Vesnický voříšek - problémy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.3.2015 10:26
jitule66

XXX.XXX.12.194

Mám malého voříška - který je již od mládí hodně ustrašený, když bych ho potřebovala
ošetřit tak se absolutně nedá, očkování je pro nás naprostý horor. Nyní se mi zdá, že tak divně zapáchá - nic viditelného na něm nevidím - poraďte co s tím. díky.

19.3.2015 10:38
pidla

XXX.XXX.106.11

jitule66 napsal(a):
Mám malého voříška - který je již od mládí hodně ustrašený, když bych ho potřebovala
ošetřit tak se absolutně nedá, očkování je pro nás naprostý horor. Nyní se mi zdá, že tak divně zapáchá - nic viditelného na něm nevidím - poraďte co s tím. díky.

Divně zapáchá? Jak zapáchá - čím? Odkud jde ten zápach - z tlamy, z okolí zadku, z celého psa? Nějaké jiné příznaky? Čím krmíte?

A doporučuju dát si pořádnou facku, že jste ho na ošetřování odmalinka postupně nezvykala, když už dávno víte, že s tím má problém.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.3.2015 11:51

No to je zas dotaz, přesně tak jak zapáchá, odkud zapáchá, proč zapáchá. Zápach může mít mnoho příčin, to že se v něčem vyválel ale to asi nemyslíte, dál to můžou být kožní problémy, ucpané anální žlázy, cukrovka, selhání ledvin, selhání jater a další a další to vám po netu nikdo neřekne, nevíme odkud zapáchá ani jak. prostě ho budete muset nějak zvládnout a navtšívit s ním veterináře, to že je to vesnický voříšek neznamená že se neměl naučit poslušnosti hned odmalička, pak by pro vás nebyla veterina horor. Lidi s vaším přístupem mě slušně řečeno štvou.

19.3.2015 14:29
jitule66

XXX.XXX.12.194

Pejska jsem dostala staršího a bál se snad všeho /je to kříženeček krysaříka/ bývalá panička
používala berle a tak si myslím, že sem tam s nimi dostal žduchanec- všeho se leká.
Pokoušela jsem se o důveřivost, ví, že se mu u nás nic nestane - ale marně - ani packu mu nemůžu prohlídnout, když
kulhá.

19.3.2015 14:33
jitule66

XXX.XXX.12.194

Za tu facku fak DÍKY - vidím, že dokážete člověka hodně rychle zlynčovat.

19.3.2015 16:40
pidla

XXX.XXX.106.11

jitule66 napsal(a):
Pejska jsem dostala staršího a bál se snad všeho /je to kříženeček krysaříka/ bývalá panička
používala berle a tak si myslím, že sem tam s nimi dostal žduchanec- všeho se leká.
Pokoušela jsem se o důveřivost, ví, že se mu u nás nic nestane - ale marně - ani packu mu nemůžu prohlídnout, když
kulhá.

"Pokoušet se" nestačí, měla jste na tom cíleně a intenzivně zapracovat - pokud to neumíte, tak pod vedením někoho zkušeného. I když jste ho dostala jako staršího, tak ho přece nemáte druhý den, času jste na to měla dost. Naučit psa, aby se nechal ošetřit a kdekoliv na sebe sáhnout, je naprosto základní věc - ještě mnohem základnější, než chůze na vodítku a přivolání. Co byste dělala, pokud by například onemocněl s očima a potřeboval třikrát denně kapat do očí? Budete se s ním třikrát denně rvát? Nebo mu prostě nenakapete a necháte ho za velkých bolestí oslepnout?

19.3.2015 17:05

Dobře, ale pořád jsme se nedostali k problému odkud a jak voříšek vlastně zapáchá, asi vám nezbyde nic jiného než mu nasadit košíček, nebo svázat tlamičku a nechat ho u veta prohédnout.

19.3.2015 17:54

Přece udržet tak malého psíka při ošetření nemůže být takový problém. Kde ho máte ? Jak ho odblešujete ?, taháte klíšťata ?

