pro změnu důchodcům, fakt to na našem psím trhu moc chybí!

Já myslím, že zadavatelka to myslela dobře, typuji, že je to mladé děvče, které hned nenapadlo, že stáří má svoje neduhy a proto péče o psa (často problematického) může být nad síly i finanční možnosti důchodce. Všechny důvody, co napadly i mne, popsala dobře "Lavacca", tak je zbytečné to opakovat. Mám ve svém okolí několik osamělých důchodkyň, ale ani jedna by psa nechtěla právě proto, že jim už občas nebývá dobře a jsou rády, že se postarají samy o sebe. Ještě bych dodala, že staří psi jsou často dlouhodobě nemocní a když pominu tu potřebu často s nimi navštěvovat veterinu a platit léky (někdy ale důchodce má problém zaplatit léky pro sebe!), tak jde i o tu psychickou stránku věci, protože mít vedle sebe starého umírajícího psa je pro osamělého člověka zvlášť hodně deprimující.

29.1.2015 07:54
manbea

XXX.XXX.70.116

To co je uvedeno výše, je pravda. My jsme koupili mamce fenku cotona k 65 narozeninám. Maminka ji pečlivě vychovala a vzorně se o ní starala (jen srst vyžadovala dennodenní péči). Fenka se dožila 15 let a poslední cca 3 roky jejího života už maminka nebyla schopná fenku obsloužit, jak bylo třeba. Zhoršil se jí zrak, ztratila jistotu, nedokázala chodit na delší procházky, nebyla schopná fenku udržet v čisté a hlavně rozčesané srsti (museli jsme ji začít stříhat) a návštěvy veteriny musely být již také s naším doprovodem. Dnes je mamka sama, psí společnost jí velmi chybí, ale pejska byť starého na dožití by už nechtěla. Staří lidé mají problémy sami se sebou a závazek ve formě zvířete jim přináší víc starostí než radostí.
Nicméně je pravda, že psí senioři v útulcích by dožívat neměli a tak např. Já jsem rozhodnutá, že až mi ti moji mladí pošuci trochu zestárnou a zklidní se, nějakého opuštěného psího důchodce si k sobě určitě vezmeme.

30.1.2015 14:49
fikovnice

XXX.XXX.99.69

kateausten napsal(a):

Vím, že to myslíte dobře, ale nemusela jste na zadavatelku tak zhurta. Jsem si jistá (resp. Věřím), že jí nejde o žádné kupčení se psy. Chtěla znát názor a dostala naprosto relevantní odpovědi se všemi negativy, které by její úsilí přineslo; jen Vy jste na ni celkem vyjela.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.1.2015 22:46
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pro starého člověka je ideální, když se může podílet na péči o psa svých blízkých. Třeba když je rodina v zaměstnání, škole, dělají si dědeček a pes navzájem společnost. Sice trochu psa rozmazlí, nevhodně nakrmí, ale za tu pohodu, kterou má starý člověk i pes, to stojí.
Ale kompletní péče o psa starého člověka zmáhá - i když pochopitelně ne všechny.

30.1.2015 22:59
lavacca

XXX.XXX.164.49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pro starého člověka je ideální, když se může podílet na péči o psa svých blízkých. Třeba když je rodina v zaměstnání, škole, dělají si dědeček a pes navzájem společnost. Sice trochu psa rozmazlí, nevhodně nakrmí, ale za tu pohodu, kterou má starý člověk i pes, to stojí.
Ale kompletní péče o psa starého člověka zmáhá - i když pochopitelně ne všechny.

Tak samozřejmě, že pokud se jedná o psa v rodině, kdy s mladou rodinou bydlí i dědeček/babička je sakra jiná jistota než osamělý starý člověk, kde nikdo neví, zda se dokáže o psa vždy postarat (už z důvodu finančních, zdravotních, atd.).

Ale od zadavatelky mi to tedy vyplynulo, že by chtěla umisťovat psy osamělým důchodcům, což si myslím, že prostě ideální není.

30.1.2015 23:06
kateausten

XXX.XXX.241.203

fikovnice napsal(a):
Vím, že to myslíte dobře, ale nemusela jste na zadavatelku tak zhurta. Jsem si jistá (resp. Věřím), že jí nejde o žádné kupčení se psy. Chtěla znát názor a dostala naprosto relevantní odpovědi se všemi negativy, které by její úsilí přineslo; jen Vy jste na ni celkem vyjela.

