Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

7.2.2015 11:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.13

Ahoj, máme dvouletou severskou fenku, která bydlí napůl doma a napůl venku (když jsme doma, chce být s námi, ale když tu nikdo není, tak je na zahradě - má tam i zateplenou boudu). Poslední dobou ale kam si lehne, tam zůstane vrstva podsadových chlupů, vypadá "flekatě" a když jsem ji dneska drbala na břiše a v oblasti třísel, vytahovala jsem vyloženě trsy podsady. Přitom je venku -12 - teda asi nejmíň za celou zimu! Vůbec nevím, čím to může být a jak moc je to špatně. Jinak se chová úplně normálně, tu srst si ani nevykusuje, jiné změny jsem si na ní nevšimla. Ani nenastaly žádné změny jídelníčku, pohybu má stále stejně. Nevíte, čím to tedy může být? Mám to nějak řešit, nebo myslíte, že to moc hrotím? Budu vděčná za každou radu. :).

Neregistrovaný uživatel

7.2.2015 11:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Hárala, kdy? Sousedova fenka to má taky, vypadá dost hrozně vždycky, než přelíná, vypozorovala jsem, že to má v souvislosti s háráním. Sestřenka měla doma fenu akity křížené nevím čím a celý život se potýkala s tím, že jí ale vypadaly chlupy až na kůži, všechny, měla vylysaná kola. Vet jim Xkrát říkal, že jí to dělá hárání, ať ji vykastrují. Bohužel to byl takový rapl, že ji na veterině drželi tři, pokousaní všichni, psina svázaná do kozelce...na kastraci si nějak netroufnuli. V 10letech dostala rakovinu mléčných žláz a pak byli na veterině snad 30x, stálo je to cca 50tisíc a fenka to bohužel nepřežila. Pak se byli do hlavy, že ji měli vykastrovat hned, jak jim to bylo doporučeno...

Neregistrovaný uživatel

7.2.2015 11:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.13

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Hárala, kdy? Sousedova fenka to má taky, vypadá dost hrozně vždycky, než přelíná, vypozorovala jsem, že to má v souvislosti s háráním. Sestřenka měla doma fenu akity křížené nevím čím a celý život se potýkala s tím, že jí ale vypadaly chlupy až na kůži, všechny, měla vylysaná kola. Vet jim Xkrát říkal, že jí to dělá hárání, ať ji vykastrují. Bohužel to byl takový rapl, že ji na veterině drželi tři, pokousaní všichni, psina svázaná do kozelce...na kastraci si nějak netroufnuli. V 10letech dostala rakovinu mléčných žláz a pak byli na veterině snad 30x, stálo je to cca 50tisíc a fenka to bohužel nepřežila. Pak se byli do hlavy, že ji měli vykastrovat hned, jak jim to bylo doporučeno...

O kastraci přemýšlíme, ale stále ještě váháme, jestli jí před tím "nedopřát" alespoň jeden vrh štěňátek. A hárala naposledy asi v říjnu, tak myslím, že je na další hárání ještě brzy

Neregistrovaný uživatel

7.2.2015 11:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Štěnda a proč? Ona je papírová?

7.2.2015 11:46
scylla

XXX.XXX.150.32

O kastraci nepřemýšlejte, protože po kastraci má hodně fen problémy se srstí, je to jeden z následků kastrace, kromě inkontinence a dalších poměrně závažných problémů-.

Neregistrovaný uživatel

7.2.2015 11:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

scylla napsal(a):
O kastraci nepřemýšlejte, protože po kastraci má hodně fen problémy se srstí, je to jeden z následků kastrace, kromě inkontinence a dalších poměrně závažných problémů-.

Už jsem několikrát psala, že já sem zastánkyně kastrací...z mnoha důvodů. Znám hodně kastrovaných fen, na inkontinenci jsem se nikdy neptala, ale páníčci ji nikdy nevzpoměli, takže asi problémy neměli. Vlastně ano...teď jsem si to uvědomila. Ale byla to doga, po kastraci těžkého zánětu dělohy, kdy jí šlo o život. Měla už 7let. Nikdy jsem ale neviděla na vlastní oči fenu, která by měla problémy se srstí. Netvrdím, že to možné není, ale není to asi moc běžné.

