Doma máme tříletého jorkšírka Rockyho a osmiletého bišonka Báru. Ti dva se snášejí dobrě. Pořídili jsme si ale štěně bernského salašnického psa Casey a je to hotová katastrofa. Bára a Casey se staly hned kámoškami. Horší to je s Rockym. Od prvního okamžiku po ní vyjíždí. Když Casey hladíme, začne na ní vrččet apod. Prosím mohl by mi někdo poradit, jak to mezi nimi vyřešit?
Možná má problém s tím, že jste teď všichni hotoví do štěněte a omezila jste náklonnost k němu, nebo mu štěně jednoduše nesedlo. Jak reaguje na ostatní psy venku? Je možné, že třeba není dobře socializovaný, na vaši druhou fenu je zvyklý, ale štěně je pro něj cizí a s ním se bavit nechce. Tak jako tak mu musíte ukázat a vysvětlit, jak se ke štěněti chovat, v žádném případě bych ho nenechala na štěně vyjíždět, štěně se učí a odkoukává od ostatních psů a nechtěla bych, aby se naučil to, co mu předvádí Rocky. Zkuste je společně venčit, společně si s nimi hrát, rockyho zaměstnat v přítomnosti štěněte poslušností, nějakými cviky, nenechat ho dělat si se štěnětem, co chce on. Vymezte mu hranice, pokud se nebude chovat slušně, tak ho vykažte na místo, po chvíli ho zavolejte a zkuste to znovu, ale koukejte na to jak se pes "tváří" a nenechte to zajít tak daleko, aby na štěně vyjel. Třeba prostě první zavrčení a vyslání na místo, naopak když je klidný a nevrčí následuje pochvala a odměna. Hrajte si s Rockym v přítomnosti štěněte, halďte a mazlete jeho a štěněti to vynahraďte třeba na solo procházce, prostě zkuste hledat v čem je příčina, také bych omezila velké projevy emocí(pokud jsou) ke štěněti, aby ta situace pro Rockyho nebyla tak vyhrocená, ale spíš jako by se nic nedělo. Tak bych to asi zkusila já v případě, že pes snáší dobře ostatní cizí psy a má problém jen s tím vaším novým přírůstkem, pokud ale není dobře socializovaný, tak bych byla opatrnější a možná bych i vyhledala někoho zkušenějšího z okolí, kdo by poradil jak na to přímo po shlédnutí reakcí psa, takhle když to člověk nevidí, je těžké radit. Řešit to ale musíte hned, jinak se vám taky může stát, že budete psům muset zařídit oddělenou domácnost, i když v případě feny a psa to tak často nedopadá. Snad se ozve i někdo zkušenější s lepší radou, ale takhle bych se o to pokoušela já.