Fyzická zátěž jorka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.3.2015 22:02
tiffany

XXX.XXX.215.52

Jork, fenka,11 měsíců,3,7 kg, žádný sedačkový povaleč, každý den 1 dlouhá svižná procházka cca 1-1,5 hodiny + večer tak 3/4 hodiny. Nyní o víkendu jsme udělali větší výlet, změřili jsme délku - v sobotu 8km, v neděli 7km. Na výletě pejsek v pohodě, pobíhal sem tam. Doma " vytuhl", prospal celé odpoledne, jindy je dost akční. Vyčurat už se šel jen na zahradu. Není to na něj velká dávka? Chtěli bychom v létě víc chodit na túry, kolik tak může ujít, aniž bychom ho fyzicky přetížili? Dá nějak najevo, že je unavený, nebo půjde dokud "nepadne "? Děkuji.

22.3.2015 22:21
aritim

XXX.XXX.19.70

Téměř 4kilový jork není žádná křehotinka a snese i mnohem větší zátěž. Mám menší jorky a 10 km pro ně není výlet, ale každodenní procházka. Pokud si uděláme výlet, je okolo 20 km a ani tak nejsou nějak extrémně unavení.
Vaše fenka je ještě mladá, a nemusí být zvyklá na zátěž 2 dny po sobě, proto mohla být unavenější než jindy. Taky dnes byla docela zima, to si pak i naši psi nejraději po procházce zalezou do teplého pelíšku a ani na zahrádku vyvenčit se jim nechce.
Určitě je třeba pohyb postupně navyšovat, přidávat třeba 1 km za měsíc, neuspěchat to, ale jinak je zdravý dospělý jork schopný absolvovat docela dlouhé výšlapy.

22.3.2015 22:28
tiffany

XXX.XXX.215.52

Dekuji, to rada slysim. Jeste jeden dotaz, normalne ji 2x denne, kdyz pujdeme na delsi celodenni vylet, je vhodne ji brat "svacinu"? Treba kousek kureciho kridla na doplneni energie, nemyslim ji nacpat celou davkou. Nebo ji nechat az veceri, jak je normalne zvykla?

22.3.2015 22:34
aritim

XXX.XXX.19.70

tiffany napsal(a):
Dekuji, to rada slysim. Jeste jeden dotaz, normalne ji 2x denne, kdyz pujdeme na delsi celodenni vylet, je vhodne ji brat "svacinu"? Treba kousek kureciho kridla na doplneni energie, nemyslim ji nacpat celou davkou. Nebo ji nechat az veceri, jak je normalne zvykla?

Na výlet jí nic neberte, já mám většinou jen nějaké pamlsky, a samozřejmě vodu. Jedno krmení večer bude stačit.

22.3.2015 22:39
tiffany

XXX.XXX.215.52

dekuji, za rady. Moc jsme si to uzili, chodila krasne na volno, hlidala si nas, byla moc sikovna, tesime se v lete na hory do Rakouska.

23.3.2015 05:54
scylla

XXX.XXX.150.32

aritim napsal(a):
Na výlet jí nic neberte, já mám většinou jen nějaké pamlsky, a samozřejmě vodu. Jedno krmení večer bude stačit.

Na výletě bych naopak pejska nakrmila, když bude mít zájem, je maličký a nemá velké energetické zásoby. Po nakrmení hodinka klidu nejméně, podle toho, čím budete krmit.

23.3.2015 09:19
mishule

XXX.XXX.99.26

tiffany napsal(a):
Jork, fenka,11 měsíců,3,7 kg, žádný sedačkový povaleč, každý den 1 dlouhá svižná procházka cca 1-1,5 hodiny + večer tak 3/4 hodiny. Nyní o víkendu jsme udělali větší výlet, změřili jsme délku - v sobotu 8km, v neděli 7km. Na výletě pejsek v pohodě, pobíhal sem tam. Doma " vytuhl", prospal celé odpoledne, jindy je dost akční. Vyčurat už se šel jen na zahradu. Není to na něj velká dávka? Chtěli bychom v létě víc chodit na túry, kolik tak může ujít, aniž bychom ho fyzicky přetížili? Dá nějak najevo, že je unavený, nebo půjde dokud "nepadne "? Děkuji.

Ohledně toho "vytuhnutí" bych se až tolik nestrachovala, mě takhle vytuhne BOCka po každém výletě, ať je to 5 km nebo 15.

Jinak máme maltézáčky, dvě, obě mají sotva 4 kg a ač nechodí často na výlety, spíš běhají po zahradě, pokud je vezmeme s sebou 5-6 km ujdou v pohodě a nezdá se, že by jim to nějak ubližovalo a to i přes zdravotní potíže, které jednu z nich trápí. Poté si vždy zalezou do postele, venku se jen vyvenčí a hned mažou domů.

Jinak pokud by byl opravdu unavený už na procházce, tak, že by nemohl, nejspíš by vám začal skákat na nohy apod. Alespoň tohle dělala moje BOC jako menší.

23.3.2015 09:33
hanitchka.m

XXX.XXX.33.190

Máme jorku 2,8 kg, narozenou na horské chatě v Krkonoších, kam ani silnice nevede :D a po horách chodíme od malička.
Asi největší záhul dostala 3x 20km tři dny po sobě, během každé pauzy vytuhne (nosím jí její "spácák", v hospodě, při svačině,..., zaleze si a chrápe, pak stačí písknout a je jak čertík z krabičky :) )
Jídlo s sebou ale na celodenní výlety bereme, někdy se napase borůvek a ani moc nechce, jindy si něco zhltne ráda. U dospěláka to už nějak moc neřeším, ale mladé čubině bych při zátěži masenko vzala, nechala sníst na začátku delší pauzy a v hospůdce to natáhla i kafíčkem, ať tam tu hoďku na sežvejkání v žaludku má.
P.S. na fotce Jeseníky v půl roce, tehdy ještě absolvované s taškou :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík