Jaké otázky kladete novým majitelům, kterým předáváte štěňatka, aby jste si ověřili, že o pejsky bude dobře postaráno? :).
Nedávám štěňata, ale dospělé psy. Ptám se, čím bude pes krmený, jak bude bydlet, jaké aktivity s ním plánují. Kladu si určité podmínky, které mám podrobně sepsané v adopční smlouvě. Většinou psy nevydávám IPAřům a zarytým sportovkářům a vyznavačům tzv. PM. Poslední slovo má pes - řekne mi, jestli mu potencionální majitel sedí nebo ne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Můžu se zeptat? Co je to vyznavač PM?
Ptám se, proč si vybrali právě moje plemeno, co o něm ví, zda ho už vůbec viděli naživo (divili byste se, kolik lidí ne) a do jakých podmínek pejska pořizují - ubytování, jejich časové možnosti, zkušenosti se psy, kdo bude psa cvičit, jakým aktivitám plánují se věnovat. Pokud se nejedná o zahraničí, trvám na osobním setkání ještě před odběrem štěněte, buď návštěvou u nás nebo na nějaké psí akci.

napsal(a):
Můžu se zeptat? Co je to vyznavač PM?
PM je pozitivní motivace.

Děkuji za info, pak mi to docvaklo, ale dotaz byl už napsaný. díky
Me by zajímalo, jak to pak děláte, když se rozhodnete pejska nedat? :) jsem z druhé strany bariéry a žádnou CHS nemám a psi nechovam, ale když si představím, že bych si vysnila nějaké stěně, jela se na něj podívat, popovídala si s chovatelem a on by mi pak zavolal, že se mu nelíbím a psa mi neprodá... Jak to oznamujete těm lidem? Natvrdo nebo nějaká výmluva?
Taky nechovám.
Ale měla jsem koťata. Přišla si pro kotě paní, upravená dáma.
Měla jsem z ní hrozně nepříjemný pocit, cítila jsem z ní chlad, ale
slíbené kotě jsem jí nechala, přesto, že jsem cítila, že je to
špatně.
A bylo to špatně... trvalý a vlídný domov mu nedala, jak slibovala.
Někdo dokáže zájemce odmítnout, jiný by si měl asi připravit
výmluvu - nevím.

