Ahoj, mam 3 letou fenku CSP, vybraneho geneticky vhodneho kryciho psa, stanovene dny kryti z veteriny. Nezdarene kryti probihalo tak, ze kdyz se fena se psem seznamila, okamzite se mu nastavovala..i pes vypadal ze ma zajem..ovsem pes nikdy nedotahl svou ulohu dokonce..bud slezl driv nez se trefil a kdyz uz se trefil tak fena vystekla a shodila ho ze sebe. Druhy kryci pes mel velky zajem, fena nemela takove sympatie jako k predeslemu..ale presto ho pustila...ovsem nastala stejna situace...kdyz uz se mel trefit, fena vystrkla a jak se trhla tak ho ze sebe shodila. Chci se tedy zeptat...da se tomu nejak pomoct? Je mozne ze je fena jeste nedozrala?
A to fenku při krytí psovi nijak nepřidržujete vepředu u obojku ( u hlavy ), abyste se mu vzadu při krytá nepletli, ale aby se nemohla cuknout a popojít, když se pes začne trefovat ? Tím se tomu dá dost pomoci. Ovšem zase méně zkušení psi třeba nechtějí zase naskakovat a krýt, když je někdo v jejich blízkosti. A ještě se zeptám použili jste na prvničku zkušené psy co už kryli nebo to jsou psi, co také nemají zkušenosti a kryjí poprvé. Je dobré jet s prvničkou na zkušeného psa, co už má pár krytí za sebou a chce to u i zkušeného majitele psa, který tyhle všechny věci zná a je schopen při krytí pomoci a poradit, aby jste to nemusela honit rady po netu - to by vše měl znát majitel krycího psa. Nejhorší varianta při krytí - fenka prvnička, pes co ještě nekryl a nezkušení majitelé psů co tomu nerozumí, pak je někdy opravdu těžké nakrýt.
Oba jsou nezkušený...ale takové mi doporučovala poradkyně chovu..asi proto že chce zachovat jejich linie. Vybírala mi především, postarší, (8-9 let) kteří ještě nekryli. Když jsme fenu vpředu podrželi, tak pes bud slezl a nebo fena stejně uskočila. Majitel psa má s krytím zkušenost. Já osobně byych psa vybírala mladšího a zkušeného, ale tak samozřejmě si nechávám poradit poradkyní chovu, která mí více zkušeností.
Monika333
napsal(a):
Oba jsou nezkušený...ale takové mi doporučovala poradkyně chovu..asi proto že chce zachovat jejich linie. Vybírala mi především, postarší, (8-9 let) kteří ještě nekryli. Když jsme fenu vpředu podrželi, tak pes bud slezl a nebo fena stejně uskočila. Majitel psa má s krytím zkušenost. Já osobně byych psa vybírala mladšího a zkušeného, ale tak samozřejmě si nechávám poradit poradkyní chovu, která mí více zkušeností.
Tak ste mali zavolať tú poradkyňu chovu nech vám to príde aj zorganizovať keď to vymyslela...
Fenku bude zrejme treba pridržať, niekedy zozadu treba pridržať aj psa, no ak krycí pes poriadne ani nevie čo má robiť môže to byť problém, na prvé krytie by som osobne takého psa nevybrala, ešte k tomu je aj starší čo môže znamenať že kvalita semena nebude taká dobrá ako pri mladom psovi a fenka vám horšie zabrezne.
lev
napsal(a):
Takže jste porušili chovatelský řád, když se pes "trefil" a zasunul byť jen špičku, tak se jedná o krytí a vy nesmíte jet k jinému psovi !
Měli jste si vzít sebou někoho zkušeného. Učit krýt staré psy, kteří už nemají takovou fyzičku je docela dost pozdě !
Taky mě to napadlo když jsem to četla pokud už prvni pes zasunul a i když fena cukla a nespojily se tak už v žadnem připadě se nesmi kryt dalšim psem z toho muže byt docela pruser.
