Dobrý den,
v sobotu 14.2. jsme našli ztracenou 9 měsíční fenku bavorského barváře.
Pro nález jejích původních majitelů jsme udělali maximum (inzeráty na internetu, rozvěšení letáků) a zatím se nikdo neozval.
Můj dotaz se týká samostatnosti, respektive dotazy. Je těžce nesamostatná, o samotě vyje, ničí a znečišťuje byt, kamkoliv se hneme, když jsme doma, jde za námi. Mé dotazy:
1. Na internetu je plno rad a postupů, jak naučit psa samostatnosti, ale liší se i v dost zásadních věcech (např. jak se chovat při příchodu když pes zlobil apod.), chtěla bych Vás tedy požádat o to, jak máme postupovat při učení samostatnosti.
2. Jak dlouho vlastně může být pes zcela sám? Odcházíme z bytu 8:30 (venčení v 8:00), vracíme se v 19:00, což je 10,5 hodin o samotě. Některé dny ji vezmeme na dlouhé procházky, kdy se může vyřádit i s jinými psy, ale když vezmu v potaz, že člověk je tvor společenský a občas tedy chodíme do kina, divadla apod. pak můžeme přijít domu třeba také ve 23:00 (samozřejmě bychom se domů stavili na venčení v 19:00), tyto dny ale bude fenka sama třeba 13,5 hodin. Když se pes naučí samostatnosti, je možné ho nechat takto dlouho o samotě? Můžeme to fence, jakožto po zvířeti zvyklého žít ve smečce vůbec požadovat?
Prosím, než mi napíšete, že jsme si pořízení psa měli nejdříve rozmyslet apod., připomínám, že jsme se nerozhodli dobrovolně a v podstatě jí poskytli alespoň jídlo a teplo namísto toho aby zůstala na ulici...
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem
Barbora.
A to není ani tetovaná, ani nemá čip?
dali jste vědět na nějakých barvářských stránkách, předpokládám, že barváři mají klub, například? obvolali jste útulky, zda se po ní někdo nesháněl? dali jste vědět na obecní úřady okolních obcí a měst? oznámili jste její nález na FB, na stránce Psí detektiv atd?
Jinak se mi zdá, že pro ní fakt nemáte vhodné podmínky, tohle je hrozně dlouhá doba, zvl. pro 9ti měsíční štěně (jak víte, že je jí zrovna 9 měsíců?)... bude zlobit... a bude na to mít právo:(.
Bohužel není ani tetovaná a nemá ani čip, což je dost zvláštní, protože na druhou stranu je velmi hezká a když jsme ji našli nebyla vyhublá, extrémně špinavá či vyděšená apod...
Na stránkách barvářů jsme to nezkoušeli, díky za tip, určitě to zkusíme. Místní útulek jsme kontaktovali hned první den (řekli nám, že nemají volné kotce a mají na nás kontakt, kdyby ji tam někdo hledal, zavolají nám), stejně tak jsme po okolí rozvěsili letáky. Na stránce psí detektiv, stejně jako na dalších dvou webech zabývajících se ztrátou a nálezem psů už jsme ji dávali, včetně její fotky.
9 měsíců odhadujeme dle zoubků (má je již vyměněné, ale stále štěněčí) a také dle vzrůstu, barváři mívají 50cm, ona má 40cm, přibližný věk nám potvrdili i na veterině (tvrdí, že jí je tak 8měs min.)
Někteří vychovatelé psů razí názor, že pes se dá naučit cokoliv a já jsem přesvědčená, že určitou samostatnost jsme schopni ji naučit, jen jsem přemýšlela, jestli to, jak dlouho bude sama (10h by teoreticky ještě při dlouhém venčení šlo), není už příliš na její psychiku, těch 13,5h v některých dnech.
Pokud to neskloubíme budeme jí muset najít nového majitele, který by na ní měl více času.
Ty stránky barvářů zkusím, kdyby kohokoliv napadlo něco dalšího, budu ráda.
Barbora.
Barvář je lovecký pes a většinou si ho i dnes pořizují lidé na práci - myslivost. Zkuste se spojit i s nimi a hledat majitele. Dále je možné, že pes byl chován venku a proto se v bytě chovat neumí. V takovém případě by bylo potřeba začít s výchovou od začátku jako u malého štěněte. Ale vaše podmínky nejsou vážně ideální, snažte se najít majitele a případně někoho aktivního s většími časovými možnostmi.
