Nemám čivavu, ale jorka, takže to vztáhnu na něj, ale pro představu si myslím dobrý.
Měsíční výdaje na krmení jsou naprosto minimální částka, nemám to spočítané, ale do dvou stovek určitě komplet se vším - krmím masem, zelenina, doplňky, pamlsky, kostičky, žužlátka,...
Všechny přípravky ala šampon, kondicionér atd. Vydrží celou věčnost, takže když to člověk rozpočítá na měsíc, taky to není moc částka k debatě, kupuju kvalitní kosmetiku, kondicionéry, oleje, takže jednorázová pořizovací cena bude k tisícikoruně, viz třeba tady... Http://www.profikosmetika.cz/, ale i když mám víc psů, vydrží to opravdu dlouho.
Veterina u zdravého psa je taky docela v pohodě, jednou ročně očkování, tuším tak kolem pěti set. Plus nějaký přípravek na blechy, klíšťata, koprologie, event. Odčervení, taky tak pětistovku bych počítala.
Co ale můžu vřele doporučit, tak nešetřit na pořizovací ceně pejska a koupit si určitě psa s PP, po vyšetřených rodičích. Nevím, na co přesně čivky trpí, ale pokud koupíte pejska bez PP, kupní cena bude sice mnohem nižší, ale dost možná budete u veta pečení vaření a každá taková návštěva se na pětistovce nezastaví...
PP není 100% záruky zdraví, ale je tu podstatně větší pravděpodobnost, protože spousta problémů je dědičného původu.
Držím palce při výběru parťáka.
miska13
napsal(a):
Ahoj všem
tento dotaz je pro majitele čivavy, kolik vás čivava stojí?
Kolik stojí krmení na měsíc, různé přípravky a hlavně veterinář? :) Co je třeba zajistit? Děkuju
Krmení ?
Jak to myslíte ?
Koupíte granule a on je odmítá. Budete "trpělivá" a nedáte nic jiného? (hnus !)
Někdo něco doporučí, nemusí to sednout jinému. Takže se hledá, zkouší.
Snad nebude jen na granulích ?
Snad víte, kolik stojí plátek masa ?
Snad mu ho občas dopřejete ? (pestrá, kvalitní, chutná strava !)
Veterina ? S tím se musí počítat.
Můžete je potřebovat. Vesměs je to drahota !
Ale kde jak.
I to odblešovadlo něco stojí (300, -)
Život s pejskem nemusí být až tak drahý, ale taky může...
rapotacka11
napsal(a):
Krmení ?
Jak to myslíte ?
Koupíte granule a on je odmítá. Budete "trpělivá" a nedáte nic jiného? (hnus !)
Někdo něco doporučí, nemusí to sednout jinému. Takže se hledá, zkouší.
Snad nebude jen na granulích ?
Snad víte, kolik stojí plátek masa ?
Snad mu ho občas dopřejete ? (pestrá, kvalitní, chutná strava !)
Veterina ? S tím se musí počítat.
Můžete je potřebovat. Vesměs je to drahota !
Ale kde jak.
I to odblešovadlo něco stojí (300, -)
Život s pejskem nemusí být až tak drahý, ale taky může...
To sa niekto zobudil s naladou, co? Pani sa normalne pyta na naklady spojene s chovom pejska.
Naprosto souhlasím s hanitchka.m. Čivavy hodně trpí zejména na luxaci patelly a fontanelu - vyplatí se vybrat štěně s PP od zodpovědného chovatele, který chová na vyšetřených psech (bohužel testování ještě není u čivav zdaleka samozřejmost ani v PP chovu, ale chovatelé, kteří testují, už jsou).
U malých psů stojí nejvíc veterinář a psí výcvik (aktivity jako poslušnost, dogdancing, obedience, agility apod.).
Na veterináře je dobré si dělat průběžně rezervu, nikdy nevíte, co se může stát.
Žrádlo je celkem zanedbatelná položka, navíc si to každý může spočítat sám podle toho, čím bude krmit. Je velký rozdíl mezi krmením masem a granulemi. Navíc podle kvality je cena granulí velmi rozdílná.
A nezapomeňte na poplatky, pokud bydlíte ve velkém městě, je to peněz celkem dost.
