Zdravím,
jelikož jsem podobné téma nenašla, zakládám...
Zajímá mě, jestli se v ČR vůbec provozuje něco jako v třeba v UK, pracovní pozice s názvem "kennel assistant" (pomocník v chovatelské stanici, nebo i v jiných zařízeních - útulky, záchytné kotce a stanice, kotce na veterině...akorát můj zájem je teď zaměřen na ty chovky). Větší chovatelské stanice mají více psů, nestíhají vše (další možné důvody nebudu vypisovat) a tak zaměstnají pracovníka pomocníka. Ten je většinou jako "holka pro všechno", často to jsou studenti kynologických škol nebo veterinárních a naženou si tam tedy i praxi, ale i ostatní lidé, které kynologie zajímá.
Náplň práce je většinou tak nějak všechno, co je zrovna potřeba a čím se nestíhají majitelé-chovatelé zabývat. Takže péče o samotné psy, venčení, výcvik, krmení, péče o srst. Příprava psů do výstavního kruhu, rovnou třeba i samotné vystavování psů a s tím spojená příprava srsti, koupání, úprava co je u plemene potřebná. Případně pomoc s přípravou na zkoušky. Celkově i úklid v okolí chovky, třeba i v domě majitelů (zaměstnavatelů), takže běžné domácí práce, nákupy, zařizování. Pomoc s péčí o štěňata, veterina, inzerce...Od všeho kus. Někdy pomocník bydlí s majiteli chovky, třeba odděleně v zahradním domku, ale aby byl blízko, po ruce, mohl ráno brzy vstávat a zaopatřit psy, pokud to má jako práci na plný úvazek.
Jak je to u nás? Ještě jsem se tu s žádnou nabídkou práce podobného charakteru nesetkala. Zajímá mě, zda se to tu provádí, zda takhle někdo někoho zaměstnává, nebo to tu neexistuje. Anebo se o tom jenom nemluví a chovatelé to mají raději v tajnosti
booby
napsal(a):
Zdravím,
jelikož jsem podobné téma nenašla, zakládám...
Zajímá mě, jestli se v ČR vůbec provozuje něco jako v třeba v UK, pracovní pozice s názvem "kennel assistant" (pomocník v chovatelské stanici, nebo i v jiných zařízeních - útulky, záchytné kotce a stanice, kotce na veterině...akorát můj zájem je teď zaměřen na ty chovky). Větší chovatelské stanice mají více psů, nestíhají vše (další možné důvody nebudu vypisovat) a tak zaměstnají pracovníka pomocníka. Ten je většinou jako "holka pro všechno", často to jsou studenti kynologických škol nebo veterinárních a naženou si tam tedy i praxi, ale i ostatní lidé, které kynologie zajímá.
Náplň práce je většinou tak nějak všechno, co je zrovna potřeba a čím se nestíhají majitelé-chovatelé zabývat. Takže péče o samotné psy, venčení, výcvik, krmení, péče o srst. Příprava psů do výstavního kruhu, rovnou třeba i samotné vystavování psů a s tím spojená příprava srsti, koupání, úprava co je u plemene potřebná. Případně pomoc s přípravou na zkoušky. Celkově i úklid v okolí chovky, třeba i v domě majitelů (zaměstnavatelů), takže běžné domácí práce, nákupy, zařizování. Pomoc s péčí o štěňata, veterina, inzerce...Od všeho kus. Někdy pomocník bydlí s majiteli chovky, třeba odděleně v zahradním domku, ale aby byl blízko, po ruce, mohl ráno brzy vstávat a zaopatřit psy, pokud to má jako práci na plný úvazek.
Jak je to u nás? Ještě jsem se tu s žádnou nabídkou práce podobného charakteru nesetkala. Zajímá mě, zda se to tu provádí, zda takhle někdo někoho zaměstnává, nebo to tu neexistuje. Anebo se o tom jenom nemluví a chovatelé to mají raději v tajnosti
Nevím o tom, že by u nás takováto pozice existovala. Důvod je jednoduchý: na rozdíl od západní Evropy se u nás vzhledem k obvyklým cenám čistokrevných psů nedá uživit opravdu solidně a zodpovědně dělaným chovem. Lidi tu prostě ještě neumí platit za kvalitu.
Takže tu jsou malé "hobby" chovky o dvou-třech-čtyřech fenách (případně víc, pokud se zapojí širší rodina) a pak už víceméně jen množárny, které se živí tím, že jedou na kvantitu a kašlou na kvalitu. Hobbíci už z principu pomocníka neuživí, chov spíš dotují ze své kapsy, než aby si vydělali a ještě jim zbylo ještě na placení další síly. A množky psy moc nevenčí, nevěnují se jim atd., takže ho nepotřebují taky, je to pro ně zbytečný výdaj...
No tak asi by se jich pár našlo, o tom v česku moc nepochybuji, velkochovatelé, to je taky kapitola sama o sobě (jedna mě hned napadla, dokonce dvě spřátelené). Ale je fakt, že většině bude připadat zbytečné mít další výdaj a raději si seženou třeba zapálené dobrovolníky nebo zapřáhnou rodinu a známé. Ale taky mi přijde, že oproti anglii je tady více chovatelů, co to mají jako koníčka, nebo životní vášeň a o práci kolem psů se s nikým dělit nechtějí, protože to je právě to, co je na tom baví
Jo, já než to napíši, tak je tu další zpráva. No třeba zrovna my jsme taky "hobby" chovatelé :D Máme 4 čistokrevné psy, chovnou stanici cca 10 let a za tu dobu 3 vrhy. Na dvou fenách. A na vlastní kůži vím, že se do toho dost vloží, a moc se nevrátí prodejem štěňátek. Nějaké náklady se tím zaplatí, ale že by byl člověk v nějakém zisku...kdyby se do toho normálně počítal i čas nad tím vším strávený, tak ještě hůř :D.
Ono je to hlavně těmi cenami. Pro srovnání: labrador s PP u nás od 8000 Kč, labrador s PP v UK (kde nejsou povinná žádná vyšetření, uchovnění, nic) od 600 liber. A běžně se tam prodávají i vycvičení dospělí psi na práci - který myslivec u nás by jen tak šel a koupil si hotového vycvičeného psa za 150000?
Nojo. Holt jiná mentalita a ekonomická úroveň :) S tím se málo udělá. Ale všechno to se vším souvisí. Nejvíce mě na tom štve právě to, že peníze strašně řešíme (protože musíme), koukáme kde všude ušetřit a kvůli tomu je u nás takový trend koupě "čistokrevného" psa bez PP, protože proč neušetřit. A to je jediné, co lidi řeší - vzhled a cenu psa. To bych střílela.
No aspoň jste mi potvrdili, že se moc nemýlím v mých domněnkách o takové práci u nás A já už chtěla rozjet takovou kariéru