Uznávám, nechtěla jsem ani zhurta a ani vyjet. Jen prostě už ty kampaně různé přesahují míru únosnou

31.1.2015 07:04
ať žijou psi

XXX.XXX.236.4

gabs napsal(a):

Co si o tom myslíte?

Já si myslím, že je to opravdu skvělý nápad. Uvěcomme si, že mnozí staří lidé bývali sami aktivními pejskaři a dnes se pro osamělost a stáří bojí si nějaké zvíře opatřit, nebož mají strach, co by s ním bylo "potom" a jak a kdo by se o ně postaral třeba kdyby museli do nemocnice.

Možná by se mohl prostřednictvím klubů důchodců získat kontakt na osamělé pejskaře a ti by mohli třeba zpočátku chodit stré pejsky venčit...

31.1.2015 07:06
ať žijou psi

XXX.XXX.236.4

kateausten napsal(a):

Asi vám berou zákazníky, co, ti lidé, kteří si vezmou oejska z útulku se už u množitele či překupníka nezastaví.

31.1.2015 07:08
ať žijou psi

XXX.XXX.236.4

lavacca napsal(a):
Tak samozřejmě, že pokud se jedná o psa v rodině, kdy s mladou rodinou bydlí i dědeček/babička je sakra jiná jistota než osamělý starý člověk, kde nikdo neví, zda se dokáže o psa vždy postarat (už z důvodu finančních, zdravotních, atd.).

Ale od zadavatelky mi to tedy vyplynulo, že by chtěla umisťovat psy osamělým důchodcům, což si myslím, že prostě ideální není.

A proč ne? samozřejmě nepředpokládá se, že by si psy brali lidé, kteří nevstanou z lůžka, ale lidé osamělí, ale vcelku fit. Ti, kteří by se na to necítili a měli by zájem, by mohli třeba chodit pejsky jen venčit,. No a kdo by chtěl nebo musel sedět sám doma, tak by zkrátka seděl. Nebylo by to povinné, starat se o psa.

Takže jako služky v rodinách dětí, to by šlo, ale jako lidé se samostatným životem a zájmy by to nebylo ideální?

31.1.2015 07:56
scylla

XXX.XXX.150.32

Nehledejte, co by bylo ideální pro lidi, ale pro psy.

31.1.2015 08:10
liopio

XXX.XXX.173.21

Podle mě je to hezké, že se snažíte takto pomoci i pejskům i seniorům. Ale nepouštěla bych se do toho, protože senioři nejsou vždy příjemní a dokázali by vás otravovat s každým malým problémem ohledně pejsků. A mimochodem pro psy by to taky žádná výhra nebyla i oni chtějí čas od času procházky a nějaké to hraní a přetahování.

31.1.2015 08:44
ať žijou psi

XXX.XXX.236.4

liopio napsal(a):
Podle mě je to hezké, že se snažíte takto pomoci i pejskům i seniorům. Ale nepouštěla bych se do toho, protože senioři nejsou vždy příjemní a dokázali by vás otravovat s každým malým problémem ohledně pejsků. A mimochodem pro psy by to taky žádná výhra nebyla i oni chtějí čas od času procházky a nějaké to hraní a přetahování.

No psí stařík, kterého měla zadavatelka na mysli, ten se asi bez bouřlivých her docela obejde. A ne vždy příjemní jsou i lidé mladší ba dokonce i mladí...

31.1.2015 08:46
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Liopio
zadavatelka má na mysli : - nejdéle tam zůstávají starší pejsci, kteří už tam většinou dožijí.

Ti asi nestojí o přetahování a jančení s dětmi .

31.1.2015 08:51
ať žijou psi

XXX.XXX.236.4

scylla napsal(a):
Nehledejte, co by bylo ideální pro lidi, ale pro psy.

Hledá se příjemné pro psy i pro lidi, a pro psy kontakt s jedním člověkem, pravidelný a zajímavý je stejně přínosný, jako kontakt člověka se psem. Koukám, že vy hledátě něco, co bude opsy bavit a lidi sužovat,.

31.1.2015 10:30
samain

XXX.XXX.140.220

Já si myslím, že svéprávný důchodce dokáže sám posoudit, zda a jakého psa chce a o jakého je schopen se postarat a nesvéprávnému pes do ruky nepatří.

31.1.2015 15:31
lavacca

XXX.XXX.164.49

ať žijou psi napsal(a):
A proč ne? samozřejmě nepředpokládá se, že by si psy brali lidé, kteří nevstanou z lůžka, ale lidé osamělí, ale vcelku fit. Ti, kteří by se na to necítili a měli by zájem, by mohli třeba chodit pejsky jen venčit,. No a kdo by chtěl nebo musel sedět sám doma, tak by zkrátka seděl. Nebylo by to povinné, starat se o psa.

Takže jako služky v rodinách dětí, to by šlo, ale jako lidé se samostatným životem a zájmy by to nebylo ideální?

A kdo se v případě nemoci daného člověka o psa postará, když žije ten člověk sám? Vcelku fit je u starých lidí velmi rychle možno změnit na nemohoucího či potřebu hospitalizace /což neříkám, že u mladých není, ale starší lidé jsou prostě k nemocem náchylnější/. A kdo se v tu chvíli bude o psa starat? pečovatelská služba?!?

Navíc nevím, kdo tu mluví o "služkách v rodinách dětí". Tady jde snad o to, že v případě, že senior nebude moci, tak se o psa postará rodina a neskončí zpět v útulku.

1.2.2015 02:51
fikovnice

XXX.XXX.99.69

kateausten napsal(a):
Uznávám, nechtěla jsem ani zhurta a ani vyjet. Jen prostě už ty kampaně různé přesahují míru únosnou

Já do toho až tak nevidím, mám teď spíš negativní zkušenosti, když jsem sháněla kotě. O kampaních, různých "umísťovacích" organizacích apod. Vím něco z médií, něco třeba odsud z diskuze, kam si občas odskočím od "Koček", kde píšu častěji.

1.2.2015 08:16
ať žijou psi

XXX.XXX.236.4

lavacca napsal(a):
A kdo se v případě nemoci daného člověka o psa postará, když žije ten člověk sám? Vcelku fit je u starých lidí velmi rychle možno změnit na nemohoucího či potřebu hospitalizace /což neříkám, že u mladých není, ale starší lidé jsou prostě k nemocem náchylnější/. A kdo se v tu chvíli bude o psa starat? pečovatelská služba?!?

Navíc nevím, kdo tu mluví o "služkách v rodinách dětí". Tady jde snad o to, že v případě, že senior nebude moci, tak se o psa postará rodina a neskončí zpět v útulku.

No psalo se to zde obrácene, když se nepostarají děti, nastoupí senioři. Já zase nevidím tak drasticky konce seniorů, myslím, že se o psa postarat dovedou a pokud ne - jsou tady útulky,
Naopka starší lidé více jsou doma, nechodí tolik za zábavou, sportem, a věnují se svému příteli - psovi. Kromě toho samozřejmě mohou chodit za konkrétním starým pejskem na návčtebu, venčit ho a rozmazlovat.

Navíc, starší lidé jsou zodpovědnější, a i to je psům ku prospěchu.

1.2.2015 17:36
lavacca

XXX.XXX.164.49

ať žijou psi napsal(a):
No psalo se to zde obrácene, když se nepostarají děti, nastoupí senioři. Já zase nevidím tak drasticky konce seniorů, myslím, že se o psa postarat dovedou a pokud ne - jsou tady útulky,
Naopka starší lidé více jsou doma, nechodí tolik za zábavou, sportem, a věnují se svému příteli - psovi. Kromě toho samozřejmě mohou chodit za konkrétním starým pejskem na návčtebu, venčit ho a rozmazlovat.

Navíc, starší lidé jsou zodpovědnější, a i to je psům ku prospěchu.

Ano, to je totiž pro psa výhra, když si ho vezme důchodce a za 2-3 roky skončí v útulku zpátky, protože se o něj už páník nedokázal postarat. Vím o více případech, kdy byl pes vrácen z důvodu dlouhodobé nemoci či úmrtí a to i 2x a kolikrát pak už dožil v útulku, protože psa seniora si prostě nikdo moc nevezme. O tam jakou psychickou ujmu to na psovi nechá, ani nemluvě.

Ad zodpovědnější - projděte se někdy po sídlišti a přehodnotíte to - za a) většina důchodců má psy neustále na vodítku, protože neposlouchají /či naopak na volno a volají, jak je jejich Fifinka hodná a ona přitom otravuje všechny kolemjdoucí. O tom kolik důchodců po psovi nesebere hromádku, ani nemluvě/. A za b) většina z těch psů je neuvěřitelně obézních. Právě z toho rozmazlování důchodci, kdy se snaží psovi dopřát, co nejvíc. Ale jaksi zapomínají, že s obezitou se vrší i zdravotní problémy psa... A že fakt procházka kolem bloku nestačí na to, aby pes vydal energii, co do sebe naládoval s odměnami a přilepšováním.

Přidejte reakci

Přidat smajlík