Mám malého pejska, i když jiného plemene. Základní výbava (obojek, vodítko kožené + samonavíjecí, kabátek, kartáč, nějaká hračka apod.) mě stála cca 2.500 Kč. Samozřejmě můžete utratit méně, ale také mnohonásobně více (já své výdaje považuji za přibližně střed).
Náklady na stravu závisí na způsobu krmení. Budete-li používat kvalitní granule, počítejte s cca 300 Kč na měsíc.
Náklady na veterinární prevenci nejsou závratné. Očkování je nutné jednou ročně a vyjde Vás na 300 až 600 Kč dle typu vakcíny. Odčervuje se jedenkrát za 3 měsíce. Prášek pořídíte v běžné lékarně, já kupuji balení za 80 Kč a mám to na 2x. Ochrana před vnějšími parazity se může v nákladech hodně lišit - jsou přípravky za stovku i za několik set. Frontline např. Stojí cca 170 Kč. V klíšťové sezóně spotřebujete jeden na měsíc, v neklíšťové stačí kapat 1x za 2-3 měsíce.
Kosmetiku neumím odhadnout - u dlohosrstého psa to bude víc, u hladkosrstého si vystačíte s kartáčem či rukavicí a slušným psím šamponem. Spotřeba kosmetiky je však minimální. Mám naháče, kterého koupu každý týden a přesto mi šampon vydrží 2 měsíce, kondicionér i půl roku.
Nelze zapomenout ani na poplatek za psa. Každé město to má jinak, v Praze platíme 1.500 Kč ročně.
Budete-li mít štěstí, nemoci se Vám vyhnou a pak je výše uvedený výčet +/- konečný. Nelze ve však na to spoléhat a je dobré mít rezervu pár tisíc na nenadálé veterinární výdaje (nebo někoho, kdo vám v případě nouze půjčí).
davidka
napsal(a):
U malých psů stojí nejvíc veterinář a psí výcvik (aktivity jako poslušnost, dogdancing, obedience, agility apod.).
Na veterináře je dobré si dělat průběžně rezervu, nikdy nevíte, co se může stát.
Žrádlo je celkem zanedbatelná položka, navíc si to každý může spočítat sám podle toho, čím bude krmit. Je velký rozdíl mezi krmením masem a granulemi. Navíc podle kvality je cena granulí velmi rozdílná.
A nezapomeňte na poplatky, pokud bydlíte ve velkém městě, je to peněz celkem dost.
Je pravda, že vytvářet si rezervu na veta se vyplatí, já u dvou psů dala během jednoho měsíce nezávisle na sobě kvůli komplikacím 9 tisíc a to jsou to pidipsi, plus teď dlouhodobá léčba.
Výcvik taky není málo, jedna hodina se psem kolem 150-250, když chcete chodit pravidelně, je to dost zásadní položka - kterou bych ale v žádném případě nevyměnila a nevynechala, za spokojenost psa dám ráda :)
No a rozdíl mezi masem a granulemi jsem počítala, že maso pro psy vyjde stejně nebo levněji než opravdu kvalitní granule - myšleno granule pro psa ne něco obilného pro slepice.
balisek
napsal(a):
Mám malého pejska, i když jiného plemene. Základní výbava (obojek, vodítko kožené + samonavíjecí, kabátek, kartáč, nějaká hračka apod.) mě stála cca 2.500 Kč. Samozřejmě můžete utratit méně, ale také mnohonásobně více (já své výdaje považuji za přibližně střed).
Náklady na stravu závisí na způsobu krmení. Budete-li používat kvalitní granule, počítejte s cca 300 Kč na měsíc.
Náklady na veterinární prevenci nejsou závratné. Očkování je nutné jednou ročně a vyjde Vás na 300 až 600 Kč dle typu vakcíny. Odčervuje se jedenkrát za 3 měsíce. Prášek pořídíte v běžné lékarně, já kupuji balení za 80 Kč a mám to na 2x. Ochrana před vnějšími parazity se může v nákladech hodně lišit - jsou přípravky za stovku i za několik set. Frontline např. Stojí cca 170 Kč. V klíšťové sezóně spotřebujete jeden na měsíc, v neklíšťové stačí kapat 1x za 2-3 měsíce.
Kosmetiku neumím odhadnout - u dlohosrstého psa to bude víc, u hladkosrstého si vystačíte s kartáčem či rukavicí a slušným psím šamponem. Spotřeba kosmetiky je však minimální. Mám naháče, kterého koupu každý týden a přesto mi šampon vydrží 2 měsíce, kondicionér i půl roku.
Nelze zapomenout ani na poplatek za psa. Každé město to má jinak, v Praze platíme 1.500 Kč ročně.
Budete-li mít štěstí, nemoci se Vám vyhnou a pak je výše uvedený výčet +/- konečný. Nelze ve však na to spoléhat a je dobré mít rezervu pár tisíc na nenadálé veterinární výdaje (nebo někoho, kdo vám v případě nouze půjčí).
2500, - Kč zá základní výbavu se mi zdá hodně a pokud zadavatel není moc při penězích (což asi není, když se ptá), může se leknout. Klidně se ale vejde do mnohem menší částky.
U krmení masem záleží na kvalitě suroviny (stejně jako u granulí). Je rozdíl kupovat maso a kosti u řezníka nebo koupit kilovku mletiny od Vetamixu za 30, - Kč.
davidka
napsal(a):
2500, - Kč zá základní výbavu se mi zdá hodně a pokud zadavatel není moc při penězích (což asi není, když se ptá), může se leknout. Klidně se ale vejde do mnohem menší částky.
U krmení masem záleží na kvalitě suroviny (stejně jako u granulí). Je rozdíl kupovat maso a kosti u řezníka nebo koupit kilovku mletiny od Vetamixu za 30, - Kč.
Psala jsem, že je to zhruba střed a vše se dá pořídit levněji nebo také dráž (třeba luxusnější taška klidně vyjde na 2 tisíce, já mám obyčejnou od vietnamců za 2 stovky). Na druhé straně i když se to nezdá, ono se to nasčítá - obojek, vodítko obyč.+ flexi, 2x miska, min. 2x obleček (já mám 4 - je to pes a po každé procházce musím prát), pelech, taška, kleštičky na drápky, kartáč a hřeben, pár hraček... A při placení se nestačíte divit
Také se přidám k diskuzi. Vlastním čivavu s PP (5let) a ovčáka (8let) (z útulku).
- Pořizovací cena byla 11 000, - (cena závisí na různých faktorech, fenky bývají dražší).
- Od chovatel jsem dostala doklady, čip, Pet pas, 2 hračky, 3kg granulích, obojek, příručku na čivavi.
- Po příchodu štěňátka nás čekala veterina - je nutné dokončit všechna očkování (od chovatele s PP odchází 2-3 x očkovaná a několikrát odčervená). Takže cca 1500, - za následné očkování v prvním roce.
Pak již každý rok 500, - + 300, - odčervení na rok (záleží jak drahé přípravky koupíte a na co všechno ho chcete naočkovat - běžné základní očkování stojí na malého psa cca 250, - )
- Kupovala jsem do výbavy:
3x obojek ( 2x 60, - jeden dělaný s jménem na míru 300, -)
2x vodítko ( 1x 200, - 1x vytahovací 250, - )
1x postroj - 150, -
5x obleček ( 3x na zimní období - jeden za cca 400, -, 2x letní za cca 200, -, záleží z jakého obchodu
2x pelíšek ( 1x 300, - 1x - 450, -)
Kosmetické přípravy cca za 1500, - ročně (šampon, kondicioner, čistítka na oči a uši, přípravky na srst..)
Granule kupujeme kvalitní Annameat. Kupujeme 13, 6 kg přes známou co má e-shop pro zvířata za 2000, - Jinak stojí kolem 2500, - Tato velikost nám vydrží hodně dlouho - 4-5 měsíců. Maso dáváme občas. Začínám kupovat menší množství, ale když to spočítám na rok, tak se to nevyplatí kupovat po menším a častěji.
Jinak s pejskem jsem chodila na cvičák. Začínali jsme školkou pro štěňata - 500, - 10 lekcí 1x týdně od 10 týdně věku.
Pak jsme se zúčastňovali základního výcviku - půlroční program za 2000, - 2 lekce v týdnu. U čivav je to neobvyklé, ale mě to bavilo
Pak jsme občas na cvičáku zavítali na agility pro mini pejsky od 3 roku. 1 lekce - 80, -
Věnovala jsem se s ním hodně dog dancinku a byla jsem s ním i na táborech a seminářích + závody, ale to už nepatří mezi vámi optané výdaje.
Tak si to nějak orientačně přepočítejte.
Ceny jsem uvedla pravdivé. Kupované byly před 5 ti lety, ale hádám ceny se moc nezměnily.
