Mopsi sou super, ale určo nejsou venkovní. pozor na oči - narozdíl od zlatýho retrívra, kterýho můžete tahat po lese má mops dvě slabiny - jednou jsou oči - retrívr má čumák, kterej všechny větvičky zbrzdí. mops má hned oči a ještě vypoulené, a druhá věc je, že mopsi špatně snáší teplo. žila jsem s mopsy devět let a když jsem si pak pořídila vlastního psa, s čumákem, tak jsem se nestačila divit, co všchno vydrží bez zadýchání.. bohužel mops se špatně chladí.
nechci vás od mopse odrazovat..spíš upozornit na ty zdravotní aspekty.
Dekuji za odpoved a vase poznatky, no budeme to muset jeste probrat ja bych tak jack russla kdyz uz tedy i maleho psa, ale ten se priteli nelibi. Ono sice mame domecek se zahradou ale pejsci ziji s nami doma na noc vzdy, pres den podle toho jak chteji. Trosku se bojim toho jak by mopsik zvladal vylety. Po internetu je psane ze je to spis klidnejsi pes, ktery nejake vetsi prochazky nepotrebuje, je to pravda? Ja si to totiz nedokazu nejak predstavit, ze by pes "nepotreboval" pohyb venku.
JO, mops je klidas.. je to ideálka pro starší lidi.. To léto s ním je opravdu těžké a on za to nemůže. Prostě dýchá i když ho třeba máte v dobré kondici.. Ráno se projít když je ještě chladno, v poledne po stínu a večer tam, kde není moc vyžhaveno. My měli mopsy v super kondici, ušli s námi na dovolené hodně výletů, ale spíš po stínu, lesních cestách.. Zase jsou super v tom, že neutíkají, nemají lovecký pud, neperou se - ale pozor, hodně psů bohužel vnímá mopsí funění jako vrčení a zbytečně jsou na ně protivní - proto pozvolna zvykat.
Mops je opravdu ideálka do bytu, k ne moc aktivním lidem, i když pohyb má rád.ale na prvním místě má svýho majitele a postel ;).
devil
napsal(a):
Dekuji za odpoved a vase poznatky, no budeme to muset jeste probrat ja bych tak jack russla kdyz uz tedy i maleho psa, ale ten se priteli nelibi. Ono sice mame domecek se zahradou ale pejsci ziji s nami doma na noc vzdy, pres den podle toho jak chteji. Trosku se bojim toho jak by mopsik zvladal vylety. Po internetu je psane ze je to spis klidnejsi pes, ktery nejake vetsi prochazky nepotrebuje, je to pravda? Ja si to totiz nedokazu nejak predstavit, ze by pes "nepotreboval" pohyb venku.
No mops a jack russel jsou teda hodně odlišní především ohledně akčnosti a temperamentu. Tedy podle mě.
Pokud to přítele táhne k placatým čumákům, nelíbil by se mu bostonský teriér? Toto plemeno na rozdíl od mopsů a buldočků nemá natolik zkrácenou čenichovou partii a stojí na vyšších nohách, tudíž je na tom s dýcháním i pohybem významně lépe. Bostonek je sportovní pejsek, který zvládá i delší výlety nebo agility.
balisek
napsal(a):
Pokud to přítele táhne k placatým čumákům, nelíbil by se mu bostonský teriér? Toto plemeno na rozdíl od mopsů a buldočků nemá natolik zkrácenou čenichovou partii a stojí na vyšších nohách, tudíž je na tom s dýcháním i pohybem významně lépe. Bostonek je sportovní pejsek, který zvládá i delší výlety nebo agility.
Ale boston je terier - a povahou je to spíše rasl než mops. S povahou mopse nelze bostona srovnávat. Pokud hledají klidnějšího pejska, jako jsou povahově mopsové ( kteří vyjdou s každým pejskem a nejsou tak uštěkaní jako terieři ), tak to určitě nebude ani rasl ani boston. Takže kromě placatých čumáčků je třeba porovnat i povahy a ty jsou dost odlišné. Pokud má přítel jasno a ví co chce, tak na co mu nutit jiného, povahově úplně odlišného psa,.
zdravýrozum
napsal(a):
Ale boston je terier - a povahou je to spíše rasl než mops. S povahou mopse nelze bostona srovnávat. Pokud hledají klidnějšího pejska, jako jsou povahově mopsové ( kteří vyjdou s každým pejskem a nejsou tak uštěkaní jako terieři ), tak to určitě nebude ani rasl ani boston. Takže kromě placatých čumáčků je třeba porovnat i povahy a ty jsou dost odlišné. Pokud má přítel jasno a ví co chce, tak na co mu nutit jiného, povahově úplně odlišného psa,.
Otázka je, či priateľ chce mopsíka kvôli vzhľadu, alebo povahe. :) Tak držím palce v konečnom výbere.
To "zdravýrozum": Ze zadavatelčinho příspěvku je patrné, že příteli se sice líbí mops, ale ona by ráda měla psa, jež zvládne i nějaké ty aktivity. Mopsík je fajn, ale jako brachycefalické plemeno má svá omezení, zejména v teplém počasí.
Boston by mohl být kompromisním řešením - vypadá jako "placatý čumák" a přitom je to akční pejsek.
