Utracení na rozkaz starosty?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.4.2015 10:33
kerrynekk

XXX.XXX.54.247

Zdravím, mám dotaz zda může starosta nařídit utracení psů? Dnes mi jeden známý říkal že mu při večerní bouřce utekli ze zahrady psi, kvůli spadené větvi která poškodila plot takže se psi mohli dostat pryč. Brzy ráno mu volal starosta že jeho psi roztrhali ve vesnici berany, vše uhradil a psy zabezpečil aby se to už nestalo. Starostovi to ale nestačí a chce aby psy nechal utratit, jsou to mladí psi NO pro lidi zcela bezpeční pouze jejich lovecké pudy byly silnější. Kamaráda to velmi mrzí a nechce se vzdát svých psů, nehoda se přece kdykoliv může stát.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.4.2015 10:53

kerrynekk napsal(a):
Zdravím, mám dotaz zda může starosta nařídit utracení psů? Dnes mi jeden známý říkal že mu při večerní bouřce utekli ze zahrady psi, kvůli spadené větvi která poškodila plot takže se psi mohli dostat pryč. Brzy ráno mu volal starosta že jeho psi roztrhali ve vesnici berany, vše uhradil a psy zabezpečil aby se to už nestalo. Starostovi to ale nestačí a chce aby psy nechal utratit, jsou to mladí psi NO pro lidi zcela bezpeční pouze jejich lovecké pudy byly silnější. Kamaráda to velmi mrzí a nechce se vzdát svých psů, nehoda se přece kdykoliv může stát.

Nemůže, je to nesmysl. Starosta jediné co může přivolat policii a ta mu může dát nějakou pokutu, můžou po něm vyžadovat náhrady škod, ale nikdo mu nemůže nařídit utracení psů, nenařizuje se to ani když pes napadne člověka, natož kvůli beranům.

1.4.2015 11:59
kerrynekk

XXX.XXX.54.247

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nemůže, je to nesmysl. Starosta jediné co může přivolat policii a ta mu může dát nějakou pokutu, můžou po něm vyžadovat náhrady škod, ale nikdo mu nemůže nařídit utracení psů, nenařizuje se to ani když pes napadne člověka, natož kvůli beranům.

Všechny škody kamarád uhradil ale starostovi to nestačí vyžaduje utracení.

1.4.2015 12:13

kerrynekk napsal(a):

Tak at kamarád pošle starostu kamsi, protože žádný starosta nemá právo vyžadovat usmrcení jakéhokoliv zvířete. krom toho utracení zdravého psa je protizákonné.

1.4.2015 12:16
lev

XXX.XXX.253.186

Na to nemá žádné právo. Za psa zodpovídá majitel, ten škodu uhradil. Max. může dostat pokutu za volné pobíhání ( pokud má obec zákaz volného pobíhání psů) a i to je diskutabilní, pokud bylo poškození plotu zaviněno nepředvídatelnými událostmi. Majitel by měl jednat se starostou pouze písemně-doporučeně, aby měl v ruce nějaké podklady, pro ev. další jednání (třeba stížnost na starostu).

1.4.2015 12:17

Ještě bych se na místě kamaráda zeptala starosty co jako bude dělat když psy neutratím, zajímala by mě jeho odpověď, protože nemůže dělat nic, každý si na své zahradě a ve svém domě může mít co chce, pokud to netýrá nebo s tím neohrožuje okolí, ale ani v tom případě nemá žádný starosta právo vyžadovat utracení, dokonce ani psi kteří třeba zabili dítě se jen tak hned neutrácí.

1.4.2015 12:18
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

To je starostova jediná
špatná zkušenost s tímto člověkem ?
Že je tak razantní, ve svém požadavku.
Spoušť po těch psech bych vidět nechtěla....

1.4.2015 12:34
hanitchka.m

XXX.XXX.33.190

Ještě bych se na místě kamaráda zeptala starosty co jako bude dělat když psy neutratím, zajímala by mě jeho odpověď, protože nemůže dělat nic, každý si na své zahradě a ve svém domě může mít co chce, pokud to netýrá nebo s tím neohrožuje okolí, ale ani v tom případě nemá žádný starosta právo vyžadovat utracení, dokonce ani psi kteří třeba zabili dítě se jen tak hned neutrácí.