Hodně štěstí při výběru toho pravého štěňátka. Čivava je úžasné plemeno
Mám čivavy dvě tak že bych možná měla být v obraze, ale nikdy mě to nennapadlo počítat. Jedné granule nejedou a taky ji asi nevyhovují, protože je po nich chudá a ne a ne přibrat, druhá při tom stejném množství zase přibírá moc a to kupuji kvalitní a bez obilovin. Tak že vařím a hotovo to se takhle nedá opravdu napsat, protože jeden pejsek veterináře potřebuje a jiný zase ne. Vzala bych to na očkování jako každý jiný pes a pak za co chcete utratit, pamlsky, hračky, luxusní pelíšky, oblečky... Když si budete pléct psa s panenkou tak i několik set měsíčně
2, 5 za výbavu a střed? Tím spíš někoho vyděsíte. Neberu vám, kolik máte a chcete investovat do svého psa, ale byla bych opatrná s tímhle v diskuzích, kde se sejdou laikové.
Zadavateli, s psí výbavou se vejdete do tisícovky i níž. Na svém psovi nešetřím, ale když spočítám obojek na míru 200, vodítko 150, hřeben za 70 korun, šampon 50 a pelíšek za 250, tak jsem na.. 720 korunách.
balisek
napsal(a):
Psala jsem, že je to zhruba střed a vše se dá pořídit levněji nebo také dráž (třeba luxusnější taška klidně vyjde na 2 tisíce, já mám obyčejnou od vietnamců za 2 stovky). Na druhé straně i když se to nezdá, ono se to nasčítá - obojek, vodítko obyč.+ flexi, 2x miska, min. 2x obleček (já mám 4 - je to pes a po každé procházce musím prát), pelech, taška, kleštičky na drápky, kartáč a hřeben, pár hraček... A při placení se nestačíte divit
U mne je to vodítko za 100, -, taška za 200, -, flexi za 150, - Kč, misky za 100, - dohromady, pelech je upravený polštář, oblečky pro dlouhosrstou čivavu nepoužíváme, srsti má dost. Kleštičky na drápy taky nepotřebujeme, obrousí si je při procházkách. Hřeben stačí jeden starý a festovní, už ho podědilo několik psů. Jako hračky jsou nejlepší fleesová přetahovadla a uzle (pletu si je sama, materiál skoro zadarmo) a pár míčků, občas se koupí velká hovězí kost, která vydrží na hraní dlouho. A na výcvik aportu dřevěná činka za 50, - Kč.
Pes se koupe jen když je to opravdu třeba, takže klidně jen 1x za rok nebo za dva.
Pokud je pro někoho moc dát za věci pro psa 2500, tak potom je v pořádku, že se vyleká.
Nemusí mít psa každá sociálka. Bohužel to tak dnes je.
Vlastnictví psa je speciální privilegium, ne nutnost.
Kotec pro Psa stojí 10 tis. Čivavkáři můžou být ještě rádi, že mají šmejda, kterému stačí místo obojku tkanička a sežere pár gramů masa denně.
Zloun
napsal(a):
Pokud je pro někoho moc dát za věci pro psa 2500, tak potom je v pořádku, že se vyleká.
Nemusí mít psa každá sociálka. Bohužel to tak dnes je.
Vlastnictví psa je speciální privilegium, ne nutnost.
Kotec pro Psa stojí 10 tis. Čivavkáři můžou být ještě rádi, že mají šmejda, kterému stačí místo obojku tkanička a sežere pár gramů masa denně.
Dávat peníze za kvalitní krmení, výcvik, veterinu: rozhodně ano.
Za oboječky a oblečky - proč? Navíc u štěněte, které z toho hned vyroste. Obojek se dá koupit za pade, obleček na čivavu se dá spíchnout z podkolenky, jako pelíšek je pro štěně nejlepší deka, která se dá prát a nevadí, když ji štěně rozkouše, nejlepší hračka je staré tričko a fleecový copánek... To, že někomu přijde číslo 2500 za základní výbavu pro štěně jako nesmysl, ještě neznamená, že je to socka. Ne každý chce vyhazovat peníze za zbytečnosti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zloun si vybral nick, který mu přesně sedí. S Louny to asi nic společného nemá, ale jeho náturu to odráží přesně !
pidla
napsal(a):
Dávat peníze za kvalitní krmení, výcvik, veterinu: rozhodně ano.
