Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.4.2015 19:22
Vilemina

XXX.XXX.224.232

Ahoj všichni,
předem se omlouvám, pokud už tady takové téma je, zatím jsem našla pouze otázky na nutnost košíku a jízdenky. Nebojte se mě, prosím, když tak přesměrovat, pokud už tu byla stejná otázka položena :)

Budeme si kolem června pořizovat středně velkého psa. Bydlíme v Brně a určitě se objeví nutnost se psem cestovat i v MHD. Ráda bych se tedy zeptala, jestli máte někdo zkušenosti s tím, jak navykat štěně na dopravní prostředek - samozřejmě vím, že ze začátku ho nebudu cpát do nejvytíženějších linek a že budu cestovat nejdřív jen krátké trasy, ale co dál? Je třeba lepší vozit zpočátku štěně v přepravce, aby si zvyklo na jedoucí prostředek, nebo ho už rovnou od mala brát do tramvaje "po svých"? A jak případně na nežádoucí chování - bojím se, aby prcek neudělal louži, nebo srdceryvně nevyl - to už jsem párkrát viděla i u dospělých psů a spolucestující samozřejmě nebyli zrovna nadšení...

Díky za veškeré tipy! :).

6.4.2015 20:00
Clayton

XXX.XXX.104.9

Berte ho normálně po svých a chvalte ho za správné chování.Já jsem zpočátku štěně vzala do náruče a prosadila na klín, když chtělo, tak seskočilo na zem a koukalo kolem sebe.Doteď zbožňuje jízdu v MHD.

6.4.2015 20:07
myjka

XXX.XXX.215.11

U nas sme malu hned prvy den vzali domov z parkoviste tramvaji, v naruci. Druhy den uz sla vlakom na navstevu k rodicom a domov busom a metrom. A obdobne sme ju brali na eskalatory, aby si navykla a nebol problem, ked bude velka (vlkodav). :) Takze bola od dvoch mesiacov zvykana na vsetko a teraz nema s prepravou ani najmensi problem.

7.4.2015 07:23
Paprinka

XXX.XXX.35.94

My jsme z Prahy a auto nemáme, takže cestování MHD je pro nás nutnost :D zvykali jsme v podstatě hned, nejdřív třeba jen pár zastávek, pak delší trasy... Náš pes miluje lidi, takže s nacpanosti nebyl problém :D nejdřív jsem ho měla na kline, ale tak ve 3 měsících se tam už nevešel, tak pak na zem... Chvilku zadonil a knucel, že chce zpět na klín, ale pak pochopil, kolik je toho na objevování na zemi... :D jinak teď je mu 5 měsíců a jediný problém co má je, že nedokáže ležet zpusobne celou cestu v klidu pod místem, ale když ho něco zaujme, snaží se k tomu vždycky dostat a udrzim ho jen vodítkem... To už je ale výchovou, ne MHD :D tak hodně štěstí :).

7.4.2015 11:26
mishule

XXX.XXX.99.26

My sice necestujeme MHD, ale za to vlakem a to pravidelně na cvičák. Řekla bych, že princip je stejný jako třeba u tramvaje. Prvně jsme jeli jen na desetiminutovou cestu a problém byl i nástup. Ale čím častěji jezdíme, tím je to lepší (tréning, tréning, tréning). Psa nechám sedět pod mojí sedačkou, chválím, odměňuju a postupně se chodíme procházet po vlaku (jezdí nám nízkopodlažáky, tak je to cajk). Teď už si štěndo i chodí očichat sedačky, rádo kouká ze dveří z okýnek, co jsou dole, jen nástup je stále problematický.

Jinak myslím, že se loužičky bát nemusíte, Bailey mi prvně seděla tak křečovitě a přibitě k podlaze, že jsem ji ani nemohla vzít do náruče. Teď už spíš řeší, jak sundat náhubek, ten se jí prostě ne a ne zalíbit. :D

Každopádně doporučuju před cestou pořádně vyvenčit, i když, pejsek se na povel prostě nevyčůrá, já vím. :)

Také z vlastní zkušenosti můžu doporučit, aby si štěně zvyklo na hluk MHD, či jiného dopravního prostředku. My proto chodili přes přejezdy a vždy jsem to časovala tak, aby jsme potkali vlak. Ze začátku to byl boj a tendence utíkat, ale teď už zvědavě pokukává, co to zase jede. :).

7.4.2015 18:19
tapina

XXX.XXX.11.45

Dobrý den, v přepravce bych spíš štěně vozit nedoporučovala, pokud bude v dospělosti veliký, je to opravdu jen na chvíli a je to dost nepraktické.
Zpočátku, zejm. pokud se bojíte "nehody", vzít do náruče, na klín. Nedělat z toho žádné drámo, pokud je štěně hodně malé, vezme to jako jednu z mnoha věcí, které poznalo. Úplně malé štěně myslím výt nebude, spíš bude vykulené, nebo třeba usne. Jak nabyde obratnost, ať nastupuje samo, s vaší pomocí, kdyby se mu nechtělo, jistěte ho zezadu a prostě ho tam "šupněte", žádné přemáhání, tahání za obojek.
Samozřejmě před každou jízdou vyvenčete a doporučuji od začátku nějaký (pořád stejný)signál, např. "jdeme na vlak".
PS. Pejsek se naučí i na povel vyčůrat, ne že ne.
V Brně máte taky povinnost při procházce buď košík nebo vodítko, tak ten košík (vzdušný, drátěný) naučte co nejdřív, malé štěně to bude brát jako hru, určitě mu to neublíží, i když někteří útlocitní se budou dívat zle, že má štěně košík, tak pořád lepší než si nechat vynadat nebo platit pokutu.

8.4.2015 12:35
mishule

XXX.XXX.99.26

Ještě dodám k tomu náhubku - sic si ho fenka má tendence stále sundavat, vždycky zaručeně pomůže drbání za krkem, v tu chvíli tak slastně přivírá oči, že na nějaký náhubek zapomene i po zbytek cesty. :) takže doporučuji nějak odlákat pozornost od náhubku, ať je to jakkoli. :)

Já většinou stejně jezdím vlakem, kde jsme my a další dva lidi, žádný průvodčí, ani revizor, a tak se pozeptám, zda bude vadit fenka bez náhubku, pokud nevadí, sundám a držím ji u sebe, pokud vadí, nechám jí ho. Vím, že trochu riskuju... případně si zaplatím pokutu a příště to neudělám, ale i revizor u nás (chodí stále ten samý) se minule smál, že chudák má náhubek jak kdyby byla vězeň, a ať jí ho klidně sundám.

9.4.2015 12:29
Vilemina

XXX.XXX.224.232

Mockrát Vám všem děkuji za reakce a naprosto báječné rady! Tak snad to s prckem zvládneme bez nehod :).

9.4.2015 13:39
mishule

XXX.XXX.99.26

Vilemina napsal(a):
Mockrát Vám všem děkuji za reakce a naprosto báječné rady! Tak snad to s prckem zvládneme bez nehod :).

Až budete mít první cestu za sebou, dejte vědět, jak jste s mrňousem dopadli. :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík