Fenečka z útulku- příliš rychlá fixace?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2015 08:23
Danczéz

XXX.XXX.84.104

Dobrý den, v neděli jsem si z útulku přivezla 1,5 roku starou fenku, rasa: střední vořech. Na první pohled milý a chytrý pejsek. Předesílám, že je to můj první pes a i přes to, že po psu celý život toužím, zajímám se o tuto problematiku výchovy a také se dost pohybuji mezi psy ve společnosti (přátelé, známí). Měla jsem proto předem jasně daná pravidla: např. žádné spaní v posteli, žádné jídlo od stolu, já jsem pán a ty můj pes a i když tě mám ráda, musíš poslechnout apod. S fenkou jsme domů přijely v neděli odpoledne, na večer se vrátila rodina z chaty. Od té doby (je úterý ráno) se fenka až příliš rychle na mě upnula. Ostatní bere, nechá se hladit, reaguje na "fuj!" když udělá něco co nemá ale to, jak se chová ke mě, nemá obdoby. Poslouchá na první povel (nějaké malé základy má, sedni, stůj, jdeme apod.) visí na mě očima, když ráno vstanu, tak z toho má úplně hysterický záchvat, když odejdu na přednášku, hodinu tady ztrápeně pláče...Proto se ptám, je skutečně možné, že tak rychle pochopila, kdo je páníček? Nebo je jen prostě schopná rychlé socializace a kdybych na tři dny odjela, bude mít jiného pána? A srovná se to chování k ostatním, časem? Myslím, že bráchu trochu mrzí, že ho neposlouchá...Babička měla cca před deseti taky fenku z útulku, taky voříšek, přibližně stejný věk a než si zvykla, trvalo to určitě minimálně pár měsíců.

3.3.2015 09:22
lavacca

XXX.XXX.164.49

Danczéz napsal(a):
Dobrý den, v neděli jsem si z útulku přivezla 1,5 roku starou fenku, rasa: střední vořech. Na první pohled milý a chytrý pejsek. Předesílám, že je to můj první pes a i přes to, že po psu celý život toužím, zajímám se o tuto problematiku výchovy a také se dost pohybuji mezi psy ve společnosti (přátelé, známí). Měla jsem proto předem jasně daná pravidla: např. žádné spaní v posteli, žádné jídlo od stolu, já jsem pán a ty můj pes a i když tě mám ráda, musíš poslechnout apod. S fenkou jsme domů přijely v neděli odpoledne, na večer se vrátila rodina z chaty. Od té doby (je úterý ráno) se fenka až příliš rychle na mě upnula. Ostatní bere, nechá se hladit, reaguje na "fuj!" když udělá něco co nemá ale to, jak se chová ke mě, nemá obdoby. Poslouchá na první povel (nějaké malé základy má, sedni, stůj, jdeme apod.) visí na mě očima, když ráno vstanu, tak z toho má úplně hysterický záchvat, když odejdu na přednášku, hodinu tady ztrápeně pláče...Proto se ptám, je skutečně možné, že tak rychle pochopila, kdo je páníček? Nebo je jen prostě schopná rychlé socializace a kdybych na tři dny odjela, bude mít jiného pána? A srovná se to chování k ostatním, časem? Myslím, že bráchu trochu mrzí, že ho neposlouchá...Babička měla cca před deseti taky fenku z útulku, taky voříšek, přibližně stejný věk a než si zvykla, trvalo to určitě minimálně pár měsíců.

Pes si vždy vybere svého pána, pro kterého udělá cokoli a ostatní členy rodiny, pokud se mu nijak nevěnují (výcvik, atd.), má sic rád, ale tak "odvařený" z nich není. To samé, co se týče poslouchání - pána ("alfu") poslechne na 1.slovo, ostatní třeba až na další slovo či ho musí přemlouvat, aby to udělal. Ono se to časem zlepší, ale je pochopitelné, že pokud se fena nafixovala na vás a je u vás teprve pár dní, že nebude poslouchat další lidi hnedka, ale postupně časem. A co se týče té fixace - zvlášť u mladého psa z útulku či z nevyhovujících podmínek je to docela rychlá věc, i když samozřejmě záleží na jedinci - ale sama píšete, že je fenka kontaktní, takže u ní je to rychlejší věc.