Za oboječky a oblečky - proč? Navíc u štěněte, které z toho hned vyroste. Obojek se dá koupit za pade, obleček na čivavu se dá spíchnout z podkolenky, jako pelíšek je pro štěně nejlepší deka, která se dá prát a nevadí, když ji štěně rozkouše, nejlepší hračka je staré tričko a fleecový copánek... To, že někomu přijde číslo 2500 za základní výbavu pro štěně jako nesmysl, ještě neznamená, že je to socka. Ne každý chce vyhazovat peníze za zbytečnosti.
Jasně jsem napsala, že 2.500 Kč jsem zaplatila JÁ. Jestli někdo utratí méně nebo více, opravdu neřeším a ani řešit nechci - nic mi do toho není.
Co je pro jednoho zbytečnost, je pro druhého nezbytnost nebo důležitá věc. U malých krátkosrstých plemen představuje významnou položku nákup kabátů / svetrů. Nejde o rozmařílost, ale nutnost. Pokud řádně chodíte ven a máte normálního "nenáručového" psa, potřebujete cca 4 kusy, protože je prakticky po každé vycházce musíte prát kvůli promáčení či počůrání. A z podkolenky je opravdu nespíchnete!
Osobně nešetřím na vodítkách. Mám ráda kvalitní kožená s dobrou karabinou, co dobře sedí do ruky a vydrží prakticky po celý život psa.
PS: Staré tričko za nejlepší hračku nepovažuji, jelikož pak psovi těžko vysvětlíte, které oblečení je na hraní a které k nošení (totéž platí pro boty, bačkory apod.).
Osobně vnímám i rozdíl v tom, jestli je to váš první pes nebo druhý do smečky/druhý v pořadí,... Je totiž spousta drobností, které doma dvakrát mít nemusíte, ale při příchodu prvního čtyřnožce s tím po stokoruně naskakují náklady.
Hřebeny, kleště na drápky, pinzeta na klíšťata, šampony, přepravky, ...
Pořízení prvního malého psa pro mě bylo taktéž hrubo přes 2000, - u druhého to bylo plus 200, - za misku, obojek a vodítko,... Zbytek holky sdílí.
balisek
napsal(a):
Jasně jsem napsala, že 2.500 Kč jsem zaplatila JÁ. Jestli někdo utratí méně nebo více, opravdu neřeším a ani řešit nechci - nic mi do toho není.
Co je pro jednoho zbytečnost, je pro druhého nezbytnost nebo důležitá věc. U malých krátkosrstých plemen představuje významnou položku nákup kabátů / svetrů. Nejde o rozmařílost, ale nutnost. Pokud řádně chodíte ven a máte normálního "nenáručového" psa, potřebujete cca 4 kusy, protože je prakticky po každé vycházce musíte prát kvůli promáčení či počůrání. A z podkolenky je opravdu nespíchnete!
Osobně nešetřím na vodítkách. Mám ráda kvalitní kožená s dobrou karabinou, co dobře sedí do ruky a vydrží prakticky po celý život psa.
PS: Staré tričko za nejlepší hračku nepovažuji, jelikož pak psovi těžko vysvětlíte, které oblečení je na hraní a které k nošení (totéž platí pro boty, bačkory apod.).
Psala jste, že 2500 je střed, co se týče základní výbavičky na čivaví štěndo. Což je to, co tu všechny nadzvedlo. Že vy ráda utrácíte za psa, je v pořádku (koneckonců my máme doma taky ix hraček, aportů, vodítek... Jen proto, že ráda nakupuju). Ale nezbytná základní výbava na štěně je něco jiného než utrácení pro radost.
Pokud máte kabáty pročůrané, tak mají střih na fenku. Když si pořídíte kabát střižený na psa, bude vám stačit jeden, protože si ho nepočůrá. Prát po každé procházce není potřeba, stačí hodit na topení. S tou podkolenkou to byla trošku nadsázka, ale na štěně fakt není potřeba kupovat ix oblečků za tisíce, ze kterých za měsíc vyroste. Jedna podkolenka do suché zimy, jedna pláštěnka z druhé ruky do mokra. A u čivavy vám vydrží věčnost i normální nylonové vodítko za stovku, nemá sílu na to, aby ho urvala (čímž nepopírám, že kůže je do ruky příjemnější - ale zase u tříkilového psa v tom není takový rozdíl, jako u čtyřicetikilového trhače).
