Jak odnaučit psa hrabat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.4.2015 16:19
jabadaba

XXX.XXX.150.64

Mám 5měs fenku borderku, když jí mám venku na zahradě tak všude hrabe jak pobuch, prve jsem to vždycky po ní zahrabávala, ale rozhrabala to znovu. Ted jsem to nechala tak, ale mám zahradu jak kdyby tu řádili divočáci...jak jí to odnaučím. Vždycky když jsem jí při tom načapala, zařvala jsem, pleskal jsem jí ale efekt žádný..nevím proč to dělá.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.4.2015 17:44

jabadaba napsal(a):
Mám 5měs fenku borderku, když jí mám venku na zahradě tak všude hrabe jak pobuch, prve jsem to vždycky po ní zahrabávala, ale rozhrabala to znovu. Ted jsem to nechala tak, ale mám zahradu jak kdyby tu řádili divočáci...jak jí to odnaučím. Vždycky když jsem jí při tom načapala, zařvala jsem, pleskal jsem jí ale efekt žádný..nevím proč to dělá.

Já se zeptám : Co má na té zahradě dělat ?

4.4.2015 17:54
jabadaba

XXX.XXX.150.64

To co dělají ostatní psi není tam sama vždycky. I Když k ní pustím druhého psa, začne hrabat a ten druhý se po chvíli přidá k ní...

4.4.2015 17:57
Lexaurin

XXX.XXX.137.156

jabadaba napsal(a):

Zamestnat.

4.4.2015 19:08

jabadaba napsal(a):

Borderka je abnormálně temperamentní (spíše hyperaktivní pes). Když ji dostatečně nezaměstnáte (fyzicky ale především psychicky), tak se velmi rychle začne nudit a vymýšlet blbosti jako je například hrabání na zahradě.

Hrabání ji neodnaučíte.. přesměrujte její zájem na něco jiného.

4.4.2015 20:34

Zase se zeptám : Co dělají na zahradě ostatní psi ?

5.4.2015 08:11
lostris

XXX.XXX.210.66

jabadaba napsal(a):
To co dělají ostatní psi není tam sama vždycky. I Když k ní pustím druhého psa, začne hrabat a ten druhý se po chvíli přidá k ní...

Ahoj jabadaba, můžu Vám s jistotou říct že hrabat ji těžko odnaučíte, pokud Vaše borderka děla cokoli co si Vy nepřejete, znamená to, že jste ji dala málo práce kterou si přejete aby dělala.Na to je jediný lék a to přesměrování její energie na jinou činnost. Borderu musíte zaměstnat, na plný úvazek, psychicky i fyzicky. Dát ji hodiny práce, nových podnětů, úkolů a přemýšlení, také ji naučit odpočívat. Vezměte v úvahu že má teprve 5 měsíců a už se nudí takže se to ještě bude stupňovat. Bohužel bordera není jako "ostatní psi", je to neunavitelný workoholik. Společnost jiného psa ji nezaměstná, ona chce pracovat, dostávat úkoly a přemýšlet, jiný pes ji Vás nemůže nahradit. Pokud ji to nedopřejete, najde si práci a podněty sama. Máte velmi náročného psa, takže bud´se do toho obujete nebo z ní bude chronický útěkář, ničitel, štěkoun a neštástný pes. Moje borderka se na zahradě chová jako " ostatní psi" jestli myslíte tím koukat kolem plotu a odpočívat, ale je to už psí důchodce (11 let) a přesto má každý den alespoň pár hodin práce. Bordera je pes pro velkou časovou a duševní investici ale na ní neproděláte, čím víc vložíte tím víc získáte. Tak Vás prosím za ní, začněte s ní makat, než budete nešťastné obě. Držím palce.