Odchody nacvičujte - evidentně měla neustále nějakou společnost, takže pomalu jako se štěňátkem intervaly odchodů prodlužovat. Zvlášť útulkoví psi, kteří už přišli o páníka, se snaží o toho dalšího nepřijít a prožívají ty odchody hůře. Takže je třeba ji před odchodem utahat, aby lehla a spala a ocenila, že má bez páníka klid se vyspat. ;) A jak přijdete, tak určitě ne nějak hořečně vítat, pohladit a jít si po svém na chvíli. Pak ji vzít venku vylítat, atd. a prostě ji pomalu naučit, že se nemotá svět taky jen kolem ní, ale že si normálně dojdete nakoupit, atd. a ona to musí doma sama vydržet.

3.3.2015 09:38
Danczéz

XXX.XXX.84.104

Děkuji za potvrzení názoru :) S těmi odchody budeme trénovat, to je jasné, akorát se děsím, až budu poprvé pryč přes noc. Je ale úžasná v tom, že neštěká ani nevyje, jen si tak smutně pomrukává :) A utahává se nám zatím těžko, mám strach ještě jít bez vodítka, takže se unaví jen tolik, co ujdu já, takže zatím je to spíš únava pro mě :-D Zkusíme si jít zaběhat, to jí myslím půjde :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.3.2015 09:57
Uživatel s deaktivovaným účtem

Danczéz napsal(a):

Zafixoval se na vás, protože vy jste jí odvezla z místa kde se jí nelíbilo.Je to běžná reakce u všech psů které jsme si brala ze špatného prostředí, jeden z nich na mě byl fixován tak že v době mojí nepřítomnosti se ani nenapil. Ale tohle se časem srovná až si fena zvykne že je u vás doma, začne brát i ostatní členy rodiny a možná si i víc oblíbí někoho jiného než vás, to už záleží na tom jak se jí kdo bude věnovat.Ona je zatím jen příliš vyplašená z nového prostředí.Jinak na volno jí zatím v žádném případě nepouštějte, zvykejte jí na přivolání na dlouhé šnůře v různě rušivých podmínkách, pozorujte jak se chová, čeho se leká apod, aby se nesplašila a z leknutí nezmizela v nenávratnu. Pro první puštění z vodítka volte oplocený prostor, např hřiště, cvičiště a nebo alespoň volné přehledné pole, ale počkejte s tím minimálně 14 dní.

3.3.2015 14:50
inusanka

XXX.XXX.175.12

Přivezli jsme si pubertálního NF z útulku a doslova od první hodiny byl náš. Nikdo nepoznal, že psa nemáme od štěněte. Upjal se na mne dost těsně, nevešel se se mnou jen na záchod a to seděl před ním a tichounce vyl. Celá rodina vždycky věděla, že jsem tam. Trvalo to chvíli, než se ustálil, ale potom to byl báječný kamarád. Dneska máme fenku od 8 měsíců a té trvalo pomalu rok, než nám plně důvěřovala. Byla bych ráda, že se čubince u nmne líbí a pracovala na jejím sebevědomí a socializaci do své rodiny.

3.3.2015 17:01
Danczéz

XXX.XXX.84.104

Inusanka : úplně přesně! Záchod, koupelna, obrovskej stres, jestli se zase objevím :) Dneska jsem se bavila s pár lidmi a taky nikdo nevěří, že jí mám teprve třetí den. A ta žárlivá scéna, když jsem si pohladila cizího psa :)
Budu doufat, že jí tahle zlatá povaha vydrží, že si jí nezkazím- a až bude jistota, že jí mohu pustit, valíme na cvičák nebo si vybrat nějaký společný sport :)
A děkuji všem za přínosné rady!

3.3.2015 17:26
noemi

XXX.XXX.64.236

Na cvičáku můžete klidně hned...bude na stopovačce a nacvičíte přivolání.

Máme 2 útulkové psy - každý z nich je povahou jiný, ale oba děsně fajn ;-).
Taky jsou to naši první...spí s námi v posteli a tu menší fenku bereme všude s sebou...doma to zvládá od prvopočátku v pohodě...je trpělivá. Když ráno odcházíme, tak kolikrát už ani nevyleze z pelíšku .
A je vidět, že byla zvyklá hladovět , protože větší pejsek na večeři upozorní, ona - i kdyby nedostala vůbec nic, tak si zaleze do pelíšku a chrní ... celou dobu, co ji máme si říkám, jak to někdo mohl tak hodnému pejsku udělat.

S fenečkou přejeme spoustu krásných zážitků...přebrala jste za ni odpovědnost a ona na Vás spoléhá .

3.3.2015 18:05
Danczéz

XXX.XXX.84.104

Noemi: zodpovědnost si stoprocentně uvědomuji, stačí mi ten její oddanej pohled a udělám všechno, aby u mě měla hezký život ;) S tím, že můžeme na cvičák hned, jste mne moc potěšila! To jsem nevěděla, rády začneme brzy, určitě nás to bude bavit. Stopovačku jsem si také pořídila, tak se s ní alespoň naučím pracovat:) Každou minutu vidím obrovský pokrok: dnes už si nesnažila v autobusu sundavat košík, mnohem méně loudí, zase o něco lépe reaguje...prostě radost ve všech ohledech

3.3.2015 21:51
hanula

XXX.XXX.106.29

12.4. to bude rok co jsme si vzali z útulku staršího pejska, je mu osm let a je to leonberger. Leoni jsou úžasní společníci, on je v pořadí náš 4 leon. Předešlé jsme měli od štěněte a tak povahu těchto psů trochu znám. Ovšem Aslan je sice velký a mohutný pes, avšak sousedi si mohou myslet, že máme štěně. Jak zůstane na zahrádce bez nás lidí, společnost mu dělají 2 asiatí holky/ovšem on vyžaduje přítomnost svých lidí. Máme jej pořád za zadkem, pochopitelně i v noci je s námi.Hlídá si nás a dokáže se od nás vzdálit pouze na procházce v lese, ale jsme v jeho dohledu. Dalšího útulkového pejska si dcera přivezla v neděli a je to něco podobného jen v menším vydání, nespustí z ní oči a taky dělá všechno s ní.Bude to také závislák na lidech.

14.3.2015 19:40
noemi

XXX.XXX.64.236

hanula napsal(a):
12.4. to bude rok co jsme si vzali z útulku staršího pejska, je mu osm let a je to leonberger. Leoni jsou úžasní společníci, on je v pořadí náš 4 leon. Předešlé jsme měli od štěněte a tak povahu těchto psů trochu znám. Ovšem Aslan je sice velký a mohutný pes, avšak sousedi si mohou myslet, že máme štěně. Jak zůstane na zahrádce bez nás lidí, společnost mu dělají 2 asiatí holky/ovšem on vyžaduje přítomnost svých lidí. Máme jej pořád za zadkem, pochopitelně i v noci je s námi.Hlídá si nás a dokáže se od nás vzdálit pouze na procházce v lese, ale jsme v jeho dohledu. Dalšího útulkového pejska si dcera přivezla v neděli a je to něco podobného jen v menším vydání, nespustí z ní oči a taky dělá všechno s ní.Bude to také závislák na lidech.

díky za domov pro útulkáčky... ať Vám dělají jen radost .

Přidejte reakci

Přidat smajlík