Pomocník chovné stanice - Kennel assistant

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.2.2015 21:22
booby

XXX.XXX.42.8

Zdravím,

jelikož jsem podobné téma nenašla, zakládám...

Zajímá mě, jestli se v ČR vůbec provozuje něco jako v třeba v UK, pracovní pozice s názvem "kennel assistant" (pomocník v chovatelské stanici, nebo i v jiných zařízeních - útulky, záchytné kotce a stanice, kotce na veterině...akorát můj zájem je teď zaměřen na ty chovky). Větší chovatelské stanice mají více psů, nestíhají vše (další možné důvody nebudu vypisovat) a tak zaměstnají pracovníka pomocníka. Ten je většinou jako "holka pro všechno", často to jsou studenti kynologických škol nebo veterinárních a naženou si tam tedy i praxi, ale i ostatní lidé, které kynologie zajímá.

Náplň práce je většinou tak nějak všechno, co je zrovna potřeba a čím se nestíhají majitelé-chovatelé zabývat. Takže péče o samotné psy, venčení, výcvik, krmení, péče o srst. Příprava psů do výstavního kruhu, rovnou třeba i samotné vystavování psů a s tím spojená příprava srsti, koupání, úprava co je u plemene potřebná. Případně pomoc s přípravou na zkoušky. Celkově i úklid v okolí chovky, třeba i v domě majitelů (zaměstnavatelů), takže běžné domácí práce, nákupy, zařizování. Pomoc s péčí o štěňata, veterina, inzerce...Od všeho kus. Někdy pomocník bydlí s majiteli chovky, třeba odděleně v zahradním domku, ale aby byl blízko, po ruce, mohl ráno brzy vstávat a zaopatřit psy, pokud to má jako práci na plný úvazek.

Jak je to u nás? Ještě jsem se tu s žádnou nabídkou práce podobného charakteru nesetkala. Zajímá mě, zda se to tu provádí, zda takhle někdo někoho zaměstnává, nebo to tu neexistuje. Anebo se o tom jenom nemluví a chovatelé to mají raději v tajnosti

6.2.2015 21:26
mgtka

XXX.XXX.36.4

Nevím jestli je tady někde tak velká chovatelská stanice, aby mohla celoročně potřebovat služeb zaměstnance, tady to mají lidé spíše jako hobby. Dle mě teda...

6.2.2015 21:28
papuchalk

XXX.XXX.96.38

booby napsal(a):
Zdravím,

jelikož jsem podobné téma nenašla, zakládám...

Zajímá mě, jestli se v ČR vůbec provozuje něco jako v třeba v UK, pracovní pozice s názvem "kennel assistant" (pomocník v chovatelské stanici, nebo i v jiných zařízeních - útulky, záchytné kotce a stanice, kotce na veterině...akorát můj zájem je teď zaměřen na ty chovky). Větší chovatelské stanice mají více psů, nestíhají vše (další možné důvody nebudu vypisovat) a tak zaměstnají pracovníka pomocníka. Ten je většinou jako "holka pro všechno", často to jsou studenti kynologických škol nebo veterinárních a naženou si tam tedy i praxi, ale i ostatní lidé, které kynologie zajímá.

Náplň práce je většinou tak nějak všechno, co je zrovna potřeba a čím se nestíhají majitelé-chovatelé zabývat. Takže péče o samotné psy, venčení, výcvik, krmení, péče o srst. Příprava psů do výstavního kruhu, rovnou třeba i samotné vystavování psů a s tím spojená příprava srsti, koupání, úprava co je u plemene potřebná. Případně pomoc s přípravou na zkoušky. Celkově i úklid v okolí chovky, třeba i v domě majitelů (zaměstnavatelů), takže běžné domácí práce, nákupy, zařizování. Pomoc s péčí o štěňata, veterina, inzerce...Od všeho kus. Někdy pomocník bydlí s majiteli chovky, třeba odděleně v zahradním domku, ale aby byl blízko, po ruce, mohl ráno brzy vstávat a zaopatřit psy, pokud to má jako práci na plný úvazek.

Jak je to u nás? Ještě jsem se tu s žádnou nabídkou práce podobného charakteru nesetkala. Zajímá mě, zda se to tu provádí, zda takhle někdo někoho zaměstnává, nebo to tu neexistuje. Anebo se o tom jenom nemluví a chovatelé to mají raději v tajnosti

Nevím o tom, že by u nás takováto pozice existovala. Důvod je jednoduchý: na rozdíl od západní Evropy se u nás vzhledem k obvyklým cenám čistokrevných psů nedá uživit opravdu solidně a zodpovědně dělaným chovem. Lidi tu prostě ještě neumí platit za kvalitu.
Takže tu jsou malé "hobby" chovky o dvou-třech-čtyřech fenách (případně víc, pokud se zapojí širší rodina) a pak už víceméně jen množárny, které se živí tím, že jedou na kvantitu a kašlou na kvalitu. Hobbíci už z principu pomocníka neuživí, chov spíš dotují ze své kapsy, než aby si vydělali a ještě jim zbylo ještě na placení další síly. A množky psy moc nevenčí, nevěnují se jim atd., takže ho nepotřebují taky, je to pro ně zbytečný výdaj...

6.2.2015 21:32
booby

XXX.XXX.42.8

No tak asi by se jich pár našlo, o tom v česku moc nepochybuji, velkochovatelé, to je taky kapitola sama o sobě (jedna mě hned napadla, dokonce dvě spřátelené). Ale je fakt, že většině bude připadat zbytečné mít další výdaj a raději si seženou třeba zapálené dobrovolníky nebo zapřáhnou rodinu a známé. Ale taky mi přijde, že oproti anglii je tady více chovatelů, co to mají jako koníčka, nebo životní vášeň a o práci kolem psů se s nikým dělit nechtějí, protože to je právě to, co je na tom baví

6.2.2015 21:34
booby

XXX.XXX.42.8

Jo, já než to napíši, tak je tu další zpráva. No třeba zrovna my jsme taky "hobby" chovatelé :D Máme 4 čistokrevné psy, chovnou stanici cca 10 let a za tu dobu 3 vrhy. Na dvou fenách. A na vlastní kůži vím, že se do toho dost vloží, a moc se nevrátí prodejem štěňátek. Nějaké náklady se tím zaplatí, ale že by byl člověk v nějakém zisku...kdyby se do toho normálně počítal i čas nad tím vším strávený, tak ještě hůř :D.

6.2.2015 21:44
papuchalk

XXX.XXX.96.38

Ono je to hlavně těmi cenami. Pro srovnání: labrador s PP u nás od 8000 Kč, labrador s PP v UK (kde nejsou povinná žádná vyšetření, uchovnění, nic) od 600 liber. A běžně se tam prodávají i vycvičení dospělí psi na práci - který myslivec u nás by jen tak šel a koupil si hotového vycvičeného psa za 150000?

6.2.2015 22:03
booby

XXX.XXX.42.8

Nojo. Holt jiná mentalita a ekonomická úroveň :) S tím se málo udělá. Ale všechno to se vším souvisí. Nejvíce mě na tom štve právě to, že peníze strašně řešíme (protože musíme), koukáme kde všude ušetřit a kvůli tomu je u nás takový trend koupě "čistokrevného" psa bez PP, protože proč neušetřit. A to je jediné, co lidi řeší - vzhled a cenu psa. To bych střílela.

No aspoň jste mi potvrdili, že se moc nemýlím v mých domněnkách o takové práci u nás A já už chtěla rozjet takovou kariéru

Přidejte reakci

Přidat smajlík