P.S. S vyřazenými tričky a ponožkami si moji psi hrají běžně a ještě mi kvůli tomu naše trika a ponožky ničit nezačali. Naše trika a ponožky se totiž po zemi neválí...
hanitchka.m
napsal(a):
Osobně vnímám i rozdíl v tom, jestli je to váš první pes nebo druhý do smečky/druhý v pořadí,... Je totiž spousta drobností, které doma dvakrát mít nemusíte, ale při příchodu prvního čtyřnožce s tím po stokoruně naskakují náklady.
Hřebeny, kleště na drápky, pinzeta na klíšťata, šampony, přepravky, ...
Pořízení prvního malého psa pro mě bylo taktéž hrubo přes 2000, - u druhého to bylo plus 200, - za misku, obojek a vodítko,... Zbytek holky sdílí.
Pokud do toho počítáte i přepravku, tak to pak jo.
Myslím si, že dotaz zadalo dítě, kterému rodiče dovolí psa, když si ho bude platit z kapesného. Čivavu jsem měla, je to asi 25 let. Obojek měla nejprve pásek na hodinky koupený v hodinářství, potom kožený obojek, vodítko byla šňůrka koupená v galanterii a opatřená karabinou. Stejně chodila v 90 % na volno. Pelíšek neměla, spávala na křesle nebo v posteli, kartáč jeden, nebylo ani potřeba ji česat, jen v době línání, kosmetické přípravky žádné, koupala se výjimečně, a to dětským mýdlem. Oblečky žádné, byla dlouhosrstá a venku jsem ji nikde nenechávala bez pohybu (v zimě). Tehdy se ze psů (byť velkosti čivavy) nedělaly panenky, které by bylo třeba oblékat. Tedy až na výjimky. Ostatně kdybych měla čivavu dnes, také bych ji neoblékala. Když bylo nejhůř, měla jsem takovou klokaní kapsu (sama ušila) pod bundou a strčila ji tam. Takže ani přepravku jsem nepotřebovala, v autobuse ani nikdo nevěděl, že mám psa. Chodila s námi na dlouhé vycházky, tak nebylo třeba ani stříhat drápky. Veterináře potřebovala jen na očkování. Žrádlo jsem nepočítala, protože ve smečce jiných psů nějaká čivava nebyla ani poznat. Takže nejvyšší položkou snad za celý život čivavy byla její pořizovací cena. Dodnes na ni ráda vzpomínám, byla straně hodná, nikdy neštěkala, od každého se nechala pohladit, ale nevtírala se a poslechla na slovo. To, co vidím někdy dnes za čivavy (malé, hysterické a uječené bestie) bych nechtěla domů ani zadarmo!

100% souhlas s Koňadrou. Byly doby, kdy oblečky na psa byly snad jen v Americe a když bylo nutné psa obléci, také jsme si poradily. Stejně tak s umělou výživou, zahřátím štěňat... Je dobře, že dnes jsou možnosti větší, ale ty vysoké výdaje nejsou nutné.

No záleží na tom, takový minipejsek nemusí stát kromě pořizovací ceny téměř nic, sežere toho minimálně, oboječek a vodítko se dá pořídit za pár korun, oblečený chodit nemusí není to panenka, a nebo mu uháčkuje svetřík šikovná babička, pelíšek nebo přepravka taky není nutností, nějaký polštářek nebo kus deky na spaní má doma snad každý, jednou za rok se za tři stovky naočkuje a dá se mu odčervovací tableta a je to, tedy v případě že se povede koupit psa zdravého. Ovšem zadavatelka by si měla uvědomit že vždycky pejsek zdravý být nemusí, a nejdražší na psech je právě jejich léčba, která může stát během krátké doby třeba desetitisíce, co potom s takovým psíkem, léčit, neléčit, trápit, uvázat v lese i tak to někdy bohužel končí. Takže je nutné zvážit i tuhle variantu, nemusí se to stát, ale může.
napsal(a):
100% souhlas s Koňadrou. Byly doby, kdy oblečky na psa byly snad jen v Americe a když bylo nutné psa obléci, také jsme si poradily. Stejně tak s umělou výživou, zahřátím štěňat... Je dobře, že dnes jsou možnosti větší, ale ty vysoké výdaje nejsou nutné.
