Úprava srsti australský ovčák

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.3.2015 10:31
arlen

XXX.XXX.150.153

Prosím poraďte jak vyhladit dlouhou srst na zádech?Pořebuji to pro výstavy.Děkuji.

4.3.2015 11:27
aneleh

XXX.XXX.128.47

Základem je dobrá kosmetika, dobře umět psa vyfénovat a nakonec pro případ, že to nepomáhá i střihnout a před nástupem do výstavního kruhu psovi přes záda přehodit na pár minut vlhký ručník...

4.3.2015 12:27
arlen

XXX.XXX.150.153

aneleh napsal(a):
Základem je dobrá kosmetika, dobře umět psa vyfénovat a nakonec pro případ, že to nepomáhá i střihnout a před nástupem do výstavního kruhu psovi přes záda přehodit na pár minut vlhký ručník...

Prosím poraďte jaký druh kosmetiky.Děkuji.

4.3.2015 12:59
aneleh

XXX.XXX.128.47

My máme vyzkoušeno All systems, Iv Sant Bernard, Plus Puppy... každému psu sedne něco jiného...

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.3.2015 18:11

Trochu jsem nepochopila, jak vyhladit. Také dost nechápu radu aneleh. Když psa vykoupete a vyfénujete, tak se mu srst spíše načechrá a otevře než vyhladí. Chápala bych tu radu s vlhkým hadrem.
On ji má na zádech kudrnatou ?

4.3.2015 18:48
aneleh

XXX.XXX.128.47

No a proto se aussí srst musí umět vyfoukat :) srst se nejdřív vyfouká na objem a potom následně se použije vhodná kosmetika a fénem se srst zase dorovná... to se asi nedá vysvětlit, to chce vidět...

4.3.2015 19:15
pidla

XXX.XXX.106.11

aneleh napsal(a):
No a proto se aussí srst musí umět vyfoukat :) srst se nejdřív vyfouká na objem a potom následně se použije vhodná kosmetika a fénem se srst zase dorovná... to se asi nedá vysvětlit, to chce vidět...

Já asi žiju v nějakém jiném vesmíru, ale neměl by pracovní pes mít odpovídající srst i bez kosmetiky, fénování a tak? U společenských plemen tohle upravovací šílenství víceméně i chápu, ale pracák by měl podle mě být schopný jít do výstavního kruhu (když to malinko přeženu) rovnou z bažiny...

5.3.2015 07:27
arlen

XXX.XXX.150.153

pidla napsal(a):
Já asi žiju v nějakém jiném vesmíru, ale neměl by pracovní pes mít odpovídající srst i bez kosmetiky, fénování a tak? U společenských plemen tohle upravovací šílenství víceméně i chápu, ale pracák by měl podle mě být schopný jít do výstavního kruhu (když to malinko přeženu) rovnou z bažiny...

Tak s tím vesmírem máte asi pravdu to už jsme dva.Mám psa s dlouhousrstí a jelikož bydlíme na horách je to typický venkovní pes.Bohužel na výstavách jsou smečky gaučáku a hafiku kteří bez kadeřníka nedaji ránu.Pokud jim chce člověk konkurovat musí se přizpůsobit.Nikomu nic nezávidím ale chci udělat pro svého psa maximum aby byl konkurence schopný.To mi na poslední výstavě doporučil i rozhodčí.Jinak bude zase jen ten druhý a druhý je ten první co prohrál.Je mi to jasné že pokud se člověk nepřízpůsobí má prostě smůlu.Jak se říká zkuste čůrat proti větru...

5.3.2015 08:23

A vidíte, možná i tady je kousek zakopaného pudle, proč chovají někteří na neuchovněných psech. Mám pěknou fenu pracovního plemene s PP. Má srst jakou má mít. Nehodlám podstupovat nějakou bláznivou výstavní mašinerii. Navíc koupáním a fénováním se srst ničí a podívejme se na řadu plemen, kam to výstaváci dotáhli. O těch velkých výstavách v posr...halách ani nemluvím.
Pamatuji doby, kdy se pracovní psi vystavovali na zelené louce, než šli do kruhu, tak byl k dispozici maximálně kartáč. Omlouvám se za povzdech mimo téma. Nereagujte na něj, at téma nezahltíme.

5.3.2015 10:36
lev

XXX.XXX.253.186

Holt je posun ve všem, jsme v jiném století. Do školy už nechodíme pěšky a ve starých teplákách. Silnice nebrázdí koňské povozy. Kdo tohle nepochopil, jeho problém.

5.3.2015 11:20
ivulka2

XXX.XXX.155.174

lev napsal(a):
Holt je posun ve všem, jsme v jiném století. Do školy už nechodíme pěšky a ve starých teplákách. Silnice nebrázdí koňské povozy. Kdo tohle nepochopil, jeho problém.