Musíte počítat s tím, že pro fenu to napoprvé není příjemné - a tak k tomu přistupovat... Sice je hezký, že vám poradkyně chovu radí psy, kteří jsou starší a ještě nekryli, ale nenapadlo vás, že to mohlo mít taky nějaký důvod? a i kdyby to byli psi kvalitní (pak nechápu, proč nekryli), tak starší pes, který nikdy nekryl už nemá dávno tak silný pohlavní pud, jako mlaďas, který ví o co jde... Navíc spojovat jedince, kteří jsou oba nezkušení cesta k úspěchu taky není...
Pro fenu si máte vybírat psa na základě vlastních zkušeností a znalostí, nebo na základě doporučení někoho, kdo tomu opravdu rozumí - nejen liniím a genetice, ale taky samotné praxi :) Tudíž nejlépe nějaký zkušený chovatel - nevím, jak je to u ČSP, ale u nás vlastní náš poradce chovu úplně jiné plemeno, bohužel :(
Takže všechno nechte být, obraťte se na zkušeného chovatele (a doufejte, že je ve vašem plemeni menší rivalita a on vám skutečně poradí) a nechte si poradit. Studujte rodokmeny, učte se o krytí - klidně poproste někoho známého, aby vás ke krytí vlastního jedince vzal - většina zkušených zvířat u toho lidi neřeší - abyste viděli, o co jde a jak to má správně probíhat... A za půl roku to zkuste znova :) Hodně štěstí...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Tedy nejsem chovatelka, ale celé se mi to zdá na hlavu postavené. Fena si totiž psa vybírá sama. Je sice pěkné, že jí ho vyberete a, donutíte" je se spojit, ale pochybuju o tom, že je to tak správně. Známí chtěli chovat. Fenku uchovnili a dvakrát jeli za vybraným ženichem, při každém hárání to byl jiný. Ani jednou se nepovedlo. Fenka prostě nechtěla. Další rok jim fenka během 14dní pošla na akutní selhání ledvin. Je to smutné, ale pro mne je to příklad toho, že fena asi ví, proč nechce...Pokud nutně chcete odchovy, tak bych prostě zkoušela další a další psy...až feňule, najde toho správného"
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tedy nejsem chovatelka, ale celé se mi to zdá na hlavu postavené. Fena si totiž psa vybírá sama. Je sice pěkné, že jí ho vyberete a, donutíte" je se spojit, ale pochybuju o tom, že je to tak správně. Známí chtěli chovat. Fenku uchovnili a dvakrát jeli za vybraným ženichem, při každém hárání to byl jiný. Ani jednou se nepovedlo. Fenka prostě nechtěla. Další rok jim fenka během 14dní pošla na akutní selhání ledvin. Je to smutné, ale pro mne je to příklad toho, že fena asi ví, proč nechce...Pokud nutně chcete odchovy, tak bych prostě zkoušela další a další psy...až feňule, najde toho správného"
Je vidět, že nejste chovatelka. Ono totiž "zkoušet a zkoušet" v čistokrevném chovu moc nejde - pokud chce člověk trošku držet zdraví, povahu a hlavně nekrýt fenku jejím vlastním bratrancem, tak je obvykle problém najít k feně vhodného psa i v rámci republiky, často se musí vyjet do zahraničí. A že si fena psa vybírá, je taky blábol. Zdravá fena s normálním reprodukčním chováním se v krycích dnech nechá ojet naprosto kýmkoliv.
U nezkušené fenky jsou to často nezkušení majitelé, kteří ji vynervují natolik, že se krytí nepovede. Nebo nejsou správné dny... atd. atd.
pidla
napsal(a):
Je vidět, že nejste chovatelka. Ono totiž "zkoušet a zkoušet" v čistokrevném chovu moc nejde - pokud chce člověk trošku držet zdraví, povahu a hlavně nekrýt fenku jejím vlastním bratrancem, tak je obvykle problém najít k feně vhodného psa i v rámci republiky, často se musí vyjet do zahraničí. A že si fena psa vybírá, je taky blábol. Zdravá fena s normálním reprodukčním chováním se v krycích dnech nechá ojet naprosto kýmkoliv.