Já bych moc nevyskakovala, jednala bych pouze písemně, ale nějaký hrdinský řeči typu "co s tím uděláš" jsou na vesnici dost o hubu se psama na zahradě. Přehodí dva buřty přes plot místo odpovědi.

1.4.2015 12:40

hanitchka.m napsal(a):
Já bych moc nevyskakovala, jednala bych pouze písemně, ale nějaký hrdinský řeči typu "co s tím uděláš" jsou na vesnici dost o hubu se psama na zahradě. Přehodí dva buřty přes plot místo odpovědi.

To může a pokud ho budou psi štvát tak to pravděpodobně stejně udělá, proto bych ho ještě v soukromí aby to nikdo neslyšel upozornila na to co se bude dít jemu pokud se psům náhodou něco stane.Znám to na vesnici, taky na ní máme barák a z některými nově přistěhovalými jsme si museli pár věcí ujasnit.

1.4.2015 12:44
hanitchka.m

XXX.XXX.33.190

To může a pokud ho budou psi štvát tak to pravděpodobně stejně udělá, proto bych ho ještě v soukromí aby to nikdo neslyšel upozornila na to co se bude dít jemu pokud se psům náhodou něco stane.Znám to na vesnici, taky na ní máme barák a z některými nově přistěhovalými jsme si museli pár věcí ujasnit.

Fuuuha, tak na tohle já koule nemám. Držet se vzájemně v šachu a čekat, čí výhružka je reálnější a větší...
Patřím mezi nově přistěhovalé na vesnici, zkraje mě dost vyškolili, jak to tu chodí , ale stále věřím ve slušnost, otevřenost a pokud mám pochybnosti, tak vše řeším písemně.

1.4.2015 12:58

hanitchka.m napsal(a):
Fuuuha, tak na tohle já koule nemám. Držet se vzájemně v šachu a čekat, čí výhružka je reálnější a větší...
Patřím mezi nově přistěhovalé na vesnici, zkraje mě dost vyškolili, jak to tu chodí , ale stále věřím ve slušnost, otevřenost a pokud mám pochybnosti, tak vše řeším písemně.

Nevím jak vy protože vás neznám, ale u nás si většinou ti nově přistěhovalí myslí že se z nich všichni potentočkují. Já právě nerada řeším něco písemně a oklikou, je lepší promluvit si přímo z očí do očí a vyříkat si co a jak. Sem toho názoru že kdo chce s vlky žít musí s nima výt, a kdo se někam přistěhuje, měl by se přizpůsobit tomu co je tam obvyklé.

1.4.2015 13:21

Tedy habe, většinou s vámi i souhlasím, nebo vás aspoň chápu, ale tohle je perla. Taky jsem se přistěhovala na vesnici. Rozhodně tu není obvyklé, aby se psy někdo chodil na procházku, natož jezdil veř. dopravou. Platím tu za cvoka. Za to je tu obvyklé, aby se psi z okolí rvali 4-5 nocí na zahradě u háravé feny ( ta je pochopitelně v domě ), protože je to příroda, když hárá fena, tak se psi doma udržet nedají. Jo zavřít je ? A kdo bude celou noc poslouchat jejich vytí ? Taky je tu normální mít psa trvale zavřeného ve stodole se zamřížovaným okénkem.

1.4.2015 13:32

Zákon na ochranu zvířat hovoří jasně:

§ 5

(1) Nikdo nesmí bez důvodu usmrtit zvíře.