Nevim zda ten posun neni spiš na škodu jak v tom že už nechodime do škol pěšky v teplakach a hlavně to že psi se už nevystavuji na zelene louce bez kosmetiky a velkeho množstvi ruznych pomucek a doplnku

5.3.2015 11:22

ivulka2 napsal(a):
Nevim zda ten posun neni spiš na škodu jak v tom že už nechodime do škol pěšky v teplakach a hlavně to že psi se už nevystavuji na zelene louce bez kosmetiky a velkeho množstvi ruznych pomucek a doplnku

Ten posun je hlavně v tom, že nám velí prachy, prachy, pracgy až v první řadě. Jen pár velmi odolných jedinců se pokouší tomuto kolotoči odolat. Pardon jsem opět mimo.

5.3.2015 14:18
papuchalk

XXX.XXX.96.38

lev napsal(a):

Posun je ve všem, jen ne vždy k lepšímu. Konkrétně u té srsti jsou u mnoha plemen preferovaní psi s bohatou, nadýchanou, hebkou, vatovitou srstí před srstí kvalitní a praktickou, i když míň líbivou pro oko... Co na tom, že až bude pes nosit kachny z vody, že tou vodou nacucne, bude mu zima a nepohodlno a doma ho bude majitel muset hodinu sprchovat, protože bláto prostě samo neodpadá. Co na tom, že má plemeno ve standardu napsáno "vodoodpudivá srst"...

5.3.2015 14:26
aneleh

XXX.XXX.128.47

Ježíši už zase řešíte nesmysly... Snad když jdete na ples, do divadla nebo na výstavu obrazů, tak se taky hodíte do gala, ne? A u těch psů je to stejný... jako si ženský dneska holej nohy, tak se prostě psi do kruhu upravují - výstava je přehlídka krásy, nikoli zablácených špinavých hnusek ze dvorů...

5.3.2015 14:36
papuchalk

XXX.XXX.96.38

aneleh napsal(a):
Ježíši už zase řešíte nesmysly... Snad když jdete na ples, do divadla nebo na výstavu obrazů, tak se taky hodíte do gala, ne? A u těch psů je to stejný... jako si ženský dneska holej nohy, tak se prostě psi do kruhu upravují - výstava je přehlídka krásy, nikoli zablácených špinavých hnusek ze dvorů...

Osprchovat hadicí a vytřít ručníkem. To by kvalitní srsti pracovního psa mělo stačit, aby vypadala dobře. Pokud je potřeba čarovat s ní víc, už to není srst pracovního psa, ale srst odpovídající spíš společenskému plemeni.
Viz zde - myslíte, že tenhle pes by byl spokojený, kdyby s takovouto srstí měl celý den nosit kachny z bažiny a bodláčí?
http://nitrogoldens.com/assets/top%20photo%20on%20robin%27s%20page.jpg
(u nás naštěstí takovýto typ srsti ještě není, ale ta móda výstavně načančaných psů k tomu bohužel směřuje)

Kdežto tohle je skutečně srst, která plní funkci, jakou má mít. A není s ní potřeba dělat víc než vytřít hadrem a trochu zastřihnout kontury:
https://retrieverman.files.wordpress.com/2014/01/vesterlyngs-token-of-clyde1.jpg.

5.3.2015 14:53
davidka

XXX.XXX.212.160

Taky si myslím, že pes by se měl předvádět v přirozené podobě. Ne zablácený a špinavý, ale tak, jak vyrostl. Hlavně bez fénů a speciálních kosmetických přípravků. Beru drobné zastřižení chlupů, ale ne systematické stříhání do tvaru, který vlastně zakrývá skutečný tvar těla.
Zrovna ausíci jsou na výstavách více jako hora chlupů než pracovní psi.

5.3.2015 16:47

Ono nejde o toho konkrétního psa upraveného do kruhu, jde o to, že se u pracovních psů preferují podoby, které by nikdy pracovat nemohly, místo, aby se selektovaly. A přikřižují se např. chlupatější a chlupatější. A pak to dopadne tak, že původně pracovní kolie nesmí zmoknout, protože pak je třeba, sušit ji u kamen, přehazovat srst z jedné strany na druhou, aby se nezapařila a nezplesnivěla, případně použít fen, ale to nejde vždycky.
( Zažila jsem na psí akci na chatě ).

5.3.2015 17:27
adriana

XXX.XXX.159.97

Zde přikládám odkaz na úpravu. https://www.youtube.com/watch?v=_pZmoF4dEus

Přidejte reakci

Přidat smajlík