7.2.2015 12:00
scylla

XXX.XXX.150.32

Kastrace s sebou může přinést - seriozní statistiky: řídnutí kostí, vysychání vazivových tkání, u některých plemen zvýšené riziko osteosarkomu, u všech plemen zvýšené riziko nádorů na slezině, problémy se štítnou žlázou, problémy se srstí, u malých plemen ledvinové kameny, zvýšené riziko zánětů močových cest a zvýšené riziko selhání ledvin. Myslím, že si soudný člověk udělá obrázek sám, protože většina vyjmenovaného, zvláště nádory, jsou pro psa konečná. No a ještě ta inkontinence. Nedávno se tu řešila. Měla jsem v azylu dvě feny, kterých se majitelé kvůli silné inkontinenci zbavili. Rozumný člověk, který má rád svého psa, se doufám, zařídí podle rozumu a ne podle kusých informac různých zastánců.

7.2.2015 13:04
pidla

XXX.XXX.106.11

scylla napsal(a):
Kastrace s sebou může přinést - seriozní statistiky: řídnutí kostí, vysychání vazivových tkání, u některých plemen zvýšené riziko osteosarkomu, u všech plemen zvýšené riziko nádorů na slezině, problémy se štítnou žlázou, problémy se srstí, u malých plemen ledvinové kameny, zvýšené riziko zánětů močových cest a zvýšené riziko selhání ledvin. Myslím, že si soudný člověk udělá obrázek sám, protože většina vyjmenovaného, zvláště nádory, jsou pro psa konečná. No a ještě ta inkontinence. Nedávno se tu řešila. Měla jsem v azylu dvě feny, kterých se majitelé kvůli silné inkontinenci zbavili. Rozumný člověk, který má rád svého psa, se doufám, zařídí podle rozumu a ne podle kusých informac různých zastánců.

Zapomínáte dodat, jaká je pravděpodobnost výskytu těchto komplikací kastrace a jaká je pravděpodobnost například zánětu dělohy, nádorů mléčné žlázy nebo cukrovky u nekastrované feny. Soudný člověk si udělá obrázek sám - nekastrované feny prostě v průměru umírají dřív.

Pokud se majitelé zbavili feny kvůli inkontinenci (která je mimochodem v drtivé většině případů zvladatelná léky), tak to byli kreténi a zbavili by se jí zrovna tak i kvůli jiné zámince. Sousedi mé kamarádky nechali utratit zdravého psa, aby si mohli vzít roztomilé štěňátko - pes už roztomilý nebyl.

Ale je mi jasné, že vás nepřesvědčím, i když témat o fenách, které uhynuly nebo téměř uhynuly na zánět dělohy nebo které byly nechtěně nakryté přes plot, protože si nezkušený majitel myslel, jak to nemá perfektně ohlídané, je tu asi desetkrát tolik, než o fenách, které si učůrávají (na což mimochodem ještě nikdo neumřel).

7.2.2015 13:11
Anemone.

XXX.XXX.89.52

Kastrací můžete předejít zánětu dělohy, ale možnost vzniku nádorů na mléčných žlázách tím nijak neovlivníte
Větší vliv jako prevence proti nádorům má správná strava bez chemické konzervace.

7.2.2015 13:16
pidla

XXX.XXX.106.11

Anemone. napsal(a):
Kastrací můžete předejít zánětu dělohy, ale možnost vzniku nádorů na mléčných žlázách tím nijak neovlivníte
Větší vliv jako prevence proti nádorům má správná strava bez chemické konzervace.

Pravděpodobnost vzniku nádorů mléčné lišty klesá při kastraci před prvním háráním o 98%, po prvním hárání o 92%, po druhém hárání je to ještě pořád tuším o nějakých 70-80% (čísla házím z hlavy tak, jak si je pamatuju - už je to dýl, co jsem si je hledala, ale zhruba to odpovídá). Až kastrace v pozdějším věku (po více háráních) nemá na nádory mléčné žlázy zásadnější vliv.

7.2.2015 13:25
Anemone.

XXX.XXX.89.52

Ahoj, máme dvouletou severskou fenku, která bydlí napůl doma a napůl venku (když jsme doma, chce být s námi, ale když tu nikdo není, tak je na zahradě - má tam i zateplenou boudu). Poslední dobou ale kam si lehne, tam zůstane vrstva podsadových chlupů, vypadá "flekatě" a když jsem ji dneska drbala na břiše a v oblasti třísel, vytahovala jsem vyloženě trsy podsady. Přitom je venku -12 - teda asi nejmíň za celou zimu! Vůbec nevím, čím to může být a jak moc je to špatně. Jinak se chová úplně normálně, tu srst si ani nevykusuje, jiné změny jsem si na ní nevšimla. Ani nenastaly žádné změny jídelníčku, pohybu má stále stejně. Nevíte, čím to tedy může být? Mám to nějak řešit, nebo myslíte, že to moc hrotím? Budu vděčná za každou radu. :).

Moje fenka líná pravidelně 2x do roka a to v nestandartní době - tj. Koncem prosince a koncem června.
Přelínává také divným způsobem postupně jí vypadává srst na různě velkých plochách a vypadá v té době jako flekatá.
Trvá to 14 dní až 3 týdny, pak zaroste a srst má nádhernou až do dalšího línání. Kastrovaná není a s háráním to také nesouvisí.
V době línání jí dávám denně tabletku biotinu a kapsli pupalkového oleje.

Jestli té vaší nová srst brzo nedoroste, nechte udělat krevní testy na štítnou žlázu, při nedostatečné funkci štítné žlázy také vypadává srst.

8.2.2015 10:40
conie

XXX.XXX.206.202

Uklidním vás - mám 6tiletou fenu pastevce, na zimu se krásně osrstila, ale po novém roce již začala línat. Poptávala jsem se dalších chovatelů a stalo se to ve více případech. A to moje fena téměř výhradně venkovní, domů sice může, ale moc o to nestojí, tak vždy na 10 - 15 minut 3x denně. Přesně jak píšete, lezou z ní chuchvalce jak při velkém jarním línání. Radši ji nevyčesávám, s tím počkám do jara, i když vypadá jak zanedbaný vořech. Fena je zdravá atd. Po konzultaci s vetem to připisuji mírné zimě. Feně dávám kvalitní krmení, přidávám lososový olej a hydrolyzovaný kolagen. Jen ještě poznámka - nějak nechápu, proč se opět diskuze pod vaším srozumitelným dotazem zvrtla úplně jiným směrem - kastrovat či nekastrovat?

8.2.2015 10:45
noemi

XXX.XXX.64.236

conie napsal(a):
Uklidním vás - mám 6tiletou fenu pastevce, na zimu se krásně osrstila, ale po novém roce již začala línat. Poptávala jsem se dalších chovatelů a stalo se to ve více případech. A to moje fena téměř výhradně venkovní, domů sice může, ale moc o to nestojí, tak vždy na 10 - 15 minut 3x denně. Přesně jak píšete, lezou z ní chuchvalce jak při velkém jarním línání. Radši ji nevyčesávám, s tím počkám do jara, i když vypadá jak zanedbaný vořech. Fena je zdravá atd. Po konzultaci s vetem to připisuji mírné zimě. Feně dávám kvalitní krmení, přidávám lososový olej a hydrolyzovaný kolagen. Jen ještě poznámka - nějak nechápu, proč se opět diskuze pod vaším srozumitelným dotazem zvrtla úplně jiným směrem - kastrovat či nekastrovat?

Diskuze o kastraci - zřejmě proto, že zadavatelka zmínila, že chce fence dopřát štěňata a pak kastrovat .

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.2.2015 13:08
Uživatel s deaktivovaným účtem

conie napsal(a):

Také mně někteří čuvači začali línat a dělám to stejně, moc nečešu a srst z nich také vypadává po chuchvalcích.

Přidejte reakci

Přidat smajlík