Je to vůbec barvář ? Často si ho pletou s brakou jezevčíkovitou, správně alpským jezevčíkovitým brakýřem. Obě plemena mají doběh desítky km, takže z vedlejší vsi být zrovna nemusí. Čip nemusí být zrovna na krku, často cestuje, prohledejte celého psa - chce to dobrou čtečku, co vezme všechny čipy. Může mít také tetování ve slabině. Co dát třeba i článek do Blesku ?
jazzinka
napsal(a):
Já bych asi hledala nového majitele hned, těch 13,5 h mi přijde příliš na jakéhokoliv psa, co teprve u pubertálního lovečáka...Nebo zkuste sehnat někoho z okolí, komu svěříte klíče a bude psa přes den venčit, jinak vám pes byt rozebere nudou na prvočinitele.
Ještě se tady několikrát diskutovalo, že venčení mají někteří lidé i jako "brigádu" - tj. za nějaké peníze (nevím, kde se ta částka pohybuje) venčí prý třeba studenti. Otázkou pak samozřejmě zůstává, aby Vám nekazili její výchovu.
Ztratila sa fena Bavorsky barvar
ztratila sa fena Bavorsky barvar
20.1.2015 sa mi stratila fena Bavorského barváře, reaguje na meno Štepánka. Je milá, prítulná. Stratila sa v sadoch za dialnicou v Starom Lískovci, Brne. Ak by ju niekto našiel prosím zavolajte mi na číslo 702095760. Mala zelený plátený obojok s kvetmi, má štyri roky, je hnedej farby hlavu má tmavohnedú. mikročip č.900088000225115. Čip je ťažké nájsť, lebo ho už nemá na krku, ale koluje jej v tele. Ďakujem veľmi pekne
tel.: 702095760, Lesana Rekenova
e-mail: lesanareken@gmail.com
region: Jihomoravský kraj
okres: Brno-město
vloženo: Neděle,25. Leden 2015, inzerát č.6281
kategorie: Ztratil se
rasa: Bavorský barvář
pohlaví: Samice Samice
datum ztráty/nálezu: Úterý,20. Leden 2015
čislo čipu: 900088000225115.
Jo, a také se jako ostatní spíše kloním k názoru, že se někomu zaběhla. Je to krásný pes, navíc píšete, že byla dobře živená, zvyklá na lidi... To nevypadá, že by se jí někdo záměrně zbavil.
Pamatuji příběh zde z FAUNY - někdo hledal ztraceného psa (plemeno si už nepamatuji), inzeroval, plakátoval všude možně a až snad za měsíc jej našel až v Polsku! Takže samozřejmě nejideálnější řešení je, kdyby se našli původní majitelé. Ale Vy - zadavatelka - jste asi udělali maximum a je od Vás fajn, že jste se jí ujali - alespoň prozatímně. Tak držím tlapky, ať má příběh dobrý konec!
Není to tak dávno, co se u Berouna našel honič z Rakouska. Takže vydržet a hledat majitele. fena u vás není zvyklá, musí si zvyknout, je to pracovní plemeno, které potřebuje práci, stopování, kilometry v lese, musíte jí zabavit, unavit, aspoň vzít ke kolu. Je spousta hlavně starších majitelů, kteří nemají internet, nevědí, kde inzerovat. Takže inzerujte hledejte, určitě jsou stránky barvář, nebo honič v nouzi. Dejte inzerát do myslivost.
lev
napsal(a):
Ztratila sa fena Bavorsky barvar
ztratila sa fena Bavorsky barvar
20.1.2015 sa mi stratila fena Bavorského barváře, reaguje na meno Štepánka. Je milá, prítulná. Stratila sa v sadoch za dialnicou v Starom Lískovci, Brne. Ak by ju niekto našiel prosím zavolajte mi na číslo 702095760. Mala zelený plátený obojok s kvetmi, má štyri roky, je hnedej farby hlavu má tmavohnedú. mikročip č.900088000225115. Čip je ťažké nájsť, lebo ho už nemá na krku, ale koluje jej v tele. Ďakujem veľmi pekne
tel.: 702095760, Lesana Rekenova
e-mail: lesanareken@gmail.com
region: Jihomoravský kraj
okres: Brno-město
vloženo: Neděle,25. Leden 2015, inzerát č.6281
kategorie: Ztratil se
rasa: Bavorský barvář
pohlaví: Samice Samice
datum ztráty/nálezu: Úterý,20. Leden 2015
čislo čipu: 900088000225115.
