My cvičíme na pamlsek (občas míček). Sice štěndo nepouštím na volno na loukách a na ulicích, ale na cvičáku ho vždy poctivě procvičujeme, dříve s vodítkem (stopou), poté s krátkým vodítkem (kdyby náhodou, tak se dá zašlápnout) a teď už bez problému bez vodítek. Pouze ze sebe musím dělat šaška a být pro psa hodně atraktivní (což k výcviku samozřejmě patří). Jinak doma trénujeme přivolání z konce zahrady, kde lítá se psi. Stačí houknout "Bailey, bašta, ke mě." postupně už se dostáváme jen "Bailey, ke mě!"
A je to. Sice to není 100%, ale zlepšuje se to. Co bych také chtěla po sedmiměsíčním jelítku. :)
Hodně nám pomohlo i to, aby se na mě fenka zafixovala při výletech a naučila si mě hlídat (byla hodně bezstarostná, štěně no :o). Dělala jsem to tak, že ji vedl někdo jiný a já se schovala třeba za strom, jak mile zjistila, že tam nejsem, frnk a už se vracela a hledala mě (pak samozřejmě následovalo bouřlivé vítání). Udělala jsem to asi třikrát a teď i na procházce, když ji vede někdo jiný, musí jít nejdále metr ode mě. Jinak se ihned otáčí a kontroluje, zda tam jsem.
Do toho všeho se mi také osvědčilo přivolávání na procházkách na vodítku. Používám i navíjecí, tudíž ji nechám odběhnout na pět metrů, nechám něco očuchat, a poté přivolám, samozřejmě na pamlsek.
Uživatel s deaktivovaným účtem

U nás nejlepší motivace jednoznačně povel "Chceš?" To se obě holky můžou přetrhnout, aby u mě byly první.
napsal(a):
U nás nejlepší motivace jednoznačně povel "Chceš?" To se obě holky můžou přetrhnout, aby u mě byly první.
Kdyz si clovek uvedomi, ze pes puvodne vubec nevi, co je to "chceš", ale spoji si to s tim, co po techto slovech nasleduje, tedy zradlem, nabizi se delat to same, ale misto "chceš", pouzit jmeno nebo"ke mne", ne?

Lexaurin
napsal(a):
Kdyz si clovek uvedomi, ze pes puvodne vubec nevi, co je to "chceš", ale spoji si to s tim, co po techto slovech nasleduje, tedy zradlem, nabizi se delat to same, ale misto "chceš", pouzit jmeno nebo"ke mne", ne?
Ne tak úplně, ale v principu jo. Pamlsek je dobrá motivace, ale když ho používáte často, ztráci účinnost. Když jim dám nějakou dobrotu se slovy chceš, ale ke mně je přivolávám slovy ke mně, tak mi to dává možnost použít slovo chceš jako silnější podnět, když ke mně nezabírá. Protože pes ví, že chceš znamená, že dostanou něco co obvykle nemají.
napsal(a):
Ne tak úplně, ale v principu jo. Pamlsek je dobrá motivace, ale když ho používáte často, ztráci účinnost. Když jim dám nějakou dobrotu se slovy chceš, ale ke mně je přivolávám slovy ke mně, tak mi to dává možnost použít slovo chceš jako silnější podnět, když ke mně nezabírá. Protože pes ví, že chceš znamená, že dostanou něco co obvykle nemají.
No mne pamlsky funguji jak jsem psala naprosto v pohode Volam je k sobe vzdy, kdyz bude nasledovat neco prijemneho at uz hra, zradlo, nebo namka a pes nema duvod neprijit.Pokud chci treba psovi delat neco, co zrovna nema v oblibe, nevolam ho, ale prijdu si pro nej vzdy se stejnymi slovy...

K původní otázce. Hodně záleží na psovi. Pokud se pes na povel ke mně loudá, tak prostě odměňovat a chválit jen rychlý příchod. Žravý pes se dá namotivovat pamlskem. Zavolejte jménem, ukažte pamlsek, přivolejte, a když se loudá, pamlsek snězte sami. Tohle mě funguje dobře.
Na procházce se psům občas taky schovávám, aby si mě víc hlídali.
V prve rade je potreba si uvedomit, ze povel se pridava az tehdy, pokud pes dela pozadovanou cinnost.Protoze pes nerozumi lidske reci!Takze napred odmenovat jakykoli pohyb smerem ke mne, beze slov.Jakmile psovi docvakne, ze kdyz pribehne k panovi bude neco super, zacne to sam od sebe nabizet, bude pribehavat sam od sebe a to je ta chvile pridat povel.postupne odmenuji tehdy, pribehne-li pes po povelu.Jeste pred timto povelem je dobre psa naucit milovat svoje jmeno.Jmeno nepouzivat, kdyz chci psa sprdnout a tak.
LussyB

XXX.XXX.126.100
Já vždy motivuji psa na nějaký super pamlsek a k tomu velká hra s hračkou.

A pak přijde ten druhý nick, co s tímhle nickem nemá nic společného, a řekne:
"My požíváme Brit, jaký požíváte vy?"
A první nick řekne: "My taky! To je ale náhoda! Je nejlepší. Vyzkoušeli jsme jich nespočet, byly k ničemu, až jsme konečně objevili tento."
A druhý nick řekne: "My někdy požíváme konzervu, tu dělají také výbornou."
To byla ukázka z knihy "Burn after eating".

ale kuš, zápletka se dopředu neprozrazuje!