Dobrý večer, mám 4měs borderku, chtěla jsem se zeptat, kdy je nejlepší učit základním povelům... Chodím s ní každý den ven, snažím se bez vodítka a na mlsku jí přivolat, někdy se povede někdy né.
Sednout se jí taky celkem vede, ale bojujeme s dej pac. Kouká na mě jako co po mě chceš...někdy si říkám, že je ještě brzy.že i to příjde a naučí se, ale tak jsem přemýšlela, jestli třeba není nějaké období vhodné k učení...
Vím, že nemůže všechno hned umět, chtěla bych jí to naučit...jen nevím zda učím správně...
děkuji za váš názor
a chováme kozy, kdy se pozná jestli má vlohy k pasení? Kouká na ně, štěká, to je asi tak všechno..děkuji.
jabadaba
napsal(a):
Dobrý večer, mám 4měs borderku, chtěla jsem se zeptat, kdy je nejlepší učit základním povelům... Chodím s ní každý den ven, snažím se bez vodítka a na mlsku jí přivolat, někdy se povede někdy né.
Sednout se jí taky celkem vede, ale bojujeme s dej pac. Kouká na mě jako co po mě chceš...někdy si říkám, že je ještě brzy.že i to příjde a naučí se, ale tak jsem přemýšlela, jestli třeba není nějaké období vhodné k učení...
Vím, že nemůže všechno hned umět, chtěla bych jí to naučit...jen nevím zda učím správně...
děkuji za váš názor
a chováme kozy, kdy se pozná jestli má vlohy k pasení? Kouká na ně, štěká, to je asi tak všechno..děkuji.
Kamarádčin skoro půlroční AUO umí sedni, lehni, podávat packy, chůzi u nohy, čekej, přivolání mají 100%. "Cvičí" za pamlsky, přetahování a začínají i s klikerem a psa nesmírně baví vymýšlet nové a nové věci - je to malý šprtík
Myslím, že ve Vašem případě by bylo lepší najít si nějaký - třeba individuální - cvičák, kde Vás naučí správnému přístupu ke psům. Zastávám názor, že "cvičit" (v uvozovkách) by se mělo začít hned. Samozřejmě hrou, štěndo nepřetěžovat a nechtít po něm zázraky. Ale pomalu, za každý povedený krůček odměnit...
jabadaba
napsal(a):
děkuji za váš názor
Dobrý cvičák, co nejdřív! Takovéhle mrně se naučí spoustu věcí, pokud mu to umíte vysvětlit...
Zdravím, sama mám bocku, půl roku. Ve čtyřech měsících zvládla základní povely jako sedni, lehni a zůstaň, dej pac jsme se naučili asi na pěti měsících, chvíli to nechápala, ale stačilo dvakrát ji vzít opatrně tlaku, položit ji na moji ruku a když s ní neucukla, odměnit pamlskem. Při třetím pokusu dala pac sama a dnes už rozezná, zda má dát pravou nebo levou pac. Na cvičák jsme začali chodit tenhle víkend, protože máme problém s přivoláním a chůzi na vodítku, takže tipuji, že je to individuální, tomu jde tohle, tamhle tomu zas něco jiného. Každopádně neztracela bych čas a přihlásila se na cvičák, už je proto, že bordery to rám většinou nesmírně baví.
Nechci rejpat, ale odkdy je "pac" základní povel, bez kterého pes nemůže existovat?
Já osobně mám tři základní povely: sedni (kdekoliv, i na dálku - na to máme signál píšťalkou), ke mně (taky i na píšťalku) a k noze. S tímhle si vystačíme naprosto kdekoliv a za jakýchkoliv okolností i bez vodítka (proto beru "k noze" jako základní povel). Samozřejmě každý to má jinak a každý se psem funguje jiným způsobem, ale nějak si neumím představit situaci, ve které by "pac" bylo nepostradatelným povelem...