5.4.2015 13:50
koňadra

XXX.XXX.128.31

Myslím si, že řeči typu "je to bordera, zaměstnejte ji - nemá dost zaměstnání, tak hrabe..." to jsou všechno nesmysly. Mám zkušenost, že hrabání nemá souvislost ani s plemenem ani s jeho zaměstnaností. Je to o jedincích. Prostě jsou jedinci, kteří hrabou a budou hrabat a další jednoduše tu potřebu nemají. A pak jsou takoví, kteří by nehrabali, ale když to vidí u druhého psa, přidají se. Já sama jsem se kvůli tomu narozčilovala až až a nakonec jsem to vzdala. Více či méně hrabe několik z našich fen, ale jedna je teda expertka č.1. Ta je schopná vyhrabat díru během pár vteřin, kdy zajdu za roh. A to může být zrovna vylítaná 2 hodiny na poli. Takže má smůlu, kvůli těm kráterům, co neustále hrabe kdekoliv, nemůže být trvale na volno na zahradě, pouštíme ji jen, když je pod dohledem. Máme totiž doma babičku, která špatně vidí, chodí o holi a nemůžeme riskovat, že si v nějaké díře zlomí nohu.

5.4.2015 15:11
vejin

XXX.XXX.12.250

Většina našich psů hrabala a kolem roka je to přešlo. Nicméně náš trávník nevypadá jako trávník, ale jako tankodrom. Teď mám mladou BOM a ta je opravdu expert, když najde škvíru v betonu, tak rozhrabe i ten, takže když jdu ven a díry jsou enormní, tak zahrabu aby to ona za chvíli mohla rozhrabat. Beru to jako daň za to, že máme psy, kdybych chtěla super zahradu, tak si nepořídim psy a už vůbec ne pracovního plemene. Ale jak už jsem psala, většinou je to časem přejde samo. Jedna z našich NO, když byla mladší, byl opravdu zahradnice, vytrhala všechny keře a květiny, jediné co na dvoře přežilo byla hruška, která byla už větší a ona ji nedokázala překousat. No a taky z toho víceméně vyrostla. Také jsme zahradu rozdělili plotem na psí a na normální, kde chceme aby nám něco vyrostlo.

5.4.2015 17:57

Někteří psi hrabou, jiní ne. Naše NO podhrabala kůlnu že nám málem spadla, ted jsou jí 4 roky a už to nedělá, ale když byla štěně zahrada vypadala jak tankodrom.

5.4.2015 18:07
koňadra

XXX.XXX.128.31

Některé psy to opravdu přejde s věkem, ale bohužel jen některé. Ta naše největší hrabalka má 4 roky, ta hned po ní 6 let, další 8 let... takže tím bych se moc neutěšovala. Nicméně u nás je to dáno i tím, že "příklady táhnou". Jak jsem psala - začne jedna a ostatní se přidají. Takže máme výběh pro psy = tankondrom a normální zahradu, na kterou smějí jen pod dozorem neboť by to byl tankondrom také. S hrabáním se nedá dělat nic. Když bude pes opravdu utahaný, asi ten den neudělá 3 díry, ale třeba jen jednu, ale zase budou dny, kdy na psa není tolik času...

6.4.2015 22:38
7.4.2015 12:21
mishule

XXX.XXX.99.26

Také mám štěně bordery (7 měsíců) a dokud chodila ven jen s námi, hrabala jak se dalo, člověk se otočil, bum díra až na Číny. Od té doby, co se oplotil dvůr, ze kterého se jí udělal takový větší výběh a my ji na něm začali navykat, už se díra neobjevila.

Každopádně myslím, že jsou prostě psi, co hrabou a psi co ne, jak se píše v příspěvcích výše. Sousedovic fena NO,4 roky, chronická útěkářka, rozhrabe snad i beton, prostě katastrofa. Já při stavbě plotu všude nastrkala velké kameny (placáky) tak, by se minimalizovala možnost podhrabání pod plot a udělala jiná opatření a prostě se smířila s tím, že pokud mám BOC, nemůžu mít ukázkovou zahradu. Pokud ji nerozhrabe, tak vyběhá pruhy kolem plotu nebo po cestě za balónkem. Tak to prostě chodí, pokud máte psa. :).

