Uživatel s deaktivovaným účtem
robik11@seznam.cz
napsal(a):
Dobrý den mám štěně 5 měsícu, je strašně mazlivý až si říkám že není možné že by byl ostrý a nebezpečný v budoucnu. Chtěl jsem psa na hlídání, kdy mám čekat že přiostří?
Jelikož molossové dospívají až okolo 3. Roku, feny dříve, tak spíše od 2. Roku života, možná později. Zatím je to ještě batole
robik11@seznam.cz
napsal(a):
Dobrý den mám štěně 5 měsícu, je strašně mazlivý až si říkám že není možné že by byl ostrý a nebezpečný v budoucnu. Chtěl jsem psa na hlídání, kdy mám čekat že přiostří?
Pastevci obecně dospívají déle. Jde o to, zda máte psa s PP, pak máte velmi vysokou šanci, že to bude skutečný hlídač. Pokud máte "šaplanince" bez PP, nemáte zaručeno nic. Důležité je štěně dobře socializovat, vůbec se nebojte, když bude zatím k lidem přátelský. Někteří jsou jako štěňata docela mazlové, jiní si cizích spíše nevšímají. Přesto je socializace důležitá, pes potřebuje získat správné sebevědomí, potřebuje se seznámit s různými situacemi, prostředími i lidmi a zvířaty. Svůj pozemek dobře oploťte a označte výstražnými tabulkami - ideální text: Pozor. Pozemek střežen psem. A pak čekejte... Přijde to ze dne na den, pes dospěje (18 - 24 měsíců většinou) a začne hlídat. U sebevědomého pastevce nečekejte šílený štěkot u plotu, spíše občas výstražné blafnutí a při skutečném ohrožení - nečekaný bleskový útok, často bez hlesu. Výhoda šarplanince je, že neútočí bezhlavě, např. Známého, který omylem vstoupí na pozemek ve vaší nepřítomnosti, srazí na zem a za "jemného" pobrukování, kdy vibruje zem do 100 m kolem, ho hlídá. K rodině a všemu, co k ní patří, jsou tito obříci něžní a trpěliví. Přeji mnoho radosti a pohody s báječným psem.