Border kolie - základní povely

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.3.2015 18:44
jabadaba

XXX.XXX.150.64

Dobrý večer, mám 4měs borderku, chtěla jsem se zeptat, kdy je nejlepší učit základním povelům... Chodím s ní každý den ven, snažím se bez vodítka a na mlsku jí přivolat, někdy se povede někdy né.
Sednout se jí taky celkem vede, ale bojujeme s dej pac. Kouká na mě jako co po mě chceš...někdy si říkám, že je ještě brzy.že i to příjde a naučí se, ale tak jsem přemýšlela, jestli třeba není nějaké období vhodné k učení...
Vím, že nemůže všechno hned umět, chtěla bych jí to naučit...jen nevím zda učím správně...
děkuji za váš názor
a chováme kozy, kdy se pozná jestli má vlohy k pasení? Kouká na ně, štěká, to je asi tak všechno..děkuji.

1.3.2015 19:02
bischof.vlastimil

XXX.XXX.39.92

No ja bych taky koukal... smajlík
Je dobré pomalu, pracovat, ale opatrně (i důsledně) ať ji to baví. Důležitý povel je zalehnuti ať je kdekoli.
A na kontakt se zvířaty pozor ať nechytne zlozvyky.

1.3.2015 20:57
elaphka

XXX.XXX.199.251

jabadaba napsal(a):
Dobrý večer, mám 4měs borderku, chtěla jsem se zeptat, kdy je nejlepší učit základním povelům... Chodím s ní každý den ven, snažím se bez vodítka a na mlsku jí přivolat, někdy se povede někdy né.
Sednout se jí taky celkem vede, ale bojujeme s dej pac. Kouká na mě jako co po mě chceš...někdy si říkám, že je ještě brzy.že i to příjde a naučí se, ale tak jsem přemýšlela, jestli třeba není nějaké období vhodné k učení...
Vím, že nemůže všechno hned umět, chtěla bych jí to naučit...jen nevím zda učím správně...
děkuji za váš názor
a chováme kozy, kdy se pozná jestli má vlohy k pasení? Kouká na ně, štěká, to je asi tak všechno..děkuji.

Kamarádčin skoro půlroční AUO umí sedni, lehni, podávat packy, chůzi u nohy, čekej, přivolání mají 100%. "Cvičí" za pamlsky, přetahování a začínají i s klikerem a psa nesmírně baví vymýšlet nové a nové věci - je to malý šprtík

Myslím, že ve Vašem případě by bylo lepší najít si nějaký - třeba individuální - cvičák, kde Vás naučí správnému přístupu ke psům. Zastávám názor, že "cvičit" (v uvozovkách) by se mělo začít hned. Samozřejmě hrou, štěndo nepřetěžovat a nechtít po něm zázraky. Ale pomalu, za každý povedený krůček odměnit...

1.3.2015 21:05
jabadaba

XXX.XXX.150.64

Děkuji za odpověd

1.3.2015 21:10
papuchalk

XXX.XXX.96.38

jabadaba napsal(a):
děkuji za váš názor

Dobrý cvičák, co nejdřív! Takovéhle mrně se naučí spoustu věcí, pokud mu to umíte vysvětlit...

3.3.2015 06:48
mishule

XXX.XXX.33.93

Zdravím, sama mám bocku, půl roku. Ve čtyřech měsících zvládla základní povely jako sedni, lehni a zůstaň, dej pac jsme se naučili asi na pěti měsících, chvíli to nechápala, ale stačilo dvakrát ji vzít opatrně tlaku, položit ji na moji ruku a když s ní neucukla, odměnit pamlskem. Při třetím pokusu dala pac sama a dnes už rozezná, zda má dát pravou nebo levou pac. Na cvičák jsme začali chodit tenhle víkend, protože máme problém s přivoláním a chůzi na vodítku, takže tipuji, že je to individuální, tomu jde tohle, tamhle tomu zas něco jiného. Každopádně neztracela bych čas a přihlásila se na cvičák, už je proto, že bordery to rám většinou nesmírně baví.

4.3.2015 12:31
beastije

XXX.XXX.205.71

Na dej pac se mi hezky osvědčilo pamlsek, v zavřené ruce, před nebo vedle čumáku sedícího psa. Začne po něm packou hrabat sám, jde jim to i docela rychle.

4.3.2015 13:23
jabadaba

XXX.XXX.150.64

Takže přátelé, děkuji za vaše rady, trvalo jí to 3dny.Dnes už dává pac sama, stačí jen před ní dát ruku..jsem ráda...ještě lehni a a zustan umí základy snad všechny... bez vodítka chodí krásně, to už jsem psala a když zavolám ke mně vždycky příjde a sedne..Je to moje holka šikovná...

4.3.2015 19:33
pidla

XXX.XXX.106.11

Nechci rejpat, ale odkdy je "pac" základní povel, bez kterého pes nemůže existovat?

Já osobně mám tři základní povely: sedni (kdekoliv, i na dálku - na to máme signál píšťalkou), ke mně (taky i na píšťalku) a k noze. S tímhle si vystačíme naprosto kdekoliv a za jakýchkoliv okolností i bez vodítka (proto beru "k noze" jako základní povel). Samozřejmě každý to má jinak a každý se psem funguje jiným způsobem, ale nějak si neumím představit situaci, ve které by "pac" bylo nepostradatelným povelem...

Přidejte reakci

Přidat smajlík