7.4.2015 12:26
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Buď pes hrabe, nebo hrabe paničce

Martin147

1.7.2017 10:57
Martin147

XXX.XXX.45.89

Dobrý den, moje fenka husky také hrabe, ale v mé nepřítomnosti, což je horší. Nejideálnější je, chytit psa přímo při činu. Pokud se to povede, v žádném případě netleskat nebo dupat atd... to psa akorát zastrašíte a pes si z Vás dělá akorát srandu. Když psa vidíte, jak hrabe, pomalu a potichu se k němu přibližte, nejideálněji zezadu a ihned ho chyťte za kůži na hřbetu na úrovni krku, vytáhněte psa do výšky a počkejte, dokud nezakňučí. Po zakňučení ho položte zpět na zem. Měl by si to pamatovat a při dalším pokusu opakovat a věřím, že ho to odnaučíte. Vytahání za kůži je to nejpřirozenější potrestání psa, takhle je trestá i psí matka.

1.7.2017 11:19
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Martin147 napsal(a):
Dobrý den, moje fenka husky také hrabe, ale v mé nepřítomnosti, což je horší. Nejideálnější je, chytit psa přímo při činu. Pokud se to povede, v žádném případě netleskat nebo dupat atd... to psa akorát zastrašíte a pes si z Vás dělá akorát srandu. Když psa vidíte, jak hrabe, pomalu a potichu se k němu přibližte, nejideálněji zezadu a ihned ho chyťte za kůži na hřbetu na úrovni krku, vytáhněte psa do výšky a počkejte, dokud nezakňučí. Po zakňučení ho položte zpět na zem. Měl by si to pamatovat a při dalším pokusu opakovat a věřím, že ho to odnaučíte. Vytahání za kůži je to nejpřirozenější potrestání psa, takhle je trestá i psí matka.

Prosím vás, nepište tu hňupiny, co jste si vyčetl bůhví odkud Žádná fena štěně za krk neškube a zajímalo by mne, kdo tohle kde viděl...Vašeho psa tím akorát naučíte ohnat se po člověku a budu ráda, když ten dotyčný budete vy a ne někdo, kdo s vašima výchovnýma metodama nemá nic společného..

1.7.2017 11:26
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Vyhraďte psu místo, kde si hrabat může. Takový jakoby "pískoviště". Tam ať si hloubí krátery.

1.7.2017 11:27
scylla

XXX.XXX.150.32

Martin147 napsal(a):

Nepište sem takové blbosti. Zvedat psa za kůži je nesmysl, stejný jako že je tak trestá matka.

1.7.2017 11:39
lupus4

XXX.XXX.248.252

Martin147 napsal(a):

Milý vo.e, choval jsem a jezdil se SH 30let, odchoval 17 vrhů. Pozorováním štěňat (ve smečce s matkou, otcem, tetami a strýci) strávil asi tisíce hodin.

Vytahání za kůži je to nejpřirozenější potrestání psa, takhle je trestá i psí matka.

ŽÁDNÁ FENA ANI PES takhle štěně NIKDY netrestali...

další z přiblblejch "dogmat", kde se berou vi jen bůh

1.7.2017 11:43
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Martin147 napsal(a):

Jo hochu, tohle matka nedělá, když chce štěně potrestat, ale když ho chce zabít.

1.7.2017 12:04
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Huskyjanina napsal(a):
Jo hochu, tohle matka nedělá, když chce štěně potrestat, ale když ho chce zabít.

A on to někdo sledoval a myslel si tedy, že je to trest, jen to trocha přepískla..

1.7.2017 12:20
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Asi tak nějak

1.7.2017 13:48
Tedysek

XXX.XXX.43.152

Já z hrabání udělala povel a od té doby žádné vyhrabane díry nejsou. :) všichni psi mi to pochopili.

Přidejte reakci

Přidat smajlík