No vida! Třeba je to ona! Ani si neumím představit tu oboustrannou radost... .
fikovnice
napsal(a):
No vida! Třeba je to ona! Ani si neumím představit tu oboustrannou radost... .
Odpovídám na Vaše dotazy:
Místní policii jsme kontaktovali v den nálezu telefonicky a byli jsme informováni, že to není jejich starost...
Místní útulek (aktuálně už nefungující) jsme kontaktovali osobně a mají na nás telefonní kontakt, kdyby tam fenku někdo hledal, stejně tak nám paní z útulku slíbila, že informuje obec.
Na veterině jsme samozřejmě byli, ale určitě je navštívíme znova, aby zkusili znovu najít čip.
Můj dotaz se týkal především samostatnosti, protože ať už nového majitele najdeme, nebo jí budeme hledat nového, teď je u nás a do té doby co tu bude bychom jí rádi samostatnosti naučili, protože je na nás opravdu fixovaná.
Předem děkuji za rady k samostatnosti.
Inzerovaná ztráta z Brna, barvář Štěpánka to určitě nebude, tomuhle je pouze 9 měsíců... Na tento inzerát jsme také narazili.
Aktuálně jsme již kontaktovali také barvářské stránky a pokoušíme se dovolat předsedovi ČMKCHB. Také jsme v místě nálezu kontaktovali myslivce.
Díky všem za komentáře. Budeme se snažit dále.
Nevím odkud jste, ale té feně jednak vůbec nemusí být devět měsíců, zuby občas hodně klamou. A pak jak jsem psala barváři a honiči ( FCI skupina VI.) pokud jdou za zvěří, utečou několik desítek kilometrů za den, pokud se toulá týden ? Třeba jí někdo popovezl autem a vyhodi ? Obec je povinna nález zaznamenat, převzít a postarat se ( taky platit) takže pokud je to nezajímá, chvoají se protizákonně. Nečekejte, že jí majitel bude hledat u vás, pokud je fena z větší dálky. Ještě bych dala inzerát do novin, že se našla.
Tak 9 měsíců jsme odhadli, veterinář nám to potvrdil a předpokládám, že vet by mohl mít dobrý odhad. (Tedy on říkal 8měsíců minimálně).
Když jsme ji našli, byla velice čistá (kromě zablácených tlapek)a rozhodně nebyla například hubená a na jednom místě už kroužila půl hodiny (nevypadalo to, že by měla někam namířeno, pokračovala v dlouhé cestě nebo podobně), bohužel to celé vypadalo že ji tam někdo vyhodil z auta, tuto domněnku nám řekl i jeden pán ve vesnici.
Noviny jsou určitě skvělý nápad, jelikož někteří lidé nemusí mít internet, určitě to zkusíme.
Na obec v místě nálezu v pondělí raději zavolám, nejsem si jistá, jestli to tam paní z útulku, co nám to slíbila, oznámila.
Znovu prosím o rady ohledně samostatnosti.
Moc děkuji
Barbora.
K samostatnosti toho je na netu opravdu mraky. Jenže vámi popisované chování nemusí být nutně nesamostatnost, ale prostě nevybitá energie a neschopnost tak dlouho vydržet bez venčení (pokud doteď žil na zahradě).
Se psem jsem cvičila samostatnost od mala a byl v pohodě, zhruba kolem těch 9 měsíců jsem ale dopisovala v práci diplomku (pracovala jsem 5 min od bytu), takže jsem psa vždy jen přiběhla vyvenčit a zas kmitala psát. Během těch 14 dnů mi zničil komplet sedačku, koberce, knížky z knihovny.. Jakmile jsem to dodělala a začala se mu zas věnovat, byl klid.