Další věc je ta, že když někdo vytápí byt na 26 stupňů i víc (což vídám u spousty svých kamarádů, když k nim přijdu na návštěvu), tak je psu venku mnohem větší zima, než když je v obýváku 19 a v ložnici 14...

Mladému zdravému psu který se pohybuje venku zima není. No a i kdyby byl ten obleček pro psa nutností, tak nikdo snad není takové nemehlo aby neuměl vzít do ruky jehlu a nit a z nějakého obnošeného hadru ušít obleček na čivavu. Šila sem dečku na starého nemocného labradora, tak obleček na čivavu je sranda a nemusí se za to platit stokoruny jako vidím ve zverácích, že dvaceticentimetrový kabátek na psa stojí víc než na dospělého člověka.

napsal(a):
Mladému zdravému psu který se pohybuje venku zima není. No a i kdyby byl ten obleček pro psa nutností, tak nikdo snad není takové nemehlo aby neuměl vzít do ruky jehlu a nit a z nějakého obnošeného hadru ušít obleček na čivavu. Šila sem dečku na starého nemocného labradora, tak obleček na čivavu je sranda a nemusí se za to platit stokoruny jako vidím ve zverácích, že dvaceticentimetrový kabátek na psa stojí víc než na dospělého člověka.
A když přizpůsobíte svetříček po miminku, také to jde . Dečky na vipety se také šily doma - závodní i zateplené. Že dnes se dá koupit všechno, neznamená to, že je to nutné.
Někdo koupí i ručník - osušku na psí nohy, já používám vyřazené. Nemusím na "hadru" mít ozdobné tlapičky. Stejně se zamaže.
napsal(a):
A když přizpůsobíte svetříček po miminku, také to jde . Dečky na vipety se také šily doma - závodní i zateplené. Že dnes se dá koupit všechno, neznamená to, že je to nutné.
Někdo koupí i ručník - osušku na psí nohy, já používám vyřazené. Nemusím na "hadru" mít ozdobné tlapičky. Stejně se zamaže.
Ručníky jsem nakoupila v IKEA za pětikorunu :-D
Ale bez čeho bych se neobešla na procházkách, je "magický ručník". Stál sice asi tři nebo čtyři stovky, ale ničím jiným neusušíte libovolně početnou smečku vymáchaných retrívrů do sucha. Pro čivavu je to samozřejmě zbytečné, ta nemá takovou potřebu se máchat i při mínus pěti a i pokud se namočí, tak ji vysušíte tím ručníkem za pětikačku ;-).

pidla
napsal(a):
Ručníky jsem nakoupila v IKEA za pětikorunu :-D
Ale bez čeho bych se neobešla na procházkách, je "magický ručník". Stál sice asi tři nebo čtyři stovky, ale ničím jiným neusušíte libovolně početnou smečku vymáchaných retrívrů do sucha. Pro čivavu je to samozřejmě zbytečné, ta nemá takovou potřebu se máchat i při mínus pěti a i pokud se namočí, tak ji vysušíte tím ručníkem za pětikačku ;-).
Máte odkaz na ten ručník, to neznám. A mácháme se fakt často, zatím jsme vystačili jen s oklepáním, ale jak pak vypadá to auto
Myslim ze uzivatelka pidla ma na mysli tento:
http://www.rak-brno.cz/360-zazracny-rucnik-rak
Ja jej budu take objednavat, slysim na nej samou chvalu.
ainu
napsal(a):
Myslim ze uzivatelka pidla ma na mysli tento:
http://www.rak-brno.cz/360-zazracny-rucnik-rak
Ja jej budu take objednavat, slysim na nej samou chvalu.
Jojo, to je on. Já mám tedy od jiného výrobce, ale je to totéž:
http://www.psimafie.cz/rucnik-pro-psy/
Opravdu skvělá věc, s utěrkami z drogerie se to naprosto nedá srovnat.
napsal(a):
A také jsme prali na valše a svítili petrolejem. Nevím, proč se pořád všichni točí na jedné nedůležité částce. Každý pořídí svému psovi takovou výbavu, jakou potřebuje a na jakou má. Navíc jsou to položky, jež kupujete jednou či párkrát za život psa.
Rozhodující jsou pravidelné "provozní" náklady, zejména na krmení. Ušetřit se může na všem, ale na kvalitní stravě ne. Naštěstí u čivavy nejde o zásadní položku.