U nezkušené fenky jsou to často nezkušení majitelé, kteří ji vynervují natolik, že se krytí nepovede. Nebo nejsou správné dny... atd. atd.
pidla
napsal(a):
Já s vámi většinou souhlasím, ale měla jsem už fenky, které si vybíraly (chovám 30 let). Dokonce nezapomenutelná historka, kdy jsme jeli přes půl Evropy k severnímu moři za vhodným ženichem. Fenka měla už před tím štěňata s domácím psem, na kterého byla "Utažená". Už ta první měla mít s jiným, taky domácím, šampionem, ale prostě odmítala a dala jenom tomu "svému". Když jsme přijeli, ve vrcholu ovulace, chovatelka - majitelka krycího psa - nás měla za blby, s tím, že fenka nehárá. Na moje tvrzení, že je v ideálním termínu hleděla s podezřením. Ta mrcha skryla veškeré vnější projevy hárání.
Stejně tak se tvářila doktorka na klinice, kam jsme nakonec jeli inseminovat.
Ale po stěru zjistila, že mám skutečně pravdu a že fence vrchilí ovulace. Takže jsme nainseminovali.
Po návratu domů se fence vrátily všechny vnější projevy říje a přes plot se dožadovala "svého" ženicha.
No měla smůlu. Zabřezla z té ins a měla sedm štěňat.
Takže, některé fenky si vybírají. Ale je jim to houby platné.
samain
napsal(a):
Já s vámi většinou souhlasím, ale měla jsem už fenky, které si vybíraly (chovám 30 let). Dokonce nezapomenutelná historka, kdy jsme jeli přes půl Evropy k severnímu moři za vhodným ženichem. Fenka měla už před tím štěňata s domácím psem, na kterého byla "Utažená". Už ta první měla mít s jiným, taky domácím, šampionem, ale prostě odmítala a dala jenom tomu "svému". Když jsme přijeli, ve vrcholu ovulace, chovatelka - majitelka krycího psa - nás měla za blby, s tím, že fenka nehárá. Na moje tvrzení, že je v ideálním termínu hleděla s podezřením. Ta mrcha skryla veškeré vnější projevy hárání.
Ale po stěru zjistila, že mám skutečně pravdu a že fence vrchilí ovulace. Takže jsme nainseminovali.
Po návratu domů se fence vrátily všechny vnější projevy říje a přes plot se dožadovala "svého" ženicha.
Tak jasně že jsou výjimky. Občas se opravdu stane, že fena utvoří pár se svým "domácím" psem a pak odmítá kohokoliv jiného. U psů je to ale poměrně vzácné, i když vím, že se to stává například u ČSV, kteří mají částečně vlčí geny...
Nicméně to je úplně jiná situace, než o které mluvila divoženka. Vámi zmíněná fenka si nevybírá mezi nabídnutými neznámými krycími psy, ona má prostě toho svého "manžela", tomu je věrná a přes to nejede vlak.