PS: Přesně jak napsala Myjka - vše záleží zejména na tom, zda pán chce mopse kvůli vzhledu nebo temperamentu a povaze. A taky na tom, kdo se bude psovi objektivně věnovat. Kdysi jsme si na přání manžela pořídili plemeno, jež bych si sama nikdy nevybrala - irského vlkodava. Manžel měl svého vysněného psa, já na krku jeho výchovu a péči o něj. Byl sice krásný, hodný a měla jsem ho ráda, ale můj vztah k němu byl vždy tak trochu vlažný...
balisek
napsal(a):
To "zdravýrozum": Ze zadavatelčinho příspěvku je patrné, že příteli se sice líbí mops, ale ona by ráda měla psa, jež zvládne i nějaké ty aktivity. Mopsík je fajn, ale jako brachycefalické plemeno má svá omezení, zejména v teplém počasí.
Boston by mohl být kompromisním řešením - vypadá jako "placatý čumák" a přitom je to akční pejsek.
PS: Přesně jak napsala Myjka - vše záleží zejména na tom, zda pán chce mopse kvůli vzhledu nebo temperamentu a povaze. A taky na tom, kdo se bude psovi objektivně věnovat. Kdysi jsme si na přání manžela pořídili plemeno, jež bych si sama nikdy nevybrala - irského vlkodava. Manžel měl svého vysněného psa, já na krku jeho výchovu a péči o něj. Byl sice krásný, hodný a měla jsem ho ráda, ale můj vztah k němu byl vždy tak trochu vlažný...
Jeee, my máme tiež IW. Viac na prianie muža, než mňa, ale ja mám to šľastie, že sa mi ta rasa páči tiež a našu malú zbožňujem. :).
Dekuji vsem za reakce, priteli se libi vzhled mopsika hlavne, ale bojim se ze by to byl opravdu "jen" gaucovy pes. Bylo by mi lito kdyz jeden na vylet brat zlataky a mopsika nechat doma. Ja bych radsi neco akcnejsiho, stejne nejspis vychova bude na me. No jeste to doma proberem sestavime si pro a proti. Nikdy jsme pejska maleho vzrustu nemela tak si budu muset jeste neco procist a uvidime.
Uživatel s deaktivovaným účtem

devil
napsal(a):
Dekuji vsem za reakce, priteli se libi vzhled mopsika hlavne, ale bojim se ze by to byl opravdu "jen" gaucovy pes. Bylo by mi lito kdyz jeden na vylet brat zlataky a mopsika nechat doma. Ja bych radsi neco akcnejsiho, stejne nejspis vychova bude na me. No jeste to doma proberem sestavime si pro a proti. Nikdy jsme pejska maleho vzrustu nemela tak si budu muset jeste neco procist a uvidime.
Já jich znám z okolí několik, a pokud jste zvyklí na retrívry /taky jednoho mám / no tak nevím, Mops je opravdu spíš pes pro nějaké starší nebo neaktivní lidi kteří jsou spíš doma, na zahradě a nebo s ním obejdou sídliště. Na nějaký dlouhé a náročné tůry to pes není a popravdě by mě ho taky bylo líto nechávat doma, ale v teplejším počasí a možná zas i v zimě pro něj bude takový výlet spíš utrpením.Nevím jak ten boston, žádného neznám, ale z těch placatých se mě líbí grifonci a ti by myslím s výlety problémy mít neměli.Jinak jacky znám ze cvičáku, vzhledově docela pěkný pes, ale pokud jste zvyklí na povahu retrívrů tak temperamentní, tvrdohlavý a umíněný jack opravdu není moje parketa.
No, tak v létě v horkách počítejte s tím, že s mopsíkem žádné túry neuděláte. Mops není jen gaučové plemeno, ale při velkých vedrech se jím v podstatě stává, lebedí si v chládku a na procházky za horkých nů chodí třeba brzy ráno, a pak večer - jako všichhni krátkolebí, kteří v horku a vedrech túry prostě neudejchají a musíte jejich vycházky ( jejich délku ) přizpůsobit počasí. Takže pokud chcete být akční za všech podmínek, aby pes ušel to co retrivr, tak bych nevolil ani mopse ani bostona, ani jiné krátkolebé plemeno.
Dobrý deň prajem,
náhodou som našiel na diskusii Vašu otázku ohľadom mopsa. My s priateľkou máme 3 ročného mopsa a sme s ním nadmieru spokojní. Náš mopsoš je naozaj športový kúsok, kŕmime ho mäsom, zeleninou, ovsené vločky, krúpi, pohánka a jeho kondícia je neuveriteľná. Jediný problém má v letných horúčavách ale naozaj v horúčavách ( naozaj v takýchto dňoch mám problém aj ja osobne a to som mladý a aktívny). Mops má v sebe trošku pohodlnosti, takže režim 3 - 4 za deň je dostatočný. S našim chodíme aj do lesa ale tak na hodinku, proste dlhšie sa mu nechce, takže túry po horách nezvláda. Doma nám vydrží aj 10 hodín ak musí a ani raz sa nevyšpinil, proste si odfukuje. Jeho najlepší psí kamoš je zhodou okolností Zlatý retriever, s ktorým behá a veľmi si rozumejú. Retriever proste vie ako sa k nemu správať. Náš malý je pri tom vodca a veľký retriever ho nasleduje, no proste nádherný pohľad.
Ja osobne mopsa odporúčam a určite si treba vyberať štence s PP od chovateľov nie množiteľov, kde sú často problémy so srdcom a dýchaním.
Mops je malý maznák ale aj on má osobnosť a k veľkému psovi sa hodí výborne. Náš sa volá Tofi a zásadne si vyberá svojich kámošov len veľkých psov, malých nemusí..
Takže držím palce pri výbere psíka.
Peter.