20.3.2015 07:40
jitule66

XXX.XXX.12.194

Pejsek má veškerý konfort - ubytování na pelíšku doma, koupání probíhá s malými obtížemi pravidelně, a klíště jsem zatím neřešila - kupuji obojky a na štěstí bezpečně fungují,
jednou měl problém s drápkem - ale ten si pro jistotu "ošetřoval sám"
já mám podezření na zubní kámen - žvýkací tyčinky také dostává.
Jinak všem díky za rady

20.3.2015 07:48

jitule66 napsal(a):
Pejsek má veškerý konfort - ubytování na pelíšku doma, koupání probíhá s malými obtížemi pravidelně, a klíště jsem zatím neřešila - kupuji obojky a na štěstí bezpečně fungují,
jednou měl problém s drápkem - ale ten si pro jistotu "ošetřoval sám"
já mám podezření na zubní kámen - žvýkací tyčinky také dostává.
Jinak všem díky za rady

Žvýkací tyčinky jsou na prd, je to jen tahání peněz ale nepomáhá to vůbec. Krysaříci a malá plemena na zubní kámen hodně trpí takže to možné je a bude nutné mu ho odstranit, dělá se v anestezii, takže si se psem poradí. Jinak taky mám známou s podobným křížencem a když mu vyndavají klíště tak jsou pokousaní celá rodina, očkování je pro ně horor, naštěstí psovi zatím nikdy nic nebylo, ale nevím jak budou řešit až mu něco bude. S dospělým psem už bude těžké pořízení ale stejně by jste ho měli učit aby se sebou nechal manipulovat, např. vyčistit uši, prohlídnout tlamu, packy, otočit na záda, prohlídnout břicho, zvednout na stůl to učím psy odmalička, ale naučila sem to i nalezence co k nám přišli dospělí, chce to trošku si s tím pohrát, za odměnu udělá pes i stojku na čumáku. Nedovedu si představit kdyby se měli mí 40 kiloví psi chovat jako tenhle váš, takže na tom trošku zapracujte.

20.3.2015 07:51
pidla

XXX.XXX.106.11

Pro inspiraci dvě videa s návody, jak zvykat "neošetřitelného" psa na manipulaci.
https://www.youtube.com/watch?v=D_3-eApZUbg
https://www.youtube.com/watch?v=WWZUcLfHXLE.

20.3.2015 08:05
jitule66

XXX.XXX.12.194

Moc díky, to víte že se ho snažím obalamutit hlavně když vidí piškoty tak se trošku snaží,
myslím si, že tu bojácnost má v povaze. Stačí aby v dálce zaslechl zahřmět, o petardách už nemluvím vůbec a je strachy celý bez sebe a to jak se třepe je šílené.
To víte, že mě mrzí když k nám nemá absolutní důvěru.

20.3.2015 08:10
pidla

XXX.XXX.106.11

jitule66 napsal(a):
Moc díky, to víte že se ho snažím obalamutit hlavně když vidí piškoty tak se trošku snaží,
myslím si, že tu bojácnost má v povaze. Stačí aby v dálce zaslechl zahřmět, o petardách už nemluvím vůbec a je strachy celý bez sebe a to jak se třepe je šílené.
To víte, že mě mrzí když k nám nemá absolutní důvěru.

"Obalamutit" je úplně totálně špatné slovo. Když se ho budete snažit obalamutit, tak si tím u něj jeho důvěru jen podkopáváte. Naopak, vy ho potřebujete naučit, že ho nikdo nebalamutí, že má vždycky plnou kontrolu nad tím, co se mu děje, a že mu nebude nikdo dělat nic, co by mu bylo nepříjemné. A pak cvičit, cvičit, cvičit, každý den, i když to zrovna nepotřebujete - jak je na těch videích, vždycky jen tolik manipulace, kolik v pohodě zvládá. Nevlítnout na něj hned s kapkami do oka, ale začít dotykem hlavy. Nebo jen přiblížením ruky k hlavě. A super odměna. Piškot nebývá pro většinu psů moc cenná odměna, navíc je hodně nezdravý. Najděte něco lákavějšího. Maso, malé kousky párku, sýr...
Samozřejmě že je to tím, že je bázlivý celkově. To ale neznamená, že se s tím nedá nic dělat ;-) Tedy co se týče toho ošetřování. U těch bouřek a petard je to horší, to je něco, co člověk nemá nijak pod kontrolou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík