Podle vlastní zkušenosti se dá dělat jedině to, že zamezíte přístup ke stromkům, pokud je to technicky možné. Moje šarplaninka tak do 14 měsíců si taky zahrála na zahradního architekta, nevydržel to ani jeden z malých stromků. Nakonec je i vytahala a nadělala z nich třísky. Protože jsem chtěla, aby hlídala celý pozemek, nezavírala jsem ji a oplotit stromky bylo technicky nemožné, musel by se oplotit každý zvlášť. Takže jsme to vzali jako "daň". Po dosažení 2 let už na zahradě nezničila vůbec nic, nově zasazené stromky pěkně rostou a pozemek je perfektně hlídaný. Hodně radosti se šarplanincem!
kobroor
napsal(a):
Ještě bych dodala za 4. Nabídnout psovi na kousání něco jiného.. Třeba i nařezanou větev z třešně.. Našim psům taky stromky chutnaly, takže všechny jedlé máme oplocené, i když teď si jich už nevšímají...
To som skúsil, ale to čo ponúkne pán nejako nechutí. Na ohrýzanie je lepšie to, čo si pes vyberie sám.
Obávám se, že silně podceňujete inteligenci pastevců... Prostě - zavírat, oplotit nebo se smířit.