Strach ze schodů a jiných překážek

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.3.2015 18:24
Ketlie

XXX.XXX.138.233

Zdravím, jak zbavit fenu (novofundlandský pes) strachu chodit po schodech?Normální schody už mi chodí, ale schody, kde vidí na zem vyjde jen nahoru a dolu ji musím sundavat.Bojí se rychlých pohybů a připadá mi bázlivá.Od té doby co jí pokousal pes se bojí každé rány (pokud je venku, doma ne) a rychlých pohybů.Na procházky chodím každý den.Pořád ji chválím a odměňuji, ale žádné změny.

24.3.2015 18:39
Šarina

XXX.XXX.231.146

Napadá mě taková drobnost- kdy jí chválíte a odměňujete?
Pokud se to děje v okamžiku, kdy projevuje strach a nejistotu (vy si "po lidsku" myslíte, že jí tím konejšením uklidňujete), dochází totiž paradoxně k tomu, že jí odměňujete za ten strach, a tím ho v ní upevňujete.
Chválit musíte až v okamžiku, kdy uvidíte sebemenší náznak zlepšení.

Ale radit takhle po netu není jednoduché, vašeho psa neznáme a nedokážeme posoudit její projev (vč. všech jemných náznaků, kterých si třeba ani nevšimnete)...

24.3.2015 19:29
scylla

XXX.XXX.150.32

Hlavně nedělejte komedie z normálních situací, pochvaly v běžných situacích psovi říkají, že se děje něco divného a můžou ho hodně stresovat. Dovolte a dopřejte fyzický kontakt, jděte příkladem a buďte v klidu a ukazujte jí, že se nic neděje. Chce to váš klid a naprostou suverenitu a bude to za chvíli v pořádku.

24.3.2015 23:41
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Třeba se jí to na dlažbě smeká, proto se bojí.

25.3.2015 12:04
anonymx

XXX.XXX.27.66

Na piště kolik jí je!
Ale NF jsou hlavy umíněné a vaše fenka asi nebude zrovna sebejistý suverén a ještě jste jí v tom podpořila. Asi bude velký problém i výstava a uchovnění. Chce to obrnit se velkou dávkou trpělivosti, pevných nervů a klidu a okamžitě začít jinak. Vy musíte být prototyp suveréna.
NF nesmíte nikdy ustoupit a nikdy nesmí vyhrát, pokud se mu zrovna něco nechce, trpělivost a důslednost.
Schody - jak jí jednou snesete, vyrobila jste si obrovský problém. Samozřejmě, takové schody jsou pro psy nepříjemné a pokud jste na její zaváhání reagovala chlácholením a nakonec snesením, tak proč by se měla snažit. Najít si popisované schody, pevné vodítko, kapsu pamlsků a kýbl na nervy. Vykročte s obvyklým povelem (nesmí cítit vaši nejistotu), pokud zaváhá, opakujte povel trošku důrazněji (takové to "nic se neděje, pojď), a mírně škubněte s vodítkem, jak i jen naznačí snahu o pohyb, mírná pochvala a pokračujte, velká pochvala a odměna až po sejití všech schodů. Pokud možno hned opakovat. Vezměte si na to dovolenou, já s NF strávila na kladině 4 hodiny, ale pak si jí chodil přeběhnout sám.
Bázlivost - platí to co na schodech, nechlácholit, nechválit, přecházet to mlčením, maximálně reagovat takovým tím káravým, "co jančíš, nic se neděje".
Ihned na cvičák (dobrý) !

25.3.2015 15:03
scylla

XXX.XXX.203.100

Když se pes něčeho bojí, vezměte si ho na kratší vodítko blíž k sobě a v klidu vykročte a prostě jděte. Jestli zaváhá, vodítkem určitě neškubejte a nemluvte na ní káravým tónem, spíš takovým udiveným, co že blbne a plynulým tahem bez škubání přes to přejděte. Po překonání - vidíš a žiješ, nic se ti nestalo. Když budete přehnaně chválit, uděláte z toho událost a schody a dlažba událost nejsou, je to denní chleba.

25.3.2015 16:01
anonymx

XXX.XXX.139.141

Scylla-fakt vtipne. Uz jste nekdy zkusila NF plynulym tahem donutit udelat krok? Na zatahnuti akorat tak vyvine protitah a skoncite tam, kde chce on.

25.3.2015 19:20
Ketlie

XXX.XXX.138.233

Děkuji vše za rady.Budou jí 3 roky.

25.3.2015 20:11
anonymx

XXX.XXX.139.141

A to az ted chcete resit?

26.3.2015 05:44
scylla

XXX.XXX.109.99

To nemyslíte vážně, že nedokážete vodit fenu, když jí máte na krátkém vodítku. Jde to, ale musí se vědět, jak na to. Pořád je to lepší než kárat a škubat na obojku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.3.2015 08:32

Ketlie napsal(a):
Zdravím, jak zbavit fenu (novofundlandský pes) strachu chodit po schodech?Normální schody už mi chodí, ale schody, kde vidí na zem vyjde jen nahoru a dolu ji musím sundavat.Bojí se rychlých pohybů a připadá mi bázlivá.Od té doby co jí pokousal pes se bojí každé rány (pokud je venku, doma ne) a rychlých pohybů.Na procházky chodím každý den.Pořád ji chválím a odměňuji, ale žádné změny.

Nevím, co si mám představit pod výrazem " schody, kde vidí na zem ". Jestli je to rošt, tak se není moc co divt. Po tom nechodí rád žádný pes, natož těžký NF. Ale i schody, které mají jen nášlapnou plochu a nemají to svislé uzavření ( nevím, jak se to správně jmenuje ), dělají často potíže i psům, kteří normálně po schodech běhají.

26.3.2015 08:49
anonymx

XXX.XXX.27.66

Scylla - asi jste nikdy nepracovala s NF, já mnoho let ano. Pokud NF nejde po dobrém a že za kus žvance často udělá i nemožné, je to problém. Jsou to medvědi s dubovou palicí a na tlak reagují totálním zabejčením. Zadavatelka má sice fenku (drobnější), ale nevím jaký je váhový poměr obou a pokud je fena (což tak vypadá), totálně rozmazlená, tak s krátkým vodítkem se na schodech akorát tak zabijí obě. Škubnutí je impuls, NF (ani jinému psovi) v žádném případě neublíží, jen mu řekne, že na druhém konci vodítka je někdo, kdo to myslí vážně.

26.3.2015 10:16

"jak zbavit fenu (novofundlandský pes) strachu chodit po schodech"

ideální trénink pomocí klikru

26.3.2015 10:23
anonymx

XXX.XXX.27.66

Jojo, klikr jí odnaučí bázlivosti. Moc se mi líbí, jak doporučujete (nejen vy) klikr jako všelék. Ale pro lidi, kteří neumí vůbec se psy pracovat je to k ničemu. U klikru je právě načasování extrémně důležité a pokud člověk neumí s pochvalou a pamlskem, tak je to rada k ničemu.

26.3.2015 10:41
lenka_01

XXX.XXX.156.2

Mám taky bojácnou fenu, nechtěla ze schodů do schodů, bála se chodit do nových prostorů ( domovní vchod, obchod ). Přemlouvala jsem ji, odměňovala za každý pohyb nebo snahu nic nefungovalo. Až jsem se smířila s tím že se prostě bojí a přestala jsem z toho dělat tragédii, začala být sama od sebe odvážnější. Teď už vím, že funguje nedělat z toho vědu, nečíst kde jakou příručku jak odnaučit psa strachu ale vnímat potřeby samotného psa, protože vy ho znáte nejlíp. Nyní funguje že si stoupnu za ní ( ne před ní ) do objektu vejde první, pokud procházíme nedotýkám se jí, neodměňuji, nemluvím na ni. Až projdeme a je v klidu pak ji dám pamlsek.

26.3.2015 10:51

lenka_01 napsal(a):
Mám taky bojácnou fenu, nechtěla ze schodů do schodů, bála se chodit do nových prostorů ( domovní vchod, obchod ). Přemlouvala jsem ji, odměňovala za každý pohyb nebo snahu nic nefungovalo. Až jsem se smířila s tím že se prostě bojí a přestala jsem z toho dělat tragédii, začala být sama od sebe odvážnější. Teď už vím, že funguje nedělat z toho vědu, nečíst kde jakou příručku jak odnaučit psa strachu ale vnímat potřeby samotného psa, protože vy ho znáte nejlíp. Nyní funguje že si stoupnu za ní ( ne před ní ) do objektu vejde první, pokud procházíme nedotýkám se jí, neodměňuji, nemluvím na ni. Až projdeme a je v klidu pak ji dám pamlsek.

Někdo to tu psal. Odměna před tím byla špatně načasovaná. Vy jste jí lákala pamlskem ve chvíli strachu a tím vlastně odměňovala za strach. Teď dostane pamlsek až za to, že v klidu prošla.
Načasování odměny je při výchově psa to nejdůležitější, nejtěžší a nejvíc se při něm chybuje.
( Nejsem tak chytrá, jen vím ze své zkušenosti, když na mě výcvikářka řve " teď", "teď ne, je pozdě !" ).

26.3.2015 10:55
lenka_01

XXX.XXX.156.2

Ano je to důležité, ale on si ten pes v určité fázy velkého stresu už ten pamlsek stejně nevezme. Důležité je nedělat z toho událost, pes to z Vás vycítí už předem a radši uteče.

26.3.2015 11:28
anonymx

XXX.XXX.27.66

Lenka 01 to vystihla - nepřemlouvat ! Nelákat ! To platí pro všechny bojácné a nesebevědomé psy. Já si štěňata cíleně vybírám a měla jsem jen jednoho takového. Zjistila jsem to až po příjezdu domů. Jak štěně neprošmejdí v první minutě zahradu, dům, nevleze do sklepa... tak je to špatně. Ale upozorňuji, že já mám psy na sportovku, takže důraz na povahu veliký. Nebál se lidí, ale třeba osamocený pařez, jednotlivec jdoucí proti nám, krtinec v jinak čisté louce,... třeba sněhulák byl skoro šok. Zdá se to jako paradox, ale právě třeba davy lidí, provoz apod. mu vůbec nevadily. No, chvilku to trvalo, od toho prvního dne jsem ho prostě tahala všude, nechávala samotného a jen sledovala jak se chová, vůbec nijak nezasahovala.. Nedůvěru musel překonávat sám, sice jsme se často zasekli u něčeho třeba na čtvrt hodiny, pokaždé na procházku jinam, ale překonal to. Hra byla více zaměřená na jeho výhru a jak začal kousat, bylo to už super.

26.3.2015 11:38
scylla

XXX.XXX.159.45

anonymx napsal(a):
Scylla - asi jste nikdy nepracovala s NF, já mnoho let ano. Pokud NF nejde po dobrém a že za kus žvance často udělá i nemožné, je to problém. Jsou to medvědi s dubovou palicí a na tlak reagují totálním zabejčením. Zadavatelka má sice fenku (drobnější), ale nevím jaký je váhový poměr obou a pokud je fena (což tak vypadá), totálně rozmazlená, tak s krátkým vodítkem se na schodech akorát tak zabijí obě. Škubnutí je impuls, NF (ani jinému psovi) v žádném případě neublíží, jen mu řekne, že na druhém konci vodítka je někdo, kdo to myslí vážně.

Pak už vůbec nechápu, proč jste radila káravý tón a škubání na obojku. Jak jste se dočetla níž, tak můj postup zafungoval na NF a i na jiné psy, i jíní k tomu zkušeností došli, že měně je někdy více.