(2) Důvodem k usmrcení je:

a) využití produktů zvířete chovaného nebo drženého pro produkci potravin, vlny, kůže, kožešin nebo jiných produktů,

b) slabost, nevyléčitelná nemoc, těžké poranění, genetická nebo vrozená vada, celkové vyčerpání nebo stáří zvířete, jsou-li pro další přežívání spojeny s trvalým utrpením,

c) bezprostřední ohrožení člověka zvířetem,

d) výkon práva myslivosti a rybářství podle zvláštních předpisů (zákon o myslivosti, zákon o rybářství),

e) nařízené mimořádné veterinární (§ 54 zákona č.166/1999 Sb.) nebo hygienické opatření (zákon č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů) při ochraně před nákazami (§ 10 a násl. zákona č.166/1999 Sb.),

f) ukončení pokusu na pokusném zvířeti, není-li v projektu pokusů stanoveno jinak,

g) regulování populace zvířat v lidské péči a volně žijících zvířat; tím nejsou dotčena ustanovení zvláštních právních předpisů (zákon o myslivosti, zákon o ochraně přírody a krajiny), regulováním populace zvířat se rozumí soubor soustavně prováděných preventivních opatření, která mají přispět k udržení populace v určité zdravotní a genetické kvalitě, zejména omezením nepřirozené nabídky potravních zdrojů a možností rozmnožování populace, a jejichž cílem je omezit rizika, která mohou vzniknout nárůstem populace v jejím teritoriu nebo rizika ohrožení populací volně žijících zvířat, a zabránit vzniku utrpení zvířat a nadměrných škod, zejména šíření nákaz nebo jiných nežádoucích vlivů,

h) deratizace (zákon č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů) a opatření v boji proti škodlivým organismům (zákon č.120/2002 Sb., o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů),

i) uložené zvláštní opatření v případě nemožnosti identifikovat zvíře podle zvláštních právních předpisů (plemenářský zákon),

j) depopulace (Čl.2 písm. n) Nařízení Rady (ES) č.1099/2009).

1.4.2015 13:38
hunter

XXX.XXX.22.6

Nemůže vám to nařídit, nejsme v USA. Pokud zaplatíte veškeré škody, které způsobili vaši psi, můžete brát věc za uzavřenou.

1.4.2015 16:12
kerrynekk

XXX.XXX.54.247

rapotacka11 napsal(a):
To je starostova jediná
špatná zkušenost s tímto člověkem ?
Že je tak razantní, ve svém požadavku.
Spoušť po těch psech bych vidět nechtěla....

Byli to jeho berani, bylo řečeno že 2 zakousli a pár se jich ušlapalo.

1.4.2015 16:19
bilusik

XXX.XXX.168.4

kerrynekk napsal(a):

Vyžadovat může co chce, ale nebude mu to nic platné, rozhodovat o utracení není v jeho kompetenci.

1.4.2015 16:37
aritim

XXX.XXX.19.70

Nevím jak vy protože vás neznám, ale u nás si většinou ti nově přistěhovalí myslí že se z nich všichni potentočkují. Já právě nerada řeším něco písemně a oklikou, je lepší promluvit si přímo z očí do očí a vyříkat si co a jak. Sem toho názoru že kdo chce s vlky žít musí s nima výt, a kdo se někam přistěhuje, měl by se přizpůsobit tomu co je tam obvyklé.

Tak už chápu, proč mě někteří lidé ani po 10ti letech nemůžou vystát. Odmítla jsem se přizpůsobit tomu, co je tu obvyklé. Kočky jsem dala kastrovat a koťata netopím, feny si hlídám, pokud nejsou kastrované a nechtěná štěňata neumlátím lopatou. Místo toho, abych psy jednoduše přivázala k boudě na řetěz, tak je mám vychované a volně puštěné na zahradě a navíc jsem tak divná, že s nimi i chodím na procházky a nikdy je nepouštím ven samotné. Jsem to ale vyvrhel přistěhovaleckej.

1.4.2015 18:12
kerrynekk

XXX.XXX.54.247

aritim napsal(a):
Tak už chápu, proč mě někteří lidé ani po 10ti letech nemůžou vystát. Odmítla jsem se přizpůsobit tomu, co je tu obvyklé. Kočky jsem dala kastrovat a koťata netopím, feny si hlídám, pokud nejsou kastrované a nechtěná štěňata neumlátím lopatou. Místo toho, abych psy jednoduše přivázala k boudě na řetěz, tak je mám vychované a volně puštěné na zahradě a navíc jsem tak divná, že s nimi i chodím na procházky a nikdy je nepouštím ven samotné. Jsem to ale vyvrhel přistěhovaleckej.

Taky se teď velmi divím jak to na vesnicích chodí, bydlíme na vesnici teprve rok a podle většiny jsem divná že se psem chodím na procházku. Tady je totiž normální že psi na procházky chodí sami a když nemůže pes za háravou fenou tak fena klidně jde za psem a čeká před jeho dveřma klidně celý den a majitelé fen v tom nevidí žáden problém podle nich chce fenka prostě štěňátka a když už je má tak je pak zadarmo rozdají po sousedech. Takže většina psů je jedna velká rodina. Nedávno jsem viděla na cestě jak mezi autama pobíhá pes a ohrožuje dopravu, tak jsem ho vzala domů a zavolala starostovi že je u mně, hned na to nám klepali na dveře jeho majitelé a ještě jsem dostala vynadáno že jim psa zdržuju doma že by se vrátil sám a oni měli tu práci dojet ke mně asi o dvě ulice.

1.4.2015 20:58
lavacca

XXX.XXX.164.49

kerrynekk napsal(a):
Taky se teď velmi divím jak to na vesnicích chodí, bydlíme na vesnici teprve rok a podle většiny jsem divná že se psem chodím na procházku. Tady je totiž normální že psi na procházky chodí sami a když nemůže pes za háravou fenou tak fena klidně jde za psem a čeká před jeho dveřma klidně celý den a majitelé fen v tom nevidí žáden problém podle nich chce fenka prostě štěňátka a když už je má tak je pak zadarmo rozdají po sousedech. Takže většina psů je jedna velká rodina. Nedávno jsem viděla na cestě jak mezi autama pobíhá pes a ohrožuje dopravu, tak jsem ho vzala domů a zavolala starostovi že je u mně, hned na to nám klepali na dveře jeho majitelé a ještě jsem dostala vynadáno že jim psa zdržuju doma že by se vrátil sám a oni měli tu práci dojet ke mně asi o dvě ulice.

Všude je to o lidech. Koukám, že evidentně jsme nějaká průkopnická ves. :) Většina lidí má kočky kastrované, se psy chodí na procházky a v době hárání si je hlídá. A když je něco potřeba vyřešit, tak se to řeší z očí do očí. Pokud je teda dotyčný rozumný, že... Ale uznávám, že o ves dále je vyhlášený místní "obšourník", který tam běžně běhá na volno za háravkama a majitel to nijak moc neřeší. A už se tam pár věcí řešilo i ofiko cestou okolo psů..

1.4.2015 22:45

Tedy habe, většinou s vámi i souhlasím, nebo vás aspoň chápu, ale tohle je perla. Taky jsem se přistěhovala na vesnici. Rozhodně tu není obvyklé, aby se psy někdo chodil na procházku, natož jezdil veř. dopravou. Platím tu za cvoka. Za to je tu obvyklé, aby se psi z okolí rvali 4-5 nocí na zahradě u háravé feny ( ta je pochopitelně v domě ), protože je to příroda, když hárá fena, tak se psi doma udržet nedají. Jo zavřít je ? A kdo bude celou noc poslouchat jejich vytí ? Taky je tu normální mít psa trvale zavřeného ve stodole se zamřížovaným okénkem.

Nevím kde žijete, ale u nás se na procházky se psy chodí a nikdo je nemá ve stodole se zamřížovaným okénkem. Ovšem nedělá se tragedie z toho že se v noci rozštěká pes, protože se v zápětí rozštěká celá vesnice, a většinou se tam tedy něco neobvyklého děje.Veřejnou dopravou se psy u nás tedy nikdo nejezdí, protože k nám veřejná doprava téměř nezajíždí.Ale jinak tu má psa fakt každý a ne jednoho, nikdo je nemá na řetězu a všichni víme který je čí, takže nedělám tragedii z toho že Míša z horní části vesnice vlezl na zahradu navštívit naše psy a soused zas nedělá tragedii z toho když mu náš pes prožene kachnu nebo kočku.ovšem když se vedle vás potom přistěhuje někdo komu najednou vadí že po potoce plave vaše listí nebo že vaše kočka prošla jeho zahradou, že jdete vykoupat psa do rybníka kde se psi a koně koupou odjakživa nebo že si dovolíte řezat dřevo, sekat trávu nebo spálit listí tak se nedivte že vás ten někdo štve.