Nám se stalo jednou u feny basenji, že vybranýho psa prostě nechtěla. Mělo to být její 3. krytí. Pes v té době nejúspěšnější na výstavách a hodně zkušený. Podle odběrů krve u veterináře ideální doba na krytí. Pes chtěl, ale fena ho k sobě nenechala ani přiblížit. Nakonec jsme to vzdali. Jinak prvního vořecha co jsme o chvíli později potkali, by na sebe samozřejmně pustila. Někdy feně pes prostě nesedne a nenechá ho.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Já to brala podle zkušeností s feňulí ze sousedství...Když má své dny, přitáhne k nám se suitou 3-5 psů z okolí, všichni se nastěhujou k nám do zahrady a nechá se obskočit jen jedním z našich psů. Jelikož je střeďák a vybere si samojeda, mi nepřišlo divné, berňák by ji rozmáčknul Divné je, že se vždycky nastěhuje k nám Rozpáře X krát plot, mi ji Xkrát vyhodíme, odvezeme k nim domů...a stejně zase doleze za samojedem. Jestli se někdy-někde mezi tím, spojí i s jiným psem netuším. Naštěstí je, nějak" vykastrovaná, takže jen hárá, ale nezabřezne.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já to brala podle zkušeností s feňulí ze sousedství...Když má své dny, přitáhne k nám se suitou 3-5 psů z okolí, všichni se nastěhujou k nám do zahrady a nechá se obskočit jen jedním z našich psů. Jelikož je střeďák a vybere si samojeda, mi nepřišlo divné, berňák by ji rozmáčknul Divné je, že se vždycky nastěhuje k nám Rozpáře X krát plot, mi ji Xkrát vyhodíme, odvezeme k nim domů...a stejně zase doleze za samojedem. Jestli se někdy-někde mezi tím, spojí i s jiným psem netuším. Naštěstí je, nějak" vykastrovaná, takže jen hárá, ale nezabřezne.
Nojo, evidentně nejste chovatelka.
Že vám po sousedství pobíhá jakási napůl vykastrovaná fena a za ní čtyřicet nápadníků, kteří ji dle libosti nakrejvají, ještě neznamená, že když vezmete chovnou fenu a odvezete ji přes půl Evropy za psem, že to bude probíhat stejně.
samain
napsal(a):
Toto skôr mohlo byť zo stresu, ďaleká cesta, neznáme prostredie.. vtedy sa stáva, že fena akoby prestane na čas hárať známej sa to už tiež stalo, inak má výbornú fenu ale kryjú zásadne doma (samozrejme nie vždy sa to dá).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hmmm, zvláštní přístup...
Celé je to zvláštní - "napůl" vykastrovaná fena, sousedům nevadí, že jim zdrhá, Vám nevadí, že zdrhá do Vaší zahrady, k tomu si přivede třeba 5 nápadníků, obskakuje ji Váš pes, fakt zvláštní...
I když Vám to asi vadí - když to čtu podruhé pořádně, ale chtělo by to asi vyspravit plot, anebo pořádná domluva s majiteli feny.
pidla
napsal(a):
Tak jasně že jsou výjimky. Občas se opravdu stane, že fena utvoří pár se svým "domácím" psem a pak odmítá kohokoliv jiného. U psů je to ale poměrně vzácné, i když vím, že se to stává například u ČSV, kteří mají částečně vlčí geny...
Nicméně to je úplně jiná situace, než o které mluvila divoženka. Vámi zmíněná fenka si nevybírá mezi nabídnutými neznámými krycími psy, ona má prostě toho svého "manžela", tomu je věrná a přes to nejede vlak.
To je pravda. Akorát je na místě použít minulý čas. Je to už hodně dávno.
katkaa1
napsal(a):
Toto skôr mohlo byť zo stresu, ďaleká cesta, neznáme prostredie.. vtedy sa stáva, že fena akoby prestane na čas hárať známej sa to už tiež stalo, inak má výbornú fenu ale kryjú zásadne doma (samozrejme nie vždy sa to dá).
Nešlo o stres z cesty. Když si můj příspěvek přečtete pořádne, píšu že fenka už před tím, při předchozím krytí, odmítla psa ze dvora a dala přednost tomu svému.
Zkrátka byla ochotná se pářit poze s tím jedním psem.
fikovnice
napsal(a):
Hmmm, zvláštní přístup...
Celé je to zvláštní - "napůl" vykastrovaná fena, sousedům nevadí, že jim zdrhá, Vám nevadí, že zdrhá do Vaší zahrady, k tomu si přivede třeba 5 nápadníků, obskakuje ji Váš pes, fakt zvláštní...
I když Vám to asi vadí - když to čtu podruhé pořádně, ale chtělo by to asi vyspravit plot, anebo pořádná domluva s majiteli feny.