26.3.2015 11:58
anonymx

XXX.XXX.27.66

Vážená, je obrovský rozdíl jak pracovat s bázlivým 7týdenním štěnětem a rozmazlenou 3letou fundlačkou, která dosud byla chválená a odměňována za projevy nejistoty. Je rozdíl naučit jí chodit po schodech a rozdíl potlačit celkovou bázlivost. Z takové feny už sebejistého jedince neuděláte ani vy, ale naučit jí schody není problém a neutvrzovat jí v nejistotě také ne.
Jde o to, proč to zadavatelce začalo vadit až teď. Chce jí uchovnit a ví, že to bude problém nebo jí to jenom "začalo jít na nervy"?

26.3.2015 12:15
lenka_01

XXX.XXX.158.2

Zadavatelka píše, že se bojí od té doby co ji pokousal pes. Je otázka jak dlouhá doba uplynula od toho pokousání. Jestli je to ten stejný den tak bych asi nic neřešila je přirozené že je trochu vyděšená, nechala bych ji někde zalezlou ať se z toho vyspí akorát sledovala její zdrav. stav. Pokud už je to dýl, tak příčina může být cokoliv. Třeba se jí na těch schodek něco stalo nebo si je spojila s něčím nepříjemným. V tom případě bych třeba ještě vyzkoušela hru. Můžete na schody rozmýstit pamlsky ať je vyčmuchá, zjistí že schody jsou kámoš dávají dobroty. Pokud se bojí i venku to samé. Jak jsem psala moje fenka se třeba lekala i takových banalit jako šustění listů. No tak jsem do listí schovala pamlsky a strach byl pryč. Namáhala hlavu, hledala žádro, zapomněla na to že se bojí a navíc to bylo v tom listí kterého se bála.

27.3.2015 15:54
Ketlie

XXX.XXX.138.233

anonymx napsal(a):
A to az ted chcete resit?

Ona se začala bát až když jí nedávno pokousal pes.

27.3.2015 15:55
Ketlie

XXX.XXX.138.233

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nevím, co si mám představit pod výrazem " schody, kde vidí na zem ". Jestli je to rošt, tak se není moc co divt. Po tom nechodí rád žádný pes, natož těžký NF. Ale i schody, které mají jen nášlapnou plochu a nemají to svislé uzavření ( nevím, jak se to správně jmenuje ), dělají často potíže i psům, kteří normálně po schodech běhají.

Ano rošt.

27.3.2015 16:00
Ketlie

XXX.XXX.138.233

anonymx napsal(a):
Vážená, je obrovský rozdíl jak pracovat s bázlivým 7týdenním štěnětem a rozmazlenou 3letou fundlačkou, která dosud byla chválená a odměňována za projevy nejistoty. Je rozdíl naučit jí chodit po schodech a rozdíl potlačit celkovou bázlivost. Z takové feny už sebejistého jedince neuděláte ani vy, ale naučit jí schody není problém a neutvrzovat jí v nejistotě také ne.
Jde o to, proč to zadavatelce začalo vadit až teď. Chce jí uchovnit a ví, že to bude problém nebo jí to jenom "začalo jít na nervy"?

Ona se začala bát až po pokousání psa.Nikdy se nebála a byla moc hodná ke každému.Uchovnit jí nechci a ani nemůžu-je bez PP.

27.3.2015 18:08

Ketlie napsal(a):
Ano rošt.

Nedivte se, že vám NF nechce chodit po roštu dolů. Je to dost těžký pes, při chůzi dolů je dost váhy na jedné přední tlapce, prsty - drápky se "propadají " do roštu. Občas chodím s fenou ( pouhých 23 kilo ) přes mostek tvořený roštem. Nebojí se, jde, ale našlapuje hodně opatrně a to je rošt rovně. Myslím, že každý pes, pokud může, se roštu vyhne.

27.3.2015 20:20
anonymx

XXX.XXX.226.155

Aha, mne se ta fotka zdala divna. Jak je to dlouho co byla pokousana a jak moc? Ona se nebranila?