2.4.2015 00:00

Nevím kde žijete, ale u nás se na procházky se psy chodí a nikdo je nemá ve stodole se zamřížovaným okénkem. Ovšem nedělá se tragedie z toho že se v noci rozštěká pes, protože se v zápětí rozštěká celá vesnice, a většinou se tam tedy něco neobvyklého děje.Veřejnou dopravou se psy u nás tedy nikdo nejezdí, protože k nám veřejná doprava téměř nezajíždí.Ale jinak tu má psa fakt každý a ne jednoho, nikdo je nemá na řetězu a všichni víme který je čí, takže nedělám tragedii z toho že Míša z horní části vesnice vlezl na zahradu navštívit naše psy a soused zas nedělá tragedii z toho když mu náš pes prožene kachnu nebo kočku.ovšem když se vedle vás potom přistěhuje někdo komu najednou vadí že po potoce plave vaše listí nebo že vaše kočka prošla jeho zahradou, že jdete vykoupat psa do rybníka kde se psi a koně koupou odjakživa nebo že si dovolíte řezat dřevo, sekat trávu nebo spálit listí tak se nedivte že vás ten někdo štve.

Na ves jsem se stěhovala s nějakou představou, rozhodně mi nevadí ranní "zpěv" kohouta, štěkání psů - pokud se sousedova fena nesnaží mou zamordovat na naší vlastní zahradě, když vystřelí z jejího "pelechu". Naštěstí ta moje, ač menší při vědomí svého práva, vyhrála, bohužel tu sousedovu kousla do zadnice. Jen bych vás chtěla vidět, jak byste si něco vyříkávala se sousedem, který přijde řešit podpořený alkoholem nebo vidlemi.
A že se tu ještě topí štěňata v kýblu, tak to jsem taky nečekala. Ani nemají tolik odvahy, aby jim křápli hlavičkou o schod, když už je nechtějí odnést k veterináři.
"Jo vesnice už není to co bejvala, mladý muži".

2.4.2015 00:46
hanitchka.m

XXX.XXX.33.190

Ano, jsem přistěhovalec, ano, žila jsem celý život ve městě, kde se nezdravili ani sousedi na patře baráku natož celá dědina
Jediný, kdo na téhle vesnici chodí venčit psy, jsme my přistěhovalci z "novejch baráků".
Běžně se tu ale pohybují psi na volno, když mi feny háraly, pod balkonem se střídala patrona tak pěti vořechů, nápadně si všichni podobní. Nedávno mi jeden psa i požvýkal, díkybohu za zimu a vycpanou vestu, jenom mi psa z ní vytřepal.
Jsou tu psi, který slyším akorát štěkat z brutálně smradlavé garáže, psi, kteří jsou na řetězu celej život.
Takže ne, odmítám se přizpůsobit tomu, co je tu "obvyklé" a budu držkovat, pokud mám pocit, že to ohrožuje mě nebo moje psy.
Jeden příklad z mnoha - na pozemcích spadajících pod správu obce, v bývalém drážním domku v polích je banda nezvaných nájemníků bránících strhnutí budovy určené podle informací z ČD k demolici. A tyhlety existence mají na domečku v průměru 15-20 psů pohybujících se v akčním radiu klidně 2km. Posledně jsem menší skupinu z nich musela odhánět klackem a to jsem byla běhat bez psů. Rada? Nechat se pokousat a nahlásit, že oni na ně nemůžou. Mít tam ty svoje krysopsy, tak nepřežije ani jeden a na kom si co vezmu. A když jsou na obci nedoslýchaví, hodlám to řešit i písemně. Ať se třeba potentočkují

2.4.2015 04:49
fikovnice

XXX.XXX.99.69

kerrynekk napsal(a):

No jo, tak to pak celou situaci vysvětluje...
Každopádně, jak už zde bylo mnohokrát psáno, starosta nemá žádné právo žádat utracení psa. Sám by se měl držet zpět, aby si nevykoledoval zneužití pravomoci veřejného činitele či vydírání (nevím, zda něčím hrozil v případě neuposlechnutí jeho "příkazu").

