Dobrý den, na jaře začínám s moji čivavou chodit na cvičák. Není to ani tolik kvůli poslušnosti (tu zvládá), ale hlavně kvůli tomu, aby se naučila nebát se psů. Nechápu, kde jsem udělala chybu - do ruky jsem ji nebrala, chodili jsme na procházky, kde jsme potkávali psi, ale čím byla starší tím víc se jich bála. Bojí se ale jen těch, co nezná, jinak má pár kamarádů, se kterýma si hraje, běhá atd. Myslíte, že pravidelné setkávání se psy na cvičáku, by mohlo pomoci k tomu, aby se na procházce těch cizích nebála? Děkuji
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.178.38
Kde jste udělala chybu nevím...ale napadá mne: je to fenka, hárala? Pokud jste ji třeba při hárání ochraňovala před nápadníky, snažila jste se jí schovat za sebe, pejsy odehnat(což je pochopitelné pro nás, ale ne pro tu pejsu) mohla to třeba vzít tak, že si na sebe musí dávat pozor, že je to nebezpečné Jinak, co tak pozoruju: pokud je pes takový, trochu strašpitel" nepomůže ani cvičák. Znám plno pidipsů, kteří se s mýma velkýma psama kamarádí a nebojí, protože je znají od malinka, ale před každým jiným utečou. Já bych ji do kontaktu s nima nenutila. Pokud se bojí, tak prostě psa obejděte, v klidu, nechlácholit, neutěšovat. Já, pokud chci zamezit třeba tomu, aby se mi psi snažili hnát za každým a ne třeba zrovna přátelsky vyhlížejícím psem, říkám třeba:, pojďte, jdeme tady po druhém chodníku, protože pejsek je na vodítku a nesmí se kámošit". Bez nějakých emocí, v klidu a jasně.
meehaf
napsal(a):
Dobrý den, na jaře začínám s moji čivavou chodit na cvičák. Není to ani tolik kvůli poslušnosti (tu zvládá), ale hlavně kvůli tomu, aby se naučila nebát se psů. Nechápu, kde jsem udělala chybu - do ruky jsem ji nebrala, chodili jsme na procházky, kde jsme potkávali psi, ale čím byla starší tím víc se jich bála. Bojí se ale jen těch, co nezná, jinak má pár kamarádů, se kterýma si hraje, běhá atd. Myslíte, že pravidelné setkávání se psy na cvičáku, by mohlo pomoci k tomu, aby se na procházce těch cizích nebála? Děkuji
Divíte se, že se bojí psů, když neví, co od nich může čekat? Vždyť váží desetkrát míň než většina psů, které potkává - to byste se taky bála! Nenuťte ji do setkávání s cizími psy, když jí to není příjemné. Ukažte jí, že ji ochráníte, že jste tu pro ni, učte ji kolem cizích psů klidně procházet a neřešit je. Domlouvejte jí setkávání s její váhovou kategorií, případně s pečlivě vybranými extra klidnými velkými psy, ale nečekejte, že bude kámošit s každým rozjíveným čtyřicetikilovým puberťákem, který je schopný samou radostí ji rozšlápnout (o tom, že ne všichni psi jsou takhle radostní, nemluvě).