27.3.2015 20:36
Ketlie

XXX.XXX.138.233

anonymx napsal(a):
Aha, mne se ta fotka zdala divna. Jak je to dlouho co byla pokousana a jak moc? Ona se nebranila?

Cca měsíc.Nebránila se.

27.3.2015 20:37
Ketlie

XXX.XXX.138.233

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nedivte se, že vám NF nechce chodit po roštu dolů. Je to dost těžký pes, při chůzi dolů je dost váhy na jedné přední tlapce, prsty - drápky se "propadají " do roštu. Občas chodím s fenou ( pouhých 23 kilo ) přes mostek tvořený roštem. Nebojí se, jde, ale našlapuje hodně opatrně a to je rošt rovně. Myslím, že každý pes, pokud může, se roštu vyhne.

Aha děkuji.

27.3.2015 20:40
anonymx

XXX.XXX.226.155

Jak moc byla pokousana a po tech schodech driv chodila?

27.3.2015 20:58
anonymx

XXX.XXX.226.155

Orionko, moji fundlaci chodili kladinu, zebrik, bezne ale byli na to zvykli a umeli jit opatrne i se svymi 70-80 kg. NO se to ani ucit nemuseli, je jim to jedno po cem jdou. Ale Ketlie neni mozne ze mela.nejake bolestive zhmozdeni?

27.3.2015 21:21

anonymx napsal(a):
Orionko, moji fundlaci chodili kladinu, zebrik, bezne ale byli na to zvykli a umeli jit opatrne i se svymi 70-80 kg. NO se to ani ucit nemuseli, je jim to jedno po cem jdou. Ale Ketlie neni mozne ze mela.nejake bolestive zhmozdeni?

A vy máte na kladině rošt ? Stupy žebříku také bývají většinou dřevěné. Ale proti gustu žádný dišputát, když si někde pro psy nachystají rošty.

28.3.2015 08:22
anonymx

XXX.XXX.226.155

Zadavatelce slo o schody, kde je pri sestupu videt zem. Rost je u nas skoro vsude pres potok a chodi to bezne, kovove schody s rostem jsou na stavbach a ani ty mym psum nevadi, ale o to nejde. Proste nejisty pes s tim ma problem a je to na majiteli aby to spolu zvladli, kdyz je to potreba. Jestli ma fena problem az ted, muze byt rozbolavela a precitlivela, chvaleni a pamlsky ji v tom jeste utvrdily. NF jsou mazani. Jedna moje fena po zlomeni nohy stale chodila po trech, samozrejme jsem kolem ni skakala a venovala se ji vic nez ostatnim az jednou kouksm z okns a behala po zahrade s ostatnima uplne bez problemu, otevru okno a jak me uvidela, zase po trech. Ta potvora to buhvi jak dlouho hrala.

28.3.2015 15:23
fikovnice

XXX.XXX.99.69

anonymx napsal(a):
Zadavatelce slo o schody, kde je pri sestupu videt zem. Rost je u nas skoro vsude pres potok a chodi to bezne, kovove schody s rostem jsou na stavbach a ani ty mym psum nevadi, ale o to nejde. Proste nejisty pes s tim ma problem a je to na majiteli aby to spolu zvladli, kdyz je to potreba. Jestli ma fena problem az ted, muze byt rozbolavela a precitlivela, chvaleni a pamlsky ji v tom jeste utvrdily. NF jsou mazani. Jedna moje fena po zlomeni nohy stale chodila po trech, samozrejme jsem kolem ni skakala a venovala se ji vic nez ostatnim az jednou kouksm z okns a behala po zahrade s ostatnima uplne bez problemu, otevru okno a jak me uvidela, zase po trech. Ta potvora to buhvi jak dlouho hrala.

Tak to jste mě teda teď suprově pobavila! Jsou ta naše zvířata mazaná jak lišky! Můj vet mi říkal, že u nich v ordinaci se zase dissimuluje, tj. zvířata "zapírají" problémy, takže kulhající pes jim tam vesele běhal po ordinaci... !

Přidejte reakci

Přidat smajlík