2.4.2015 07:25
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

kerrynekk napsal(a):

Byl to jediný průšvih psů ?

2.4.2015 08:46
tereza.128

XXX.XXX.32.213

kerrynekk napsal(a):

No, já jsem taky z vesnice a nějak ji v tom Vašem líčení nepoznávám.
Kočky máme všichni kastrované, psi jsou volně na zahradě a venčit je chodíme (nejen já, ale i lidi z okolí)
Pokud někdo dělá problémy, je to náplava.
Kohout kokrhá, husy řvou a ta kráva, ta tááák smrdííí!
Pak to člověk potká na louce s jorkšírem a na půl kiláku to ječí, ať si okamžitě chytneme tu bestii (NO) nebo zavolají policajty, že je ohrožuje. Sami mají krysu puštěnou, ječí a doráží na nohy, ale pes, co jde poslušně u nohy jim vadí.
Poslala jsem je do háje, louka je moje a oni jsou ti, co tam nemají co dělat. Čuměli jak telata.
Nechápu, proč se takoví stěhují na vesnici.

2.4.2015 08:55
samain

XXX.XXX.157.188

tereza.128 napsal(a):
No, já jsem taky z vesnice a nějak ji v tom Vašem líčení nepoznávám.
Kočky máme všichni kastrované, psi jsou volně na zahradě a venčit je chodíme (nejen já, ale i lidi z okolí)
Pokud někdo dělá problémy, je to náplava.
Kohout kokrhá, husy řvou a ta kráva, ta tááák smrdííí!
Pak to člověk potká na louce s jorkšírem a na půl kiláku to ječí, ať si okamžitě chytneme tu bestii (NO) nebo zavolají policajty, že je ohrožuje. Sami mají krysu puštěnou, ječí a doráží na nohy, ale pes, co jde poslušně u nohy jim vadí.
Poslala jsem je do háje, louka je moje a oni jsou ti, co tam nemají co dělat. Čuměli jak telata.
Nechápu, proč se takoví stěhují na vesnici.

U nás nápodobně. Za courání psů po vsi jsou už nějaký ten pátek vysoké pokuty. Akorát jeden tu dělá po okolí problémy s kočkama. A je to zrovna chalupář. Koček mraky, zamořené kde čím, oni je sem dojíždí teda poctivě krmit i v zimě, ale na veterinu už jim nevyzbývá a podle toho to vypadá.

2.4.2015 12:32
kerrynekk

XXX.XXX.54.247

fikovnice napsal(a):
No jo, tak to pak celou situaci vysvětluje...
Každopádně, jak už zde bylo mnohokrát psáno, starosta nemá žádné právo žádat utracení psa. Sám by se měl držet zpět, aby si nevykoledoval zneužití pravomoci veřejného činitele či vydírání (nevím, zda něčím hrozil v případě neuposlechnutí jeho "příkazu").

Hrozil že psy utratí sám, naštěstí jsou psi doma nebo ve velkém výběhu kde se k nim nikdo jen tak nedostane.

2.4.2015 12:33
kerrynekk

XXX.XXX.54.247

rapotacka11 napsal(a):
Byl to jediný průšvih psů ?

Ano, bohužel psi trefili zrovna na starostovy zvířata. Jinak by to neřešil.

2.4.2015 12:54
Moníísek

XXX.XXX.1.239

Tý jo, když to tady tak čtu.Bydlím na malé vesnici cca.80 obyvatel.Se psi chodí 85% lidí na procházky sice moc neposlouchají, ale zlí nejsou.Občas tady taky de nějakej pes sám na procházku, i když teď už jenom výmečně.A ještě tady ohledně zvířat nebyl žádnej problém, když sousedům utekly koně tak jsme jim šli pomoc téměř celá vesnice.Všichni ochotně pomáhali asi 2 hodiny pak se mi povedlo chytit kobylu na kterej jezdit.A bylo vše OK.My jsme tady v podstatě taková velká rodina a nikdy tady nebyl takový problém.

A jak se ti psy dostali k těm beranům?

Přidejte reakci

Přidat smajlík