Dobrý den, ujala jsem se před měsícem půlročního štěnda, je hodně vyjukané ze všeho, cokoliv potkat je zatím pořád trošku problém, ale zvyká si, mimo provoz chodíme na volno, přivolání celkem ucházející, ale povětšinou jí chvíli trvá, než se "uráčí" přijít, musím volat víckrát...poradíte jak přiběhnutí urychlit? Určitě se chystáme i na cvičák, ale nejdřív musíme dodělat očko, takže zatím pilujeme doma;o) Díky.
chomda
napsal(a):
Dobrý den, ujala jsem se před měsícem půlročního štěnda, je hodně vyjukané ze všeho, cokoliv potkat je zatím pořád trošku problém, ale zvyká si, mimo provoz chodíme na volno, přivolání celkem ucházející, ale povětšinou jí chvíli trvá, než se "uráčí" přijít, musím volat víckrát...poradíte jak přiběhnutí urychlit? Určitě se chystáme i na cvičák, ale nejdřív musíme dodělat očko, takže zatím pilujeme doma;o) Díky.
Nevolejte ji, když si nejste stoprocentně jistá, že nepřijde hned a radostně. Vůbec, natož víckrát. Místo toho se rozběhněte směrem od ní.
chomda
napsal(a):
Choďte na cvičící procházku před krmením, vybavte se voňavými a lákavými pamlsky. Pejskovi dejte povel sedni - pamlsek, pak povel volno. Za chvilku ho zavolejte, ukažte mu ruku s pamlskem a chvalte, jak zamíří k vám. Pokud v průběhu procházky samo přiběhne bez volání, zase pochvalte a odměňte. Tím si postupně naučíte bezva věc - pes se v průběhu vycházk každou chvilku zaběhne podívat přímo k vám a vy ho máte pod kontrolou. Když štěně na volání nereaguje, zkuste upoutat jeho pozornost jinak - natažená ruka s pamlskem, podřepnutí, zatleskání, otočit se a utíkat směrem od něho. Prostě vyzkoušet, co na to vaše platí. Nejdůležitější ale je zafixovat pejskovi, že přijít k vám se mu vždy vyplatí, že je to náramná legrace (pohrát si s míčkem, hračkou), dobrůtka (pamlsek) a prostě prima (pochvala, pohlazení, pomazlení). Nikdy ho nesmíte po návratu k vám potrestat ani kdyby mu ten návrat trval 10 minut!