Ono hárání neovlivňují jen vaječníky, ale hormony vylučuje i podvěsek mozkový. ZAžila jsem feny, které byly dobře vykastrované a přesto pravidelně háraly.
samain
napsal(a):
Ono hárání neovlivňují jen vaječníky, ale hormony vylučuje i podvěsek mozkový. ZAžila jsem feny, které byly dobře vykastrované a přesto pravidelně háraly.
Něco o tom vím ;-)
Mně spíš zaujalo jak to celé probíhá - cizí fena si přivede cizí psy na cizí zahradu a tam se páří s domácím psem... .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Za prvé, plot máme nový, respective, měli jsme nový", teď je samá výspravka, už to vypadá jako u... Bohužel je to ten, pogumovaný", který jakožto pletivo stojí fakt za houby, když ho rozplete jedna, divá" háravka. Nerozplétají ho naši psi, i když pravda-potřetí už jí z druhé strany zručně sekundovali -protože psi leží v klidu před barákem a najednou uslyším vyštěknutí, kouknu a feňule vesele poskakuje kolem. Ona je v tom machr, na to si stěžují i jejich přímí sousedé, protože lozí ven přes jejich ploty. A řešit to mám jak? Celou noc co dvě hodiny vstávám a lítám s baterkou...kde jsou naši psi a jestli je tam ta háravá potvora. Houby je mi platné, i když vstanu a vyhodím ji za bránu - za pět minut je zpátky a v plotě další díra. Pokud má sebou, ženichy", najdu je třeba nad ránem celou partičku v zahradě a je, mejdlo". Už jsme ji i v jednu v noci hodili do auta, vzbudili majitele a důrazně jim domluvili, ať si ji hlídají. Někdy se i povedlo...většinou však ne
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Za prvé, plot máme nový, respective, měli jsme nový", teď je samá výspravka, už to vypadá jako u... Bohužel je to ten, pogumovaný", který jakožto pletivo stojí fakt za houby, když ho rozplete jedna, divá" háravka. Nerozplétají ho naši psi, i když pravda-potřetí už jí z druhé strany zručně sekundovali -protože psi leží v klidu před barákem a najednou uslyším vyštěknutí, kouknu a feňule vesele poskakuje kolem. Ona je v tom machr, na to si stěžují i jejich přímí sousedé, protože lozí ven přes jejich ploty. A řešit to mám jak? Celou noc co dvě hodiny vstávám a lítám s baterkou...kde jsou naši psi a jestli je tam ta háravá potvora. Houby je mi platné, i když vstanu a vyhodím ji za bránu - za pět minut je zpátky a v plotě další díra. Pokud má sebou, ženichy", najdu je třeba nad ránem celou partičku v zahradě a je, mejdlo". Už jsme ji i v jednu v noci hodili do auta, vzbudili majitele a důrazně jim domluvili, ať si ji hlídají. Někdy se i povedlo...většinou však ne
Už tu někdo někomu radil něco v tom smyslu pohrozit majitelům feny, že jestli si ji nebudou v době hárání hlídat, že jí vyprášíte kožich, polejete vodou, otrávíte - fantazii se meze nekladou. Pokud mají svoji fenu rádi, tak by to mohlo zabrat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
fikovnice
napsal(a):
Už tu někdo někomu radil něco v tom smyslu pohrozit majitelům feny, že jestli si ji nebudou v době hárání hlídat, že jí vyprášíte kožich, polejete vodou, otrávíte - fantazii se meze nekladou. Pokud mají svoji fenu rádi, tak by to mohlo zabrat.
To já bych nemohla, já ji mám jinak ráda, když nehárá, je to kluků kámoška, je jinak hodná, i celkem poslušná, časno s náma chodí i na prochajdy(přidá se k nám) Ano, když jsem drátovala X-tou díru v plotě, myslela jsem, že majitele nakopu ale psina za to nemůže. No a řvát na ně taky nebudu, snažím se se sousedy vycházet slušně, i když pravda, většinou je to na můj úkor
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!