Problém je, že pokud jste 10 h denně pryč, moc tu samostatnost nenatrénujete postupně, tj. opouštěním psa na chvilku, která se prodlužuje...
Pokud je po příchodu byt poškozen, absolutně to neřešte a v klidu ukliďte škody. I když pes vypadá, že chápe, proč ho trestáte a tváří se provinile, jednou jsem si ověřila, že jen reaguje na situaci "je tu nepořádek a pán se vrátil domů" i tehdy, kdy nepořádek neudělal on.
Díky za reakci. Bez venčení vydrží celou noc, tj také cca 10h, když se jde spát v 22:00 (poslední venčení a první venčení ráno 8:00), počůrá se nám doma opravdu jen když je sama... Takže to asi o samostatnosti bude.
Zkusím si pár dní vzít volno a intenzivně to cvičit, samozřejmě i nadále hledáme původní majitele...
Díky,
B.
Barunas
napsal(a):
Díky za reakci. Bez venčení vydrží celou noc, tj také cca 10h, když se jde spát v 22:00 (poslední venčení a první venčení ráno 8:00), počůrá se nám doma opravdu jen když je sama... Takže to asi o samostatnosti bude.
Zkusím si pár dní vzít volno a intenzivně to cvičit, samozřejmě i nadále hledáme původní majitele...
Díky,
B.
No jo, ale v noci pes spí, nežere, nepije tak proč by nevydržel. Člověk zpravidla v noci taky nemusí běhat na záchod, ale zkuste stejnou dobu vydržet přes den při normální aktivitě, jídle a pití
atika
napsal(a):
No jo, ale v noci pes spí, nežere, nepije tak proč by nevydržel. Člověk zpravidla v noci taky nemusí běhat na záchod, ale zkuste stejnou dobu vydržet přes den při normální aktivitě, jídle a pití
To máte pravdu , ale když vezmu v potaz, že když u nás byla první noc, moc toho nenaspala, byla nervózní v novém bydlišti o samotě a slyšeli jsme jak ťapká sem a tam a pokňukává, po pár hodinách jsem se vzbudila a stále tam ťapkala... Působilo to, jak když celou noc nespala, což nasvědčovalo i její únavě ráno a loužička tam nebyla.
Každopádně si určitě nechám poradit, neberte mne jako, že mám zatvrzelý názor na to, že to pes vydrží, někde jsem četla článek od nějaké paní, nevím, jestli to bylo tady na iFauně nebo jinde, že po 12h nečůrání vzala pejska k veterináři a po kontrole moč. měchýře prý nebyl ani plný... Jinde ale zase čtu, že pes vydrží tak 5h max., jinde zase, že to je o cviku...
No ale ta naše psice ( ) pořád hrozně pije :).
Samostatnost jsme trénovali o víkendu a dosáhli jsme 20ti minut v klidu, snad se to bude prodlužovat :).
Díky všem,
B.
rapotacka11
napsal(a):
Samozřejmě.
Každý vydrží skoro všechno.
Ale jen občas, výjimečně.
Trvale je to špatně !
A jak dlouho si tedy, prosím, myslíte, že je pejsek schopný vydržet bez venčení aniž by to pro něj bylo trápení ?
Je hrozná spousta lidí, co má pejsky v bytě, to mi neříkejte, že si všichni platí venčení nebo to mají zařízené od známých... , jen v naší bytovce má každý druhý psa v bytě...
DÍKY VŠEM ZA NÁZORY.
Barbora.
Prvně si fena musí zvyknout, zatím se stále chová jako "ztracená", pokud byla vyhozená, je to pro ní šok, se kterým se musí srovnat.Dospělý pes si zvyká tak dva měsíce, než nybyde úplnou jistotu. Máte ji terpve pár dnů, rozhodně u vás ještě není doma. Musíte jí ráno řádně utahat, večer to samé, musí být ráda, že si konečně může lehnout a že jí dáte pokoj, pak vydrží. Ale maldý pes regeneruje rychle a ve dne chce prostě aktivity. Možná kdyby jí někdo přes poledne přišel vyvenčit. Ev. jí nechte puštěnou tv, nebo radio. Ale na samotu a režim si musí navyknout.10 hodin pro mladého akčního psa je docela dost.