Taky už nechovám. Ale kdybych někdy ještě měla štěňata, nedala bych štěně lidem, kteří shání fenu, psa už předem na chov. Jednak bych už předem měla pocit, že jim jde o kšeft, a pak, kdyby náhodou štěněti vyrostl křivý chlup, nebo nevyrostl zub, stal by se z něj putovník, který by střídal majitele.
Na druhou stranu, kdysi jsem jen s těžkým srdcem nechávala štěně.( "já mu ho nedám, to je talkovej v.., já mu ho nedám" ), pak našeho Chulíška nosil na rukou.
Ale ani jedno není pravidlo. Jsou samozřejmě i poctiví chovatelé, kteří dají psům první poslední.
Ale loučit se s vymazleným i štěňaty je vždycky těžké a je to sázka do loterie. Na chovu vlastně to nejtěžší.Proto psy nechovám. Stačí, že se musím každý rok loučit s kůzlaty.
Paprinka
napsal(a):
Me by zajímalo, jak to pak děláte, když se rozhodnete pejska nedat? :) jsem z druhé strany bariéry a žádnou CHS nemám a psi nechovam, ale když si představím, že bych si vysnila nějaké stěně, jela se na něj podívat, popovídala si s chovatelem a on by mi pak zavolal, že se mu nelíbím a psa mi neprodá... Jak to oznamujete těm lidem? Natvrdo nebo nějaká výmluva?
Řešila jsem to v životě 3x. Přijeli lidi, od pohledu jsme si nesedli, začali mít takové otázky jakože jestli je toto plemeno vhodné na řetěz k boudě (americký kokršpaněl!), tak jsem jim řekla, že toto plemeno rozhodně na řetěz nepatří, po pár dalších hloupých otázkách (jestli se ten pes musí česat apod.) jsem jim oznámila, že o těchto psech zjevně nic neví a proto jim žádné štěně neprodám a že je tedy zbytečné, abychom se vzájemně okrádali o náš čas a jasně jsem jim dala najevo ať vypadnou. Podruhé přijeli lidé, kteří si tehdejší cenu 3 tisíce vysvětlili jako 300 Kč, víc nebyli ochotni dát a chovali se tak nějak, že ještě můžu být ráda, že si vůbec někdo toho čokla ode mne vezme. Tak to ve mně chytlo a jeli ze vrat okamžitě. A ten třetí případ - to přijel chlap za tmy (předtím sliboval několikrát, že přijede), už to mne nabudilo, že to asi není slušný člověk. Prodávali jsme dospělou fenu, které nevyšly zuby, takže na práci a ne do chovu. Věděl to dopředu a stejně měl kecy, tak jsem ho taky hned vyhodila ze vrat. Řekla jsem mu, že jsem prostě nabyla dojmu, že by se fena u něj neměla dobře a že moje představa o budoucím pánečkovi je jiná. Já se s tím zkrátka nemažu. Považuji za pokrytectví si s těmi lidmi krásně povídat a potom jim zavolat, že jim psa nedám. To prostě není fér. Řeknu to hned a je po problému. Navíc to ani jinak nejde, protože v mém případě si ti lidi už prostě přijeli pro toho psa, takže předpokládali, že odjedou s ním.
Jinak budoucím majitelům kladu asi standardní otázky: jaké mají zkušenosti se psy (ideálně s mým plemenem), kde bude pes bydlet, čím ho hodlají krmit, kolik času na psa mají, čemu se hodlají se psem věnovat (přednostně prodávám těm, u kterých vidím nějakou perspektivu, tzn. práce se psem, sem tam nějaká výstava, soutěže - je to i moje reklama). A v neposlední řadě dám i na intuici, ale s tou opatrně. Jsou případy, kdy noví páníčci vypadají tak nějak "nemastně - neslaně" a pes se nakonec u nich má královsky. Ještě horší jsou ti, kteří se s nadšením vrhají na štěňátka, pusinkují je, ještě na ně šišlají (to teda úplně teču), slibují jak se u nich bude mít božsky - tam zase většinou jsou jen slova a skutek utek. Ideální je, když se lidé ke mně po letech pro štěňata vrací, tam není co řešit. Nebo shání u mne štěně pro svého kamaráda.
Mam odchovanou už skoro celou abecedu takže toto jsem řešila mnohokrat a mužu řict že do lidi opravdu nevidite a podle par telefonu či setkaní nepoznate co jsou lidi zač, stejně tak nemužete poznat jak se jim muže život otočit a co vše se muže stat a pak vaš odchov skonči kdovi kde.
Všechno tohle co tu řešite jsou dotazy při prvnim možna druhem vrhu ale pokud budete pejskařit dele a budete poznavat lidi při akcich, zkouškach či jen tak na vychazkach tak zjistite že vše je uplně jinak.
Prodala jsem štěně bezdomovci a je to ten nejlepši paneček jakeho pes mohl mit, prodala jsem štěně fifleně která přijela na podpadcich v kostymku s upravenema nechtama a klekla si ke štěnatum do bláta.Prodala jsem štěně akčniho pracaka pánovi kterej přijel v obleku s kufřikem s tim že od druheho dne je v duchově a chce jen společnika do té doby psa vubec nikdy neměl a dodnes je to super dvojka.
Žadne dotazy, žadne prvni pocit vam nezaruči že se pes bude mit dobře a že ten člověk bude přištich 10-15 let mit vše perfektni aby se mohl o psa postarat.
ivulka2
napsal(a):
Mam odchovanou už skoro celou abecedu takže toto jsem řešila mnohokrat a mužu řict že do lidi opravdu nevidite a podle par telefonu či setkaní nepoznate co jsou lidi zač, stejně tak nemužete poznat jak se jim muže život otočit a co vše se muže stat a pak vaš odchov skonči kdovi kde.
Všechno tohle co tu řešite jsou dotazy při prvnim možna druhem vrhu ale pokud budete pejskařit dele a budete poznavat lidi při akcich, zkouškach či jen tak na vychazkach tak zjistite že vše je uplně jinak.
Prodala jsem štěně bezdomovci a je to ten nejlepši paneček jakeho pes mohl mit, prodala jsem štěně fifleně která přijela na podpadcich v kostymku s upravenema nechtama a klekla si ke štěnatum do bláta.Prodala jsem štěně akčniho pracaka pánovi kterej přijel v obleku s kufřikem s tim že od druheho dne je v duchově a chce jen společnika do té doby psa vubec nikdy neměl a dodnes je to super dvojka.
Žadne dotazy, žadne prvni pocit vam nezaruči že se pes bude mit dobře a že ten člověk bude přištich 10-15 let mit vše perfektni aby se mohl o psa postarat.
S tím nelze než souhlasit. Já spíše nežli kladení otázek používám metodu "vyděsit zájemce".
Vyjmenuji všechny nešvary, kterými plemeno oplývá a pro jistotu je zvětším.
Neříkám že je to stoprocentně spolehlivé, ale většinou slabší odpadnou a jdou si koupit něco "normálnějšího".
samain
napsal(a):
S tím nelze než souhlasit. Já spíše nežli kladení otázek používám metodu "vyděsit zájemce".
Vyjmenuji všechny nešvary, kterými plemeno oplývá a pro jistotu je zvětším.
Neříkám že je to stoprocentně spolehlivé, ale většinou slabší odpadnou a jdou si koupit něco "normálnějšího".
To taky a ještě většinou pustim i doslělce a necham je trochu poskakat ale ani to vždy neodradi..
Naštěstí mam ted už plemeno ktere neni pro běžne zajemce vhodně a ani atraktivni takže tito a takovi ti běžni zajemci o psa na dvorek už nepřijedou.
ivulka2
napsal(a):
To taky a ještě většinou pustim i doslělce a necham je trochu poskakat ale ani to vždy neodradi..
Naštěstí mam ted už plemeno ktere neni pro běžne zajemce vhodně a ani atraktivni takže tito a takovi ti běžni zajemci o psa na dvorek už nepřijedou.
Jsem na tom podobně. I když já takové plemeno mám celý život :-D.